Андрій Піонтковський: Кремль вибиває капітуляцію України на квітень, до путінського свята "побєдобесія"

Антін Борковський
27 лютого, 2020 четвер
15:50

Політолог, громадський діяч (Вашингтон) в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про мюнхенську змову, українську перемогу в Радбезі ООН і втягування України у путінський сценарій

Коронавірусгейт, судячи з усього, мав відсунути у тінь інший інформаційний порядок денний України, йдеться про Мюнхенську конференцію з її ганебними пропозиціями, хоча водночас на Радбезі ООН повторили формулу: Росія - агресор.

Засідання Радбезу ООН було велетенським успіхом української дипломатії і воно підкреслило всю, я не побоюсь цього слова, злочинність поведінки влади останні півроку, коли вона поставила Україну в положення якогось жалюгідного, занедбаного школяра, що виконує домашню роботу і бігає поглянути в очі строгого вчителя, аби дізнатись,  чи все він виконав і що ще потрібно для наступної "стрілки" Нормандського формату. Українцям вбивали у голову такий мем, що попередня влада нав’язала якісь жахливі Мінські угоди, котрі нам ніби не подобаються, але ми повинні їх виконувати, і ось ми їх виконуємо, ми повинні змінити Конституцію, ми робимо одну поступку, а отримуємо іншу. Але на цьому засіданні проявилась цілком інша річ. Я, не відволікаючись, дивився три години трансляції: виступали представники провідних західних країн - США, Великої Британії, Німеччини. Вони у найрізкішій тональності засуджували агресію Росії, називаючи це саме агресією, окупацією і, що найбільше здивувало в контексті  сьогоднішнього наративу, нав’язаного владою всередині України, - вони різко засуджували саме Москву за невиконання Мінських угод, за невиконання базових умов Мінська: зупинку вогню, розведення військ, відведення військовослужбовців.

А чому путлерьониші провернули цю провокацію? Це було як останнє кремлівське попередження щодо тих чи інших кулуарних домовленостей?

Я б не виривав цю провокацію - хоча ми ще поговоримо про слово "провокація",  це не провокація, це військова акція, наступ, - із загального контексту. Подібні перестрілки тривають понад півроку. Ви ж пам’ятаєте, що казав Зеленський, - що це так просто припинити війну, слід просто перестати стріляти.  А ось інша сторона не перестала стріляти. Обстріли, вбивства снайперами українських військовослужбовців, викрадення нових заручників на окупованих територіях, а тепер вже навіть і в акваторії Азовського моря. Це тиск на Україну, на українське суспільство, аби воно змирилось з тією програмою капітуляції, яку нав’язує влада: "або ви будете вчиняти так, як хоче Москва, або у вас будуть гинути солдати, ми будемо захоплювати ваших моряків". Це - цинічний тиск, поведінка терористичної країни, якою є Російська Федерація. 18 лютого, день засідання Радбезу - це ключовий день. Вони знахабніли і пішли на ескалацію, бо вони відчули, що переломили ситуацію всередині Нормандської групи. Про зраду Макрона з вами говорили раніше. Це - факт. Він повністю грає на стороні Путіна. Щодо Меркель, то канцлер явно просто втомилась, вона не в формі, але вона у свій час дуже багато зробила для мобілізації підтримки України в ЄС. Так от, те, що мене приємно вразило у засіданні Радбезу, це виступ німецького представника. Він був не менш різким ніж американський, тож на Німеччину Україна також може покластись, як і раніше. Проблема – в самій позиції української влади.

Згоден, саме в цьому велика проблема, бо ми і самі до кінця не знаємо, а яка позиція у нашої влади, бо ж ті чи інші представники правлячої партії плутаються у свідченнях. То один не може пояснити, що насправді трапилось під Золотим і що, мовляв,  потрібно розбиратись й інші заяви, наприклад про "кримську воду" і так далі. Таке враження, що дають сигнали про те, що Київ готовий на сепаратні переговори.

Про що говорити, керівник Генерального штабу вимушений був перервати свого головнокомандувача. Він сказав, що це не провокація, а наступ, війна. Завданням Зеленського було створити уявлення, що це  провокація якихось ворожих йому сил всередині країни, невже ворогами він бачить патріотичне громадянське суспільство України, а не Путіна. Путіну він догідливо заглядає в оченята, запитуючи, чи виконані всі його вимоги. Чим виправдовувалась подібна політика всередині України? Вони нам кожен день повторювали, що Захід змучений від України, що Захід хоче налагодити економічні відносини з Росією, припинити підтримку України. Засідання Ради безпеки ООН показало, що це – брехня. Ніколи Захід не був настільки  рішучим в підтримці України, як 18 лютого, на цьому засіданні.

Але з іншого боку, є частина західних еліт, котрі, взявши участь у ганебній Мюнхенській конференції, породили  цей жахливий алгоритм так званих 12 кроків.

Це – не еліти, це агенти Москви, які проявили себе під час цієї акції. Я повинен вам сказати:  негайно, впродовж кількох годин після появи цього ганебного документу, на якому є підписи приблизно 10-15 відомих експертів і діячів, було оприлюднена дуже різка заява "Atlantic Council", під якою підписались провідні спеціалісти з питань України. Це і Гербст, і Фрід, і Вержбо, і Волкер. Треба віддати належне президенту України Порошенку, який своїми зусиллями зірвав цю провокацію, при повній пасивності Зеленського і  Єрмака. Єрмак був повністю в курсі, він певно і готував цю операцію зі своїми кураторами. Невипадково він робив усе, аби не допустити появи Порошенка на цій конференції. Це єдиний фронт. Ви ж пам’ятаєте, напевно, у 2014-у році  російсько-американська зустріч на фінському острові Бойсто. Зі сторони Росії був великий російський агент у Вашингтоні Грем, і зі сторони Росії – колишній директор служби зовнішньої розвідки РФ Трубников. Тобто, це - абсолютно відкрита операція. Текст – абсолютно ідентичний. Це – друга спроба такої акції.  Вона повністю провалилась. Тобто, на дипломатичному фронті в ці дні Україна отримала кілька чудових перемог. Коли позиція України артикулювалась патріотом України Сергієм Кислицею – це одна картина. А коли вона артикулюється зрадником – це зовсім інша картина. Що стосується Єрмака, я кажу про це кілька місяців: проблеми України почались з 12 липня 2019 року, коли він підписав з Сурковим протокол, де Україна взяла на себе зобов’язання змінювати свою Конституцію, формулу Штайнмаєра, рухатись на шляху…

Як ви свого часу слушно відзначили, Україну в особі її керівництва поставили на геополітичний лічильник, що  Україна нібито має, згідно з путінським планом, виконати усе до наступного засідання у Берліні, за наявними інсайдами йдеться про те, що Путін зібрався приймати парад своєї особистої перемоги 9 травня. Тобто, часу, наскільки я розумію, не надто багато.

Ну ось, один з  подарунків до путінського свята "побєдобесія" – повна капітуляція України, яка запланована на квітень. Від Єрмака і Зеленського чекають виконання так званих їхніх зобов’язань, які абсолютно не мають жодного стосунку відношень до Мінських домовленостей. Досить повторювати брехню, що вони змушені виконувати якісь Мінські угоди. Про це голосно говорили на Раді Безпеки 18-го, і не було найменшого докору  серед західних країн, навіть серед тих країн, які виступали якось формально відсторонено. Не було ні найменшого докору на адресу України, тому це міф – про те, що влада вимушена виконувати якісь невигідні їй Мінські угоди. Влада виконує протокол, підписаний Єрмаком 12 липня і підкріплений підписом президента України 9 грудня у Парижі. Ось корінь проблем України.

Тобто, наскільки я розумію, Кремль веде із Зеленським дуже підступну гру. Він його затягнув у переговорний процес. Вони йому пообіцяли миротворчі ініціативи. І зараз Зеленський наче втягнувся, а Кремль дає задню і замість цього нарощує агресію, як це було у ситуації під Золотим. А після цього Пєсков каже: "нас там не було", "ми не знаємо", "нехай всі розберуться".

Зеленського змусили дату обіцянку, яка рівноцінна капітуляції і яка не витікає з попередніх документів. Хлопчик старається виконати обіцянку, але не все вдається. І є таки спротив громадянського суспільства. А тепер – друга акція. Його з обуренням звинувачують у порушенні даних зобов’язань, у порушенні домовленостей, у відсутності здатності домовлятися, піднімають рівень воєнного протистояння. А закінчитись це може дуже серйозною воєнною акцією. Адже невипадково у грудні, як Ви пам’ятаєте, так звана "Донецька народна республіка" впровадила у свою "конституцію" пункт про те, що її кордонами є кордони Донецької області Української радянської соціалістичної республіки, себто Москва відкрито заявила, яким буде наступний її крок її подальшої агресії.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:08
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали двоє дітей
11:02
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
Більше новин