Дорога в Євросоюз. Як Польща обігнала Україну

Вікторія Жуган
31 березня, 2016 четвер
15:00
Зміст

Як Польща стала членом Євросоюзу і що змінилося у житті нашого західного сусіда за 20 років євроінтеграції

- Чуєш, а Швеція – це ж Шенген? – питає мене Бартек. Я повернулася зі Стокгольму у Варшаву і частую польських колег по роботі шведською локрицею.

- Ну і вони ж у Євросоюзі, так? – перепитує Мілош.

Я щиро дивуюся, що громадяни Європейського Союзу не знають про Європу основних речей. Бартек і Мілош у свої 25-30 не мають навіть закордонних паспортів, адже для мандрівок Європою вони більше не потрібні. Більше того, через міграційну кризу польська молодь тепер виступає за повернення кордонів (80% поляків у віці 18-24 років).

Це їхні батьки виступають за глибшу інтеграцію всередині ЄС і дуже добре розкажуть, як у часи соціалістичної Польщі закордонний паспорт видавали тільки на час подорожі (не пояснюючи відмов) і як у часи незалежності ще довго сиділи у чергах на кордонах з Європою. Ті, кому щастило вирватися на Захід, поверталися з імпортними товарами і перепродували вдома.

null

Ринок у Берліні, 1990 р. Поляки, що торгують на ринках, створили "об'єднану республіку мандрівних продавців". Авт. Sławomir Sierzputowski , джерело: afeos.pl

Сьогодні поляки вважають себе повноправними членами європейської спільноти і, здається, забувають, скількох зусиль їм це коштувало протягом майже 20 років.

Хронологія польської євроінтеграції

Польща, на відміну від України, розпочала євроінтеграцію одразу ж після здобуття незалежності у 1989 році.

Вже у грудні 1991 Євросоюз підписав із Польщею так звану Європейську угоду (тодішній аналог Угоди про Асоціацію), що передбачала підготовку до вступу в ЄС. Вже у 1994-му поляки подали заявку на членство.

Підготовку до інтеграції з європейською спільнотою поляки розпочали у 1996-му: спеціально створений Комітет із Євроінтеграції займався адаптацією польського законодавства до європейських стандартів.

У 2003-му на референдумі поляки відповіли на питання: Чи виражаєте Ви згоду на вступ Республіки Польща до Євросоюзу? "Так" надійшло від 77,45% при явці 58,85%.

Членом Євросоюзу Польща стала 1 травня 2004 року, а до зони Шенген долучилася 21 грудня 2007 року.

null

Польський прем'єр Лєшек Міллер та міністр закордонних справ Влодзімєж Чімошевич підписують Угоду про приєднання до ЄС в Афінах 16 квітня 2003 року.

Брюссель виділяв кошти і вимагав реформ

Їдучи блискучими і швидкими потягами Інтерсіті і виходячи на новеньких і охайних залізничних платформах, обов'язково наткнешся на табличку, що повідомляє: "Фінансовано із фонду Євросоюзу".

Пройшовши із вокзалу у місто, натрапиш на старовинну садибу, костел, музей чи парк, який також було відновлено, збережено або реставровано "за кошти Євросоюзу". Поспілкувавшись із однолітками, почуєш історії про те, як вони відкрили бізнес за стартовий капітал, отриманий від ЄС.

На більшість євроінтеграційних реформ Польщі виділялися кошти з Брюсселя, що в очах поляків є однією із найбільших переваг євроінтеграції. Подібно як зараз від України, виділяючи кошти, Європа вимагала глибоких структурних змін.

Законодавство потрібно було привести у відповідність до європейського. У сфері підприємництва вимагалася інституційна підтримка малого і середнього бізнесу, щоб той був конкурентним на відкритому ринку Європи, а в аграрному секторі мала прискоритися модернізація. Ще однією умовою було підвищення рівня розвитку бідніших регіонів, і, насамкінець, вимагалося відповідне обладнання східного кордону.

До безвізової зони Шенген Польща змогла вступити тільки у 2007 році.

Ще один плюс, який отримала Польща завдяки вступу до ЄС, – відкриття європейських кордонів. Фермери змогли експортувати яблука на європейський ринок, школярі почали вступати у німецькі вузи, а будівельники і сантехніки почали їздити на заробітки у Норвегію.

Щоправда, вступ до зони Шенген Варшава здійснила не одразу. Польща стала однією із 10 країн, що потрапили у третю хвилю розширення євроспільноти. Це означало зміщення більшості європейських кордонів, а отже, передачу відповідальності за безпеку в нові руки.

null

Робітники прикордонного пункту у польському Чєшині знімають прикордонні знаки 19 грудня 2007. У ніч із 20 на 21 грудня зникне кордон між Польщею та Чехію, на якому знаходиться місто Чєшин. Фото: Grzegorz Celejewski/Agencja Gazeta.

Польща як розпорядник одного з найдовших єврокордонів мала свій "План дій Польща-Шенген", працювати над яким почала ще у 2001. Крім забезпечення належної охорони кордону, мала ще й перейти на Шенгенську Інформаційну Систему, яка дозволяє усім країнам спільноти користуватися єдиною прикордонною базою даних.

У період між вступом до ЄС і вступом до Шенгену поляки їздили до Європи за спрощеними умовами (візи скасували, а печатки ставили безпосередньо на кордоні), а омріяне відкриття кордонів відбулося вже у 2007.

Перехід на євро відклали "до ніколи"

Хоч у мережах польських гіпермаркетів протягом останніх 5 років можна розплатитися євро, про перехід на загальноєвропейську валюту у Польщі говорять зі скепсисом. На офіційному рівні не призначена навіть дата "євроїзації".

До 2009 року більшість поляків сподівалися на перехід, розраховуючи на дешевші кредити і втрату необхідності сплачувати за обмін валют. Коли ж світова криза мало не знищила економіки найслабших країн єврозони, поляки вирішили почекати.

Сьогодні перехід на спільну валюту лякає поляків економічною нестабільністю спільної економіки і необхідністю "платити за греків". З іншого боку, економіка Польщі і досі не сягнула рівня Німеччини чи Швеції, тож у зоні євро все одно може залишитися неконкуренційною.

Польський ринок праці міг би похитнутися через необхідність підвищити зарплати до рівня європейських, що у свою чергу може спричинити безробіття або ухилення від сплати податків.

"Добре бути у Євросоюзі"

Колишній міністр Лєшек Міллер упевнений, що від вступу до ЄС Польща тільки виграла. У 2001-2004 роках його уряд працював над адаптацією законодавства і проводив переговори з ЄС щодо умов вступу.

"Протягом цих 10 років Польща точно змінилася у кращий бік, хоча можна було осягнути вищого рівня економічного зростання", - прокоментував він у 2014 році порталові Onet.pl.

Щорічний парад Шумана у Варшаві, організований прихильниками Євросоюзу

Колишній депутат Войчех Вєржейський перед референдумом у 2003 році керував кампанією проти приєднання до Євросоюзу. Сьогодні говорить: "Добре, що ми у Євросоюзі".

Політик обвинувачує уряд Міллера у "жахливих умовах", на яких Польща входила до спільноти, і стверджує, що можна було досягнути більшого.

Хоч у 2015 року до влади прийшла євроскептична партія "Право і справедливість", 84% поляків і досі підтримують членство у ЄС.

Еспресо.TV розпочинає цикл публікацій про життя нашого найближчого західного сусіда і, за деякими оцінками, нашого найбільшого адвоката у Європі.

Автор циклу, Вікторія Жуган, закінчила магістратуру у Варшаві, стажувалася у "Газеті Виборчій" і співпрацює з польським виданням Kultura Liberalna.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.35
    Продаж 43.1
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
17:24
окупанти
Схоже на імітацію російського наступу, – ЦПД про ситуацію на Харківщині
17:13
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей у Британській бібліотеці
17:10
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна планує протягом наступних пів року суттєво децентралізувати енергосистему, – Шмигаль
17:07
Україна й Бельгія розпочали переговори щодо безпекової угоди
17:05
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
16:52
військовий квиток, мобілізація
Важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою, – посол
16:52
Філіппіни, ВМС
Радник адміністрації президента Філіппін з нацбезпеки закликав вислати з країни китайських дипломатів: причина
16:49
Володимир Зеленський
Президент Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня, - Малюська
16:34
Герман Галущенко
Галущенко розповів, скільки часу знадобиться на добудову третього енергоблока ХАЕС
16:31
Зможуть очищати до 20 тис. м² землі щодня: агрохолдинг "Нібулон" отримав сертифікати на розмінування
16:26
US Department of Defense
Перші винищувачі F-16 Україна отримає до липня, - ЗМІ
16:18
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані відомого режисера засудили до 8 років ув'язнення та побиття батогом за його фільми
16:18
Протести в Тбілісі
"Несумісний з європейськими цінностями", - країни ЄС попередили Грузію про наслідки закону про "іноагентів"
16:06
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Три базові речі не прописані в законі про мобілізацію, - нардеп Синютка
16:06
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Бий своїх, щоб чужі боялись. Чому Кубраков з фаворита став "крысой"?
15:58
Польский кордон, фермери
Посол Польщі про фермерів: "Їдьте зі своїми тракторами до Брюсселя"
15:53
Ольга Стефанішина
Від Севастополя до Києва: Стефанішина заявила, що в угоді про членство в ЄС не може бути питань щодо території України
15:49
Ексклюзив
На фото: "Будинок "Слово". Нескінчений роман"
Буду щасливий, якщо емоції знайдуть відгук у душах молоді: режисер Томенко про прем'єру фільму "Будинок "Слово"
15:48
долар євро валюта обмін
Бізнес отримає до €30 млн від Європейського інвестиційного банку: Шмигаль повідомив деталі
15:35
Олександр Павлюк
В Україні готують нові військові бригади, частину з них розгорнуть для захисту Києва, - генерал Павлюк
15:27
Ексклюзив
Карта. Куп'янськ_0805
Найбільш загрозливі й активні точки району - Кислівка і Котлярівка: голова РВА про ситуацію на Куп'янщині Харківської області
15:26
Зеленський зустрівся з представниками ПЦУ й УГКЦ: обговорили духовну підтримку фронту
15:18
Jerry Heil та alyona alyona у півфіналі Євробачення-2024
"Місце смерті": Jerry Heil і alyona alyona прокоментували порядковий номер виступу на Євробаченні-2024
15:14
Наступ РФ на Харківщину: в ОВА заявили про загиблого від обстрілів
15:14
Оновлено
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Безпілотники ГУР атакували НПЗ у Калузькій області РФ, - ЗМІ
15:00
санкції США
США запровадили торговельні санкції проти 37 китайських компаній
14:54
Міністерство оборони України
Міноборони співпрацюватиме з акселератором Defence Builder задля допомоги оборонним стартапам
14:50
Оновлено
знищена ворожа техніка
Росія почала нову хвилю контрнаступальних дій на Харківщині, ми зустріли їх вогнем, - Зеленський
14:25
Польща
Польща створить комісію, яка розслідуватиме вплив Росії та Білорусі на політику країни
14:20
"Я, "Побєда" і Берлін"
Фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Кузьми Скрябіна вийшов у прокат в Ізраїлі
14:12
обстріл Сумщини, 10.05.24
Росіяни вдарили по прикордонню Сумщини: загинула жінка, поранено 17-річну дівчину
14:05
OPINION
Юрій Богданов
Китай і Росія спільно працюють над вторгнення на Тайвань
14:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:59
Новини компаній
У Музеї просто неба за підтримки БФ "МХП-Громаді" реставрують вітряк: записали ASMR-звуки реставрації
13:39
парад в москві 9 травня
Зменшився масштаб: британська розвідка оцінила парад у Росії 9 травня
13:31
виробництво FPV-дронів у Калуші
Сухопутні війська створили рекрутинговий центр для укомплектування підрозділів безпілотних систем
13:14
Вовчанськ обстріл
"Такого обстрілу ще не бачили": з Вовчанської громади на Харківщині евакуюють населення
Більше новин