Моторошні історії Бабиного Яру: рятівники, кати та їхні жертви

Юрій Корогодський
29 вересня, 2017 п'ятниця
09:59

В Бабиному Яру було розстріляно тисячі євреїв, циган, радянських військовополонених, українських націоналістів

Перший розстріл у цьому місці стався 27 вересня 1941 року. Були розстріляні 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Павлова, яка знаходилася у безпосередній близькості до яру.

27‒28 вересня нацистська влада віддала наказ про те, щоб 29 вересня (яке співпало з юдейським святом Судним днем) єврейське населення міста до 8 годин ранку прибуло в призначену точку збору з документами і речами. За невиконання наказу було призначено розстріл.

По місту було розклеєно близько 2 тисяч оголошень. Одночасно через двірників німцями поширювалася дезінформація про намір провести перепис і переселення євреїв.

Існують німецькі документи, в яких зафіксована кількість вбитих у перші два дні розстрілів. 29 і 30 вересня 1941 року зондеркоманда "4а", що входила до складу айнзатцгрупи "С" під командуванням бригаденфюрера СС Отто Раша, за участю двох команд поліцейського полку "Південь" розстріляли 33 771 людину.

Під час перших масових розстрілів з Бабиного Яру зуміли врятуватися лише 29 людей.

На цьому розстріли не припинилися. Подальші розстріли євреїв пройшли 1-3 жовтня, 8 жовтня і 11 жовтня 1941 року.

Точна кількість жертв залишається невідомою.

На думку деяких дослідників, у Бабиному Яру тільки євреїв було розстріляно близько ста п'ятдесяти тисяч людей (жителів Києва і біженців з інших міст України).

Ми зібрали історії, як катів, яки вбили тисячі людей, так і іхніх жертв та рятівників.

Звичайний штандартенфюрер

null

Штандартенфюрер СС, командир зондеркоманди 4а (каральний підрозділ СС) Пауль Блобель був відповідальний за організацію масових страт в Бабиному Ярі. Як командир зондеркоманди №1005 він також керував спробами приховати цей злочин.

Його біографія була типовою як для багатьох керівників каральних підрозділів нацистської Німеччини.

Блобель з 1912 по 1913 роки вивчав архітектуру в будівельній школі. Працював теслею до початку Першої світової війни. Під час Першої світової служив у інженерних військах. До 1919 року Блобель залишався безробітним і жив на своїй батьківщині у місті Ремшайд.

Починаючи з 1921 року працював на різних підприємствах, а 1924 року відкрив власний архітектурний бізнес. Внаслідок світової кризи в 1929 році він залишився без роботи і ця ситуація тривала до 1933 року. Незадоволений своїм становищем, 1 грудня 1931 року він вступив у нацистську партію, а в січні 1932 року приєднався до загонів СС.

З 1933 до початку 1935 року Блобель працював чиновником у муніципалітеті провінційного міста Золінген. В червні 1935 року він перейшов на роботу до служби безпеки СС. Після цього його життя було пов’язане з каральними підрозділами гітлерівської Німеччини.

Він був звинувачений у вбивстві підрозділами під його командуванням 60 тисяч людей в період між червнем 1941 та січнем 1942 року.

Блобель не зміг уникнути покарання. В справі проти нациста Отто Олендорфа (справа №9 на Нюрнберзькому процесі) Блобель був звинувачений у скоєнні злочинів проти людяності, військових злочинах і членстві у злочинній організації. 

10 квітня 1948 року суд засудив Блобеля до страти. Крім нього на цьому процесі до смерті було засуджено ще 13 командирів каральних підрозділів.7 червня 1951 року Блобель був повішений у в'язниці Ландсберг-ам-Лех.

Дівчина, яка вижила у Бабиному Ярі

null

29 вересня 1941 року Діна Пронічева, виконуючи німецький наказ про збір мешканців єврейського походження, вирушила разом із батьками та сестрою у бік Бабиного Яру. Там вона потрапила до групи жертв, яких мали розстріляти.

За словами Діни, ніхто у місті точно не знав про мету зосередження усього єврейського населення в районі Дегтярівської вулиці. Майже ніхто при цьому не припускав, що вбиватимуть людей в такій кількості.

В усіх була така думка, що євреїв німці кудись збираються вивезти. Ця думка підкріплювалася ще і тим, що в наказі ставилася вимога взяти з собою речі.

Ще до того, як вбивці почали стріляти, Діна впала з урвища на тіла загиблих і вдавши з себе вбиту, впродовж трьох днів намагалася вийти за межі Бабиного Яру. На третій день їй вдалося сховатись у сараї. Однак власниця сараю повідомила про це німцям і Пронічева вдруге потрапила у Бабин Яр.

Цього разу вона серед інших полонених була посаджена у вантажівку, але у районі Шулявки Діні та її подрузі Любові Шамін вдалося втекти. Вони переховувалися у дружини двоюрідного брата Діни Пронічевої, а потім перебралися у Дарницю, яка тоді була далекою околицею Києва.

23 лютого 1942 року Діна була знову заарештована гестапо. В той же період був заарештований її чоловік, якого згодом розстріляли. Пронічева майже місяць пробула у в'язниці і була врятована поліцаєм, який виявився підпільником.

Після другої втечі вона працювала у театрі. Після завершення війни, у січні 1946 року Діна виступила свідком на так званому Київському процесі, коли судили та стратили ряд німецьких офіцерів. Саме там вона розповіла про трагедію Бабиного Яру.

"Я побачила як поряд зі мною люди після розстрілів падали вниз з обриву. Ще до того, як в мене був зроблений постріл, я кинулася з обриву вниз. Я впала на трупи тільки що розстріляних людей і прикинулася мертвою. Я чула, як німці спустилися вниз і пристрілювали поранених", - розповідала Діна на судовому процесі.

У повоєнні роки Пронічева працювала артисткою у Театрі ляльок. Мешкала у тому ж київському будинку, що і до війни. Вона померла через хворобу нирок, які застудила ще під час переховувань від гестапівців 1941 року.

Священик, який рятував євреїв від знищення гітлерівцями

null

Олексій Глаголєв народився в сім'ї викладача Київської духовної академії Олександра Глаголєва. Під час нацистської окупації Києва він брав участь разом з членами своєї сім'ї в порятунку євреїв від гестапівців.

Глаголєв переховував їх у своєму житлі і у будинках, що належали до Покровської церкви. Дружина отця Олексія працювала паспортисткою, а управдомом - його друг Олександр Горбовський. Разом вони мали можливість видавати фальшиві документи та слідкувати за тим, щоб про це ніхто не дізнався.

Також Глаголєв видавав євреям, які переховувалися, посвідчення про хрещення. Для цього він він використовував старі бланки, що залишилися від його батька.

Сім'я Глаголєвих дуже ризикувала. За переховування євреїв в окупованій гітлерівцями Україні загрожував розстріл.

Зазначимо, що на заході Європи гітлерівський окупаційний режим був значно м’якішим. Наприклад, у Нідерландах за переховування євреїв могли запроторити до в’язниці, але не розстріляти.

У 1943 році Глаголєв служив в лікарняній церкві Преподобного Агапита Цілителя в Покровському монастирі. Він залишався на Подолі (разом з людьми, яких переховував), незважаючи на вимогу німецької влади до усіх жителів покинути цю частину Києва. Восени 1943 року він був затриманий німецькою владою, двічі побитий і разом з сином відправлений на примусові роботи до Німеччини, але зумів втекти.

Після закінчення війни Глаголєв продовжував служити в Покровській церкви до її закриття в 1960 році. Потім служив у Флорівському монастирі на Подолі. Останні п'ять років свого життя був другим священиком в церкві на Солом’янці.

Олексій Глаголєв помер у 1972 році. У 1992 інститут історії Голокосту "Яд ва-Шем" (Єрусалим) оголосив про те, що за переховування євреїв від гітлерівців надає звання "Праведників народів світу" отцю Олексію, його дружині Тетяні Павлівні, їх дочці Магдалині. У 2001 році це звання було присвоєно і синові отця Олексія Миколі, який був зв'язковим між своїми батьками і врятованими людьми.

Марні надії українських націоналістів

null

Українська письменниця Олена Теліга в липні 1941 року в складі похідних груп ОУН разом з кількома друзями переїхала до Львова, у вересні прибула до Рівного, а 22 жовтня 1941 року доїхала до окупованого вермахтом Києва.

Певна частина українських націоналістів розраховувала, що після відступу з Києва радянських військ вдасться проголосити незалежність українських земель. Навіть після невдалої спроби зробити це у Львові 30 червня 1941 року окремі націоналісти сподівалися, що їхня політична активність буде можливою у Києві. Однак, німецька влада включила Київ до окупаційного рейхскомісаріату "Україна", що робило безпідставними розмови по незалежність.

Теліга під час окупації організувала київське відділення Спілки українських письменників (розміщувалося по вулиці Трьохсвятительській, 23), відкрила пункт харчування, співпрацювала з редакцією "Українського слова" Івана Рогача. Також вона видавала тижневик літератури і мистецтва "Літаври".

Після арешту редакції "Українського слова" Теліга продовжила свою роботу. 7 лютого 1942 року почалися нові арешти. Гестапо врешті-решт підготувало засідку на вул. Трьохсвятительській, де розміщувалася спілка письменників.

Місце та дата загибелі поетеси та її чоловіка точно невідомі. Однак у лютому відбувались масові розстріли саме у Бабиному Яру. Вважається, що Теліга була розстріляна 21 лютого 1942 року.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
Більше новин