Літні борщі, барвисті салати, неймовірна випічка й освіжаючі напої: топ-20 дуже смачних страв липня

Тетяна Зінченко
1 липня, 2020 середа
09:25

Як зробити свій липень смачним, гарним і корисним, розповідають Еспресо.TV фахівці. Рецепти, поради, лайфхаки - усе для смачного липня!

Липень - місяць особливих кулінарних можливостей, час, коли можна розкрити свої кулінарні таланти на повну! Дозріла городина, ягоди, фрукти - все для нашої кулінарної фантазії! Скажу більше: навіть кури цього місяця несуться краще, казала колись бабуся. Корови на паші набираються корисного і дають більше молока.  Які ще треба аргументи, щоб переконати себе в першу чергу, що на вихідні в липні спекти ягідний сирник - це чудово! Чи, приміром, вишневий пиріг? А в спеку приготувати холодник? Про салати навіть не мовиться, тут фантазія не мусить мати меж. 

Наші кулінарні блогери, господині, рецепти яких дуже шанують у кулінарних спільнотах, поділяться перевіреними рецептами страв, кожна з яких створить у родині маленьке свято. У липні свят має бути більше - якраз середина літа, прекрасної пори!

 Корисні продукти в липні

"Липень - чудова пора, щоб насолодитися свіжими овочами, фруктами та зеленню. Вони радують нас яскравими кольорами та запахами, та й найбільша кількість вітамінів і мінералів міститься саме  в сезонних продуктах, - відповідає на запитання Еспресо.TV "Що їсти в липні?" фахівець з правильного харчування, дієтологиня зі Львова Галина Марусяк. -  Дозрівають огірки, помідори, кабачки, морква, буряк, картопля, капуста, солодкий перець; різномаїття зелені - кріп, петрушка, рукола, базилік, зелена цибуля, часник; фрукти - абрикоси та персики; ягоди - чорниці, чорна смородина. малина, аґрус. Доповнити раціон можна  грибами".  

"Бажано вибирати найбільш яскраво забарвлені овочі та плоди - вони достигліші та містять  більше  корисних речовин. Дозріти при зберіганні можуть помідори, абрикоси, персики.  
Овочі та фрукти, якщо можливо, краще вживати свіжими. Якщо готуємо, то найкращими будуть рецепти без тривалої обробки, щоб максимально зберегти всі корисні властивості. Якщо є можливість, то готуємо невеликі порції, які не будуть кілька днів стояти  в холодильнику і втрачати вітаміни. Також не забуваємо заморожувати та сушити овочі, фрукти, зелень  та ягоди на зиму", - радить Галина Марусяк. 

По-перше, перше! Літні борщі, холодники, гаспачо

Тетяна Козак, відома кулінарна майстриня з Почаєва, розповість усім нам - комусь і нагадає - історію давньої української страви - бурачині.  "Моя бабуся завжди варила у сезон  бурячків, неймовірно смачний борщ. Особливо запам'ятала, як у звичайні літні дні ця страва особливо смакувала мені, можна було їсти хоч цілий день. Молоденькі бурячки разом із бурячиням,  в народі  називають - гичкою, молоде бадилячко, таке поживне та корисне!".
Потрібно: 2  л води, 2-3 пучка  молодого бурячка з гичкою (4-5 листочків і корінці), цибулина, сало (бекон) - 200 г, по пучку кропу і зеленої цибулі, столова ложка лимонного соку, 2 столові ложки борошна, зубчик часника, сметана, сіль, цукор за смаком. 
Приготування: До окропу додати дрібно нарізане листя  гички. Коли закипить - посолити і додати 0.5 ч.л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку або оцет. Тим часом  сало нарізати кубиками та  обсмажити, додати цибулю кубиками, зелену цибулю, декілька хвилин обсмажити, додати сметану і довести до кипіння. Додати засмажку в каструлю,  покласти туди ж подрібнений зубчик часнику, у невеликій кількості теплої води розвести борошно, довести до кипіння  і вимкнути вогонь. Як настоїться борщ хвилин з 10  - додати зелень кропу.
Перед подачею на стіл заправити сметаною.

null

Холодник - рятівне диво в спеку

"Усе, що називається холодными супами, це салат, тільки у рідкій консистенції", - каже Інна Самолюк (Голобіані), кулінарна порадниця з Дубно.                                   

Інгредієнти: кефір 3,5%, або грецький йогурт - 1 літр (з холодильника),  сметана 20% - 400 г (з холодильника),  вода кип'ячена - 0,5 л, або звичайна газована вода (з холодильника), буряк варений або печений (червоний) - 3 шт., огірок свіжий - 300 г, редиска -  5-6 шт., яйця відварні 6 шт. (2 - для прикраси), цибуля зелена - 1 пучок, кріп - великий пучок, шинка - 350 г, гірчиця столова (солодка) 1- 2 ст. л,. за смаком,  цукор - 1-2 ст. л., сіль, перець чорний за смаком, лимонний сік 40 мл (за смаком).                     

Відварений або запечений червоний буряк натираємо на найдрібнішій тертці.  Коли відварюєте буряк, обов'язково додайте в воду лимонний сік або оцет приблизно 1-2 ст.  л., а також цукор - 1-2 ст. л., тоді буряк буде дуже смачним.                                                   

Коли запікаю буряк в духовці, не тільки для холодного супу, а й для інших страв, кожного бурячка з усіх боків наколюю зубочисткою і ложу на фольгу, по одному,  поливаю буквально трішки соняшниковою олією або оливковою, сіль не шкодуємо, оцет бальзамічний або яблучний - по 1 ч. л. на кожного бурячка. Можна покласти ще гілочку чебрецю, розмарину, це вже на любителя. Закриваємо фольгу (рекомендується використовувати дзеркальну сторону до продукта), ставимо на деко і відправляємо в духовку, попередньо розігріту до 210 - 220 градусів на хвилин 40-45.  Дістаю з духовки і даю йому охолонути.     

Огірки, яйця і редиску тремо на великій тертці. Ріжемо дрібно кріп і зелену цибульку  (нарізану зелень можна потовкти з сіллю в ступці, так зелень віддасть свій сік і хлодник набуде більш насичений смак). Шинку - кубиком 1,5х1,5 см.                                   

Заливаємо кефір, сметану - перемішуємо, вливаємо воду, перемішуємо. Заправляємо гірчицею і лимонним соком, додаємо перець, сіль і цукор. Спеції додавайте поступово.  Коригуйте смак за своїм бажанням, бо різний кефір. Головне щоб вас влаштовував смак, тому що в цьому супі грають роль багато факторів.

Даємо нашому холодному супу трішки настоятися і охолодитися хоча б одну годину в холодильнику.  В окремі маленькі тарілочки накладаємо нарізану шинку.  Після цього розливаємо по тарілках порційно розрізане на 4 частини варене яйце в кожну тарілку, зелень. І кожен за своїм смаком може додати або креветки або шинку, чи залишити таким як він є. Якщо не всім подобаються в холодному супі хрусткі інгредієнти, можна все пропустити через блендер і подавати, як холодний крем-суп. Все на свій смак і розсуд! Насолоджуємося!

null Гаспачо - шалена страва в іспанському стилі!

"Або ще його називають андалузьким гаспачо - це холодний суп із сирих, змішаних овочів. Смакує  у спекотну пору року, каже тонкий знавець кулінарних секретів Інна Самолюк ( Голобіані) -  У даному рецепті використовую і свіжі червоні томати і томатний сік. Така технологія дозволяє домогтися більш ніжної і кремової текстури супу без водянистості, що робить його ще більш приємним і смачним".

Інгредієнти: солодкий червоний перець - 2 шт., свіжі "м'ясисті" томати - 3 великі шт., свіжі огірки - 2 шт., солодка ріпчаста, біла цибуля - 1 головка, часник - 2 зубчики, сік томатний - 1 ½ л,, оливкова олія - ½ ст., соус Табаско - 1 гр.( якщо хочеться гостроти), сіль і перець - за смаком, оцет "Вінегар", бальзамік, - 3-4 ст.л., батон, або хліб - 1, базилік не обов'язково (для прикраси).                                                    

Очищаємо помідори від шкірки. Для цього робимо хрестоподібні надрізи на кожному плоду і ошпарюємо томати крутим окропом. Через декілька хвилин швиденько дістаємо, знімаємо шкірку. Також  видаляємо з помідорів і болгарських перців насіння, а огірки просто чистимо від шкірки.
Очищені овочі нарізаємо  великими шматочками і відправляємо разом з оливковою олією, цибулею і часником в блендер. Якщо  овочі не по містилися за один раз в чаші блендера, тоді ми блендеруємо компоненти супу в кілька підходів, додаючи оливкову олію по 4 ст.л. на кожен підхід.
Коли вся маса буде готова, розводимо суп томатним соком, солимо, перчимо, додаємо оцет за смаком, соус Табаско, все гарненько перемішуємо і ставимо в холодильник на декілька годин, а краще на всю ніч.
Поки супчик охолоджується, ми підготуємо сухарики.  Для цього дрібно нарізаємо білий хліб на кубики, скроплюємо оливковою олією і перекладаємо на деко.  Підсушувати сухарики в духовці при температурі 180 градусів приблизно 20 хвилин до апетитної, рум'яної скоринки. Подавати суп гаспачо слід в широких склянках або супових чашах.
 Сухарики слід подавати окремо, щоб кожен зміг придобрити свій обід за смаком. Також пропоную в окремій посудині подавати порізаний свіжий огірок.

nullІз салатом - завжди свято!

А тим паче - влітку! Топ-блогер Лілія Цвіт пропонує чудовий салат з порічками. 

"У мене порічки в солодких стравах не їдять. Зате чудово смакують в солених стравах. Ці ягоди надають яскравості, соковитості і кислинки. Тому сьогодні салат з порічок. Спробуйте! Смачно!" - каже кулінарна майстриня, рецепти якої дуже шанують господині. 
"До цього салату підійдуть, мабуть, будь-які овочі та зелень. У мене цього разу такі: листя салату, перець, помідори, кукурудза, сир, зелена цибуля, порічки. 
Соус: оливкова олія, лимонний сік та соєвий соус".

 Мікс салатів - це чудова основа для смачного салату без майонезу. До нього все підходить! Лілія Цвіт пропонує свої універсальні варіанти, а також смачні соуси, які підійдуть до будь- якого салату. За цим принципом можна приготувати найрізноманітніші салати з тих інгредієнтів, що є в холодильнику. Простір фантазії не обмежений!

  

 "Літній настрій" від Оксани Харченко
Простий, швидкий, по літньому яскравий салатик, як такий не приготувати?
Інгредієнти: томати -  200 г, цибуля свіжа  - 50 г, горошок зелений свіжий - з 6 стручків, сир твердий - 50 г, сіль, олія.
Ріжемо так, як більше до вподоби, додаємо сіль, заправляємо олією.
Смакуємо!

Салат зі смаженими помідорами від Оксани Дорош
 
Салати відомої львівської кулінарки Оксани Дорош особливі, як, утім, усі її рецепти: прості, корисні, цікаві, з новенькою "родзинкою".  Спробуйте зі смаженими помідорами!

До речі, корисні властивості помідорів не втрачаються при термообробці, тому з ними можна й експериментувати!

Інгредієнти: помідори черрі - 500 г., оливкова олія - 3 ст.л, зубчики часнику - 4 шт., листя салату - 200 г., сіль
Нагріти духовку до 180 градусів. Часник почистити і дрібно нарізати.
У форму викласти помиті, обсушені та проткнуті зубочисткою помідори.Полити їх олією та посипати нарізаним часником та запікати 20 хвилин.
За цей час помити та обсушити салат. Порвати салат руками та викласти на таріль. Витягуємо помідори з духовки та викладаємо зверху на салат та поливаємо олією і соком, які залишилися після запікання помідорів.
Подаємо салат одразу з теплити помідорами.

Кабачки по - селянськи  - з часничком!
 
Також дуже гарний рецепт від Оксани Дорош.

Інгредієнти: 2 кабачки, 4 помідора, 4 яйця, 4 зубчики часнику, олія, сіль, 2 ст. л. сметани або майонезу, перець
зелень.
Кабачки порізати не дуже дрібними кубиками та обсмажити до м'якості. Помідори порізати і додати їх до кабачків, потушити до готовності помідорів - хвилин 5 . Яйця збити, вилити до овочів і довести до готовності, зрідка помішуючи.
Додати сметану, посолити, поперчити. Протушкувати 3 хвилини і додати зелень, часник, накрити кришкою і буквально 2 хвилини ще протушкувати.

Експрес-м'ясо від Оксани Дорош
 "М'ясо виходить дуже смачне , соковите і ніжне, - каже авторка простої кулінарної довершеності. -  Зручний рецепт, коли втомлена приходиш додому і готувати зовсім не хочеться, треба тільки кинути м'ясо на  сковорідку, декілька  хвилин - і вечеря  готова.  М'ясо можна зберігати в заливці днів п'ять і чим довше воно стоїть, тим смачнішим  стає". 
Інгредієнти: свинина (вирізка) - 1 кг., яйця - 4 шт., гірчиця  - 2 ст. л., крохмаль картопляний - 1,5 ст. л., сіль - 1 ч. л., перець - 1 ч. л.
Ріжемо м'ясо невеликими шматочками, можна навіть злегка відбити. Яйця збиваємо виделкою  і додаємо гірчицю, крохмаль, сіль і перець, перемішуємо. 
Підготовлене м'ясо укладаємо в ємність і заливаємо отриманою сумішшю. Перемішуємо і закриваємо кришкою або затягуємо плівкою. 
Ставимо в холодильник мінімум на ніч. Потім, у міру необхідності дістаємо потрібну кількість м'яса і смажимо на  олії по 2-3 хвилини з кожного боку. 

 

 "Королівські голубці" від Марії Цимбалістої

Галицькі господині не перестають дивувати новими і новими кулінарними шедеврами! Марія Цимбаліста - у своєму дусі постійного кулінарного натхнення - пропонує голубці, але не прості, а королівські.

Інгредієнти: 2 середніх капустини, 0,7 кг м'ясного фаршу, 2 великі морквини, 2 великі цибулини, 2-3 яйця, 50 г  борошна, сіль і чорний перець - за смаком, 200-300 мл сметани, олія для смаження, лавровий лист і чорний перець горошком - за бажанням.
Приготувати капусту.  Для цього опустіть качан капусти в киплячу воду на 5 хвилин, дістаньте з води. Зніміть кілька верхніх листків. У решти листків обріжте товсті місця в основі.
Моркву натріть на тертці, цибулю подрібніть. На сковороді з олією підсмажте цибулю і моркву. Після цього треба додати фарш і все разом ще протушкувати. Додати сіль та перець. Тепер можна загортати фарш в листя капусти.
Затим почергово кожний голубець занурюємо у борошно, після цього - в збиті яйця. Обсмажуємо.
Готові голубці щільно складаємо в каструлю швом донизу. Заливаємо голубці водою, розмішаною зі сметаною, так, щоб вода не доходила до верхнього краю голубців. 
Тушкувати голубці потрібно на невеликому вогні приблизно 1 годину, після чого можна подавати на стіл.
Для мультиварки-скороварки режим "Тушкування" 15 хвилин.

Капустяники з фаршем від Вероніки Степанченко
"Це дуже смачна,економна швидка страва! Хто не їсть смаженого - запечіть в духовці! - радить кулінарна майстриня зі Львова Вероніка Степанченко.  
Інгредієнти: фарш ( в рецепті курячий) - 500 г., капуста білокачанна - 700 г (нашаткувати), 1 склянка окропу, сіль, перець, 1 цибулина (натерти), 4 ст. л. сухої манки, 2 яйця.
Капусту нарізану залити окропом,підсолити, відварити під кришкою 15 хвилин. Відцідити, холодну з'єднати з фаршем, яйцем, цибулею, спеціями та манкою. Має постояти 15 хвилин, щоб манка розбухла.Тепер формуємо котлетки і обсмажуєм або запікаємо! 

Фарширований перець від Ольги Думи

Господиня з Новояворівська ділиться цікавим рецептом фаршированого  болгарського перцю.                        

Інгредієнти: болгарський перець - стільки, щоб помістилося у вас на деко, 500 г змішаного фаршу (в мене індичатина зі свининою), 200 г вареного рису, 2 великі цибулини, 2 морквини, 200 г твердого сиру, сіль, перець, солодка паприка, дрібка цукру,зелень петрушки.                                           

Цибулю дрібно нарізати,моркву потерти на буряковій тертці. М'ясо пропустити через м'ясорубку. Перець розрізати на половинки, вибрати насіння. Скласти на деко,нічим не змащувати. Моркву і цибулю спасерувати на олії, додати дрібку цукру. Змішати у мисці фарш, рис та пасеровані овочі, посолити і поперчити, присмачити спеціями, додати порізану петрушку.

Усе разом вимішати та начинити половинки перцю. 200 грам бульону або води змішати з 2 ст. л. сметани, посолити і залити перець. Поставити у розігріту духовку і запікати при температурі 180 градусів 40 хвилин. Посипати потертим сиром і ще 10 хвилин залишити запікатися. Можна сиром посипати перед подачею, на кілька хвилин поставити у мікрохвильовку. Смачного! 

Особливі чізкейки від Оксани Білінської 

Те, що рецепти кулінарної майстрині з Буська Оксани Білінської - особливі, ні для кого не секрет, а   навпаки! Майже щодня вона тішить нас новими шедеврами, і рецепти приготування цих шедеврів відразу стають топовими. Є нагода пересвідчитися!

Чорничний чізкейк! То просто бездоганність смаків і свіжості! 
"А кольори - просто фантастика!" - додає майстриня і ділиться рецептом. 
 Шоколадний бісквіт: 5 яєць,150 гр цукру, 120 гр борошна, 30 г  крохмалю, 1 ч. л. ванільного екстракту, щіпка солі, 2 ст. л. какао.

Чорничний чізкейк: 300 г чорниць, 25 г  цукру, 500 г  маскарпоне, 200 г  вершків (33% і більше), 1 ч. л. ванільного екстракту, 1 ст. л. лимонного соку, 125 г  пудри ( можна більше якщо ягоди дуже кислі), 15 г желатину, 85 мл холодної води.
Чорничне желе: 7 гр желатину і 35 мл холодної води, 180 г  чорниці, 25 г  цукру, 70 мл води.
1) випікаємо бісквіт; охолоджуємо, зрізаємо трохи верх;
2) робимо чізкейк:
- в малій посудині нагріваємо чорниці, лимонний сік і цукор (25 г) поки цукор не розчиниться і ягоди стануть м‘якші;
- збити погружним блендером до однорідності і дати охолонути;
- розвести желатин з водою і залишити щоб набух ( на 10 хв.);
- у великій посудині збити сир з пудрою до пухкої маси, додати вершки, ванільний екстракт і збити до піків;
- додати охолоджену чорницю і перемішати лопаткою;
- розтопити желатин, додати до нього 1-2 ст. л. сирно-чорничної маси, розмішати і влити цю суміш до решти маси; все добре розмішати;
3) бісквіт кладемо у кільце, зверху заливаємо чорничним чізкейком і ставимо в холодильник на 1 год;
4) робимо желе:
- у маленькій посудині змішуємо желатин з водою, залишаємо на 10-15 хвилин;
- у посудину поміщаємо чорниці, цукор і воду; нагріваємо на середньому вогні, поки цукор не розтопиться, помішуємо;
- забираємо з вогню, збиваємо погружним блендером і додаємо  желатин, який набух, розмішуємо, щоб желатин розчеинився; охолоджуємо до кімнатної температури;
5) покриваємо чізкейк чорничним желе і охолоджуємо.
Це неймовірно смачно! Естетична і смачна насолода!

Полуничний чізкейк

Сирне диво номер два від дивовижної майстрині Оксани Білінської - варіант чізкейка де можна розгулятись фантазії і експерементувати зі складниками! "Але в будь якому разі він буде бездоганний!" - впевнена вона.
Полуничний чізкейк без випікання на бісквіті
Для бісквіту: 5 яєць, 150 г  цукру, 140 г  борошна, 30 г  крохмалю, 1 ч. л. ванільного екстракту, щіпка солі.
Якщо ви захочете шоколадний бісквіт (як я), то забираємо 2 ст. л. борошна і додаємо 2 ст. л. какао.
Чізкейк: 500 г маскарпоне, 300 мл вершків (33%), 150 г  пудри, 15 г  желатину, 1 ч. л. ванільного екстракту, 85 мл холодної води.
Для желе: желе зі смаком полуниці - 90 г, 350 мл окропу, 500 г  полуниці.
1) нагріваємо духовку на 180 градусів;
2) робимо бісквіт: розділяємо жовтки і білки; білки збиваємо зі щіпкою солі, додаємо потрошки цукор і збиваємо до твердих піків;
3) додаємо ванільний екстракт і по одному яйця, розмішуємо міксером; додаємо просіяне борошно з какао; перемішуємо лопаткою; додаємо крохмаль, знову перемішуємо;
4) виливаємо тісто на пергамент і випікаємо 25-30 хвилин; витягуємо, даємо остигнути, тоді виймаємо;
5) робимо чізкейк:
- розводимо желатин у воді, нехай набухне; потім розігріваємо пару секунд у мікрохвильовці;
- збиваємо маскарпоне з половиною пудри до пухкості; додаємо желатин і добре розмішуємо;
- збиваємо вершки з другою половиною пудри до пухкого стану і вводимо їх до сиру, перемішуємо лопаткою; додаємо ванільний екстракт, перемішуємо;
6) бісквіт кладемо в кільце, ставимо плівку, обкладаємо край порізаною навпіл полуницею і заповнюємо сирною масою; ставимо в холодильник, щоб схопився чізкейк;
7) заливаємо желе окропом, розмішуємо і залишаємо, щоб остигло при кімнатній температурі; нарізаємо пластинками полуницю;
8) полуницю розкласти поверх чізкейка і залити желе; плоставити в холодильник до повного застигання.
Це просто нереальна смакота!

 

  "Озеро смаків" від Марії Цимбалістої

Кулінарка натхнення на свої дуже красиві  торти, напевне, черпає в природі. Бо то вони - як ріка, то - як квітка, то  - ніби ліс. Ось нам від пані Марії озеро. Смаків!

Інгредієнти: 5 яєць, 200 г цукру, 100 г  шпинату (чисті листочки, сухі), 50 мл олії, 1ч. л. розпушувача, 200 г борошна.
Шпинат, один жовток та олію добре збити блендером до отримання однорідної маси.
Окремо добре збити яйця та цукор. Тоді додати шпинат і акуратно вимішати лопаткою. Всипаємо просіяні сухі продукти. Легенько лопаткою вимішуємо.
Випікати при  температурі 170 градусів приблизно 30 хвилин до сухої шпажки. Готовому коржу дати охолонути і розрізати на 2 частини. 
Маковий корж: 5 яєць, 200 г цукру, 1 ч. л. розпушувача, 150 г  борошна, 40 г сухого маку.
Збити яйця та цукор. Всипаємо сухі продукти і акуратно вимішуємо лопаткою. Випікати при температурі 170  градусів приблизно 30 хвилин до сухої шпажки. Готовий корж дати охолонути і розрізати на 2 частини. 
Крем 1: 400 мл вершків, 150 г цукру, 250 г сиру маскарпоне. 
Вершки збити з цукром, і додати сир і ще трішки збити міксером.
Крем 2: 1-2 шт. апельсинів, 50 г цукру , 1-2 ч.л.крохмалю, 1 жовток, 100 г масла.
Відтиснути  апельсиновий сік, додати жовток та цукор, добре розмішати. Заварити крем. Коли охолоне, додати м'яке масло і добре збити міксером.
Складаємо торт: шпинатний бісквіт - крем1 -  маковий бісквіт - крем2 - маковий бісквіт - крем 1 - шпинатний бісквіт.
Оформлюємо на свій смак.

  

Ягідний - якщо у вас свято! Торт від Марти Левицької
"Спекла торт на свято для доні. Вийшов такий великий,  що боялася, щоб полиця в холодильнику не зламалася. 
У торту -  ожина, чорниця, смородина, бісквіт на білках, та жовтках, крем сирний", - каже львів'янка  Марта Левицька, наша улюблена "імідж-мейкерка" казкових пляцків і тортів. 
Форма 26 d.
Білковий бісквіт: 5 білків, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, 1/2 ч. л. розпушувача.
Білки трохи збити з щіпкою солі, додати цукор, збити до стійких піків, вимішати з просіяним борошном і розпушувачем. Пекти у застеленій формі пергаментом при температурі 170  градусів  20 хвилин.
Спекти таких два бісквіти, пропорції на один шар.
Бісквіт на жовтках: 5 жовтків, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, 1/2 ч. л. розпушувача, 50 мл. води, 2 ст. л. олії, 1/2 ч. л. куркуми.
Жовтки збити з цукром до білого кольору, додати олію і воду, збити, далі ввести просіяне борошно, вимішати, пекти так  само, як білковий бісквіт. Також має бути два коржі.
Ягідне конфі: 0,5 л. перетертих крізь сито ягід ( ожина тасмородина), 300 г  цукру, 12 г  желатину, 100 г  води.
Зварити ягоди з цукром на 1, 2 кг ягід - приблизно 1 кг цукру), перетерти крізь сито.  Надібрати 0,5 перетертих ягід. Желатин залити водою для набухання, як набухне - трішки прогріт , вимішати з ягодами, залити у форму, застелену харчовою плівкою, покласти в холодильник для повного застигання.
Приготувати таких два прошарки.
Зелене желе: 2 п. желе ківі (в одній пачці 70 г), 600 мл. води.
Желе залити окропом, також вилити у форму, дати застигнути.
Крем: 1,5 кг. м'якого сиру, 0,5 л. сметани не кислої, або вершків, 200 г  цукру пудри, 2 п. ваніліну.
Сир добре збити блендером, сметану збити з цукровою пудрою, додати ванілін, все гарно з'єднати разом.

Далі в нас буде 6 прошарок крему, два білих і 4 фіолетових, на один прошарок іде приблизно 330 г крему (для фіолетового кольору я додала 2 ст. л. перетертої чорниці).
Збираємо торт:
Торт дуже високий, висота 20 см. Я обгорнула кільце від форми з внутрішньої сторони пергаментом, і так збирала торт.
 Крем для вирівнювання: 600 г сиру, 200 г масла 82 - 83%, 150 г цукру, 150 г води, 2 ст. л. горілки.
Спочатку зварити сироп з цукру і води, остудити. Сир перетерти крізь сито, м'яке масло збити до білого кольору, поступово вливати сироп, збивати. З'єднати лопаткою з сиром.
Шоколадна глазур: 200 г чорного шоколаду, 2 ст. л. олії, 70 г води
Все разом розтопити, нанести на торт. І матимете таке диво на своєму столі!

Персиково-кокосовий – від кулінарної чарівниці Лілії Цвіт!
"Торти бувають смачні, а бувають нереально смачні, - зі знанням справи каже Лілія Цвіт. - Саме таким і є персиковий торт з кокосом та білим шоколадом. Неймовірне поєднання м'якого ванільного бісквіту, ніжного вершкового крему з білим шоколадом та кокосом і насичені, ароматні, соковиті персики - це, без перебільшення,  справжня насолода!".
Форма 20 см
Інгредієнти для ванільного бісквіту: 4 яйця, 80 г цукру, пакетик ванільного цукру, 80 г борошна, чайна ложка розпушувача, 50 г масла.
Персикове кулі:  персики -  500 г , цукор - 50 г , желатин - 15 г, лимонний сік   - 50 мл.
Крем з кокосом: сметана 20% -  600 г, білий шоколад - 300 г, кокосова стружка - 100 г.
Ванільний бісквіт. Білки збити в піну, додати цукор, збити до "стійких піків". Додати  жовтки, збити. Додати м"яке масло, борошно і розпушувач. Замісити тісто. Вилити тісто у застелену форму. Випікати при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Вийняти з форми, остудити. Розділити на 3 рівні частини.
Персикове кулі . Желатин залити холодною водою, перемішати, залишити на 15 хвилин, щоб набух. Утвориться густа гелеподібна маса.
З персиків вийняти кісточки. Перемолоти фрукти блендером до стану однорідного пюре. Додати цукор, лимонний сік (можна замінити водою зі щіпка лимонної кислоти), розчинене желе. Підігріти все, помішуючи, до гарячого, але щоб не скипіло. Трохи остудити, налити у дві форми того ж розміру, що і бісквіт. Залишити в холодильнику, щоб застигло.
Крем з кокосом. Сметану налити у каструлю. Додати подрібнений білий шоколад, кокосову стружку та поставити на маленький вогонь, помішуючи, щоб маса нагрілась до гарячого, але не скипіла! Зняти з вогню. Накрити харчовою плівкою "впритул" і остудити до холодного стану. Холодний крем збити міксером до пишності. 
Збираємо торт: ванільний бісквіт - 1/4 ч. крему - персикове кулі - 1/4 крему - бісквіт - крем - кулі - крем - бісквіт. Залишити в холодильнику на кілька годин для застигання..
Прикрашаємо торт. Крем-чіз : беремо 300 г м"якого масла,  30 г цукрової пудри і 150 г кисломолочного сиру, збитого блендером. Збиваємо все до пишної маси, додаємо кілька крапель помаранчевого харчового барвника. Покриваємо торт кремом, вирівнюємо поверхню. Затим з однієї сторони слід зробити візерунок розтопленим шоколадом. Зверху викласти шматочки персика та шоколадну крихту.

"Гармонія" Марії Пташнік
Марія також творить безупинно, кожен її новий торт - це особлива краса!  Вона любить міксувати, поєднувати інгредієнти в цікавих пропорціях і з різними характеристиками, а результат завжди такий, що хочеться навчитися. Ось майстриня вчить гармонії з вишнями. Пісочні коржі з різноманітним доповненням і кремом на вишневому соку гармонійно поєднуються і створюють надзвичайний смак!  
Форма 25×25
 Коржі: 500 г муки, 15 г розпушувача, 250 г масла або маргарину, 8 жовтків, 1 склянка цукру, 1 склянка сметани, 3 ст. л. муки, 2 ст. л. какао.
Додатково: 0,5 л вишень у власномусоку, 100 г кокосової стружки, 100 г маку, 140 г ізюму, 1 склянка подріблених горіхів.
Приготування: 500 г муки розтерти в крихту з маргарином і розпушувачем, збити жовтки з цукром до посвітління і додати сметану, ще раз легенько збити. Замісити тісто, розділити на 2 частини. До однієї додати какао і 1 ст. л. муки, замісити і розділити на 3 частини і поставити в морозильну камеру. До другої частини тіста додати 2 ст. л. муки, замісити, розділити на 3 частини, 2 частини поставити в холодильник на 1 годину, а 3 частину -  в морозильну камеру.
Готуємо начинку на 2 коржі: вишні відцідити, горіхи подрібнити, збити бізе з кокосовою стружкою:
6 білків, 1 склянку цукру, щіпку лимоної кислоти, 100 г кокосової стружки.
Розкачати біле тісто з холодильника, викласти у форму, на тісто засипати 1/2 частину вишень, на вишні 1/2 частину горіхів, на горіхи - 1/2 частини кокосового бізе, на бізе затерти на тертці одною частиною шоколадного тіста. Випікати у розігрітій духовці 25 хвилин. Таких спекти 2 коржі, то буде верхній і нижній корж).
Середній корж:
Спочатку приготуємо макову масу: 3 білки, 3 ст. л. цукру, 1 жовток, 100 г меленого маку, 140 г ізюму, 1 ст. л. муки, 1/4 ч л розпушувача.
На форму, застелену пергаментом, натерти на тертці 1/2 частину шоколадного тіста, що залишилося в морозилці, на шоколадне - натерти 1/2 частину білого тіста з морозилки, тоді викласти макову масу, затерти білим а тоді шоколадним тістом. Випікати 20 хвилин.
Крем: 250 мл молока, 150 г вишневого соку, 1 склянка цукру, 1 пю вишневого пудингу - зварити і охолодити.
300 г масла збити, поступово додати заварну масу 2 ст. л. коньяку.
Збираємо пляцок: корж з вишнями шоколадним тістом до верху - крем - маковий корж - крем - корж з вишнями шоколадним тістом до низу.
Оформити за бажанням, а з таким тортом і бажання почнуть здійснюватися!

 Бельгійські вафлі від Юлії Стець-Грещук

Якраз до ягід, ягідних десертів і морозива на диво творча кулінарка Юлія з Пустомитів у своєму стилі чудових творінь створила ці смачні вафлі. 

Потрібно: 2 яйця, 3 ст. л. цукру та щіпку солі збити ( +-3 хвилини), додати 100 г розтопленого холодного масла, збити.Долати 0,5 ч. л. порошку до печива і 350-400 г муки, збити міксером до однорідності. Викладати ложкою 
(щоб легко було розтягувати тісто, ложку занурювала у воду, можна в олію).
 Тісто за консистенцією - як рідкуватий пластилін.
 Спечіть до липневої кави чи чаю!

Тірамісу від Христини Ласяк
Хто б не хотів поласувати влітку цим легендарним тірамісу? 

Дивовижна кулінарна майстрині з Болехова Христина ділиться рецептом, отже, спечемо!

1 упаковка печива "савоярді " (200 г), маскарпоне  - 350 г, вершки 36% - 400 мл, цукрова пудра - 110 г, кава міцна  - 200 мл таконьяк 50 мл (для пропитки савоярді) , какао для посипки.

Готуємо крем: маскарпоне та  цукрова пудра - збиваємо міксером на малих оборотах до з'єднання. Додаємо сюди вершки та поступова збільшуємо обороти міксера до максимуму (як тільки маса стане пучка, а це приблизно 2-3 хвилини, вимикаємо, бо наш крем при тривалому збиванні може розшаруватися). Крем готовий. Беремо прямокутну форму розміром 20х15 і вистилаємо харчовою плівкою. Сюди кладемо 1/3 нашого крему  - далі савоярді, змочене в каві, - коньяк - крем - савоярді  - крем. Ставимо в холодильник на 2 години. Опісля виймаємо з холодильника і перекладаємо на рівну тарілку, знімаємо харчову плівку, посипаємо какао (в мене ще шоколадна глазур). Наступного дня десерт ще смачніший.

 Пиріжечки з вишнями від Каті Кудляк

Катерина Кудляк - майстриня з Почаєва - своїми рецептами буквально надихає: красиві, аж мальовничі, оригінальні, особливо прикрашені. Ось, здавалося б, пиріжки. Але спечіть за її рецептом - вони чудові!

Тісто: 350 г борошна, 1 яйце, 160 г теплого молока, 40 г цукру, 60 г масла, 6 г сухих дріжджів, дрібка солі.
Начинка: 400 г вишні, 3 ст.л. цукру, 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю.
Штрейзель: 40 г борошна, 20 г масла, 10 г цукру.
Додатково: яйце (для змащування).
Тісто:у мисці з‘єднати 1 ч.л. цукру, дріжджі і молоко, розмішати і залишити на 10 хвилин. Додати яйце, решту цукру, частинами борошно, наприкінці влити масло і всипати сіль. Вимісити тісто, залишити на 1,5 години у теплому місці.

Начинка: вишні з‘єднати з крохмалем і цукром, розмішати. Тісто розкачати товщиною ~5 мм, вирізати склянкою круги. Сформувати пиріжки(як на відео). Залишити на 30 хвилин. Штрейзель: борошно з‘єднати з охолодженим маслом, перетерти у крихту, добавити цукор. Змастити пиріжки яйцем і посипати штрейзелем. Випікати при температурі 200 градусів 20 хвилин.
Неймовірно пухке тісто, кислинка вишні і до того штрейзель, дуже смачно

  Клафуті з черешнею від Яни Коленко

Кулінарка з Херсона радить пекти на всю велику родину! На деко 45х 40 потрібно 800 г черешні (можна малину, вишню, абрикос, сливу - з усього дуже смачно), 8 яєць,100 г цукру, щіпку солі, ванілін. Збиваємо віночком, додаємо 180 г просіяного борошна і 400 г молока.
Деко змастити вершковим маслом, присипати цукром,  виклали черешню без кісточок і залили тістом. Духовку розігріти на 180 градусів і пекти 40 хвилин. Готову випічку присипати цукровою пудрою, а ще якщо є морозивом і соус  - буде дуже смачно!
Соус: 100 г вершків або сметани, 100 г чорного шоколаду, 1 ст.л. цукру, вишневий сік - 50-100 мл, якщо хочете кислинку.
Отже цукор і вершки розігріти до 70 градусів, вилити на шоколад, 3 секунди почекати, потім добре вимішуємо і смакуємо!  

Прохолодні напої від Марини Гармаш

Марина Гармаш - наша незмінна порадниця в усьому, що стосується феєрверку смаків - цього разу розповість про квас.

Квас"каркаде"

 "Дивлячись на чарівний колір чаю каркаде, я подумала, а чому б і не приготувати на його основі квас? - ділиться кулінарний блогер Марина Гармаш. -  Чудовий колір, яскравий смак. В літню спеку це, що треба!Раніше в Єгипті вважалося, що саме напій каркаде може зцілити від всіх хвороб  і надати нові сили. В пелюстках міститься природна кислота, тому при приготуванні напою я додавала невелику її кількість. Квас завжди готую звечора, в обід ставлю в холодильник. Більш цікавий смак на 2 - 3 день.
Потрібно:
Для заварки: 500 мл води, 5 ст. л. чаю "каркаде"
Для квасу: 1 ч. л. сухих дріжджів без гірки, 1 стакан цукру, 0, 5 - 1 ч. л. лимонноі кислоти, 10 - 15 шт. родзинок, 2, 5 л води кімнатної температури
Приготуйте  заварку. В трилітрову банку додайте проціджену заварку, цукор, лимонну кислоту, родзинки, воду та сухі дріжджі. Добре перемішайте. Накрийте зверху перевернутою кришкою, нещільно. Залиште на ніч. В обід процідіть напій, відправте в холодильник приблизно на 6 годин. Після того, як квас добре охолоне, можна смакувати. Кисло - солодкий смак, з бульбашками.
 

null
  ·  
 Квас з розчинною кавою
 
"Цей квас став моїм фаворитом  та улюбленцем в багатьох родинах, - каже Марина Гармаш. - Ділюся рецептом уже років 10. Якщо ви кавоман, цей рецепт для вас".
Потрібно: 2 ч. л. розчинної кави, 1 ст. цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти, 1 ч. л. сухих дріжджів, 10 - 15 родзинок, вода.
У трилітрову банку насипте цукор, лимонну кислоту, каву, сухі дріжджі, родзинки. Родзинки додадуть напою різкості. Залийте водою, кімнатноі температури, добре перемішайте. Залиште на 6 годин на сонечку чи на ніч. Вранці приберіть до холодильника. Добре охолодіть  та смакуйте! Ніжний, газований, з чудовим ароматом кави.

І про запас

Джем з ревеню та апельсина від Вероніки Степанченко
"То взимку щось дивовижне! - каже львіська майстриня смаків. - Мої діти в захваті, їдять ложками, бо кисленький та смачний. Підійде для начинок для пирогів, булочок,печива, або просто на хліб. А апельсинова нотка робить його неймовірно смачним!".
Цукру треба небагато, бо пектин добре загущує і джем виходить кисленький, смачний!
Отож: 1 кг ревеню порізати, як на пиріг, шматочками (я не чистила, просто мила і різала), 300 г цукру, 2 п пектину (загущувач до варення, натуральний!), 100 г води.
Все перемішати, довести до кипіння, варити після закипання 10 хвилин, після чого додати 1 великий апельсин (цедру потерти, сік вичавити ), 0.5 ч л куркуми для апельсинового кольору, проварити ще 10хвилин.  Гарячим розлити в стерелізовані банки. Стерилізувати не потрібно. Вихід - приблизно 2 півлітрові банки. 
Взимку це знахідка!

null

   Порічковий соус від Оксани Білінської

І як же без соусу? Якраз у шанованої кулінарки Оксани Білінської є чудовий рецепт того, що дуже смакуватиме влітку  і буде запашним "літнім привітом" взимку. Дуже смачний, легкий і швидкий у приготуванні солодко-кислий соус з червоної смородини ( або порічок) - соус ідеально підходить до м‘ясних страв і до риби; чимось нагадує соус з журавлини.

Інгредієнти: 2,5 кг червоної смородини  2 л соку, 1 ч л солі, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 250 мл оцту (5%), 1 кг цукру, 1 ч. л. меленої гвоздики.
1) перебрати ягоди від гілочок і помити;
2) витискаємо сік: якщо є соковижималка, то працюємо з нею на мінімальній швидкості; якщо нема - збиваємо погружним блендером і перетираємо ягоди через дрібне сито;
3) з цієї кількості ягід виходить дест 1,8 л соку, тому додаємо кип'ячену воду, щоб було 2 л; 
4) додаємо всі спеції ( в не бійтеся додавати стільки цукру, соус має просто неперевершений кисло-солодкий смак);
5) перемішуємо все і залишаємо настоюватися 30-60 хвилин.
За цей час потрібно іноді помішувати його і підготувати ємкість, в якій будете зберігати соус.
6) опісля ставимо на максимальний вогонь, доводимо до кипіння; зменшуємо вогонь до мінімуму і кип‘ятимо 5 хвилин, при цьому  збираємо пінку;
7) соус розливаємо у стерилізовані баночки; зберігаємо у прохолодному місці.
Соус вдається не дуже густим; можна для густоти і проварити довше, але при уьому буде зменшуватися вітамінна цінність ягід!).
З цієї порції виходить до 3 л смачнющого соусу!

null  Не обов'язково приготувати все, але наші господині радять усе-таки готувати страви із сезонних продуктів, експериментувати, тішити рідних улюбленими і новими смаками. Липень має бути смачним! Смачного!

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
Більше новин