"Нові обличчя" у політиці: чому неможливо оновитися омолодженням

Богдан Буткевич
10 липня, 2019 середа
11:57

Країна марить новими обличчями у політиці вже років так з 15 щонайменше. На кожних нових виборах соціологи розповідають про величезний запит на "нову третю силу", яка має складатися з "молодих й незаплямованих облич"

Скільки політиків зірвали свій куш на відпрацюванні цієї теми – не злічити. Правда, реально новими обличчями вони в абсолютній своїй більшості, звичайно, не стали. Але з впертістю, явно достойної більш адекватного використання, український масовий виборець на останніх президентських й прийдешніх позачергових парламентських знову хоче "нового". Й знову ставить в своїй уяві знак "=" між поняттям "новий" та "молодий".

Ліфти та під’їзди більшості будинків у всіх українських містах забиті листівками, де чи не головною з чеснот кандидатів є вік. Так і пишуть в графі досягнень чи тих речей, які мають привабити виборця – 25 років. Здається, тенденція на те, щоб вважати всіх молодих новими обличчями в політиці сягнула свого апогею. Давайте спробуємо розібратися, чи правда будь-яку молоду людину варто вважати новим обличчям і чи врятує 25-річна молодь Україну.

З точки зору автора цих рядків, відповідь на всі ці питання є одностайною – звичайно, ні. Спочатку аргумент демографічно-соціологічний. Якщо вважати нинішньою молоддю людей віком десь від 20 максимум до 30 років – а саме так у нас сприймають це слово, то варто зважати на те, що цієї молоді просто мало. Так, бо це – люди 1990-х років народження, коли абсолютно закономірно в Україні реєструвався величезний спад народжуваності. Якщо ще простіше, людей 90-х років народження дуже мало. Особливо у порівнянні з великим поколінням 1980-х років народження, яке невдовзі буде визначати суспільний запит в країні та бебі-бумерським поколінням 2000-них, яке це зробить років за 15.

Але то таке, не будемо гратися в цифри й статистику. Тепер перейдемо до соціопсихології. Як стверджують опитування громадської думки та реалії, українці – вкрай ейджистська нація. При чому, абсолютно безпідставно ейджистська. Тобто, у нас вважається нормою вважати людину в 50 років відпрацьованим матеріалам. Та чого в 50 – навіть в 40-45 вже багатьом людям починають говорити – ну, якби ви були трохи молодшими… Все це – наслідок хибного уявлення про те, що тільки, мовляв, молодь є реально продуктивною і може бути мотором суспільного руху. Той факт, що все в реальності з точністю до навпаки – саме поколінні віком 40-55 є головним рушієм суспільного руху, саме воно визначає суспільний тренд та взагалі є найбільш ефективним через сплав можливостей, соціальних зв’язків та ще гарного фізичного стану – нікого не хвилює. Більшість українців продовжує жити в парадигмі – тільки якщо в тебе в паспорті не більше 30, ти можеш вважатися месією та надією. А якщо хоч трохи не молодий – то все, твоє місце на смітнику.

Звідки походить цей неадекватний культ молодості, особливо на тлі розвинутих суспільств, де навпаки пропагується, що кожен вік є по-своєму продуктивним, сказати однозначно важко. Скоріш за все, це відголосок ще радянського тоталітарно-сталінського культу молодості. Адже радянська влада саме в молоді бачила свого головного союзника – бо цій довірливій молоді, яка не бачила іншого життя, простіше було вкласти в голову комуністичні гасла та заразити її ентузіазмом. Плюс культ всіх цих павліків морозових та зой космодем’янських, які мали вбивати в голови радянським людям, що якщо до 20-ти не вчинив подвиг і не вмер за рідну соціалістичну батьківщину – то потім тобі буде "мучительно больно за бесцельно прожитые годы". Як би там не було, українське суспільство багато в чому продовжує, може, і несвідомо, але вважати молодість головним рецептом успіху. Й очікувати месію саме з молодих людей.

А тепер переходимо вже до нинішніх передвиборних реалій. Тренд на оновлення та нові обличчя набрав останніми місяцями просто-таки гротескних форм. Всі політичні сили поділилися рівно на 2 категорії. Перша – це ті, хто наввипередки поспішає оновити все і вся "новими", передовсім, молодими обличчями. І тут, звичайно, лідером є партія "Слуга народу" нинішнього президента. Де в своєму бажанні показати нове понабирали в список і на мажоритарні округи повних ноунеймів, зате молодих. Хрестоматійним прикладом такого підходу є, наприклад, 216-ий округ у Києві, де приписаний автор цих рядків. Просто уявіть, що від партії Зеленського в цьому окрузі зареєстрована людина (така собі пані Забуранна), по якій гугл не знаходить і кількох нормальних посилань. Зате видає ось таку інформацію (фото – забуранна). Власне, майже всі політичні журналісти та експерти говорять про те, що принцип формування партії Зеленського майже з 100 % вірогідністю призведе до досить низької професійної якості майбутньої фракції президента у новій Раді.

У своєму маніакальному бажанні оновитися омолодженням майже всі українські партії вихлюпують із водою дитину. Адже знайти фахових і розумних політиків у юному віці майже нереально. Вони просто фізично не встигають сформуватися. В цьому сенсі досить нерозумно себе поводить партія Святослава Вакарчука, яка у своєму прагненні повного молодого оновлення відрізала вустами свого лідера "всіх колишніх депутатів" від свого списку. Чим не допустила до десятка цілком адекватних й ще навіть молодих за віком депутатів з нинішньої Ради, які могли б суттєво підсилити партійні позиції "Голосу". Однак – знову сумнозвісне прагнення оновлення омолодженням взяло гору над здоровим глуздом.

Не можна не згадати про другу категорія партій – які пішли шляхом рівно навпаки. Мовляв, якщо всі хочуть оновлення та омолодження, то ми навпаки й показово зробимо ставку на старі кадри. Передовсім, тут мова йде про партію "Сила і честь" екс-очільника СБУ часів Кучми Ігоря Смешка. Який взагалі, здається, в свій список вирішив не брати людей молодших за 50 років. Смешківці посилають чіткий меседж – ми проти оновлення, ми – оаза для всіх старих перевірених кадрів. Майже так само вчинила російська 5 колона у вигляді партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука-Льовочкіна-Фірташа-Рабиновича. Де з молодих – тільки люди скандального київського забудовника Вадима Столара, який, за чутками, купив місця у списку по квоті Вадима Рабиновича. Ну, тут хоча б зрозуміло, що у своїй ставці на проросійсько-прорадянську аудиторію молодих сильно не наберешся.

Українському виборцю варто нарешті зрозуміти, що вік сам по собі абсолютно нічого не вирішує й не гарантує. Молодість в політиці навпаки найчастіше говорить про несамостійність і залежність кандидата, який не має ні відповідних знань, ні зв’язків, ні розуміння системи, ні коштів на своє просування. Тим більше – професійного бекграунду в плані навіть політики, не кажучи вже про якісь інші професії. Звичайно, є свої винятки і історії успіху типу Максима Нефьодова, вже екс-першого заступника міністра економіки та автора проекту "Прозоро", новопризначеного очільника митниці. Який все це досяг у трохи більше ніж 30 років. Однак в більшості випадків молодість в українських реаліях означає неготовність до серйозної роботи. Й навпаки – готовність стати флюгером та орієнтуватися на сильних світу цього за їхніми правилами. Тому намагання українських партій закарбувати у свідомості українських же виборців рівність понять "новий" й "молодий" ні до чого ефективного не призведе. Новий може бути будь-якого віку – питання в його професійності та порядності. Що ж, в українців залишилося близько 2 тижнів, щоб нарешті це зрозуміти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
16:54
Володимир Зеленський
"Всі забули в такий момент, що Ізраїль не є країною НАТО": Зеленський про "подвійні стандарти" Заходу в питанні ППО для України
16:53
Верховна Рада
Ядро монобільшості складає 170 нардепів, - Потураєв
16:49
Оновлено
ППО
Росіяни від ранку атакують Україну: у Дніпрі загинув чоловік, у Харкові є приліт
16:31
Шарль Мішель
Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - Мішель
16:26
Ексклюзив
електроенергія
Ресурсів на місцях достатньо: експерт Рябцев про необхідність встановлювати та об'єднувати в малі системи розподілу енергетичні установки
16:25
Зроблено в Україні
Платформа "Зроблено в Україні": підприємцям Дніпропетровщини виділено 3,2 млрд грн
16:17
Гагаузія
Гагаузія просить Молдову підняти статус російської мови
16:05
OPINION
Віталій Капранов
Половина від мене вже не зможе так...
15:54
санкції США
США ввели санкції проти компаній з Китаю та Білорусі за постачання Пакистану компонентів балістичних ракет
15:42
Арман Дюплантіс
Швед Дюплантіс встановив новий світовий рекорд зі стрибків із жердиною
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
Більше новин