Володимир В’ятрович: “Декомунізація є школою демократії”

9 травня, 2016 понедiлок
09:00

Директор Українського інституту національної пам'яті в інтерв'ю Еспресо.TV розповів про проблеми декомунізації, вшанування полеглих у Другій світовій війні та міфи навколо цих питань

Еспресо.TV поговорило з директором Українського інституту національної пам’яті про концепцію святкування 9 травня, результати декомунізації та проблеми, які виникають на місцях при намаганнях позбутися радянського минулого.

Напередодні 9-го травня виникає логічне питання: чи потрібно саме святкувати День Перемоги і відзначати цей день, якщо у більшості країн-учасниць Другої світової Днем пам’яті є 8-ме травня?

Вже починаючи з 2014 року, ми говоримо власне про вшанування. Насправді з минулого року на державному рівні запроваджено 8 травня як День пам’яті і примирення. Це поступовий перехід України на європейські традиції, коли війна згадується не як якийсь привід для тріумфів чи поширення мілітаристських настроїв серед населення і підготовки його до наступної війни.

А війна згадується, в першу чергу як трагедія, яка забрала мільйони життів. Україна вже ступила на цей шлях. Ми відзначаємо 8 травня як День пам'яті та примирення, але залишаємо 9 травня як пам'ятний день перемоги над нацизмом. Я сподіваюсь, що в перспективі ми будемо говорити про 8 травня як головний день, коли будемо згадувати жертв Другої світової війни.

Вчора Інститут національної пам’яті презентував книгу “Війна і міф. Невідома Друга світова”. Про які основні міфи йде мова?

Міфи про те, що нібито Радянський Союз весь час був послідовним і єдиним поборником нацистської Німеччини. Насправді ж він виступав на одному боці з Німеччиною третину всієї війни - з 1939 по 1941 рік.

Міфи про те, що нібито УПА було створено німецькою розвідкою, попри те, що УПА було створено 1942 року, коли вся територія України була під німецькою окупацією, а війна проти німецької адміністрації була першим фронтом для УПА.

Міфи про те, що нібито для України війна почалася лише 22 червня 1941 року, хоча 1 вересня 39 року українську територію, а саме Львів, бомбардували німецькі літаки. А також багато інших.

2 світова

За законом про декомунізацію, забороні не підлягає вшанування людей, які боролися проти нацистської окупації. Відповідно вшанування героїв Червоної армії теж захищене цим законом?

Закон про декомунізацію не зачіпає тих, хто брав участь в боях із нацизмом. Ми повинні згадувати всіх тих, хто боровся з ним, була то Червона армія чи Повстанська армія, чи будь-які інші армії Другої світової війни.

Крім того, є окремий закон про вшанування перемоги в Другій світовій війні, яким визначено, зокрема, і день 8 травня - День пам’яті і примирення.

Продовжуючи тему декомунізації, коли спливає останній термін демонтажу радянських пам’ятників та перейменування вулиць і населених пунктів?

Остаточний термін на даному етапі - 21 травня. Я думаю, якщо говорити об’єктивно, то ще будуть місцевості, де зустрічатимуться комуністичні назви і пам'ятники, але це вже будуть, радше, винятки і до кінця року ми точно все закінчимо.

Чи є регіони, в яких декомунізацією, по факту, не займаються?

Немає областей, де декомунізація не проходить. Просто в деяких вона проходить краще, а в деяких гірше. Донедавна однією з найгірших областей в цьому плані була Одеса, але зараз ми там бачимо кроки, коли головою ОДА вже здійснюється програма декомунізації.

28 квітня у соцмережах бурхливо обговорювали демонтаж пам’ятника чекістам у Києві правими активістами. Чи мають такі дії виконувати комунальні служби?

Безперечно, якщо ідеться про цей конкретний пам'ятник, то він підлягає демонтажу і це безпосередня відповідальність київської влади. Те, що зараз за справу взялися активісти, є свідченням абсолютної бездіяльності київської влади.

Іншим таким свідченням є демонтаж табличок, які мали бути зняті на вулиці Шовковичній. Ідеться про пам’ятні таблички Дмитру Мануїльському і Ванді Василевській. В інтернеті поширили фотографії, як непрофесійно і жорстко вони були зняті разом зі шматками штукатурки на фасаді. Це і було представлено як зразок якось варварської декомунізації. Так говорили навіть люди, які працюють в КМДА. Це дуже здивувало, бо таблиці були демонтовані не комунальними службами, а зусиллями якихось активістів і, знову-таки, це стало результатом бездіяльності влади.


Я вважаю, що ми не маємо права засуджувати людей, які беруть на себе виконання закону, якщо його ігнорує влада.


Одним із завдань закону про декомунізацію було вберегти зразки радянського мистецтва, які мають бути цікаві для того, щоб потім їх експонувати в музеях. Якщо влада цього не буде робити, то навіть ті цінні зразки мистецтва залишаються під загрозою.

Я маю на увазі, для прикладу, пам'ятник Щорсу. Заяви Кличка, що цей пам'ятник не має бути демонтований - суперечать закону і є певною мірою провокацією для громадських активістів до самоуправних дій, щодо демонтажу такого пам'ятника зокрема.

Багато розмов ведеться про те, що в місцевих бюджетах немає грошей на заміну табличок на перейменованих вулицях і демонтаж пам’ятників.

Кошти на зміну табличок не потрібні, бо вони закладені в наші комунальні платежі. Тобто ми, як мешканці Києва, оплачуємо експлуатацію табличок, а експлуатація включає і їх заміну. Це раз. Два - щодо того, що не закладені кошти на демонтаж пам’ятників і пам’ятних таблиць.

Знову ж таки - це абсолютна відповідальність київської міської влади, зокрема Київської міської ради. Закони вступили в дію 21 травня минулого року і Київрада мала всі можливості, щоби врахувати у формуванні бюджету на 2016 рік якісь кошти на демонтаж.

Тобто київська влада саботує декомунізацію?

Можна говорити, що в Києві питання демонтажу радянських пам’ятників досить серйозно відстає. В цьому, мені здається, проявляється незрозуміла, непослідовна і недостатньо обґрунтована, з точки зору законодавчої і історичної, позиція міського голови, який не розуміє важливості проведення декомунізації. Хоча, з іншого боку, Київ є одним із лідерів декомунізації з перейменування вулиць. Тут  процеси майже завершено і столиці є чим потішитись.

Існує теза, що масова декомунізація може паралізувати роботи соцслужб, швидких, пожежних, правоохоронців, через несвоєчасну заміну табличок та адрес.

Ніде в тих населених пунктах, де перейменовані вже всі вулиці, наприклад в Чернігові,  ми не стали свідками хоча б одного випадку, коли перейменування вулиць завадило якійсь швидкій допомозі чи пожежникам приїхати вчасно. Це лише страшилки, які використовувались, щоб зупинити декомунізацію.

Які ще міфи використовують противники декомунізації?

Ще одна страшилка, яка використовується для впливу на громадськість, щоб зупинити декомунізацію, це те, що після перейменування вулиці треба негайно іти міняти паспорт, права власності, водійські права і т.д. Це брехня. Нічого міняти не треба буде. Всі зміни будуть внесені, коли ви звернетеся за іншими потребами до відповідних органів.


Ще один міф - це коштує дуже багато вже не тільки грошей, а й часу. Насправді, для фізичних осіб це взагалі нічого не коштує.


Ми бачимо, що на жаль, щоби стримати декомунізацію, використовується дуже багато міфів. Часто певні політичні сили, які їх поширюють, мають достатньо потужні інформаційні ресурси. Вони їх викориcтовують для того, щоби задурманювати людей.

Один із депутатів “Опозиційного блоку” заявив, що, за підрахунками, декомунізація Дніпропетровська, здається, коштувала мільйони гривень. Це є абсолютним абсурдом.

в'ятрович

Куди діваються пам’ятники після демонтажу?

Це вирішує місцева громада. Ми пропонували Києву створити “”Парк радянського періоду”, пропонували навіть місце - колишня Виставка досягнень народного господарства. Зараз певні кроки у цьому напрямку робляться.

Я сподіваюся, що вони закінчаться позитивно і ті зразки радянського мистецтва, які справді місять якусь художню цінність, будуть збережені там. Але закон однозначно передбачає, що вони мають бути усунені з громадського простору.

Також є приватна ініціатива нардепа Ольги Богомолець, яка хотіла створити такого роду парк десь у Радомишлі. Ми готові підтримати будь-які ініціативи - і громадські, і державні - для того, щоби створити такий музей. Радянську історію нам теж потрібно пам'ятати - як приклад того, як не треба розвиватись.

Країни Прибалтики свого часу застосували умовну концепцію “шокової терапії” в питанні декомунізації. Україна переймає їх досвід, чи має якусь власну пролонговану у часі концепцію?

До певної міри ми перейняли досвід країн Балтії і країн Східної Європи. З тією лише різницею, що  у нас декомунізація затягнулась на 25 років. Ми мали певні її спроби на початку 90-х, потім доволі скромні - після Помаранчевої революції.

Зараз це третя спроба. Але назвати цю операцію “шоковою терапією” не доводиться, тому що “шокова терапія” була би, якби це все було зроблено до кінця 91-го року.

Як відбуваються публічні обговорення щодо об’єктів, які підлягають перейменуванню?

Дуже цікаво, часто ми стаємо свідками активних громадських обговорень, створення громадських груп. Одна з найцікавіших - це громадська група по перейменуванню бульвару Лепсе на бульвар Вацвала Гавела. Насправді це показує, що декомунізація є, образно кажучи, школою демократії.

Люди вчаться виражати своє бачення, відстоювати його, домовлятися між собою, вчаться тиснути на владу, змушуючи приймати ті рішення, які вони вважають необхідними.

Чи може негативно вплинути перейменування міст на настрої в суспільстві? До прикладу, навколо перейменування Кіровограда точаться великі суперечки.

Незадоволеною в Кіровограді залишається не місцева громада, а невелика купка місцевих політиків. Частина з них представлена в парламенті. Вони здобувають собі дешеві дивіденди, представляючи себе поборниками нібито єдиної назви, яку підтримує громада.

Насправді від імені міської громади на комітет Верховної Ради надійшло 7 назв, серед них був і Єлисаветград, і Кропивницький, і Інгульськ. Спочатку був підтриманий Інгульск, потім Кропивницький. Саме тому говорити, що думка місцевої громади не врахована - абсолютно некоректно. Я переконаний, що перейменування має відбутися чимшвидше: тоді не буде можливостей для політиків розхитувати ситуацію.

Для мене найбільш показовим позитивним прикладом в цьому відношенні є перейменування Іллічівська. Там теж були місцеві політики, які заявляли про те, що Іллічівськ не може поміняти свою назву, тому що це не сприймає місцеве населення.

Тим не менш, місто поміняло свою назву на Чорноморськ і буквально десь місяць тому відзначало свій день під новою назвою з великим ентузіазмом. Жодних непорозумінь чи акцій протесту це не викликало. Декомунізація і інші реформи потребують певної відваги і швидкості реалізації.  

Чим далі затягувати, тим більше можливостей для того, щоби саботувати ці речі чи якимось чином використовувати їх в політичних іграх.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.09
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
"Здав" розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
Більше новин