У державі з ворогом

Наталя Іщенко
19 липня, 2018 четвер
16:12

Якщо ми обираємо план мирної реінтеграції, нам потрібно бути готовими до справді болісних компромісів

У сучасному світі існують тільки два варіанта вирішення проблеми повернення окупованих територій. Можна повернути захоплені  сепаратистами\окупантами землі:

  • за допомогою військової операції,
  • методом мирної реінтеграції за умов згоди всіх сторін конфлікту.

Перший варіант, має, як правило, дуже негативні наслідки з точки зору гуманітарних наслідків. Не хотілося б нагнітати, але миттєва масова евакуація людей через наближення армії неприятеля, потоки біженців, більшість з яких потім ніколи не повертаються до своїх домівок – це ще, якщо можна так сказати,  найбільш поміркований побічний ефект успішних військових сценаріїв. І не десь та колись, а в Європі якихось два з половиною десятиріччя тому назад.

null

Втеча грузинських біженців з Абхазії у вересні-жовтні 1993

Другий варіант не передбачає негативних гуманітарних наслідків взагалі.

Тобто, вони, звичайно, можуть бути, але як виняток, як надзвичайна подія, тому що мирна реінтеграція апріорі побудована на принципах захисту інтересів та прав людей одночасно (!) із захистом інтересів та прав держави, що повертає свої території.

Вдається успішно реалізувати це складний для всіх учасників процесу план тільки тоді, коли на нього погоджуються всі сторони, включно із окупантом, який дає та сумлінно виконує (!) гарантії виведення своїх військ та припинення допомоги місцевим сепаратистам.

Мирна реінтеграція - це повне припинення вогню, роззброєння всіх сторін конфлікту, амністія, яка не охоплює тільки тих, хто скоїв злочин, який можна доказати в суді...  Це жорстке попередження будь-якого загострення ситуації з будь-якого боку, навіть словом, і тем більше дією – неодмінне та жорстке покарання чекає всіх, хто захоче помститися комусь самостійно…

 "Нам хотілося повернутися додому на танку, але довелося працювати над розбудовою нового життя разом з тими, хто спалював наші будинки та вбивав наших друзів та рідних", - приблизно так в переказі одного з працівників середньої ланки тимчасової адміністрації, яка діяла під егідою ООН, виглядала мирна реінтеграція хорватського Подунав’я. Хорватія і її громадяни пішли на ці справді болісні компроміси, тому що з’явився шанс без єдиного пострілу повернути раніше окуповані райони до складу єдиної держави, при чому без надання жодного особливого статусу ані для регіону, ані для його мешканців. Ціль, врешті решт, таки виправдала засоби.

Останній час в нас оприлюднюється дуже багато планів повернення окупованих територій. Але жоден з них не передбачає суто військового сценарію – ніхто із політичних лідерів в Україні не заявляє про своє бажання оголосити широкомасштабний наступ на Донбас або Крим. Тобто, навіть за оптимістичним для України сценарієм, за яким мирна реінтеграція колись таки стане можливою, нас чекає шлях важких компромісів та значних поступок.

Нещодавно Арсен Аваков запросив обговорити запропоновану раніше МВС Стратегію деокупації Донбасу на основі т.зв. "Механізму Малих Кроків" для того, щоб визначити міру можливого компромісу у спірних питаннях та готовність суспільства цей компроміс зрозуміти, обговорити та прийняти рішення. "Важливо пам’ятати, що на тимчасово окупованих територіях залишилися не лише прихильники "русского міра" та прихильники путінського режиму, але й ті, хто не зміг виїхати внаслідок абсолютно особистих, не політичних причин, люди похилого віку й ті, кому виїхати не дозволило здоров’я або не було куди...", - зазначив Аваков в своєму дописі у Фейсбуці.

Ще раніше голова МВС пропонував ще до початку процесу деокупації і реінтеграції захоплених територій розробити і прийняти закони про колаборантів і про амністію. Аваков впевнений,  що "колабораціонізм не можна залишати без покарання". Люди, свідомо співпрацювали з окупантами, що входили до органів влади, що сприяли захопленню територій, які воювали на боці загарбників, які вчинили кримінальні злочини проти українських військових і мирного населення, повинні постати перед судом і понести заслужене покарання.

Втім, на думку міністра, кримінальному переслідуванню повинні підлягати "тільки ті", "чиї руки заплямовані кров'ю мирних жителів і українських солдат, хто очолював незаконні органи влади, організовував незаконні референдуми і вибори, брав участь в погромах, грабежах, скоїв кримінальні злочини". Тому, паралельно з Законом про колаборантів, обов'язково має бути прийнятий Закон про амністію, під дію якого потрапить більшість населення, яке пережило окупацію, всі ті, хто "опинився заручником агресора або вимушено працював в установах і організаціях на окупованій території".

Проте, думки,що лунають в публічному дискурсі на цю тему, поки що ніяк не демонструють повної готовності українського суспільства сприйняти компромісні рішення щодо амністування, хоча і вибіркового, та реінтеграції мешканців окупованих територій, незважаючи навіть не на їхні дії, а на погляди.

Наприклад, Вахтанг Кіпіані, головний редактор проекту "Історична правда", в авторські колонці в журналі "Новое время" однозначно стверджує: "…Не думаю, що готовий визнати право зрадника рівним перед правом патріота, який обороняв Донецький аеропорт, і мільйонів українців, які не допускали самої ідеї якось прокинутися у країні триколору".

На його думку, "той, хто обрав чужий паспорт, чужу армію, чужу владу, сам у себе відібрав право на майбутнє в одній країні з нами". Тому Україна повинна на найвищому рівні — Мінськ, трибуна ООН, телефонні розмови з Путіним — заявляти, що саме Росія несе відповідальність за життя і подальші перспективи цих людей".

"Коли французькі окупанти йшли з Північної Африки, - пише Кіпіані, - вони забрали величезну кількість "своїх" — представників тубільної адміністрації, поліцейських, діячів культури і навіть звичайних людей, франкофонів, які не побажали залишитися у вільних тепер Тунісі або Алжирі. …Президент де Голль вчинив так, як мав вчинити відповідальний політик. Він не кинув своїх. Дав їм шанс почати нове життя. Путін, ясна річ, — не рівня французькому лідеру. Але він під впливом світу і жорсткої позиції України також повинен забрати тих, хто зробив добровільний вибір стати росіянами на окупованій українській землі. Так буде краще для всіх — і для них, і для нас".

Невідомо, скільки громадян України по цей бік лінії розмежування дотримується аналогічних поглядів. Але скільки б не було прихильників ідеї відправлення проросійські налаштованих громадян до Росії, всіх їх чекає розчарування.

Хорвати, коли повертали свої території мирним шляхом, були впевнені, що всі фанати Югославії або Великої Сербії не захочуть жити в ненависній їм державі Хорватія, та неодмінно поїдуть геть. Але так не сталося. Значна частина, дійсно, так і зробила, але не менш значна частина залишилася. І донині насильник та жертва можуть ходити по однієї вулиці реінтегрованих міст та сіл, і нічого не можна вдіяти, тому що доказів для суду просто не зберіглося.

null

Ми маємо зрозуміти, що, якщо ми обираємо план мирної реінтеграції, нам потрібно буде змиритися з тим, що ціною за збереження життя наших хлопців та дівчат, які не загинуть під час наступу, тому що наступу не буде, - буде визнання і за противником права на життя, при чому там, де він захоче.

Як показує досвід війн, що минули не так давно, без операції із захоплення території шляхом військової операції або шляхом проведення кампанії із залякування та тиску, не можна переконати людей до масової міграції. Але ці дії є настільки сумнівними, що навіть не хочеться вдаватися до якихось пояснень, щоб не викликати привид Гааги.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
Більше новин