FlixBus в Україні: куди, за скільки та як. Що українцям варто знати про автобусний лоукостер з ЄС

Уляна Букатюк
13 червня, 2019 четвер
12:38

Ціни на квитки “стрибають”, в салоні є біотуалети, розетки та Wi-Fi - до яких особливостей мандрів на зелених автобусах лоукостера FlixBus варто бути готовими

На другу річницю безвізу в Україну офіційно прийшов найбільший оператор міжміських автобусних перевезень Європи - FlixBus. Еспресо.TV відповідає на найбільш популярні запитання про лоукостера

Що це за компанія?

Компанію FlixBus заснували у 2013 році в Берліні. Й вона свого часу зробила справжню революцію на ринку пасажирських перевезень в Німеччині. Тоді ринок був фактично монополізований залізничною мережею S-Bahn, а можливості розвинути конкуренту автобусну мережу були обмежені законом.

Головною особливістю FlixBus стало те, що з юридичної точки зору у компанії немає у власності жодного автобуса, тож завдяки цьому вдалося обійти обмеження.

По-суті, FlixBus - не автобусний перевізник, а ІТ-компанія, яка працює на місцевих ринках у партнерстві з регіональними автобусними компаніями (бізнес-модель чимось нагадує Uber).

Зараз FlixBus має найбільшу в Європі автобусну мережу перевезень: понад 2000 населених пунктів в 29 країнах, включаючи Україну. Щодня виконує близько 350 000 рейсів між європейськими містами з інтервалом в 30 хвилин. У 2018 році перевезла 45 млн пасажирів.

Також нещодавно компанія запустила свою мережу потягів та електробусів.

Я бачив/ла автобуси FlixBus в Україні й до цього. Чому лише тепер заговорили про прихід в Україну?

Так, побачити зелено-помаранчеві автобуси в Україні справді можна було й до цього. Адже перші рейси з України FlixВus запустив в 2016 році. У березні 2017 року зареєстровано бренд “Фліксбус Україна”, а у 2018 році перевізник EuroClub став основним партнером компанії в Україні.

А якщо доводилося до цього заходити на офіційний сайт FlixВus, то можна звернути увагу на українську мову сайту. 

Але прихід зараз - не “зрада”. Адже варто пам’ятати про “фішку” FlixВus. 11 червня фірма вирішила заснувати “дочірню” компанію в нашій країні.

“Це дасть нам можливість самим планувати свої маршрути згідно тих розкладів руху, що найкраще будуть підходити до нашої існуючої мережі”, - пояснив зміни менеджер з розвитку бізнесу FlixBus Україна Остап Павук виданню “У відпустку”.

Як повідомив Міхал Леман, генеральний директор FlixBus в Польщі і Україні, на початковому етапі на українських маршрутах буде задіяно два десятки автобусів. Це будуть машини не у фірмовій зеленій лівреї, а автобуси української компанії-партнера, які будуть мати логотип FlixBus.

Куди можна поїхати автобусами FlixBus?

Станом на червень український партнер FlixBus в Україні (автобусна компанія EuroClub) з’єднує рейсами Київ, Житомир, Рівне та Львів з Німеччиною (Берлін, Дрезден, Мюнхен, Лейпциг, Штутгарт, Франкфурт, Дюссельдорф, Кельн, Ганновер, Карлсруе, Росток), Угорщиною (Будапешт), Польщею (Краків) та Австрією (Відень).

Усередині країни запустять маршрути з Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Чернівців, Івано-Франківська, Вінниці та Тернополя.

Скільки коштуватимуть квитки та чому FlixBus називають лоукостером?

Лоукостером перевізника називають не тому, що можна брати лише ручну поклажу, а вода на борту коштує як подорож, а через справді низькі ціни квитків.

Їх вдається досягти за рахунок продуманої логістики та моделі, коли чим раніше купуєш квитки - тим дешевше виходить.

FlixBus декларує стартову вартість квитка від 5 євро. Але ціни постійно “стрибають” залежно від періоду.

Якщо квиток ввечері перед днем поїздки коштує 20 євро, то за півгодини до поїздки він може сягнути 120 євро. З’являються у продажу квитки зазвичай за 4-6 тижнів до відправлення.

З Києва зараз є 43 маршруту в Європу. Вартість квитків починається від 499 грн (в польський Ряшів). Квиток до Кракова і Катовіце обійдеться трохи більше 600 грн, до Вроцлава - 800 грн.

Часто є купони на знижки, акції та розіграші. Також зручно, що є нічні рейси, завдяки яким можна економити час на подорожі.

Як придбати квитки?

Це можна зробити веб-сайті https://www.FlixBus.com.ua або в автобусному додатку для смартфонів.

Ви отримаєте підтвердження бронювання на вашу адресу електронної пошти (час від часу перевіряйте папку спаму).

Також квитки можна придбати, зателефонувавши до відділу підтримки клієнтів, у точках продажу або безпосередньо у водія автобуса.

Втім останній варіант - найменш вигідний: жодних акцій не спрацює, квитки зазвичай дорожчають “до небес” та й гарантій, що вони взагалі будуть - немає.

Також з приємного - квиток можна зарезервувати, але не купувати одразу (зокрема на групу людей). Щоправда, не на всіх рейсах.

Комісія за резервування певного місця залежить від типу обраного місця та відстані. Відомості щодо вартості резервування певного місця можна знайти тут.

Чи можливо змінити щось у квитку після бронювання? Можна скасовувати?

На відміну від авіалоукостерів, це зробити значно легше та дешевше. Номер телефону та ім’я пасажира у бронюванні можна змінити безкоштовно.

Ви можете внести зміни до бронювання на веб-сайті в розділі "Змінити/скасувати бронювання" або в торгових точках/турагентствах не пізніше ніж за 15 хвилин до відправлення.

Якщо вартість квитка в момент скасування бронювання перевищує вартість оригінального квитка, ви повинні сплатити різницю. Після цього ви отримаєте нове підтвердження з новим номером бронювання. За скасування компанія збирає комісію.

Як знайти автобусну зупинку?

Найпростіше знайти автобусну зупинку за допомогою додатку від компанії. Для цього треба вибрати свою зупинку, натиснути на стрілку вгорі праворуч і ви побачите, як пройти до вашої зупинки.

Список місць відправлення автобусів є у додатку у вкладці "Автобусні зупинки", а також в загальному списку зупинок. Просто виберіть потрібне вам місто та отримайте адреси автобусних зупинок і перегляньте їх на карті.

Крім того, на вашому підтвердженні бронювання також буде зображена карта з відповідними зупинками.

Автобусні зупинки, як правило, позначені відповідним чином.

Що ж із багажем? Їжу можна брати?

Він більший за “ручну поклажу” авіалоукостерів. На борт безкоштовно можна взяти з собою 1 місце ручної поклажі та 1 місце реєстрованого багажу. Габарити ручної поклажі не повинні перевищувати 4х30х18 см, а вага - 7 кг. Допустимий розмір одного місця багажу - 80x50x30 см, вага - до 20 кг. Допускаються відхилення, якщо сума розмірів вантажу по висоті, ширині і довжині не перевищує 160 см.

Їжу та напої можна брати з собою, але врахуйте такий момент: “Через надмірне споживання алкоголю або негідну поведінку внаслідок сп'яніння пасажира можуть не пустити на рейс або зняти з борта”, - йдеться у правилах компанії.

У автобусі передбачені безкоштовний Wi-Fi (щоправда, в деяких країнах лімітований), біотуалети в салоні, доволі зручні сидіння, розетки біля кожного сидіння. Воду та снеки можна придбати на борту, але бортпровідників немає. Зазвичай на рейсі працює два водії.

Як перевозити дітей, тварин, велосипеди?

Можна брати з собою велосипеди та музичні інструменти, але не тварин. Виняток становлять собаки-поводирі, але потрібно попередити про це перевізника заздалегідь (їх можна перевозити безкоштовно).

Дітей віком до трьох років можна перевозити тільки в дитячому автокріслі. Під час поїздки дитяче автокрісло має бути закріплено пасками безпеки. На всіх регулярних внутрішніх і міжнародних рейсах дітей до 10 років повинен супроводжувати дорослий.

Для людей з інвалідністю та пільговиків передбачені спеціальні умови?

Так, якщо ви переміщується в інвалідному візку, потрібно мінімум за 7 днів до відправлення автобуса попередити про це компанію, заповнивши спеціальну форму на сайті.

Якщо пасажир може самостійно пересісти з інвалідного крісла на стандартне пасажирське сидіння, він повинен забронювати квиток і зв'язатися з компанією не пізніше ніж за 36 годин до відправлення автобуса.

Для частини пільгових категорій населення в Україні передбачене право на безкоштовний проїзд автобусами за внутрішньоукраїнськими маршрутами

“Ми будемо змушені перевозити цих пасажирів відповідно до норм закону”, - пояснив менеджер з розвитку бізнесу FlixBus Україна Остап Павук. Він додав, що про те, як саме такі пасажири купуватимуть ці “безкоштовні” квитки стане відомо після того, як компанія розпочне продаж квитків на внутрішньоукраїнські маршрути.

Як прихід FlixBus вплине на українську економіку?

“Українські перевізники мають шанс прямої співпраці з провідною світовою компанією, дотримуючись високих німецьких стандартів і вимог до якості і безпеки перевезень”, - пояснив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Ми стали 29-ою державою світу, після країн ЄС і США, де FlixBus офіційно розпочав свою роботу, і 17-ою - де відкрився його офіс.

“1 200 співробітників його офісу включає і представництво в Харкові, де розробляються сучасні ІТ-рішення для компанії. Ми створюємо нові робочі місця. І, найголовніше, українці мають можливість подорожувати автобусом з України по всій Європі дешево, комфортно, з Wi-Fi і біотуалетом на борту”, - додав Омелян.

Він наводить приклад Польщі, де завдяки FlixBus економіка отримала понад 42 млн злотих лише у 2018 році.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
Більше новин