Рекордсменка, водій та володар дельфінів: Єлизаветі ІІ виповнилось 90

Дмитро Гомон
21 квітня, 2016 четвер
10:00

У четвер, 21 квітня, британській королеві Єлизаветі II виповнюється 90 років. До цієї круглої дати Еспресо згадує 10 найбільш цікавих особливостей та фактів з її монаршого життя

Святкування ювілею відбудеться скромно, у сімейному колі. Бучні гуляння очікуються влітку. Справа в тому, що офіційний день народження монархів у Британії святкують у першу, другу чи третю суботу червня.

Народна любов

Більшість британців вважає, що королева має лишатися главою їхньої держави. За даними проведеного в лютому 2016 року опитування компанії Ipsos MORI так вважає 75% громадян. Також зросла популярність самої Єлизавети – 70% британців вважають, що вона має лишатись королевою так довго, скільки зможе. У 1981 майже 50% відповідали, що королеві краще передати трон спадкоємцю.

"Королева надзвичайно популярна. Майже 20 років тому, коли справи у королівської сім'ї були погані, особливо після смерті Діани, багато показників виглядали досить хиткими. Більшість вважала, що монархія не протримається наступні 50 років. Все докорінно змінилося, королева та королівська сім'я провели гарну роботу, щоб змінити суспільну думку. Більшість людей у Британії відчувають монархію як частину національної ідентичності", - розповів журналу Newsweek професор Інституту сучасної історії Великої Британії та керівник політичного аналізу в Ipsos MORI Роджер Мортімер.

Замахи на життя

Серйозних спроб убити королеву, які б дійшли до стадії виконання, не було. У 2014 таблоїд The Sun написав, що спецслужби затримали групу з чотирьох джихадистів, які планували зарізати королеву на параді.

У 2008 році були заарештовані інші радикальні ісламісти, які планували підіслати до королеви терористку-смертницю.

Схожий на замах інцидент стався 13 червня 1981 року: 17-річний Маркус Саржент зробив шість холостих пострілів в напрямку королеви. Вона брала участь у параді верхи на улюбленій кобилі Бруміс. Єлизавета ІІ не постраждала та швидко заспокоїла налякану конячку. Маркус провів три роки у психіатричній тюремній клініці. Виявилось, що він цим замахом намагався увійти в історію та стати "найбільш знаменитим тінейджером світу".

До речі, за рік з королева зіткнулася з ще одним психічно нестабільним чоловіком. Це сталося у її спальні. Прокинувшись вранці 9 липня 1982 року, вона побачила на краю ліжка 31-річного пацієнта психіатричної клініки Майкла Фагана.

Не маючи змоги одразу викликати поліцію, королева 10 хвилин розмовляла з чоловіком про його персональні проблеми і стосунки з чотирма дітьми. Згодом з'ясувалося, що Фаган вдирався до резиденції за тиждень до того і втік з пляшкою білого вина із запасів принца Чарльза.

Людина без паспорта

Єлизавета ІІ відвідала 117 країн. Але в жодній з них їй не ставили штампу в паспорт, оскільки його в неї просто немає. Документ, що посвідчує особу, видається у Великій Британії від імені її величності. Тож вважається, що самій королеві паспорт не потрібен. У решти королівської родини паспорти є.

Також Єлизавета ІІ – єдина британка, якій дозволено керувати автомобілем без прав. Ним вона активно користується досі. У 2012 році, зокрема, інтернетом гуляла фотографія, на якій королеву підловили за кермом її Range Rover'а. За кермо вона сідає подорожуючи по своїм угіддям у віндзорській та шотландській резиденціях.

Єлизавета ІІ

Те саме знамените фото королеви за кермом. Фото: driving.co.uk

За багато років королева володіла кількома десятками машин. Спільною рисою усіх цих "Роверів", "Бентлі", "Ленд Роверів" та "Ягуарів" було те, що вони збудовані у Великій Британії. Останнім в її автопарку з'явився розкішний "Бентлі Бентайга" вартістю 160 тисяч фунтів стерлінгів.

Служба в армії

Єлизавета ІІ – єдина жінка з осіб королівської крові, яка служила в армії. Це сталося під час Другої Світової війни.

До армії майбутня королева подалася добровільно в 1945 році, переконавши батька – короля Георга VI. У 18 років вона стала водієм-механіком на вантажівці у Жіночій допоміжній територіальній службі. Вона була відома як другий молодший офіцер Єлизавета Віндзорська та отримала загалом схвальні відгуки від командування.

До речі, вона єдина з нині живих голів держав, які безпосередньо брали участь у Другій Світовій.

Голова 17 країн

Окрім власне Великої Британії Єлизавета ІІ є головою ще 16 держав. Це колишні британські колонії, які зараз входять до Співдружності націй: Австралія, Антигуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Беліз, Гренада, Канада, Нова Зеландія, Папуа Нова Гвінея, Сент-Вінсент і Гренадини, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Соломонові острови, Тувалу і Ямайка.

Загалом її роль церемоніальна хоча деякі ознаки владних повноважень у неї лишились. Наприклад, вона підписує закони після того, як їх ухвалять обидві палати парламенту. Це чиста формальність: остання королівська особа, яка відмовилась ставити підпис під законом, була Королева Анна у 1708 році.

Королева Єлизавета має право призначати лордів – членів верхньої палати парламенту. На практиці це відбувається за рекомендацією уряду. Окрім того, вона має право посвячувати в лицарі. Списки номінантів, знову ж таки, їй подають міністерства.

До них вносять осіб, які зробили значний внесок у розвиток британського мистецтва, спорту, армійської справи тощо. Найвідоміші з таких лицарів – співаки Елтон Джон, Пол Маккартні та Мік Джаггер, актори Шон Коннері та Ентоні Гопкінс, письменник Террі Пратчетт, футбольний тренер Алекс Фергюссон.

Також королева має право розпустити уряд Австралії та не платити податки. Останнім вона не користується з 1992 року.

Володар дельфінів та лебедів

Орієнтовно на початку XII сторіччя британські королі оголосили себе володарями всіх лебедів, які водяться у відкритих водах Британії. На той час птахи вважались делікатесом на святковому столі. Сьогодні їх, звісно, вже не їдять, а влада королівського дому обмежується лебедями, які водяться на річці Темза.

На практиці цей привілей виливається в щорічну церемонію кільцювання лебедів, яка триває п'ять днів. Завдяки цьому збирається інформація про поголів'я птахів. Церемонію очолює королівський таврувальник лебедів, який носить кашкет з білим пером.

Згідно із законом, ухваленим в 1324 році, Королева є власницею всіх дельфінів, китів, морських свиней та білуг, які водяться в територіальних водах Великої Британії. І хто б не упіймав їх на відстані близько 5 км від лінії узбережжя, вони є власністю Корони.

Закон, до речі, виконується. У 2004 році поліція проводила розслідування щодо рибалки з Уельсу, який упіймав білугу.

До речі, серед діючих британських законів щодо королівських привілеїв, як пише Business Insider, збереглось кілька дуже дивних. Тим не менш, вони формально досі діють.

Наприклад містечко Хангерфорд має дарувати Єлизаветі ІІ червону троянду в обмін на право користуватися своїми пасовищами та риболовецькими угіддями. Володар шотландського селища Фоулі зобов'язаний по першому запиту надати їй снігову кулю посеред літа. А місто Глостер повинно платити за право користуватися королівськими землями величезним пирогом з вугром.

Персональний поет

Так, у Єлизавети ІІ є власний поет. Сьогодні це почесна посада. На неї призначають когось із поетів, творчість якого має національне значення. Поету платять 200 фунтів на рік плюс бочку вина. До 2019 року почесну посаду обійматиме Керол Енн Дуффі – популярна поетеса з Шотландії.

Лобіст електроніки

Єлизавета ІІ завжди намагалась крокувати в ногу з науковим прогресом. У 1957 році вона зробила своє перше звернення в прямому телеефірі з нагоди Пасхи.

26 березня 1976 року вона стала першою головою держави, яка надіслала електронного листа. У 1997 році було запущено офіційний сайт королівської сім'ї.

24 жовтня 2014 року Єлизавета ІІ зробила перший твіт в офіційному королівському акаунті.

Ось так виглядав перший твіт королеви Єлизавети ІІ. Фото: ‎@BritishMonarchy

Рекордсмен царювання

Минулого року Єлизавета ІІ стала монархом з найдовшим періодом правління в історії Об'єднаного Королівства. Рекорд було встановлено 9 вересня 2015 року. На той час тривалість правління склала 23 226 днів або ж 33 446 430 хвилин. Попередній рекорд належав Королеві Вікторії, яка правила з 1837 до 1901 року.

За цей час у країні змінилося 12 прем'єр-міністрів. На момент коронування уряд очолював Уінстон Черчілль. Багато шансів, що Єлизавета ІІ переживе й керівництво нинішнього прем'єра – Девіда Кемерона.

Секрет довголіття

Королева не лише дожила до поважного віку, але й примудрилася зберегти гарне здоров'я. Як підрахувало BBC, за 2015 рік вона взяла участь у 306 публічних подіях у Великій Британії та 35 закордоном.

Автор публікації називає сім причин, які дозволили Єлизаветі II стати довгожителькою. Це гарні гени, відсутність шкідливих звичок, здорове харчування, щасливий шлюб, фізична активність, вміння справлятися зі стресами, ментальна активність та релігійність плюс благочинство.

Насамкінець пропонуємо вашій увазі фотогалерею, в якій майже між кожним зі знімків різниця складає 10 років.

Єлизавета ІІ

Перше фото майбутньої королеви, 1926 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

10-річна принцеса Єлизавета та її сім'я прибули на королівський турнір, 1936 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Під час служби в армії, 1945 рік. Фото: PA

null

Єлизавета покладає вінок до пам'ятника воїнам, загиблим у Другій світовій війні, 1946 рік. Фото: PA

 

Єлизавета ІІ

Єлизавета зі своїм коргі та сином Чарльзом прогулюється Віндзорським парком, 1956 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Єлизавета та її чоловік принц Філіпп вітають капітана англійської футбольної збірної Боббі Мура, 1966 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Єлизавета гуляє парком біля Віндзорського замку з чоловіком та своїм наймолодшим сином Едвардом, 1976 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Королева та її чоловік позують на Великій китайській стіні, 1986 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Єлизавета ІІ покладає вінок в пам'ять про жертв теракту, який стався у школі Данблейн, 1996 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Королева переглядає вітальні листівки до 80-річчя, 2006 рік. Фото: PA

Єлизавета ІІ

Єлизавета ІІ та її четвірка собак, 2016 рік. Фото: Reuters

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку та Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
Більше новин