Четверта річниця розстрілу Майдану. Цифри і факти

Родіон Шовкошитний
20 лютого, 2018 вiвторок
17:44

Тільки дві особи отримали реальне покарання. Сидить з них лише один

21 листопада 2013 року в центрі Києві почався протест, який згодом отримав назву Революція гідності. Завершився він за три місяця розстрілом майданівців та втечею на той час президента країни Віктора Януковича в Росію.

"Кривавий четвер"

20 лютого 2014 р., зранку, було вбито 48 майданівців. Це був найкривавіший день всього протесту.  Всіх вбитих під час Євромайдану згодом назвуть "Небесною сотнею". 

Читайте також. 20 лютого 2014 року на Майдані було вбито 48 Героїв Небесної Сотні. Список імен та час смертельних поранень

Точна загальна кількість вбитих під час Революції гідності досі невідома. За версією ГПУ їх 104. На Вікіпедії імена 109 загиблих. Званням Героя України нагороджені (посмертно) 101.

Вироки суду

За чотири роки за вбивство в центрі Києві понад 100 людей не засуджений до реального терміну ув'язнення жоден організатор та виконавець цього злочину.

Єдиний, хто відбуває покарання,  рядовий "тітушка" з "Оплоту"

21 січня 2014 він був в групі інших "тітушек", які викрадали майданівців на станціі метро "Петрівка". При цьому, судами у Майданівських справах винесено 50 вироків, 43 з них - обвинувальні. Це вироки із умовними строками або з відстрочкою виконання покарання.

"Тільки дві особи отримали реальну міру покарання, а відбуває покарання одна людина. 412 особам повідомлено про підозру, обвинувальні акти стосовно 258 осіб перебувають у суді", зазначив керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Читайте також. Як розслідують вбивства активістів Майдану 20 лютого 2014 року. Звіт ГПУ

З 412 осіб, яким повідомили про підозру 48 високопосадовців і 208 правоохоронців. Загалом розслідується понад дві тисячі епізодів про злочини під час Майдану. 

Саботаж

У липні 2014 року з офіційного звіту слідчої комісії Верховної Ради стало відомо, що у справі про розстріл людей на Майдані вже знищена більшість доказів. Зокрема, вся документація, пов'язана зі зброєю. Голова ТСК Геннадій Москаль заявив, що наприкінці лютого просив міністра МВС Арсена Авакова опечатати зброю спецпідрозділів, у яких значилися снайперські групи. Цього не було зроблено. Голова ТСК стверджував, що це дало змогу 62 беркутівцям, на чолі із заступником командира спецпідрозділа "Беркут" Сергієм Кусюком, викрасти кілька десятків автоматів, снайперські гвинтівки та втекти.

Ще 25 лютого 2014 року Аваков також заявляв, що 35 беркутівців зникли: "Я надам відповідну інформацію, коли вважатиму можливим. Це дуже важлива інформація, я вам сказав - у нас є складності у підрозділах "Беркуту", який залишився без керівництва, керівництво їхнє втекло, тому сьогоднішня перевірка показала, що 35 людей не знаходяться в підрозділі частини. Це та проблема, яку ми збираємося вирішити сьогодні-завтра".

Інша величезна проблема — суди. Велика частина справ, переданих до суду, гальмуються на етапі підготовчого засідання. Під час цього засідання визначається, чи відповідає обвинувальний акт законодавству. За КПК цей розгляд має бути призначений протягом 15 днів. Але в реальності цей етап щодо більшості справ триває місяцями, та інколи довше, ніж розслідування.

"Це ненормальна ситуація. З одного боку, судді не хочуть братися за ці справи, бо вони важкі, в них багато епізодів, багато учасників. З іншого боку, цим користуються адвокати обвинувачених і завжди подають все, що можна подати - просять повернути обвинувальний акт, закрити справу, змінити підсудність, тобто, застосовуються всі можливі процесуальні ходи і диверсії. Часто суддям простіше взагалі не перейматися, а просто повернути обвинувальний акт в прокуратуру. І далі все по колу",  зазначила в інтерв'ю LB.ua адвокат сімей "Небесної сотні" Євгенія Закревська.

Епізоди, які не розслідуються

22 січня 2014. Вбивство Сергія Нігояна, Михайла Жизневського, Романа Сеника. 

Нігояна вбито мисливським набоєм, спорядженим картеччю. У випадку Жизневського і Сеника - це патрон для примусової зупинки транспортних засобів, який використовується тільки у Міністерстві внутрішніх справ.

"На жаль, ці вбивства на сьогодні не розкриті. Тобто, дійсно нами не встановлено особи тих, хто нажав спускові гачки", зазначив на прес-конференціі  керівник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. 

18 лютого 2014. Атака правоохоронців вниз по Інститутській, в результаті якої утворилася давка в проході барикади біля метро Хрещатик. Тоді загинуло 5 осіб. 

"Розслідування не проводиться - ми навіть не знаємо, які підрозділи міліції там діяли. По цих подіях є кістяк небайдужих людей - свідків, потерпілих, які самостійно координувалися, збиралися, дивилися відео. А от у слідства до цього епізоду руки чомусь не доходять", заявила Євгенія Закревська.

Де зараз "Беркут"

Загалом повідомлено про підозру 26 колишнім працівникам "Беркута". 22 колишніх "беркутівця" перебувають у розшуку.

4 лютого 2017 року Росія відмовила Україні в екстрадиції 12-ти колишніх співробітників "Беркута", оскільки вони тепер є громадянами РФ. У тому числі і екс-командир спецроти "Беркут" Дмитро Садовник, який втік з-під варти. Він підозрюється у убивстві 39 активістів Євромайдану.

У вересні 2014 суддя Печерського райсуду Києва Світлана Волкова змінила Садовнику запобіжний захід на домашній арешт. Мотивувала це "його позитивною репутацією, квартирою в Києві і дружиною з дітьми". Ці обставини, на її думку, гарантували, що підозрюваний не ухилятиметься від кримінальної відповідальності. Але вже за кілька днів він був в Росії.

Згодом, за такою ж схемою втекли з-під варти кілька харківських "беркутів". Також втекла частина київської роти "Беркуту".

Донецькі та Луганські "беркутівці" переважно залишись на окупованих територіях. Як і кримські. 

Ще в квітні 2014 року до Криму разом з донецьким "Беркутом" втік командир київського полковник Сергій Кусюк. Він підозрюється ГПУ в керуванні розгоном Євромайдану 30 листопада.

Керівники підрозділів центрального управління СБУ, ймовірно причетні до спроби розгону Майдану, також повиїзжали в Крим чи в Москву. Зокрема, керівник підрозділу СБУ "Альфа" Олег Присяжний подав рапорт на звільнення і зник.

Одна з найбільших проблем слідства - силовики не бажають давати покази щодо отриманих наказів та співпраці з російськими силовиками. Це також гальмує слідство та розгляд справ в суді і ставить під сумнів можливість покарання тодішнього вищого керівництва.

"За весь час із тисяч допитаних правоохоронців, може, до десяти осіб знайдеться, які дали свідчення, що допомагають слідству. Здебільшого: "Не бачив, не чув, не знаю", розповідав керівник управління спецрозслідувань ГПУ Горбатюк наприкінці січня журналістам. 

Читайте також. 12 підозрюваних у злочинах проти Майдану досі працюють правоохоронцями

В українських правоохоронних органах досі працюють 12 підозрюваних у причетності до злочинів проти учасників Революції Гідності. Наприклад, підозрюваний у причетності до розстрілів активістів на Майдані 18 лютого посідає одну з керівних посад у Національній гвардії.

"Це колишній заступник начальника Департаменту громадської безпеки, а на теперішній час чинний начальник управління громадської безпеки Національної гвардії. Ми маємо таку ситуацію, коли підозрювані продовжують працювати у правоохоронних органах", сказав Горбатюк.

Горбатюк зазначив, що суд не задовольняє клопотання слідчих про відсторонення посадовця. Ще двоє підозрюваних наразі займають високі посади у Нацполіції.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині окупанти проводять кампанію по заохоченню людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
Більше новин