10 фактів про кандидата в президенти Олександра Ващенка

Дмитро Добрий
23 березня, 2019 субота
18:48

56-річний Олександр Михайлович Ващенко вдруге намагається стати президентом, але, якщо чесно, йдеться суто про його чергову спробу обратися до Ради. Переможну спробу у дві дії, як він вважає, попри те, що в біографії цього підприємця середньої ланки й поки що не розкрученого громадського діяча, а в минулому помічника Ющенка та радника Азарова можна знайти не один приклад того, як провалювалися накреслені ним грандіозні концепції

Ми підібрали десять важливих подробиць із життя його як кандидата.

1. Земляк Ющенків

Народився 4 травня 1962 року у районному центрі Недригайлів на Сумщині. Звідти ж походять його батьки. Тато працював водієм, про матір відомо, що вона була медичним працівником.

Недригайлівський район у новітній політичній історії України має "зіркову" славу батьківщини Віктора та Петра Ющенків. У 40-річному віці Ващенко офіційно влаштується до одного з них на роботу.

2. Дитинство і юність минули у Покрові

До школи Олександр пішов у розташованому на півдні Дніпропетровській області великому промисловому місті Орджинікідзе (під час декомунізації назву змінено на Покров), де саме з’явився трест "Орджинікідзе-Марганець". Гірничо-збагачувальний комбінат, як і створена навколо гіганта інфраструктура, потребували молодих та дужих рук працівників з усієї країни. "Завербувалися", як тоді казали, й батьки Ващенка.

Після школи він не продовжив навчання, а влаштувався електриком IV разряду на "Дніпродомнаремонті" у Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ). Відслужив строкову службу в Радянській армії й повернувся додому, де якийсь час працював радіомеханіком у міській "Побутрадіотехніці" Покровська.

Мав організаторські здібності, наприклад, ще в школі створив свій вокально-інструментальний ансамбль (ВІА), однак просуванню по службі заважав брак вищої освіти. Диплом економіста він отримає в Дніпропетровському національному університеті ім. О. Гончара аж 2000-го, коли відбудеться як успішний комерсант.

3. Перші успіхи: від товарознавця у будинку побуту до торгівлі металом та газом

Під час горбачовської перебудови Ващенко "доріс" до старшого товарознавця Орджонікідзевського комбінату побутового обслуговування. Невдовзі почалося інше життя. 1991 рік відкрив нові, досі не бачені надзвичайні можливості і перед новою країною, і перед людьми з підприємницьким хистом як Ващенко.

Серйозний капітал заробив на постачанні сировини та енергоносіїв (Міжгалузевий науково-виробничий центр "Спектр", корпорація "Укрполіметал", "Міжнародний центру економіки та права "ICEL"). З електроенергетикою буде пов’язано і кілька його важливих проектів та ідей, у т.ч. під час короткотривалої роботи в уряді.

Ващенко досі очолює ТОВ "Транснаціональна корпорації "Українська нафтогазова група", зареєстровану у Печерському районі міста Києва за адресою: пров. Липський, буд. 3, кв. 1. Згідно із класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД) компанія займається насамперед трубопровідним транспортом, а також, в якості додаткових послуг, перепродує тверде, рідке, газоподібне паливо і похідні продукти, метали та металеві руди, промислові хімічні речовини. Окремим пунктом у базі YouControl значиться "торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи".

За цією ж адресою значиться ГО "Влада народу", в якій керує безпосередньо Ващенко, та ТзОВ "Міжнародна телерадіокомпанія "Аві Тіві" під орудою громадянки Світлани Сапсай.

4. Збирався заробляти на супутниковому телебаченні

За президентства Ющенка у Ващенка народився амбітний план із запуску одразу кількох власних телевізійних каналів, що мали транслюватися через супутник. Якби задумане вдалося, Україна отримала б одного з надпотужних гравців вітчизняного медіа-ринку. Проте після надання ліцензії подібні глобальні наміри не отримали жодного втілення, тож Нацрада відкликала дозвіл.

"Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 22 липня (2009 року - Авт.) анулювала дві ліцензії на супутникове мовлення ТОВ "Міжнародна ТРК AV-TV", видані 14 липня 2008 року. Позбавлення ліцензій пов'язане з відсутністю мовлення протягом року. Компанія AV-TV розпочала процес ліцензування у травні 2008 року. Одразу вона претендувала на п’ять ліцензій: "AV-Детектив", "AV-Комеді", "AV-Континент", "AV-Еліт-шоу"; "AV-Євразі-ньюс" і заявляла про готовність власника інвестувати $110 млн. У липні 2008 року два з п'яти каналів - "AV-Континент" (туристична ніша) та "AV-Євразі-ньюс" (інформаційний канал із акцентом на міжнародних новинах) - отримали ліцензії Нацради.

…На засіданні, на якому розглядалося питання позбавлення ліцензій AV-TV, представники холдингу не з'явилися", - писала з даного приводу "Телекритика".

Проте "Аві Тіві" досі перебуває в резерві у бізнесмена.

5. Допомагав депутатствувати Петру Ющенку, однак сам так і не зміг обратися

У Верховній Раді IV скликання (2002-2006) герой нашої розповіді відвідував парламент як помічник-консультант народного депутата Петра Андрійовича Ющенка. Грошей він за це не отримував, діяв на громадських засадах.

При цьому особисто двічі балотувався до ВР, але марно.

2006 року створений на основі однойменної громадської організації виборчий блок "Влада народу" набрав лише 0,09% голосів. До складу блоку, окрім вже згадуваної структури Ващенка, з осені 2005 року входили такі ж практично нікому не відомі проекти як "Партія духовності і патріотизму", "Партія захисту пенсіонерів" та "Всеукраїнська Чорнобильська народна партія "За добробут та соціальний захист народу". Однією з "фішок" кампанії блоку вимога відновити роботу ЧАЕС.

Не зайвим буде зазначити й ту обставину, що серед співзасновників ГО "Влада народу"  фігурував столичний забудовник Валентин Ісак. Нагадаємо, через комплекс Dream Town на Оболоні пан Ісак мав гострий конфлікт зі своїми партнерами Корогодським та Меламудом. У 2001-му їм вдалося заручитися підтримкою Олександра Вікторовича Януковича й Валентин Михайлович змушений був переховуватися у Молдові.

Безрезультатним виявився й одиночний похід Ващенка у якості самовисуванця по мажоритарці (2002).

На позаминулих президентських виборах (2010) подавав документи до ЦВК, але не був зареєстрований. Нібито через порушення процедури у вигляді відсутності документа про внесення грошової застави.

6. Провів кілька місяців у Кабінеті міністрів

Встигнув Олександр Михайлович попрацювати і в уряді. На посаді помічника першого віце-прем’єр-міністра - міністра фінансів Миколи Азарова у 2003-2004 роках.

Читайте також10 фактів із життя Юрія Бойка

Каже, що йшов туди не через підтримку політичного та економічного курсу Партії регіонів,  а виключно з міркувань розвитку високовольтних ЛЕП-750, після презентації власного бачення якого його й запросили до Кабміну. Але ідеї Ващенка не знайшли підтримки і розуміння, тож він невдовзі звільнився.

Читайте також10 фактів з життя Олександра Вілкула 

7. Працював з людьми Порошенка над експортом електроенергії, - ЗМІ

ЛЕПами, точніше можливим експортом української електроенергії до Польщі, він спробував займатися з й оточенням Петра Порошенка. Принаймні такі відомості наприкінці 2016 року наводило видання From-UA.

Читайте також20 фактів із життя Петра Порошенка

У матеріалі Ващенка названо лобістом продажу полякам надлишкової енергії з Хмельницької АЕС.

"У березні 2015 року НАЕК "Енергоатом", НЕК "Укренерго" і польська компанія Polenergia International S.a r.l підписали меморандум про введення в експлуатацію повітряної лінії 750 кВ Хмельницька АЕС - Жешув (Польща) для експорту. Під такий довгостроковий контракт можна було б залучити кошти на добудову №3 і №4 енергоблоків ХАЕС.

У травні 2016 року Олександр Ващенко пише листа міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику - не багато не мало, з пропозицією провести зустріч з питань проекту за участю міністра енергетики Польщі, керівництва Підкарпатського воєводства і польського системного оператора PSE", - йшлося у статті.

Підтримку цій ініціативі начебто надали нардепи Олександр Грановський та Ігор Кононенко.

Зазначимо, що наміри щодо збільшення експорту струму з ХАЕС у "Енергоатома" справді є. І в них фігурує Жешув.

Нині ж до Польщі щороку надходить біля 900 млн українських кВт/год. Наприклад, 2017-го Міненергетики звітувало про 894,8 млн.

8. Змагався за посаду голови Одеської, Житомирської та Сумської ОДА

Є у Олександра Михайловича й досвід походу за владою на обласному рівні. Він брав участь у відкритій боротьбі за крісло глави однієї південної та двох північних областей.

На Одещині він зміг виконати тести та вирішити ситуативні завдання таким чином, що Комісія з питань вищого корпусу державної служби пропустила його у фінал. Разом з нардепом від Радикальної партії, екс-керівником Тернопільської ОДА Юрієм Чижмарем, міським головою Балти Сергієм Мазуром, доцентом з Одеси Олександром Остапенком й, власне, з Максимом Степановим, на той час директором "Поліграфкомбінату "Україна", котрий і очолив область.

9. Задекларував понад 5 мільйонів гривень та півмільйона доларів

На додачу до вже названої нафтогазової групи та законсервованої ТРК серед активів кандидата, як свідчить його декларація, станом на 2017 рік були підприємства "Вуд-Продакшен" (деревообробка), "А-Тел" (IT-галузь) і корпоративні права у фірмах "Будівельно-інвестиційна фірма "Вік", "Ролан", "Парк-палац". Та квартира площею 83,6 кв. м.

Готівка: 5,55 млн грн., 320 тис. євро, $523 тис.

Ващенко впевнено входить до ТОП-10 найзаможніших претендентів на гербову печатку президента.

10. Мета - депутатський мандат

Програма кандидата в президенти Ващенка називається "Шлях до нової України". У ній так багато загальних фраз та речень, що в якості відносно оригінальної складової можна виділити хіба що пункти

  • "контроль за рівнем споживання високопосадовців та членів їх сімей";
  • "запровадження виборності генерального прокурора України і суддів всіх інстанцій, включно з Верховним, Вищим господарським, Конституційним та апеляційними судами, а також прозорого механізму їх відкликання за народною ініціативою".

Читайте також10 фактів з життя Геннадія Балашова 

А ще Олександр Михайлович "гарантує" $600 мінімальної пенсії ("щоб наші пенсіонери могли з’їздити у Відень на каву, хоча б двічі на рік") і не вважає за потрібне проводити тендери для впливових зарубіжних інвесторів.

Разом з тим, він не приховує, що за рахунок президентських виборів збирається долучитися до переможців на парламентських.

"Я хочу організувати навколо себе однодумців, прийти в парламент. Як пройдуть президентські вибори, це одному Богу відомо. Але сьогодні перші кроки ідуть через президентську кампанію", - заявив він в інтерв’ю каналу ПравдаТУТ.

Читайте також10 фактів із життя Андрія Новака

Водночас, досі лишається не з’ясованим склад команди Ващенка і чи така насправді існує.

"У нас є економісти, фінансисти, у нас є генерали. Просто я її сьогодні публічно не називаю через те, що я, як провідник цієї справи, повинен першим заявити про наші наміри і далі ми повинні відреагувати на реакцію нашого народу, наших людей. Які будуть питання, які будуть зауваження. Потім ми публічно обговоримо цю команду", - наголошує кандидат в президенти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
Більше новин