Володимир Шандра: В нас відсутня політика підтримки реальної економіки

Андрій Яніцький
28 лютого, 2020 п'ятниця
13:09

Володимир Шандра, кандидат економічних наук та громадський діяч, раніше очолював Київську обласну державну адміністрацію, був міністром з надзвичайних ситуацій та міністром промислової політики України. У програмі "Еспресо: капітал" розповів про проблеми української промисловості

Як сьогодні виглядає промисловість України, яку вагу має в структурі валового продукту?

Промисловість України відіграє величезну роль в структурі ВВП України. І Україна коли стала незалежною державою, входила в десятку світових лідерів у промисловості і був надзвичайно високий потенціал для росту. Але не було, скажімо так, не було промислової політики, не було зроблено програми, які галузі ми розвиваємо, в якому напрямку рухаємося. І особливо зараз, коли є глобальний світ, надзвичайно глобальний, ми маємо розуміти, де Україна знаходиться в ринку праці, в ринку виробництва, в ринку доходів для населення, на який сектор світової економіки Україна пробує заробляти.

Ви кажете, що не було промислової політики, але ви були навіть міністром промислової політики. А як же так сталося, що такого міністерства не стало?

Я був міністром промислової політики в двох урядах, але це було півтора року. І, на жаль, Міністерство промислової політики в нас то з’являлося, то пропадало, то зробився комітет. І зараз десь шість років немає навіть комітету. Є невеликий департамент у Міністерстві економіки, який фактично має забезпечувати програмами всі сектори промислової політики. Якщо ми скажемо,  що в нас в середньому десь 28 галузей промисловості, це починаючи від легкої промисловості - там деревообробної, паперової – і закінчуючи авіабудуванням, металургії гірничодобувної і так дальше, їх досить багато, це не значить, що цією промисловістю потрібно управляти як державі. Вони можуть бути повністю приватними. Легка промисловість в нас повністю приватна, та і металургія теж. Але питання, що влада має регулювати, досить обережно, досить акуратно розказувати, куди ми йдемо, які галузі будуть перспективні, куди власникам цих підприємств, куди банкам, куди інвесторам, які заходять, куди вкладати кошти. В які напрямки вкладати кошти.

Але тут важливо пам'ятати ще такий жарт, що якщо ви хочете, щоб не було яблук, треба створити міністерство яблук.

Ну ми ж інтегровані в світ і ми бачимо. Давайте подивимося, де існує, скажімо, міністерство або центральний орган виконавчої влади, який би міг працювати і формувати політику. В нас зараз вважаю, що в уряді є викривлення, причому багато років. Тому що є гуманітарний блок, куди входить Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров'я, соціального захисту і так далі. Є силовий блок, який – поліція, Міністерство оборони, СБУ і так далі. І немає в нас сектору реальної економіки. Тому що виходить, що гуманітарний блок каже: нам потрібні кошти, силовий блок каже є, і немає цього балансу в уряді, який би захищав сектор реальної економіки. Тому що він каже: ну давайте ви піднімете податки, проте кошти підуть з України в Польщу; ви піднімете податки - буде трудова міграція, яка зараз. В нас країна вільна і кожен може вибрати, де йому працювати, і де йому відповідно платити податки. І тут має бути компроміс, тому що ми розуміємо, близько 80% законопроектів, які розробляються, розробляється урядом, і надзвичайно високий відсоток тих законопроектів потім стає законом. Так от тут якраз немає балансу: куди має рухатись українська промисловість.

Тобто таке суперміністерство.

Дивіться, візьмемо Сінгапур. Є міністерство промисловості. В Японії є міністерство промисловості і науки. Китай: є там два міністерства, міністерство науки та міністерство промисловості та інновацій. Візьмемо Сполучені Штати Америки - міністерство торгівлі. Торгівлі не роздрібної, а тієї, яка займається просуванням експорту. І відсутність цієї політики якраз призвела до того, що за 2019 рік в нас різниця між експортом і імпортом складає десь 10 мільярдів доларів.

Міністерство економіки вказує, що це ж такий і міжнародний тренд - багато країн теж страждають від падіння промисловості. Хіба там Польща показує плюсові показники. Є ще якісь міжнародні причини, можливо ситуація на ринках з цінами на продукцію промислову або, можливо, це якийсь крок наперед, така постіндустріальна ситуація, коли вже промисловість не відіграє тієї ролі, яку вона відігравала раніше. Можливо зараз там всі в айтішніки пішли і ніхто не виробляє якісь промислові товари. Яка ваша думка щодо того, чи є якісь глобальні процеси навколо промисловості?

Безумовно є глобальні процеси. Зараз в світі в розпалі якраз четверта промислова революція, яка глобально змінює ринок і праці і ринок виробництва промислових товарів. Якщо взяти структуру виробництва в Україні, ви знаєте, що є там перший економічний розподіл, другий, третій, четвертий. В нас на жаль в Україні більшою частиною структури промисловості зараз відіграє перший і другий рівень розподілу, це якщо гірничодобувна і йде експорт руди. Третій економічний перерозподіл це коли йде експорт слябів. Ви знаєте, що в Україні навіть не виробляється, хоча така фактично металургійна країна, і не виробляється навіть автомобільний лист. Не виробляється лист, з якого можна там торгові павільйони зробити.

Можливо вигідніше руду просто продати.

Ну, як вигідніше. Отут якраз є питання промислової політики. Те, що держава має сказати: шановний власник цього заводу, давай ти відправляєш руду, але там через деякий час це не можна робити, давайте з понеділка ти вже руду не відправляє. А треба сказати, що через три роки там експортне мито на руду буде там 10%, через 5 років - на руду буде 30. Я умовно кажу. І власник розуміє, що йому треба ставити ще один металургійний завод, наприклад, для того щоб переробляти цю руду. Ну тут створювати робочі місця і рухатись вперед. А якщо ми візьмемо Західну Європу чи Сполучені Штати Америки, вони взагалі акцентують увагу на шостому і сьомому економічному перерозподілі. Якщо взяти просто, там, телефон iPhone знаменитий, то написано вироблено в Китаї, це шостий рівень. А спроектований він в Сполучених Штатах Америки і виробники цього айфону заробляють там 16 доларів, а проектанти заробляють 200 доларів на кожному айфоні. І для виробництва кожного айфону що потрібно? Для проектування? Потрібен комп'ютер, кондиціонер і світло. Там фактично немає ні брудного виробництва, нічого. Тому Сполучені Штати Америки навіть високотехнологічне виробництво айфону віддали в Китай. І зараз в нас досить цікава ситуація, тому що середня заробітна плата в Китаї вже обігнала Україну. І ми можемо цим скористатися для того, щоб повернути ряд виробництв в Україну. По-перше це доставка до Європи 1-2 дні, а не 40 днів, як з Китаю контейнером. Тут машиною досить швидко можна працювати. Якраз в цьому полягає політика не конкретно управління підприємством, де ставиться директор, потім він корумпований і йде дискусія, велика в нього зарплата чи мала. Це мав бути приватний сектор. Але вони мають сказати, що як американці створили Силіконову долину, створили умови, і туди пішов інвестор, який починає працювати, який починає платити відповідні заробітні плати і відповідне оподаткування цих процесів цих підприємств.

Ми не згадали про російську агресію. Але ж ми втратили великий ринок збуту, втратили транзитні можливості і ми втратили фактично потужності наших двох портів на Азовському морі. Як ви вважаєте, чи це вже компенсовано, чи ми вже знайшли вихід з цієї ситуації?

Безумовно, це відіграло досить велику роль. По-перше, в Україні відбувається війна і кожен день обстріли, гинуть люди і це на інвестиційний клімат також відіграє свою роль. Плюс відіграло свою роль те, що неможливо повністю торгувати з країною-агресором і досить суттєво спав товарооборот і він не повністю компенсувався за рахунок інших чинників. Це або країн Євросоюзу, або Китаю, або Сполучених Штатів. Це також відіграє роль. Але я вважаю, що основну роль відіграє, я скажу екскурсом - у 2018 році Нобелівську премію з економіки отримали два економісти, які запропонували модель для ринків, які розвиваються. Якщо до цього вважалося, що потрібні просто інвестиції і чим більше інвестицій тим краще буде розвиватися економіка, промисловість країни, то вони доказали, що одних інвестицій мало, тому що вони не завжди ефективно використовуються. Потрібні і інвестиції і інновації.

Оскільки промисловість у нас модернізується, змінюється, десь падає, але багато людей змінюють професію. Вони йдуть працювали робочими на заводах. Куди вони далі підуть, ким вони стануть? Що має зробити держава для того, щоб надати цим людям нову кваліфікацію, нову роботу?

В нас якраз інститути більше-менше рухаються вперед і заглядають, хоча фактично кожен інститут зараз випускає юристів і економістів, але якраз мають випускати ті професії, які будуть в майбутньому, на які буде попит для промисловості в майбутньому. Точно так же ми говоримо середніх спеціалістів. То раніше було профтехучилище, це були технікуми. Ну ось ми сьогодні бачили жінку, яка казала, що вона затребувана,  тому що росте її професія. Кожна людина, яка вчиться, яка змінюється, ми маємо розуміти, що світ буде змінюватись і з кожним роком він змінюється все швидше. І якраз тут величезна роль держави, в тому числі уряду, там, Верховної Ради, які можуть прорахувати ці зміни і зробити прогноз і відповідно готувати тих спеціалістів, яких буде потребувати бізнес, який працює в Україні, це дуже важливо.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
Більше новин