Кривдники "Мілану" та "Баварії". Чим небезпечні суперники "Динамо" та "Шахтаря" у Лізі Європи

Дмитро Марценишин
17 грудня, 2018 понедiлок
19:49

У 1/16 фіналу Ліги Європи "Динамо" зіграє з грецьким "Олімпіакосом", а "Шахтар" зустрінеться з німецьким "Айнтрахтом"

Що потрібно знати про "Олімпіакос"

"Динамо" завдяки перемозі у групі на попередньому раунді Ліги Європи було під час жеребкування 1/16 фіналу сіяним. Кияни заздалегідь уникнули зустрічі з фаворитами турніру - англійськими "Арсеналом" та "Челсі", італійськими "Наполі" та "Інтером". Зате ці клуби могли дістатися "Шахтарю".

У підсумку суперником "Динамо" став "Олімпіакос". Цей клуб більше звик до виступів у Лізі чемпіонів, але у минулому сезоні фінішував у національній першості лише третім та потрапив до Ліги Європи.

У кваліфікації греки впевнено розібралися з швейцарським "Люцерном" (4:0, 3:1), та прибрали зі свого шляху міцний англійський "Бернлі"(3:1, 1:1). Далі "Олімпіакос" потрапив до потужної групи з іспанським "Бетисом", італійським "Міланом" та "Дюделанжем" з Люксембургу.

Пірейці стартували з домашньої нічиєї з "Бетісом" (0:0) та гостьової поразки від "Мілану" (1:3). Греки покращили турнірне становище завдяки двом перемогам над аутсайдером - "Дюделанжем" (2:0, 5:1).

Попри гостьову поразку від "Бетісу" (0:1) "Олімпіакос" зберіг перед останнім туром шанси на вихід до плей-офф. Для цього йому було потрібно брати вдома реванш у "Мілана" і робити це з різницею, мінімум, у два м’ячі. Греки перемогли із потрібним рахунком 3:1 та вибили славетний італійський клуб із єврокубків.

У чемпіонаті Греції команда Педру Мартінша веде боротьбу за золоті нагороди із ПАОК. Наразі пірейці йдуть другим та відстають від лідера на 5 очок. При цьому, ПАОК має матч у запасі.

"Олімпіакос" має досить солідний склад, у якому немає топ-футболістів. До останнього часу головною зіркою команди був екс-півзахисник "Манчестер Сіті" Яя Туре. Проте рівень гри івуарійця не влаштовував тренера і 35-річний хавбек залишив грецьку команду.

Зараз найдорожчим гравцем "Олімпіакоса" є півзахисник Константінос Фортуніс, вартість якого, за даними transfermarkt, складає 7 млн євро. Загалом у греків склад дешевший, ніж у "Динамо". Вартість усіх його футболістів оцінюється у 59 млн євро, в той час, як кияни коштують 81,5 млн євро. Найдорожчий в українців - Віктор Циганков, який коштує 10 млн євро.

Чому небезпечний "Айнтрахт"

null

На перший погляд "Айнтрахт" не виглядає найгіршим варіантом для "Шахтаря", з огляду на суперників, які могли дістатися донеччанам у 1/16 фіналу. Втім, виступ на груповому раунді Ліги Європи примушує ставитися до команди із Франкфурту із повагою. Адже вона виграла усі шість матчів, перемігши імениті французький "Марсель" (2:1, 4:0), італійський "Лаціо" (4:1, 2:1) та скромний кіпрський "Аполлон" (2:0, 3:2). "Айнтрахт" виявився єдиним клубом, який пройшов груповий раунд взагалі без втрат.

Команда Аді Хюттера на гарному рахунку й у чемпіонаті Німеччини. Вона йде на п’ятій позиції та випереджає "Гоффенгайм", який посідає шосту позицію. Тож ці клуби приблизно співставні за рівнем.

У минулому сезоні "Анйтрахт" фінішував у Бундеслізі на восьму місці та потрапив до Ліги Європи завдяки перемозі у національному кубку. У фіналі франкфуртці здолали "Баварію" - 3:1. А тодішній головний тренер "Айнтрахту" - хорват Ніко Ковач, влітку пішов працювати саме у мюнхенський суперклуб.

Нинішній тренер франкфуртців - Аді Хюттер також добре знайомий донеччанам. Під його керівництвом швейцарський "Янг Бойз" у сезоні 2016/17 не пустив "Шахтар" до групового раунду Ліги чемпіонів. А минулого року команда Хюттера поставила підніжку на шляху до ЛЧ київському "Динамо".

"Айнтрахт" чудово укомплектована команда. За даними transfermarkt загальна вартість його гравців становить 166,5 млн євро, що більше ніж у "Шахтаря" з його 113 млн євро. Головною зіркою франкфуртців є хорватський форвард Анте Ребіч, який коштує 30 млн євро. Інший нападник - Лука Йовіч з 10 голами йде другим у суперечці бомбардирів чемпіонату Німеччини. Цей 20-річний серб вважається одним із найперспективніших молодих футболістів Європи. А ворота "Айнтрахта" захищає Кевін Трапп, добре відомий за виступами у ПСЖ.

Як "Динамо" та "Шахтар" зіграли на груповому раунді

null

"Динамо" нинішній єврокубковий сезон розпочало у кваліфікації Ліги чемпіонів. У третьому кваліфікаційному раунді кияни впевнено переграли чеську "Славію" (1:1, 2:0). Але у плей-офф за вихід до групового раунду не мали жодних шансів проти голландського "Аяксу". Динамівці у гостях поступилися амстердамцям з рахунком 1:3, а вдома не спромоглися відігратися - 0:0.

Команда Олександра Хацкевича продовжила виступи у Лізі Європи. "Динамо" потрапило до не далеко не найсильнішої за складом групи - із французьким "Ренном", казахстанською "Астаною" та чеським "Яблонцем" та, попри це, не уникнуло проблем. Кияни непереконливо стартували у групі, зігравши вдома внічию 2:2 з "Астаною", а у гостях з таким же рахунком завершивши зустріч з "Яблонцем".

Вагому заявку на вихід до плей-офф "Динамо" зробило у матчах з "Ренном". Спочатку кияни перемогли французів на виїзді - 2:1, а потім зіграли на своєму полі, на загальну думку, найкращий матч сезону та виграли з рахунком 3:1.

Нестабільність - одна з головних проблем нинішнього "Динамо". От і у Лізі Європи після двох впевнених перемог команда Хацкевича провела невиразний гостьовий матч з "Астаною". Кияни дозволили суперникам створити вдосталь гольових моментів і, об’єктивно кажучи, мали цей матч програвати. Проте гол Беньяміна Вербіча приніс динамівцям перемогу та достроково вивів їх до 1/16 фіналу.

Багато запитань залишив і заключний матч "Динамо" проти "Яблонця". Хоча він не мав жодного турнірного значення, домашня поразка 0:1 має неприємний осад.

null

"Шахтар" на правах чемпіона України розпочинав виступи одразу з групового раунду головного єврокубку. Після втрати у міжсезоння одразу кількох лідерів - Фреда, Бернарда та Факнудо Феррейри, донеччани у цій Лізі чемпіонів не виглядали командою, яка здатна вирішувати серйозні завдання.

Команда Паулу Фонсеки стартувала з двох нічиїх - домашньої з "Гоффенгаймом" (2:2) та гостьової з "Ліоном" (2:2). По-справжньому безпорадно донеччани виглядали у матчах з "Манчестер Сіті". У Харкові команда Хосепа Гвардіоли розгромила "Шахтар" - 3:0, а у Англії не залишила від оборони суперника каменя на камені - 6:0.

Навіть після двох болючих ляпасів команда Фонсеки не втратила шансів на вихід до плей-офф. "Шахтар" зіграв свій найкращий матч осені у гостях проти "Гоффенгайму" та вирвав на останніх секундах перемогу 3:2 завдяки голу Тайсона.

У заключному турі "Шахтарю", щоб вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів було необхідно вигравати у "Ліона". Та команда Фонсеки зіграла проти "Ліона" непереконливо та спромоглася лише на нічию 1:1. Французи продовжили боротьбу у ЛЧ, а "Шахтар" фінішував у групі третім та продовжить виступи у Лізі Європи.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
Більше новин