Ольга Афанасьєва: В українські стартапи проінвестували понад 350 млн доларів

Андрій Яніцький
22 січня, 2020 середа
11:24

Ольга Афанасьєва, керівниця Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA), розповідає про інвестиції в українські стартапи, велику технологічну виставку в Лас-Вегасі та про економічний форум у Давосі

Розмова відбулася у ефірі програми "Еспресо: капітал", ведучий – Андрій Яніцький, керівник Центру журналістики Київської школи економіки.

Пані Ольго, розкажіть, що таке венчурний – це таке слово, яке не часто зустрічається в побуті.

Що таке венчурні інвестиції? Це інвестиції в високо ризиковані компанії. Тобто це або інноваційна бізнес-модель, яка раніше не була ще перевірена або інноваційний продукт. Щось таке, чого раніше також ще не було.

Мені здається, що будь-яка українська компанія трохи венчурна.

Якщо трошки пожартувати, то в цьому є певний сенс, але все ж таки ні. Найчастіше це компанії, які мають певний компонент IT, тобто якісь розробки або штучний інтелект, або це доповнена чи віртуальна реальність. Власне, це може бути що завгодно або якась бізнес-модель, спосіб заробляння грошей компанією, який не є типовим, як ми бачимо. Наприклад, коли різноманітні додатки, застосунки для телефонів беруть кошти не з користувачів, а з рекламодавців, як приклад.

А Асоціація ваша займається тим, що такі інвестиції приводить в країну чи навпаки збирає в Україні інвесторів, які хочуть вкладатися в такі компанії? І в чому ваша роль?

Так, це частково є однією з наших задач. Власне, основною метою діяльності Асоціації є створення сприятливих умов в Україні, для того щоб інвестори, як іноземні, так і вітчизняні, інвестували в українські компанії, і робити добро для нашої країни. Ми працюємо також із законодавством, ми є майданчиком для іноземних інвесторів, для їхнього входу на український ринок в нашій країні, для того щоб вони могли знаходити компанії, в які інвестувати, і також інвесторів, з якими спільно вкладати кошти.

Це великий обсяг інвестицій? Це йдеться про сотні тисяч доларів або мільйони, або сотні мільйонів доларів? Хоча б порядок цифр.

Якщо ми говоримо про стартапи, то, наприклад, у 2018 році близько 350 мільйонів доларів було проінвестовано в стартапи, в інноваційні компанії, засновані українцями.

А за відчуттям в минулому 2019 році було більше грошей чи менше?

Не хочеться бути голослівною, але за відчуттям було більше. В принципі ми бачимо тенденцію, що щороку інвестиції в стартапи зростають. Наприклад, в 2018 році ріст був в півтора рази, до цього в три рази. Я думаю, що це - гарний показник.

Ви кажете, що це - ризиковані інвестиції, тобто більшість цих грошей фактично зникає? Ці компанії банкрутують? 

Що таке венчурні інвестиції і стартапи? Це коли інвестор проінвестував 10 компаній, і 9 з них померли, а одна є "успішним успіхом", як то кажуть. І за рахунок виграшу, який отримує інвестор з однієї цієї компанії, він покриває втрати за іншими 9. Тобто це така собі лотерея, якщо жартувати, але ось такий ризик, так.

Здається, найвідоміша така компанія, яка прямо вибухнула, це Grammarly, в яку проінвестували, такі компанії звуть "єдинорогами". А що це слово значить? Наскільки вона оцінюється сьогодні, скільки коштує?

Коли оцінка компанії стає більше, ніж 1 мільярд доларів, така компанія називається "єдиноріг". 

Тобто українці створили компанію, яка сьогодні коштує більше мільярда доларів?

Так. І вони - не єдині. Є ще така компанія як Gitlab, у неї 2 співзасновники, один із яких українець. Компанія ще цікава тим, що у неї немає головного офісу – вона розкидана по декількох країнах світу.

А що ці компанії роблять: мене дуже дивує, що може коштувати мільярд доларів? 

Активи, які не можна помацати. Чим займається Grammarly, наприклад? Вона розробляє програмне забезпечення, яке допомагає вам писати правильно і красиво англійською мовою. Тобто така перевірка онлайн дуже зручна. Я користуюсь і всі мої співробітники також.

А Gitlab

Gitlabце така open-sourceплатформа, тобто з відкритим доступом, для розробників, які щось кодять, і вони можуть зайти на цю платформу і поспілкуватись з іншими.

Тобто це переважно IT-бізнес, переважно інтернет-компанії.

Так, коли ми говоримо про "єдинорогів", то, власне, говоримо про такий бізнес з IT-компонентом.

Бо я не уявляю заводу, який би коштував мільярд доларів, це має бути щось грандіозне. 

Це - новий світ.

Ви щойно повернулися з великої конференції з Лас-Вегасу, де були вже не вперше. Що це за конференція? Можливо, якісь приклади компаній, які там були представлені, можете навести?

Конференція називається"Шоу споживчої електроніки", CES, їй вже більше 50 років і вона просто величезна. Проходить в Лас-Вегасі в 3 великих локаціях, близько 200 тисяч людей щороку, це майже таке невелике містечко, навіть регіональний центр країни, і всі ці люди з’їжджаються з найбільших компаній світу. Будь-яка технологічна компанія, інвестиційний фонд має там своїх представників з найвищого керівництва.

Від України багато було?

Від України ми вже 4-й рік робимо український павільйон. Попередні 3 роки ми співорганізовували його з Фондом Unicef, в цьому році робили його за підтримки Державного департаменту США. Тобто це повністю приватна ініціатива, для України, я маю на увазі. Цьогоріч возили 6 компаній – 6 стартапів, які ми відбирали з нашими інвесторами, з журі.

Був якийсь конкурс, де ці компанії перемогли, і як нагорода для них була поїздка на цю виставку?

Так. 

А що це за компанії?

Це - 6 українських стартапів. Всього від України було десь 10 компаній, більш-менш. Там було написано Україна, Ukrainiantag. Тобто мета – як допомогти окремим компаніям розвинути свій бізнес, так і представити Україну, тому що це - власне місце, де потрібно бути. На цій конференції всі технологічно-електроні пристрої, якими ми користуємося, наприклад, перший відеомагнітофон, коли це було, було представлено саме в Лас-Вегасі на цій конференції. Перший смартфон – все бере свій початок звідти. Всі компанії тримають свої релізи та "бомби", для того щоб представити саме на цьому заході. З українських компаній ми відібрали дуже потужні цікаві проекти з різних секторів, але всі вони так чи інакше пов’язані з IT. З якимись такими гаджетами або пристроями, тобто хардверні проекти. Наприклад, є одне з рішень, це більш таке програмне забезпечення, але яке допомагає людям, що мають біполярні захворювання, допомагає згладжувати розлади, зміни настроїв і станів та трішечки нівелювати негативний вплив цього захворювання.

Коли ви сказали хардверні, я подумав, що не всі зрозуміли. Тобто це не просто програма комп’ютерна в інтернеті, а це якісь пристрої? 

Пристрої, які можна…

Але він також приєднаний до мережі і має якийсь нематеріальний актив?

Так. Звичайно. Якась розробка, якої до цього ще не було. 

В сфері медицини. А ще 5 проектів?

Також у нас були проекти. Наприклад, така указка – коли людина робить презентацію, можна переключати слайди аби навіть намалювати на стіні що-небудь, не торкаючись стіни, і зробити проектор з будь-якої поверхні без екрану чи лептопу. Це така невеличка паличка, якою можна просто малювати ніби в повітрі, дуже цікава. Вони викликала теж дуже багато інтересу. Взагалі всі команди були дуже підготовлені. Ми до поїздки робили такий тренінг в рамках програми, Step, куди запрошували українських та американських менторів, і упродовж двох днів з ранку до вечора компанії сильно прокачувалися. Їх вчили, як правильно виступати, як привернути до себе увагу, тому що розумієте, яка конкуренція, коли 200 тисяч людей постійно бачать 5 тисяч компаній. Звичайно, увага замилюється і дуже важко привернути увагу саме до цієї компанії.

Мабуть, контракти не були ще підписані, але був якийсь обмін візитівками на цій конференції і це надалі може перерости в якусь серйозну угоду?

Звичайно, що потрібен певний час для того, щоб компанії приїхали додому, а ми тільки вчора повернулися, для того щоб відпрацювали ці візитівки, які отримали. Деякі компанії вже мають хороше покриття в медіа, як зараз модно, блогери знімали відеоролики з деякими пристроями. Наприклад, багато уваги привертали такі пристрої для організації речей на столі. Це невеликий стильний девайс, пристрій, куди просто ставиш телефон, він без проводів заряджається, також там місце для стікерів, для навушників.

Як органайзер, тільки сучасний. І не тільки з підзарядкою для телефону.

Так. З ним навіть можна не брати з собою зарядку для ноутбуку і користуватись тією, яка є в цьому органайзері. Дуже оптимізований пристрій. 

Медична сфера, сфера освіти і презентацій, якась побутова річ, яку можна поставити на стіл і з нею працювати, а ще три? Я боюся, що якщо ми не назвемо ще три, то вони образяться.

Був ще пристрій для того, щоб школярі могли навчатися фізиці, тобто як такий конструктор "лего".

Але теж IT-складова там була?

Так. Там є IT-складова, яка дуже спрощує і робить процес навчання більш цікавим. Мені дуже особисто подобається, що наші компанії це не просто бізнес заради бізнесу, якісь девайси для того, щоб він просто був чи робив наш вільний час ще більш цікавим і все, але це пристрої, які дійсно змінюють світ на краще, тому що освіта та медицина це те, що необхідно всім і робить цей світ кращим місцем.

Тобто приносить конкретну користь і розвиває людей. А якщо в мене є така ідея, що мені робити? Приходити до вас? 

У нас дуже багато ініціатив. Ми часто запрошуємо інвесторів, інших спеціалістів як з України, так часто і з-за кордону, з різних країн світу. Ми робимо такі публічні івенти, куди стартапи можуть прийти, послухати або навіть якщо ви тільки думаєте робити якусь компанію, вести інноваційну діяльність або ні, ви можете прийти, познайомитися, послухати цікаву інформацію, трохи навчитися. 

Слідкувати за анонсом подій на вашому сайті?

Так або на сторінці уFacebook. Ми робимо дуже багато таких доступних івентів. Якщо цікавить саме ця можливість, саме цей конкурс, то ми оголошуємо як правило навесні або влітку конкурс, збираємо заявки зі всієї України. В нас переважно люди роблять в Києві стартапи, але в нас було дуже багато людей з Дніпра, наприклад. І це дуже класно.

Технологічний центр України.

Так. Але, як правило, переважна більшість з Києва, але важливо, щоб це було з усіх міст, регіонів. Ми приймаємо заявки компаній, які мають хоча б прототип, тому що просто з презентацією в ноутбуці або на листочках їхати не дуже багато сенсу.

PowerPoint-стартапи їх називають.

Так. А конкуренція дуже велика, і просто це буде лише витрата часу та коштів. 

І насамкінець коротенький анонс того, що буде. Ви прилетіли з Лас-Вегасу, а далі буде Давос (запис був до початку конференції, - ред.).

В Давосі буде вже третій рік "Українській дім", який ми в UVCAспіворганізовуємо з фундацією Віктора Пінчука, з фондом Western NIS Enterprise Fundта Horizon Capital. І всі чотири з половиною дні ми будемо робити івенти, а це панельні дискусії, інтерв’ю з видатними людьми.

Чому це важливо? Я там розумію, що ми повезли компанії, вони залучили інвестиції, а тут ми повезли українськх політиків та бізнесменів?

Ми орієнтуємося більше на інвесторів, тобто ми без політики. Ми хочемо показати Україну такою, якою світ її рідше бачить. Тобто ми всі знаємо, які заголовки в медіа останнім часом. Власне, упродовж довгого періоду історії України вони не зовсім такі, як ми хочемо бачити. А ми хочемо показати, що в Україні є багато можливостей і інвестиційний потенціал. Це - нова Україна. Крім того, що є певні економічні нестабільності і певні політичні історії, є ще багато підприємців і компаній, які є конкурентоспроможними. І ми хочемо показати цю нову Україну світу, хочемо показати, що ми є дійсно потужним партнером і з нами можна мати справи. А потім запрошуємо всіх в Україну побачити це на власні очі.       

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
Більше новин