Не за горами "Оскар". Які фільми будуть названі найкращими за 2016 рік

Максим Івануха
13 грудня, 2016 вiвторок
03:41

Оголошення номінантів на здобуття кінонагороди "Золотий глобус" звузило коло ймовірних претендентів на "Оскар"

Оголошення номінантів на нагороду Голлівудської асоціації іноземної преси (Hollywood Foreign Press Association), розставило все на свої місця. На основні американські кінонагороди не будуть претендувати більшість фільмів, які йшли в українському прокаті цього року. 

Американські фільми року - це не "Загін самогубців" чи "Бетмен проти Супермена", а мюзикл "Ла-Ла-Ленд" (7 номінацій) і драма "Місячне сяйво" (6 номінацій).

"Золотий глобус" - це традиційна відзнака асоціації іноземної кінопреси, яка щорічно присуджується з 1944 року. 

На сьогодні нагороду отримують у 25-ти номінаціях, з яких 14 відведені кінематографістам і 11 - телевізійникам.

Цьогоріч ювілейну, 30-ту номінацію на "Золотий глобус" отримала Меріл Стріп (за фільм "Флоренс Фостер Дженкінс" Стівена Фрірза). Вона - абсолютний рекордсмен за кількість висувань на цю кінематографічну премію. Стріп позмагається за нагороду у категорії "найкраща актриса в комедії чи мюзиклі". Її конкурентками будуть дворазова володарка "глобуса" Аннет Беннінг ("Жінки 20-го століття"), номінантки на "Оскар": Гейлі Стайнфелд (“Майже сімнадцять”), Емма Стоун (“Ла-Ла-Ленд”) та вперше номінантка Ліллі Коллінз за ретро-драму “Правила не застосовуються”, яка вийде в український прокат у березні 2017 року.

Найбільше з цієї компанії виділяється Емма Стоун (зірка "Прислуги" і "Бьордмена"), адже фільм за її участю - мюзикл "Ла-Ла-Ленд" претендує на найбільшу кількість нагород. Нова режисерська робота 31-річного Деміна Чезелла, судячи по кількості номінацій, претендуватиме і на головні статуетки "Оскар".

"Ла-Ла-Ленд", який вийде в Україні 2 лютого 2017 року, вже з трейлера підкуповує міксом жанрів: ту вам і мюзикл, і драма і комедія. Разом з тим улюбленці кіноманів Райан Гослінг і Емма Стоун створюють ефект не просто популярного чи масового кіно, але й просто душевного. В часи цинізму і жорстокості, дух "Ла-Ла-Ленду” швидше за все переможе на всіх кінематографічних фронтах.

У цьому йому спробують завадити інші фільми з категорії "найкраща комедія чи мюзикл". Це "Жінки 20-го століття" - знятий у дусі інді-кіно трагічкомічний бенефіс вже згаданої вище Беннінг,  біографічний фільм "Флоренс Фостер Дженкінс" про безголосу співачку з неперевершеною Стріп і два відвертих аутсайдера номінації: музична ретро-драма "Сінг-стріт" і супергеройська комедія "Дедпул".

На "Оскари" ймовірно претендуватимуть саме "Ла-Ла-Ленд" і "Жінки 20-го століття". З ними конкуруватимуть фільми, які на "Золотому глобусі" висунуті у категорії "найкраща драма".

Серед них є фільм, який як і комедійний "Дедпул", вже закінчив свій прокат в Україні. Це вестерн "Будь-якою ціною". Пригодницька історія про братів, які ступають на стежку злочинності, щоб покрити борги, через які в них можуть забрати дім і землю. Стрічка "Будь-якою ціною" - це той рідкісний випадок, коли кіно отримує схвальні відгуки, як критиків, так і глядачів. Зрозуміло, що фільм буде висунутий і на "Оскар".

Ще один ймовірний оскарівський номінант - це гостросоціальний фільм "Лев", який поверне глядачів спогадами до "Мільйонера з нетрів". Цьому особливо посприяє актор-індус Дев Патель, який грає чоловіка, який в дитинстві був усиновлений австралійцями, але з віком вирішує знайти своє справжнє коріння. У фільмі другорядну роль зіграла Ніколь Кідман, яка претендуватиме на нагороду, мабуть, за нестандартну зачіску.

Іншим претендентом на "глобус" у категорії "найкраща драма" став фільм "Манчестер біля моря", який вже був визнаний Американським кіноінститутом одним з 10-ти найкращих фільмів року. Він претендує на нагороду у всіх основних номінаціях, а отже очікувано буде представлений і до здобуття "Оскара".

Драма з життя темношкірого гея під назвою "Місячне світло" претендуватиме на кілька нагород вже хоча б тому, що порушує табуйовані теми: расизм, гомосексуальність, наркоторгівля. "Місячне сяйво" - це така собі "чорна" відповідь "Отроцтву" і взагалі Голлівуду, який останніми роками звинувачували у дискримінації в тому числі під час вручення кінонагород.

Замикає коло претендентів військова драма Мела Гібсона "З міркувань совісті". Вона різко виділяється серед всіх номінантів своєю підкресленою консервативністю і епічним постановочним розмахом. Швидше за все цього разу Гібсон обмежиться номінаціями, адже його кіно вже давно є минулим.

Режисерська номінація "глобуса" - це майже завжди дзеркальне відображення "Оскара". Цього року найкращим режисером за версією Асоціації кінопреси може стати Деніел Чезелл з мюзиклом "Ла-Ла-Ленд", Кеннет Лонерган з "Манчестером біля моря", Баррі Дженкінс з "Місячним світлом", Мел Гібсон з "З міркувань совісті" або Том Форд з його "Нічними тваринами".

Останній серед номінантів - Форд взагалі у цікавій ситуації, адже він єдиний з усіх названих режисерів, чий фільм не замагатиметься у категорії "найкращий фільм". Це по суті автоматично робить його аутсайдером гонки, в якій ймовірно переможе постановник "Ла-Ла-Ленду" або "Місячного світла".

Цікаво, що номінація "найкращий сценарист" майже повністю дублює "режисерську", за виключенням наявності серед авторів сценарію Тейлора Шерідана ("Будь-якою ціною"), який має дуже високі шанси на перемогу.

Щодо номінації "найкраща актриса драми", то в ній представлені такі відомі кінозірки, як Наталі Портман, яка зіграла дружину вбитого президента США - Джекі Кеннеді, легенда кіно Ізабелль Юппер за бенефіс у фільмі Пола Верховена "Вона", багаторазова номінантка на "Оскар" Емі Адамс за фантастичний фільм "Прибуття", Джессіка Честейн ("Міс Слоун"), яка чомусь дуже полюбила ролі у політичному кіно і Рут Негга за антирасистську драму "Лавінг".

Фаворитами номінації "Найкращий актор драми" є австралієць Джоел Еджертон за роль у "Лавінгу", Кейсі Аффлек за "Манчестер біля моря", легендарний Дензел Вашингтон за роль у своєму фільмі "Паркани". Аутсайдерами номінації є Вігго Мортенсен за вдалу роботу у лівацькому "Капітані Фантастік" та Ендрю Гарфілд за епічний пафос у воєнній драмі Мела Гібсона. 

Особливо напруженою буде боротьба акторів у категорії "найкращий актор комедії чи мюзиклу". Тут зібралися справжні "важковаговики" розважального жанру: Райан Гослінг ("Ла-Ла-Ленд"), Райан Рейнолдс ("Дедпул"), Джона Гілл ("Хлопці зі стволами"), Колін Фаррел ("Лобстер") і Г’ю Грант ("Флоренс Фостер Дженкінс"). Судячи з усього, перемогу з п’ятої спроби отримає саме Гослінг.

В номінаціях за ролі за другого плану теж розвернеться шалена боротьба між непересічними актрисами і акторами. Серед жінок особливо виділяються Наомі Гарріс зі своєю першою номінацією за роль у фільмі "Місячне світло", як і вже п’ятиразова номінатка "Золотого глобуса" Віола Девіс, якій можуть дати нагороду за роль у фільмі Дензела Вашингтона ("Паркани"). Також шанси на перемогу має володарка "глобуса" Мішель Вільямс ("Манчестер біля моря").

Серед чоловіків новачками "глобуса" є аж четверо номінантів, тому досить рівні шанси на перемогу має темношкірий Махершал Алі за роль у драмі "Місячне світло", Ааарон Тейлор-Джонсон з "Нічних тварин", Дев Патель за "Лева" і Саймон Гелберг ("Флоренс Фостер Дженкінс").

У найбільш суперечливій номінації "фільм іноземною мовою" за перемогу позмагаються переможець "Золотої камери" Каннського кінофестивалю - французький фільм "Божественні", номінанти на "Золоту пальмову гілку" - "Вона" Пола Верховена і "Тоні Ердман" Марін Аде, чилійський біографічний фільм "Неруда" і іранська соціалка "Комівояжер".

У відносно новій номінації "найкращий мультфільм" (її заснували в 2007 році) за перемогу змагатимуться "Ваяна", "Життя Кабачка", "Співай", "Зоотрополіс", "Кубо і легенда самурая". Останні дві стрічки вже пройшли в українському прокаті.

Підбиваючи підсумки оголошення перших кінофаворитів року, можна стерджувати, що цьогоріч боротьба, яка за "глобус", так і за "Оскар" буде набагато більш цікавішою, а ніж це було у 2015 році.

Расистський скандал вплинув не лише на кількість темношкірих фільмів, але й на їхню якість і конкурентноспроможність. Майже повністю із шорт-листа "глобуса" зникли в чистому виді історичні драми і байопікі. На зміну їм прийшли незалежні ретро-комедії і осучаснені мюзикли.

Чи справді консервативна кінематографічна система Америки змінилась, ми побачимо вже незабаром, 8 січня, коли відбудеться урочисте вручення "глобусів" у Лос-Анджелесі.

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
02:35
Оновлено
Одеса ракетний удар Нова пошта війна з Росією
Росіяни обстріляли Одесу: є попадання у депо Нової пошти постраждало 14 людей
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
Більше новин