Щоб наступний рік був смачнішим! 15 оригінальних рецептів на Новий рік та Різдво

Тетяна Зінченко
31 грудня, 2019 вiвторок
11:36

Новорічний рулет, кутя з халвою, пампушки з вишнями, апельсинове печиво, духмяна курка, гранатовий лікер і ще багато чого, що може бути родзинкою вашого святкового столу, - у смачній святковій підбірці Еспресо-TV

Новорічні і різдвяні свята тим приємні, що навіть час їхнього чекання уже навіює свято: пошуки подарунків, складання святкового меню, запрошування гостей. І навіть дорослі у цей час - ні-ні, та й повірять у диво: кажуть же, що дива бувають, а коли, як не зараз?

Але є й рукотворні дива, тобто які можемо творити для когось. Приміром, випікання торта досі видавалося вам чимось з розділу вищої математики, і ось ви запрошуєте рідних на розкішний торт власного приготування. Або печиво: ароматне, апетитне, досконале - і його створили ви! Кулінарні господині кажуть, що також не відразу всьому навчилися, але що все вдається, якщо є бажання. І діляться рецептами найоригінальніших страв, кожна з яких може стати родзинкою вашого святкового столу, а ви станете королевою смачної новорічної ночі чи берегинею доброго родинного Різдва. А чому б і ні? Дива - вони такі: одне одного притягує.

Смачними та оригінальними ідеями до новорічних та різдвяних свят діляться Лілія Цвіт - майстриня з Дрогобича, яка має величезну аудиторію шанувальників своєї кулінарної творчості, рецепти якої шанують, люблять і діляться згодом, як перевіреними і сприйнятими "на ура", та Марина Гармаш - популярний автор багатьох кулінарних видань, яка творить на кухні під гаслом Гаррієт Ван Хорн : "Кулінарія - як любов: в неї або потрібно зануритися з головою, або взагалі не занурюватися". На свята господині радять з головою занурюватися в кулінарію, кажуть, що в цей час дивним усім вдасться все!

Новорічний рулет Санта

"Таку оригінальну ідею на Новий рік та свята пропонує Лілія Цвіт. Виглядає такий рулет цікаво та яскраво, а зробити його дуже просто! Це під силу навіть тим, хто раніше не займався декоруванням, - запевняє майстриня. - Такий рулет прикрасить святковий стіл, додасть новорічного настрою та обов'язково сподобається гостям!".
Подивіться у відео весь процес та спробуйте приготувати разом з майстринею Лілією Цвіт.

Отож інгредієнти для Санти:

  • Бісквіт: яйця - 3 шт., цукор - 80 г, борошно - 80 г, розпушувач - 1 ч.л.,  олія - 1 ст.л., цедра - 1 ч.л.
  • Просочування: вода - 50 мл, цукор - 1 ч. л., горілка - 1 ч. л.
  • Крем: білки - 4 шт., цукор - 230 г, ванільний цукор - 16 г, лим. кислота - щіпка,ківі - 2 шт.
  • Додатково: харчовий барвник - червоний, мастика - чорна.

Як приготувати.

  • Бісквіт. Білки збити в піну. Додати цукор, збити, щоб він розчинився. Додати жовтки, продовжувати збивати. Додати борошно, розпушувач, олію, цедру апельсина та замісити тісто на низьких обертах міксера. Викласти у застелену форму. Випікати при  температурі 180 градусів приблизно 30 хвилин. Накрити пергаментом, у гарячому скрутити рулет, обрізати краї. Остудити, забрати пергамент. Просочити готовий корж сиропом.
  • Сироп: Змішати воду та цукор. Додати 1 ч.л. горілки.
  • Крем. Білки злегка збиваємо, щоб побіліли. Додаємо цукор та лимонну кислоту. Ставимо все на водяну баню та збиваємо міксером 7-10 хвилин. Має утворитись густа пишна маса. Тоді знімаємо з водяної бані та збиваємо ще приблизно 5 хвилин. Ділимо крем на 3 частини.  Однією частиною змащуємо бісквіт. Викладаємо шматочки ківі та згортаємо в рулет. Другу частину викладаємо в кондитерський мішечок. До третьої частини додаємо харчовий бавник червоного кольору, перемішуємо та перекладаємо в кондитерський мішок. Робимо все дуже швидко, бо крем швидко застигає.

Готовий рулет зверху змащуємо червоним кремом, відступаючи від країв 2-3 см. Вирівнюємо поверхню кондитерською  лопаткою. Виделкою робимо візерунок. (див. у відео). Білим кремом покриваємо краї рулету. Формуємо візерунок, що нагадує шубку Санти.) З чорної мастики, або шоколаду, робимо пояс. Залишаємо рулет для просочування на 4-6 годин. І готово!

Новорічне апельсинове печиво

null

"Апельсинове печиво - м'яке і розсипчасте всередині, а зовні має ніжну цукрову скориночку, - заохочує до смачного чудодійства авторка рецепту Марина Гармаш. - Тонкий аромат апельсинів надає вишуканого цитрусового смаку".

  • Знадобиться: 150 г цукру, 1 яйце, дрібка солі, 1 пачка ванільного цукру, цедра одного апельсина, 30 мл апельсинового соку, 100 мл рафінованої олії, 300 г борошна, 1 ч. л. розпушувача.
  • Для обкачування: цукор і цукрова пудра.

Яйце збийте з сіллю, цукром і ванільним цукром. Додайте цедру і сік апельсина, олію, знову збийте до однорідності. Поступово введіть борошно і розпушувач у два прийоми. Замісіть тісто. Воно має бути м'яким, не забитим. Загорніть в харчову плівку, приберіть на 1 - 2 години в холодильник. Із тіста сформуйте невеликі кульки, розміром з волоський горіх. Вмочіть кульку тіста в цукор, а потім в цукрову пудру. Випікайте апельсинове печиво в заздалегідь розігрітій духовці, при температурі 180 градусів близько 10 - 12 хвилин. Дайте повністю охолонути, потім зніміть з дека. Печиво виходить в міру солодким, розсипчастим, з красивими цукровими тріщинами. 

Маківник без випічки

"Господині, смачний маківник можна приготувати без випічки, - каже Лілія Цвіт, розуміючи, що у свята часу для приготування не так і багато. - Вирішила трохи урізноманітнити звичний вафельний торт.  Додала особливу макову начинку і вийшло просто супер! Без випічки, швидко, просто і дуже смачно! А в розрізі виглядає не гірше маківника! Для любителів маку - справжня знахідка!".

null

Інгредієнти:

вафлі - 1 п.
арахіс - 100 г
какао - 30 г
цукор - 100 г
мак - 200 г
Масло:
100 г -  в мак
100 г -  в згущенку
згущенка - 200 г


Як приготувати: 

  • Макова маса: Мак змолоти, пропарити, остудити.  Додати цукор, какао, м'яке масло та подрібнені смажені горіхи. Ретельно перемішуємо.
  • Маса зі згущенкою. Масло і згущенку кімнатної температури збити міксером.

Готові вафельні коржі змащуємо начинками, чергуючи згущенку та мак. Ось так: вафельний корж - начинка зі згущенкою - вафельний корж - начинка з маком - вафельний корж і т.д. Зверху - візерунок шоколадом. 

Шоколадне печиво з тріщинками

null

"Приготування такого печива мені нагадує диво, - розповідає авторка рецепту Марина Гармаш. - На деко лягають маленькі шоколадні кульки, обсипані цукровою пудрою. А з духовки ти отримуєш справжнє диво. Часом дух захоплює від такої краси. А готувати його досить-таки просто. Найчастіше господині в приготуванні такого виду печива використовують чорний шоколад, вершкове масло. Я ж готую вже багато років, за своїм авторським рецептом, на олії та какао-порошку. Печиво виходить ніжне, м'яке і мегашоколадне на смак".

Знадобитися: 2 яйця, 1 склянка цукру, 1 пачка ванільного цукру, дрібка солі, 4 ст. л. какао - порошка, 5 ст. л. олії, 1 склянка борошна, 1 ч. л. розпушувача.


Для обсипання: 4 - 5 ст. л. цукрової пудри.

Збийте яйця з цукром, сіллю і ванільним цукром, близько 5 хвилин. Додайте поступово какао-порошок, олію та борошно з розпушувачем. Весь час збиваючи після кожного інгредієнта тісто. За консистенцією воно виходить липким і тягучим. Накрийте його харчовою плівкою, приберіть в холодильник на 3 - 4 години. Потім застеліть деко фольгою або пергаментом. До фольги печиво не пристає, а пергамент буває різним. Змочіть долоні водою, за допомогою чайної ложки наберіть невеликий шматочок тіста, розміром з волоський горіх, 12 - 14 г. Обкачайте з усіх боків в цукровій пудрі. Між печеньками дотримуйтесь невеликоі відстані. Придавлювати або притискати його не потрібно, воно розподілитися так, як йому необхідно, створивши неповторний малюнок при випічці. Випікайте при температурі 180 градусів в заздалегідь розігрітій духовці близько 10 хвилин. Воно має бути м'яким, не пересушіть. Відразу з дека не знімайте, використовуйте для нової порції нове деко. Вихід з даної порції - 43 штуки.  

Донати чи пампушки в глазурі

"Напередодні Різдва пропоную українським господиням рецепт пончиків в глазурі із маршмелоу. Насправді дуже круто виходить, - ділиться враження про рецепт, який пропонує, Лілія Цвіт. -  І я, і особливо мої діти,  в захваті від цих смачних та яскравих пампушок! Надзвичайно смачно! Рецепт цей прийшов до нас з Америки. Там ці кольорові пампухи називають "донатсами"  і різноманітно їх декорують. Варіантів глазурі для пончиків є дуже багато. Але, як на мене, саме глазур з маршмеллоу та білого шоколаду є простою в приготуванні, добре "лягає" на смажене дріжджове тісто, не тріскає, не відпадає, не прилипає та не стікає. Крім цього, пампушки в глазурі  з маршмелоу виглядають надзвичайно! Ця помадка для пампухів виходить дзеркальна, добре фарбується простими харчовими барвниками. В поєднанні з білим шоколадом  чудово доповнює пухкі та хрусткі донатси.
Рекомедую всім спробувати цю смачну та гарну випічку! Я обов'язково приготую пампушки в глазурі на Різдвяний стіл. Думаю, що американські донатси чудово пасуватимуть до моїх українських традиційних пампухів та пляцків".

Інгредієнти:

Тісто
молоко  - 0,5 л
дріжджі  - 50 г
цукор -  0,5 скл.
ванільний цукор - 1 п.
сіль  -  1/4 ч.л.
олія   - 2 ст.л.
масло  - 2 ст.л.
яйця   - 2 шт.
борошно - 1 кг

Глазур:

шоколад білий  - 200 г
молоко - 4 ст.л.
маршмеллоу   -   100 г
харчовий барвник

Глазур:

кондитерська посипка
олія для смаження - 1 л

Тісто. До ледь теплого молока додати сіль та цукор, перемішати. Розчинити у молоці дріжджі. Додати 2,5 склянки борошна та ретельно перемішати все вінчиком до однорідності. Утворюється тісто консистенцією, як густа сметана. Залишити його в теплому місці на 30 хвилин, щоб дріжджі почали бродити і на тісті утворились бульбашки.

Додаємо розтоплене масло, олію, ванільний цукор, яйця, ще 2,5 скл.та замішуємо тісто. Місити потрібно 10-15 хвилин, щоб тісто стало однією грудкою та відлипало від рук. Залишаємо його підійматись ще на 1 год.

Тепер розкачуємо шар тіста, товщиною приблизно 1 см. Вирізаємо пампушки діаметром 10-12 см та серединки 2-3 см. Залишаємо ще на 20-30 хв, щоб пампушки підросли.

Обсмажуємо в олії з обох сторін. Олія не повинна бути занадто гарячою, готуємо пампушки на помірному вогні. Виймаємо на паперовий рушник чи серветку, щоб забрати зайвий жир.

Глазур з маршмеллоу. Білий шоколад подрібнити на шматочки та ледь розтопити в мікрохвильовці. Додати молоко та знову підігріти в мікрохвильовці, щоб шоколад розтопився. Тоді додати маршмеллоу та підігрівати 15-20 секунд в мікрохвильовці. Вийняти та перемішати. Так повторювати, доки зефір не розтане та не утвориться однорідна маса. Додаємо харчові барвники, перемішуємо.

Вмочаємо пампушки в глазур. Робимо це швидко, бо глазур швидко застигає. Якщо потрібно, то підігріти глазур можна в мікрохвильовці, додавши 1 ст.л. молока. За бажанням посипаємо пончики цукровою кондитерською посипкою, тертим шоколадом, кокосовою стружкою, горішками та ін. Глазур на пончиках застигає за кілька хвилин та не прилипає.

Мандаринові дольки в шоколаді

Легкий, смачний і вишуканий десерт  від Марини Гармаш. На приготування якого у вас піде зовсім мало часу. Можна готувати разом з дітками, їм це дуже сподобається. Для обсипання дольок мандарин можна використовувати кокосову стружку, кунжут, волоські подрібнені горіхи, фісташки, мак, насіння льону і навіть цукрову кондитерську посипку Кожен раз буде змінюватися смак десерту, і він ніколи не набридне.
Знадобитися: 3 - 4 мандарини, 70 - 100 гр 78% шоколаду, кокосова стружка для посипання

"Мандарини очистіть від шкірки і білих перетинок. Покладіть на тарілку, щоб злегка просохли. Шоколад розтопіть на водяній бані, я топлю не весь відразу, а частинами, - розповідає господиня. - Окремо в тарілку насипте кокосову стружку. Вмочуючи часточку в шоколад, умочіть або обсипте в кокосову стружку. Мандаринову дольку покладіть на пергамент, приберіть в холодильник на 10 - 15 хвилин. Готувати зовсім просто, а результат вас порадує!".

Курочка з гірчицею

"Пропоную вам приготувати дуже смачну і ароматну курочку з гірчицею. Приготована таким способом, вона - дуже ніжна і соковита. Тонка апетитна скоринка, з гірчичним смаком і ароматом спецій - такий букет смаку сподобається всім!  Тушку птиці  можна готувати як цілу, так і в стилі "курча табака" Рекомендую і вам спробувати" - заохочує до смачної справи Марина Гармаш.

Для приготування курки цілою у духовці з гірчицею потрібно:

курка - 1, 7 кг;

гірчиця - 1 ст. л. ;

сіль (без гірки) - 1 ст. л .;

чорний мелений перець - 0, 5 - 1 ч. л .;

солодка паприка - 2 ч. л .;

лавровий лист - 2 - 3 шт .;

олiя (для змащування дека) - 1 - 2 ст. л.

Курку ретельно промийте під проточною водою. Висушіть за допомогою паперового рушника. За допомогою ножа розріжте тушку по лінії грудної кістки. Розплющiть її, натиснувши долонями на тушку. Помістіть курку в глибокий посуд. Додайте сіль, чорний мелений перець, солодку паприку, гірчицю. Натріть курку з усіх боків, злегка втираючи спеції в тушку. Накрийте харчовою плівкою, зробіть в ній пару проколів. Приберіть в холодильник на 3 - 4 години для маринування, можна і на ніч. Час від часу перевертайте курку з одного боку, на інший. Змастіть деко олією, покладіть курку спинкою вгору. Запікайте в заздалегідь розігрітій духовці, при температурі 180 градусів 1 - 1, 5 год. За цей час, необхідно періодично поливати тушку соком, що виділився. Щоб перевірити готовність м'яса, проколіть ножем в найтовстішій частині птиці. Сік повинен витікати світлий, якщо є сукровиця, необхідно ще час на приготування птиці. Запечену курку з гірчицею подавайте на широкій тарілці. На гарнір чудово підійде картопляне пюре, рис. Запечене м'ясо курки ідеально поєднується з овочевими салатами і зеленню.

Свинячі щічки в розсолі

   

Рецепт Марини Гармаш, яка запевняє, що свинячі щічки - справжній делікатес. Ніжне сало з м'ясним прошарком чудово підійде до борщу. Та й з житнім хлібом з гірчицею буде дуже до речі.

Для приготування свинячих щічок в розсолі потрібно:

свинячі щічки - 1 кг;
Для розсолу:
вода - 3 л;
сіль - 300 гр;
лавровий лист - 2 - 3 шт .;
перець горошком - 12 шт .;
запашний перець горошком - 3 - 5 шт .;
Для обмазки:
часник - головка;
суміш мелених перців - за смаком

Свинячі щічки промийте, розріжте на невеликі шматки. Воду закип'ятіть, додайте сіль і спеції. У киплячий розсіл відправте свинячі щічки, варіть з моменту закипання 40 - 60 хвилин на середньому вогні. Потім зніміть каструлю з плити, зверху накрийте тарілкою, щоб щічки перебували в розсолі. Дайте повністю охолонути, потім приберіть в холодильник на добу - дві. Дістаньте свинячі щічки з розсолу, осушіть за допомогою паперового рушника. Кожен шматочок обсипте дрібно посіченим часником, злегка втираючи в сало, посипте сумішшю мелених перців. Загорніть в харчову плівку окремо, потім у фольгу або пакет. Покладіть в морозилку на добу. Щоб нарізати сало, дістаньте його з морозилки і дайте злегка зігрітися хвилин 10, а потім нарізайте. Ніжне сало з м'ясною прошарком подавайте з гострою гірчицею. Дуже смачно, ситно і поживно.

Рублена ковбаса ароматна

"Таку ковбасу дуже часто готують в наших краях, особливо на свята, - ділиться господиня з країв козацької слави Марина Гармаш. -  Вам потрiбно: свинячий м'якуш- 500 гр, сало - 250 гр, ріпчаста цибуля - 2 шт, невелика головка часнику, сіль за смаком, суміш меленого перцю 0, 5-1 ч. л. свиняча кишка (натуральної оболонки) - 2 м.

Готуємо так: 1.Свинячий м'якуш нарізати невеликими шматочками, трохи менше нарізати сало (несолоне) без шкури, додати подрібнений лук і дрібно рубаний часник, спеції і сіль за смаком. 2.Добре перемішати, накрити кришкою, прибрати в холодильник на пару годин. Потім за допомогою насадки набити свинячі кишки фаршем. Прибрати в холодильник ще на 1-2 години, наколоти голочкою в місцях скупчення повітря. 3.Відварити в киплячій підсоленій воді із спеціями (лавровий лист, запашний і чорний перці горошком) 30-35 хвилин. Вийняти з води, охолодити і обсмажити з двох сторін на олії або смальці. Смачна як в гарячому вигляді, так і в холодному!

Бутерброди з червоною рибою та огірком

"Закусочні бутерброди завжди виглядають яскраво і апетитно на святковому столі. Як основу можна використовувати білий хліб або багет, чудово підійде і житній. Додасть особливу нотку бутерброду житній хліб з насінням. Нарізка може бути будь-яка на ваш розсуд", - нагадує, що експериментувати - це добре, авторка рецепту Марина Гармаш.  

Знадобитися: 1 житній хліб з насінням, 200 - 250 г  слабосоленої сьомги, 1 огірок, 70 - 100 г вершково - сирного сиру або вершкового масла, кріп для прикраси.

Хліб наріжте тонкими шматочками, змастіть зверху вершковим сиром.Слабосоленую сьомгу наріжте тонкими смужками, згорніть у вигляді "трояндочки" Прикрасьте бутерброд сьомгою, тонко нарізаними часточками огірка і зеленню. Такі бутерброди можна приготувати і заздалегідь. Щоб не завiтрювалася зверху, накрийте обережно харчовою плівкою.

Буряк "Закусочний"

"Яскравий, соковитий салат з буряка та овочів. Чудово підійде до м'яса, риби, запечених овочів", - розказує про свій рецепт Марина Гармаш.

  • Знадобитися: 570 г  (2 шт.) буряка, 270 г  (2 шт.) моркви, 240 г  (3 шт.) ріпчастої цибулі, 20 г часнику, 1 ч. л. суміші мелених перців, кунжут для подачі
  • Маринад: 150 мл води, 1 ч. л. солі, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. 9% оцту, 100 мл олії

Моркву і буряк натріть на тертці, додайте подрібнений часник і цибулю нарізану півкільцями. Для маринаду закип'ятіть воду з цукром і сіллю, додайте олію. Наприкінці закипання - оцет. Перемішайте підготовлені овочі, Додайте суміш мелених перців і гарячий маринад. Ще раз перемішайте, поставте прес. Залиште на 2 - 3 години при кімнатній температурі, потім приберіть на добу в холодильник. Такий буряк зберігатися в холодильнику близько тижня. При подачі посипте підсушеним кунжутом.

Гранатовий лікер

"Яскравий, насичений, солодкий і дуже ароматний гранатовий лікер. Цей напій дуже підходить для святкового столу. А готувати його зовсім просто, всього 10 днів, із звичайних і доступних інгредієнтів", - розповідає секрети приготування цього складного на перший погляд, але чудового святково напою Марина Гармаш

Для приготування гранатового лікеру потрібно:

гранат (великий) - 1 шт .;
цукор - 200 г;
горілка - 250 мл
Вихід з даної кількості інгредієнтів близько 500 мл лікеру

Для приготування лікеру, гранат промийте. Розділіть його на дві частини. Дістаньте зернятка, вони повинні бути не гнилі, приберіть білі перегородки. Вони можуть дати гіркоту напою. У літрову банку насипте зерна граната, цукор, залийте вміст банки горілкою. Накрийте кришкою і добре потрясіть. Поставте банку в темне місце, наприклад в шафу, на 10 днів. Кожен день діставайте банку і гарненько трусіть. Таким чином ягідки віддадуть якомога більше соку, і цукор повністю розчиниться. Через 10 днів процідіть напій через сито, ягідки відтисніть. Перелийте в пляшку, поставте в холодильник. Яскравий і ароматний напій, зі смаком святкового настрою готовий.

Пампушки з вишнями

"Наближаютья Різдвяні свята, тому пропоную свій улюблений простий рецепт папушок з вишнями, - каже Лілія Цвіт. - Тісто для пампухів вдається пухке, м'яке та ніжне, все в пухирцях. Добре підростає та пампушки виходять дуже смачні. Завдяки тому, що тісто м'якеньке, пампушки можна витискати склянкою і не потрібно їх заліплювати. Це значно спрощує процес приготування. Начинку можна додавати будь-яку вашу улюблену. Я традиційно на Різдво готую пампухи з вишнями у власному соку, халвою чи маком". 

Інгредієнти:

молоко  - 750 мл

цукор  - 1 скл
сіль -   1/4 ч.л.
олія   - 3 ст.л.
яйця  -  2 шт.
ванільний цукор - 12 г
дріжджі  - 100 г
куркума - 0,5 ч.л.
борошно - 1,2 кг
вишні консервовані   -   1 л.
олія для смажпення    -  0,7 л

Як приготувати:

Молоко підігріти до 30-40 градусів. Додати цукор, сіль та перемішати. Розчинити дріжджі у молоці. Додати 3 склянки борошна та перемішати до однорідності. Залишити у теплому місці на 20 хв, щоб дріжджі "прокинулись". Потім додати яйця, олію, ванільний цукор,  ще 3 склянки муки , 0,5 ч.л. куркуми для апетитного кольору та замісити тісто. Довго місити не треба, тільки до однорідності. Залишити ще на 1 годину  в теплі, щоб підійнялось.

Розкачати тісто товщиною приблизно 1 см. Викласти начинку, прикрити другим шаром тіста та вирізати склянкою пампушки. Дати "підрости"  ще  15- 30 хвилин.

Обсмажити пампухи  в розігрітій олії на помірному вогні з обох сторін до золотистого кольору. Викласти на серветку, щоб стік зайвий жир. За бажанням пампушки з вишнями посипати цукровою пудрою.

Пісні завиванці з маком

"Такі макові рулети традиційно готують у нас на Святвечір. Це пісний рецепт.  Все дуже просто, натурально, як робили наші бабусі. Рулети з маком виходять пухкі, м'якенькі, запашні! Навіть не скажеш, що тут нема ні яєць, ні молока, ні масла. Такі макові рулети можна приготувати як у  будні, так і на свята!" - розповідає кулінарна майстриня Лілія Цвіт.

Інгредієнти:

На 3 шт. 35 см:

 Тісто:

 вода - 300 мл

 борошно - 650 г

 цукор - 120 г ( 4 ст.л.)

 ванільний цукор - 1 п. 16 г

 сіль - щіпка   олія - 50 мл

 куркума - 0,5 ч.л.

 дріжджі - 50 г

 Начинка:

 мак - 150 г

 какао - 20 г

 варення - 2 ст.л.

 родзинки - 100 г

Як приготувати:

Розпочнемо з опари. У велику миску наливаємо 300 мл теплої води. Додаємо 1 ст.л. цукру від загальної кількості, дріжджі та перемішуємо. Тоді, додаємо 6 ст.л. борошна (від загальної кількості) та замішуємо рідке тісто. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплі на 20-30 хвилин, щоб опара підійшла.

Додаємо решта цукру, ванільний цукор, нерафіновану олію. Перемішуємо. Та потроху додаємо борошно, в два три етапи. Наприкінці, додаємо ще трохи олії та добре вимішуємо тісто, 15-20 хвилин. Кількість борошна може деще змінюватись, залежно від того, які у вас продукти. Тому слідкуємо за консистенцією тіста. Тісто виходить густе, але м'яке. Знову накриваємо його плівкою та залишаємо в теплі на 1,5-2 години, щоб підійшло. Тим часом приготуємо макову начинку. Мак змолоти кавомолкою та проварити.

Отже, до меленого, запареного маку, додаємо 2-3 ст.л. густого варення, перемішуємо. Додаємо 1 ст.л. какао, перемішуємо до однорідної маси.

Коли тісто підійшло, обминаємо його та розділяємо на 3 рівних частини. Робочу поверхню змащуємо олією і розкачуємо тісто товщиою приблизно 0,5 - 1 см. Змащуємо начинкою, відступаючи від країв тіста 2-3 см. За
бажанням додаємо родзинки. Загортаємо в рулет. Залишаємо підійти у формі ще на 30-40 хв та випікаємо при температурі 180 градусів 40-50 хвилин, доки рулети підрум'яняться. Виймаємо з форми, охолоджуємо, посипаємо цукровою пудрою.

Кутя з халвою

null

"Рецепт куті дістався мені від  бабусі, яка навчила мене готувати з любов'ю. І зізнаюсь без зайвої скромності, що кутя у мене виходить дуже добре. В міру солодка, в міру густа, не суха, не розварена, з яскравим смаком маку, горіхів та родзинок. До куті я також додаю халву. Саме халва надає потрібної консистенції, вона ніби змащує цю пісну страву. А ще апетитний запах соняшникового насіння підкреслює смак натуральних  інгредієнтів, які входять до рецепту справжньої куті. Моя бабуся завжди готувала кутю "на око". І виходило бездоганно. Я ж вивела для себе пропорцію, з якою хочу поділитись із вами. За цим рецептом кутя завжди виходить вдало, саме така, як треба! Ділюся з вами рецептом", - каже Лілія Цвіт.

Інгредієнти:

На 1,5 л.
пшениця - 1,5 скл.
мак   -  1 скл.
горіхи  - 1 скл.
ізюм  -  1 скл.
мед  -   100 г
халва -  200 г

Як приготувати кутю:

Насправді рецепт Різдвяної куті дуже простий. Але тут надзвичайно важливо, щоб всі продукти були якісними.

1.Пшениця. Купуємо спеціальну пшеницю для куті в перевірених виробників. Вона має бути свіжою, не старою, герметично упакованою. Отже, 1 склянку куті замочуємо у холодній воді на ніч. Так пшениця віддасть зайву гіркоту і швидше потім звариться. Зранку воду зливаємо, промиваємо збіжжя ще декілька разів, додаємо щіпку солі та ставимо варити на помірному вогні. Точно не скажу вам скільки часу потрібно для приготування пшениці на кутю. Ні те, скільки треба води. Це все індивідуально, залежно від того,  яка у вас пшениця. Але тут все просто. Коли пшениця трохи розвариться, стане м'якою - готово. Тільки не пересушіть! Замало води  - доливаємо, забагато - хай википає ще. В результаті каша повинна бути з рідиною, але однорідна.

2. Мак. До речі, мак також відіграє важливу роль у приготуванні куті. Його також слід ретельно вибирати, особливу увагу звертати на дату виготовлення та умови зберігання маку.  Щодо маку, то рецепт приготування макової маси наступний. Спочатку запарюємо мак. Щоб швидше це зробити, спочатку його потрібно перемолоти в кавомолці. Також, можна скористатись блендером. Я завжди перемелюю тільки сухий мак, до того як його варити. Це набагато пришвидшує процес приготування. Адже макові зернятка подрібнені, тому не потрібно багато часу, щоб вони зготувались. Мушу зауважити, що не потрібно занадто ретельно мак молоти. Нам не потрібен маковий порошок. Треба тільки трохи подрібнити. Це кілька секунд у кавомолці - і готово. Тепер заливаємо наш мелений мак водою, щоб вона зрівнялась з маком. Якщо води забагато, то доведеться довго чекати, поки вона википить. Тоді мак перевариться. Каструлю для запарювання маку беремо антипригарну. Ставимо мак на маленький вогонь. Варимо, постійно помішуючи кілька хвилин. В мене це займає приблизно 5 хвилин. Вода википає, мак трохи підсушується. Не треба пересушувати! Запарений мак має бути трохи вологим. Коли він вистигне, то вбере зайву вологість. Отже, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і охолоджуємо. Все, макова начинки готова. Мак запарили, остудили - додаємо до готової пшениці.

3. Мед. Для куті використовуємо тільки натуральний свіжий  мед. Без компромісів! Якщо Ваш мед твердий, розтоплюємо його до рідкого стану на водяній бані. Додаємо мед до куті.

4. Родзинки. Використовуємо родзинки невеликого розміру. Спочатку сухофрукти промиваємо, заливаємо кип'ятком на 5-10 хвилин. Воду зливаємо, обсушуємо паперовим рушником чи серветкою. Додаємо родзинки до куті.

5. Горіхи. Грецькі горіхи підсмажуємо на сковороді та ріжемо ножем на середні шматочки. Саме ріжемо. Тоді шматочки горіхів будуть цільними і потрібного розміру. Ну принаймні у мене по-іншому не виходить. Додаємо горіхи до куті.

6. Халва. Беремо халву без домішок, кришимо її виделкою. Додаємо до куті халву і ретельно перемішуємо все. Зберігаємо у керамічному чи скляному посуді в холодильнику. З цієї пропорції у мене виходить 1,5-л банка куті.

Смачних вам свят та веселої Коляди! Христос Рождається! Славімо Його!

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
Більше новин