9 найдивніших конституцій світу

Юрій Корогодський
28 червня, 2017 середа
15:00

Еспресо.TV пропонує згадати, що цікавого можна знайти у конституціях різних держав

28 червня Україна святкує день Конституції. Основний закон нашої країни було ухвалено вночі, коли народні депутати та президентська команда зуміли домовитися щодо розподілу владних повноважень у молодій державі.

З конституціями різних країн пов’язані цікаві факти щодо процесу їхнього ухвалення. Є держави, в яких досі немає конституції, і серед них є навіть представники провідних демократій.

Є також держави, конституції яких було ухвалено кілька століть тому і знов-таки йдеться про західні демократії.

США. "Коли діждемось Вашингтона з новим і праведним законом?"

Ці рядки з відомого вірша Тараса Шевченка згадалися автору статті, коли зайшла мова проамериканську конституцію. Так, основний закон США є одним з перших і одним з найстаріших, що діють донині у світі.

Конституція була ухвалена Конституційним конвентом у Філадельфії в травні-вересні 1787 року. Головою конвенту тоді був Джордж Вашингтон, який два роки потому став президентом США.

Конституція США складається з преамбули, 7 статей і 27 поправок. Перші десять поправок вступили в силу ще в 1791 році, і відомі як Білль про права.

Поправки ухвалюються двома третинами голосів конгресменів. Всього в американській історії було запропоновано кілька тисяч конституційних поправок, переважна більшість яких були відхилені.

Велика Британія. Конституція середніх віків

У Великій Британії до цього часу немає конституції як єдиного документу. Незважаючи на це, саме Британія вважається однією з взірцевих західних демократій.

На практиці права британців регламентуються як стародавніми статутами, так і прецедентним правом (рішення судів як приклад для подальшого трактування закону) і окремими конституційними угодами.

Цікаво, що найстаріші з британських конституційних статутів були ухвалені ще у середньовіччі. Йдеться про Велику Хартію Вольностей 1215 pоку (!) і Білль про права 1689 року. Ці документи стали наріжним каменем англійської правової системи.

У британському конституційному праві усі свободи людини є індивідуальними правами, які базуються на основі принципу "кожний може робити те, що не заборонено законом".

Німеччина. Гуманізм після Гітлера

Сучасна німецька конституція була ухвалена після розгрому гітлерівської Німеччини. Американські радники зробили тоді все можливе, щоб нав’язати німцям пацифістську ідеологію, що відобразилося також у тексті німецької конституції.

Під час її написання були враховані тези Загальної декларації прав людини (ухвалена ООН у 1948 році), що зробило текст німецького основного закону одним з найгуманніших у світі.

23 травня 1949 року в західній окупаційній зоні була заснована Федеративна Республіка Німеччина. Цього ж дня Парламентська рада в Бонні урочисто проголосила набуття чинності Основного закону держави.

Основний закон проголосив ФРН як правову, федеративну, демократичну, республіканську і соціальну державу.

Конституція звертає особливу увагу на основні права громадян. За громадянами закріплені свобода совісті і віросповідання, думки, друку та доступу до інформації, союзів і зборів, пересування і вибору професії.

Гарантовані свобода і недоторканність власності. Також заявлено, що права і свободи не можуть використовуватися для боротьби проти вільного демократичного ладу.

Франція. 16 конституцій революційної країни

У Франції за останні двісті років сталося багато революцій та політичних криз, що призвело до постійної зміни конституцій. За цей час було ухвалено 16 конституцій, ще 6 проектів обговорювались, але не набули чинності.

Формування сучасної конституційної традиції у Франції почалося в період Великої французької революції у 1789 році. На сьогоднішній день у Франції діє конституція 1958 року, прийнята з ініціативи президента Шарля де Голля. Ця конституція проголосила так звану П'яту республіку.

У 2000 році парламент проголосував за поправку до Конституції, яка скоротила тривалість терміну правління президента з 7 до 5 років. У 2008 році у текст основного Закону була внесена поправка, яка передбачала обмеження терміну президентської влади (не більше двох термінів поспіль).

Польща. Перша в Європі

У Польщі впевнені, що саме у них в країні було ухвалено першу в Європі та другу в світі конституцію.

3 травня 1791 року на так званому Чотирилітньому сеймі було ухвалено конституцію, що встановлювала устрій Речі Посполитої згідно з ідеями просвітництва та розширення прав міського населення. Конституція втратила чинність після поділів Польщі, які призвели до окупації країни Росією, Пруссією та Австрією.

Чинна конституція була прийнята Національними зборами Польщі 2 квітня 1997 року і схвалена на референдумі 25 травня того ж року. А всього у польській історії було ухвалено дев'ять конституцій.

Індія. Найбільша конституція у світі

Найбільшою за обсягом конституцією у світі є індійська, яка була ухвалена у 1950 році.

Вона включає 465 статей, 12 великих додатків, більше 70 поправок. Автори індійської конституції прагнули зосередити у документі всі найкращі правові досягнення інших держав.

Тому індійська конституція запозичила ряд положень основних законів Великої Британії, СРСР, США, Канади, Японії, Австралії.

Індійська конституція передбачає дуже простий порядок внесення поправок, в результаті чого за майже 70 років були змінені сотні її різних положень.

У результаті прийняття поправок було додано близько 80 статей і виключено близько 20. Є також дуже розлогі поправки, окремі з яких близькі за обсягом до конституції США.

Японія. Антивоєнна Конституція

Конституція Японії відома як "Мирна конституція" завдяки статті 9, в якій передбачено відмову від війни як засобу ведення державної політики та відмову від утримання війська. Конституція була ухвалена 1947 року після поразки Японії у Другій світовій війні.

Попри те, що стаття 9 передбачає відмову держави від права вести війну, Японія де-факто має армію — Сили самооборони. З формальної точки зору, японська армія вважається особливим видом поліцейських сил.

Однак, згідно з резолюцією кабінету міністрів від 1 липня 2014 року Японія має право на так звану колективну самооборону. Отже, держава може використовувати Сили самооборони не тільки у випадку нападу на Японію, а й також у випадку нападу на країни, з якими Японія підтримує тісні зв'язки.

Ізраїль. Релігія завадила конституції

В Ізраїлі, так само як і у Великій Британії поки немає конституції. Правова система країни ґрунтується на Основних законах (які мають стати частинами Конституції), на Декларації незалежності, судових прецедентах, тощо.

Згідно Декларації незалежності Ізраїль повинен був прийняти конституцію незабаром після проголошення державності у 1948 році.

Зараз у країні ухвалені вже дванадцять Основних законів, зміст яких може скласти значну частину майбутньої конституції. Зробити з них єдиний текст конституції заважають суперечки між світською та релігійною частинами ізраїльського суспільства. Невизначеність відносин між державою та релігією відкладає питання конституції у довгу шухляду.

Сан-Марино. Статут карликової країни

Конституція карликової країни Сан-Марино - найстаріша з чинних конституцій у світі. Вона бере свій початок з 8 жовтня 1600 року. Цього дня уряд надав зобов'язуючого характеру збірці Статутів інституцій та правосуддя в Сан-Марино. Збірка була написана латинською мовою і складалась з шести книг.

Ця правова система була оновленням Статуту Міста, який використовувався в Сан-Марино приблизно з 1300 року. Деякі з наразі існуючих у Сан-Марино інституцій, наприклад, Рада шістдесяти, залишилися працювати ще з того періоду.

Нагадаємо, що Сан-Марино є анклавом, який розташований у центрі Італії, має площу 61 км кв. і населення на рівні близько 33 тисяч.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
Більше новин