Вимкніть світло в Борисполі. Як Україна страждає без робочих рук

Уляна Букатюк
6 листопада, 2017 понедiлок
12:12

Світова практика доводить - економіка не завжди залежить від розміру країни, клімату чи природних запасів. Головним багатством є людський капітал - й тут Україна в програші

Безробіття та міграція

Згідно з даними Державної служби зайнятості, з січня по вересень 2017 в Україні безробіття скоротилось на 12%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

Проте рівень загального безробіття в Україні залишається доволі високим - 9,7% наприкінці 2016 році та 9% станом на вересень 2017.

Прийнятним вважається рівень 6%. За цим показником Україна входить до десятки країн з найбільшим рівня безробіття в Європі. Для порівняння в США рівень безробіття станом на вересень - 4,2%.

Дані Державної статистики свідчать, що на початок 2017 року в Україні працездатними є 28,9 млн населення віком 15-70 років. Однак із них майже 11 млн людей (40%) економічно неактивні через різні причини.

Причина високого рівня безробіття проста: низькі заробітні плати, дефіцит робочих місць, а в сільських місцевостях й подекуди - їх відсутність.

В пошуках кращого життя українці масово виїжджають закордон. Згідно з даними соцдосліджень групи "Рейтинг", понад третина співвітчизників (35%) хотіли б залишити Україну. Й за рік кількість таких людей зросла на 5%.

Працювати за кордоном воліють 44% опитаних.  

Більше бажання переїхати висловлюють люди з вищою освітою. Серед молоді (18-35 років) кількість тих, хто має бажання переїхати на постійне місце проживання за кордон, – аж 54%.

70% опитаних сказали, що хотіли б, щоб їхні діти та внуки вчилися в інших країнах.

Найчастіше серед країн, в яких би хотіли працювати респонденти, називали Німеччину (37%), Польщу (26%), США (22%), Канаду (21%), Чехію (16%), Італію (15%).

Згідно з даними Міжнародної організації з міграції, за кордоном працює 5,8 млн українців.

Особливо популярною в українських заробітчан є Польща. В 2009–2016 рр. економічно активне населення сусідньої країни збільшилося майже на мільйон. В основному це відбулося завдяки українцям.

Кількість трудових мігрантів з нашої країни в Польщу з 2013 року зросла в 6,5 раза.

У 2016 році Польща видала українцям 1,3 млн запрошень на роботу, пише Financial Times. А цьогоріч Польща стала ще й єдиною країною, яка дозволила українцям працювати, маючи лише біометричний паспорт.

Зростання економічно активного населення Польщі завдяки українцям Джерело: Financial Times

Мігранти сприяють економічному зростанню

Дослідження свідчать, що завдяки міграції покращується ефективність розподілу на ринку праці, спрощується ведення міжнародної торгівлі та передача технологій і знань, а також стимулюється економічне зростання і розвиток суспільства.

Саме тому найбільш економічно розвинуті країни світу щороку готують плани із залучення мільйонів нових іммігрантів. Наприклад, лише в Канаді таких існує 60 на 2017 рік.

Дослідження доводять, що іммігранти не забирають робочі місця, а навпаки, створюють їх.

У США кожний десятий робітник працює на підприємця-іммігранта. Й саме заробітчани зробили економіку США настільки потужною в контексті інновацій - у Кремнієвій долині 52% усіх компаній у 1995–2005 рр. створені саме іммігрантами, 53% усіх наукових співробітників та інженерів у регіоні — також іммігранти. Про це пише Inc. Magazine.

Німеччина потребує понад 500 тис. нових іммігрантів на рік. Професор Гарвардського та Прінстонського університетів Клаус Циммерманн на Міжнародній науковій конференції “Люди передусім: якість життя і добробут у пост-соціалістичних економіках” доводить, що місцеве населення регіонів Німеччини з великою кількістю мігрантів щасливіше та багатше за жителів інших регіонів.

Японія, яка відмовилася від мігрантів (2% від населення), зараз переживає не найкращі часи - понад 20 років економіка країни “спить”.

Читайте також: Японська економіка вже 20 років стабільна, і це погано. Чому

Згідно з даними Світового банку, у 57 країнах із високим доходом в 2016 році іммігранти становили 26% населення, а в топ-10 країн світу - 36%.

Джерело: Дзеркало тижня

А українська економіка втрачає

Видається, що емігранти вигідні державі, адже регулярно надсилають гроші в Україну. Україна входить до тридцятки країн, найбільш залежних від експорту трудових ресурсів.

Згідно з даними НБУ, у 2016 році в Україну від заробітчан надійшло $5,4 млрд , що на 4% більше показника попереднього року. Ця сума дорівнює 19% від суми доходів держбюджету в 2016 році і становить близько 7% ВВП нашої країни.

Та все ж позитивні наслідки трудової міграції далеко не однозначні. Гроші мігрантів здебільшого використовуються не для інвестицій та кредитування, а для споживання. Тобто, м’яко кажучи, від того, що людина змогла поїхати на заробітки й побудувати біля будинку дорогий паркан, економіка країни виграє мало.

Ці кошти потраплять в державний бюджет лише частково - здебільшого завдяки ПДВ, якщо людина купуватиме матеріали для будівництва через касу.

Тобто, гроші мігрантів мають лише короткотерміновий вплив на економічну ситуацію. В довготерміновій перспективі така стратегія - провальна й навіть шкідлива.

Президент KM Core Євген Уткін під час Форуму економічної свободи 2017 зауважив, що  

з кожним спеціалістом, який їде з України, країна втрачає близько $1 млн капіталізації.

Ще гірша ситуація з науковцями. За міжнародними оцінками, на підготовку одного вченого в розвинутих країнах держава витрачає $1,5 млн.

З 1996 по 2011 роки з України на постійне місце проживання за кордон виїхало 1 тис. 622 науковців. А загалом за роки незалежності кількість українських науковців скоротилася втричі.

Нам теж потрібні мігранти

По суті, зараз ЄСВ (відрахування в Пенсійний фонд, Фонд соцстрахування) сплачує лише 10,5 млн громадян з 17,9 млн економічно активних. Частково економіка розвивається саме завдяки цьому. 

Та незабаром платників податків може стати ще менше. За останнім прогнозом ООН, Україна входить до 11 країн світу, населення яких до 2050 р. скоротиться більш як на 15%. Причому Україна посідає третє місце в цьому списку з прогнозованим темпом скорочення 21,7%. Наразі в нас більше 35% населення старше 60 років, повідомляють в Інституту демографії та соціальних досліджень.

Читайте також: Кому годувати пенсіонерів. Що не так з пенсійною реформою

Тож задля економічного зростання нам потрібно збільшити кількість економічно активного населення, в тому числі, залучаючи трудових мігрантів. Частково це відбувається вже зараз. Станом на 2015 рік, за даними Міжнародної організації з міграції, в Україну приїхало більше 4,8 млн мігрантів, що становить 10,79 % населення.

Доктор економічних наук Андрій Гайдуцький підрахував

Україні, щоб розвивати економіку вищими темпами, потрібно залучати мінімум 15 людей на 1000 жителів, тобто близько 640 тис. людей на рік

З 27 вересня 2017 року в Україні діє закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо усунення бар'єрів для залучення іноземних інвестицій". Він передбачає спрощення порядку видачі дозволів на роботу іноземцям та особам без громадянства. Законотворці розраховували таким чином залучити в Україну більше інвестицій.

Та скоріш за все, закон не посприяє залученню в Україну іноземних працівників через високу оплату праці для них.  В ст. 41 закону вказані вимоги щодо зарплати для іноземців - 5 мінімальних зарплат України для освітян та 10 - для всіх інших. Роботодавцю буде вигідніше наймати українців.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.35
    Купівля 39.35
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42
    Продаж 42.74
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
05:11
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. Ситуація у ніч на 18 квітня
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
00:47
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Лунін став героєм серії пенальті з "Ман Сіті" та вивів "Реал" до півфіналу ЛЧ
00:28
Грузія акції протестів
Парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Протестувальники вимагають зустрічі з прем'єром
00:27
Росія продовжує продукувати фейки
"В Україні запропонували мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі": російські фейки за 17 квітня
2024, середа
17 квітня
23:56
ЗРК Patriot
Прем’єр Нідерландів запропонував спосіб, як Україні отримати більше систем Patriot
23:53
Йозуа Кімміх та Габріель Мартінеллі (ліворуч), Баварія - Арсенал
"Баварія" перемогла "Арсенал" та вийшла до півфіналу ЛЧ
23:15
Оновлено
На фото: Юлія Навальна на обкладинці TIME
Навальна, Єрмак та Кайлі Міноуг потрапили до 100 найвпливовіших людей TIME. Голова ОП відреагував
22:51
Оновлено
Світло
Промспоживачів попередили про можливі обмеження енергопостачання 18 квітня. У Yasno також заявили про високі ризики відключень
22:45
Оновлено
Вибухи під Джанкоєм
"Дякую за влучність": Зеленський підтвердив успішні удари ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
22:42
Володимир Зеленський
"ППО та фронт – це ключовий пріоритет": Зеленський взяв участь у роботі Європейської ради
22:33
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Національно-визвольні рухи оголосили війну Кремлю. Вашингтонська декларація
22:27
ПАРЄ
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не визнавати Путіна легітимним президентом РФ
22:23
Суд
Суддя Деснянського суду Києва вирішила мобілізуватися. І попросила ВРП зупинити справу щодо її п'яного водіння, - ЦПК
22:15
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
"Не дуже хороша новина для Єрмака": політолог Бобиренко про рейтинг найвпливовіших політиків світу TIME
22:01
Ексклюзив
обстріл Часів Яр
Часів Яр має не лише політичне значення: генерал-майор запасу Кривонос про важливість захоплення міста до 9 травня
21:45
Ексклюзив
Експерт з енергетичних питань Рябцев розповів, чи очікувати в Україні стабілізаційних вимкнень світла
21:42
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
21:27
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
РФ може повторити наступ на північ України, але з урахуванням помилок 2022 року, -  генерал-майор запасу Кривонос
21:25
Ексклюзив
путін
Почався процес підриву легітимності путінського режиму, - політичний експерт Розумний
21:25
Передаємо на фронт 2 тисячі одиниць РЕБу ближньої дії
Українські розробники Brave1 передали на фронт 2 тис. РЕБів
20:42
Оновлено
Динамо
УПЛ: "Динамо" перемогло "Минай" і впритул наблизилось до "Шахтаря", "Олександрія" зіграла внічию з "Оболонню"
20:34
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Окупанти змінюють тактику штурмів біля Часового Яру та успішна атака ЗСУ на аеродром в Джанкої. Колонка Сергія Згурця
20:33
Георгій Судаков (ліворуч), Шахтар - Антверпен
Гендиректор "Шахтаря" анонсував трансфер зірки українського футболу у європейський топ-клуб
20:32
НАТО
Українці візьмуть участь у навчаннях НАТО з кібероборони Locked Shields 2024
20:06
OPINION
Ігор Бондар-Терещенко
Побачити Париж
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 784-го дня війни: удар по військовому аеродрому в Джанкої, знищення Мі-8 у Самарі та атака на авіазавод у Татарстані
19:59
Греція
Греція планує побудувати ППО, подібну до "Залізного купола" в Ізраїлі
19:52
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
Українські воїни за добу відбили 19 атак на Бахмутському напрямку
19:45
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
РФ запустила по Україні ракети: в Чернігові є загиблі та поранені. Оголошено День жалоби
19:35
людиноподібний робот
Boston Dynamics презентувала повністю електричного робота-гуманоїда Atlas
Більше новин