Моя мелодійна українська. У чому таємниця милозвучності нашої мови та гарні українські слова, якими говорять у всьому світі

Тетяна Зінченко
7 липня, 2020 вiвторок
10:18
Зміст

Наша мова має такі особливості, за якою її впізнають і люблять у світі. Про милозвучність, багатство лексики і українізми - у літній мовній підбірці Еспресо-TV

Кожна мова світу має свої особливості. Не треба бути поліглотом, щоб визначити, яка мова звучить у певний момент: за тембром, інтонацією, артикуляцією. Мови світу розрізняють за структурою, кількістю їх носіїв,  писемністю, ступенем їх вивчення, суспільними, іншими функціями. Одна мова - ніжніша, і її називають мовою любові. Інша мова - велична, ще інша - тверда, є такі, що насамперед сприймаються як урочисті. Приміром, латинська гуманна, її вчать лікарі. Є музичні мови і виразні, є мови, які мають тональність. 

Хоча ці характеристики - досить умовні, бо кожен скаже головне: найкраща мова - своя, рідна. 

 

Наша мова також має свою особливість: у світі вона сприймається як одна з наймилозвучніших і наймелодійніших. Не будемо вкотре повторюватися, хоч це і приємно, що на початку минулого століття в Парижі зібралися представники від кожної нації. Міжнародне журі проводило конкурс краси й мелодійності мов світу. Оцінювалася краса звучання, представники прослуховували тексти різними мовами. І от наша мова зайняла дуже почесне - третє - місце за мелодійністю та красою лексики. Відтоді вона у світі таки звучить! 

 Хоча нам, носіям мови, тим, хто любить свою мову, спеціальних фактів і не потрібно. Ми знаємо все про себе і свою мову. Мої знайомі - літня пара з Німеччини, якось кілька років поспіль приїздили до нас як туристи і просили мене говорити. Вони майже не знали української і майже не розуміли того, що я говорю, але могли годинами слухати, казали, що я говорю - ніби співаю, їм подобається цей мовний спів, милозвучність.  

Влітку, коли сама природа, сонце, буяння квітів і танці теплих вітрів спонукають до легкості, хочеться говорити про красу, і краса нашої  мови - хороша літня тема. Тим паче - майже екватор літа і навіть екватор року, День Івана Купала - давнє свято українців спонукають до такої легкості і до бажання виділити як пріоритетну - красу. 

Наш мовний малюнок

Оксана Суховій, викладач Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, пояснює ці визначальні й характерні особливості нашої мови - милозвучність і мелодійність - її структурою, будовою і гнучкістю: "Милозвучність у нашій мові досягається різними фонетичними засобами, - каже вона. - Наприклад, в українській мові є таке поняття, як спрощення у групах приголосних. Є, навпаки, поява голосного чи приголосного звука в певній фонетичній позиції. Є чергування звуків, приміром, "у" з "в" чи "і" з "й", які допомагають уникнути скупчення багатьох голосних чи багатьох приголосних. І тоді такий мовний малюнок виходить досить плавний, у нас немає складних для вимови скупчень звуків".

"У нашій мові є таке явище, як приставні приголосні, - продовжує відтворювати наш милозвучний мовний малюнок кандидат філологічних наук Оксана Суховій. - Це є нормою української мови. Наприклад, такі слова, як "вухо", "вулиця", "гострий", "горіх" - ми до них звикли. У діалектах української мови це явище більш поширене, ніж у літературній мові. І вухові, яке треноване на літературну мову, іноді дивно чути такі форми, які є звичними для носіїв діалектів. Своїм студентам я наводжу, наприклад, такі імена:  "Анна" і "Ганна","Андрій" і "Гандрій", щоб показати, що це - одне й те саме явище. Для студентів слово "Андрій" звучить органічно, нормально, а при слові "Гандрій" вони починають усміхатися.

І коли ми спільно починаємо шукати різницю в цих словах, приходить розуміння, що ми є заручниками мовного консерватизму. Тобто ми звикли, що є певні норми, певні рамки, а все, що поза ними - такого бути не може. Але ж літературну мову формує мова народна: щось увійшло до правопису, щось лишається на його периферії, але люди так говорять, і для них це звично. І, скажімо, "до Гандрія" звучить милозвучніше, ніж "до Андрія". І от такі явища продовжують формувати дуже багато норм і в літературній мові, які, зокрема, стосуються і милозвучності".

"А милозвучності нашій мові додають ще й суфікси емоційного забарвлення - рученьки, ніженьки, пташечка, квіточка, сонечко. І навіть дієслова в нас мають такі суфікси: спатоньки, їстоньки, гулятоньки. А суфіксів на позначення згрубілих форм у нас менше. І вже у вимові слова формується ставлення до самого поняття, яке виражає певне слово. Коли ми говоримо "рученята", "оченята" - це вже сприймається з теплотою, душевністю, звучить приємно, музично",  - підсумовує Оксана Суховій.  

Ллється, ніби пісня

"Питання щодо милозвучності моєї рідної мови для мене навіть ніколи не поставало. Очевидно, що вона ллється для мене, наче пісня... Ніби моя колискова, співана раніше багато років поспіль моїм нині вже досить великим синам: "Ходить сон коло вікон, а дрімота коло плота...", - каже Олена Полевецька - редакторка видавничого дому "Простір".

"Мелодія мови звучала і звучить з вуст моїх рідних. Зокрема, з ніжністю згадую свої розмови з бабусею (простою, але мудрою жінкою з Буковини, яка любила, щоб все було добре і файно) чи з моїм татом, який може розповісти про все на світі, а в розповідь вміє доречно вплести прислів'я і приказки або ж смачно пожартувати. А як милозвучно линуть слова незнайомого дідуся на базарі: "Візьми, доню, кропику, свіженький". Не втомлююся милуватися і дивовижним словам, нині вони сплетені з літом, наприклад, "літечко", літепло", "купіль", "легіт", "любий", "любисток" , "липа" та іншим. Їх тисячі! 

Моя улюблена робота - це робота зі словом! З трепетом і любов'ю добираю слів, редагуючи різні твори. І намагаюся щоразу зберегти мелодію мови кожного автора", - додає Олена Полевецька. 

  А як там у світі? Українізми

Українська мова поширена в Білорусі, Росії, Польщі, Словаччині, Казахстані, Молдові,  Румунії, Сербії, Хорватії, Угорщині, США, у Португалії, Іспанії, Великобританії, Канаді, країнах Латинської Америки, Австралії, Італії, Греції, нею, за підрахунками дослідників, послуговуються понад 45 мільйонів людей у світі.

Відтак можемо говорити про українізми, тобто слова, запозичені з української мови іншими мовами світу, які повноцінно функціонують у мовах різних куточків земної кулі. Найбільше, звичайно, їх у тих народів, які найближче до нас територіально - у польській, російській, білоруській, румунській мовах.

Власне українські, колоритні українські слова зустрічаються і в інших мовах - англійській, французькій, німецькій, італійській, угорській тощо.

Найчастіше вони позначають українські реалії, елементи українських звичаїв, предмети українського побуту, тобто є в названих мовах екзотизмами (слова, запозичені до якоїсь мови з інших мов на позначення реалій життя іншого народу чи країни), а також етнографізмами (слова, які позначають культурні та побутові явища певного народу в певний період його розвитку).    

Борщ

Приємно, що українські слова, які в іноземних мовах виступають як екзотизми, стають не просто лексичною одиницею в словнику, а набувають практичного застосування. Таким словом у багатьох народів світу є, приміром, слово "борщ". Ми можемо з певністю сказати, що наше слово "борщ" глобалізувалося, бо в усьому світі "український борщ" - це ще й одна з найвідоміших перших страв.  

Фото Марини Гармаш

  • боршч - білоруською
  • borsch - італійською
  • Borschtsch - німецькою
  • barszcz - польською
  • борщ - російською
  • borș - румунською
  • Borscht - французькою
  • boršč - чеською
  • borscs - угорською

Вареники

Найбільше українізмів - у російській та польській мовах. У російську мову деякі з них потрапили  ще  у 19 ст. і навіть раніше (бондарь, вареник, галушка, корж, кожух, хлопец, хлебороб, школяр). Деякі із них навіть витіснили свої російські відповідники: "пасека" (рос. "пчельник"), "сырник" (рос. "творожник"), "хлебороб" (рос. "хлебопашец"), "стерня" (рос. "жнивьё"), "гречка" (рос. "гречиха"). 

Фото Марини Гармаш

Українізм "вареники" так само міцно вкоренився як у словниках російської (англійської, білоруської) мов, так і в кулінарній культурі цих народів. 

  • Vareniks - англійською
  • варэнікі - білоруською
  • вареники - російською

Козак

Ще з 16 століття українські слова з'являються і у французькій мові. Серед українізмів там з'являються такі: поріг, козаки, курінь, січ, отаман, гайдамак, сотник, джура, старшина, булава, бандура, староста, слобода, хутір, борщ та інші.

Слово "козак" - власне українське: вільна, незалежна людина, захисник своєї землі, шукач пригод, але з "легкої руки" українського словника воно чудово прижилося в словниках інших мов світу. 

  • Cossack - англійською
  • казак - білоруською
  • Kosak - німецькою
  • Kozak - польською
  • казак - російською
  • cazac - румунською
  • Cosaque - французькою
  • Cossack - чешською
  • kozák -угорською

Степ

 

Фото з "Вікіпедії"

Деякі мовознавці припускають, що англійське steppe є давнім запозиченням з нашого ареалу. Можливо, через польську мову, де слово step чоловічого роду, як і у нас і куди воно потрапило так само від нас. В російській мові степь змінює рід на жіночий.

  • Steppe – англійською
  • Стэп – білоруською
  • Стер – болгарською
  • Steppe – німецькою
  • Степь – російською
  • Stepă – румунською
  • Step – словацькою
  • Steppe – французькою
  • Stepa - чеською
  • Sztyeppe - угорською

Гопак

Гопак - традиційний український танець запорозького походження, а також власне українське бойове мистецтво - набули великої популярності у світі. Оскільки техніки виконання гопака містять у собі багато елементів, які не поширені в інших народів і схожі на бойову техніку, це слово не знайшло перекладу в інших мовах, але залишилося у них (як і саме понятття) у нашому,  українському, звучанні.   

  • Hopak - англійською
  • гапак - білоруською
  • Hopak - іспанською
  • Hopak - італійською
  • Hopak - німецькою
  • Hopak - польською
  • Hopak - румунською
  • гопак - російською
  • Hopak - французькою
  • Hopak - чеською
  • Hopak - угорською

Вечорниці

Специфічні українізми в англійській мові канадців, що позначають поняття побуту,  звичаїв, історичні значення (dumi "думи", Меtelitsya, Hopak — назви танців, bandura "бандура", borsch "борщ", Zaporozhtsi "запорожці", vechornytsi "вечорниці"). 

Фото "Етнохата"

  • вечерницы - білоруською
  • vechornytsi  - у канадців
  • вечерницы - російською

Читайт також: У цього народу мови "не было, нет и быть не может"? Мова і пам'ять

Черешня

Мелодійна назва соковитої ягоди, українізм "черешня" зустрічається в білоруській (чарэшня), польській (czeresnia (trzesnia), російській (черешня) мовах.

  • чарэшня - білоруською
  • czeresnia (trzesnia) - польською
  • черешня - російською

Бандура

Про походження назви нашого давнього народного інструмента також є багато версій. Можливо, до нас це слово прийшло ще з латині (пандура), але як там є, це слово характерне нашій культурі та історії, а через нас - і культурам інших народів.

 

Фото з "Вікіпедії"

  • bandura - англійською
  • bandura - польською
  • бандура - російською
  • bandura - чеською

Гречка

Назва поширеної в нас запашної і корисної культури не лише міцно вкоренилася в іноземних мовах, а, приміром, у російській навіть витіснила їх відповідник "гречиха".

Фото Тетяни Козак

  • hreczka - польською
  • грэчка - білоруською
  • гречка - російською
  • hrișcă - румунською

Сирник

Українізм "сирник" так само став російським словом, витіснивши там слово "творожник", а також був запозичений іншими мовами.

Фото Оксани Білінської

  • сырнікі - білоруською
  • sernik - польською
  • сырник - російською

"Яке прекрасне рідне слово!
Воно - не світ, а всі світи..."

Цими словами Володимир Сосюра дуже точно передав космічну велич рідного слова у всіх його гранях, значеннях, відтінках і відношеннях. Бо його "всі світи" звучить багатозначно, у найкращих значеннях: ми можемо констатувати, що наші колоритні, власне українські, слова, чудово прижилися у світі. За ними впізнають нас! 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.51
    Купівля 39.51
    Продаж 40.01
  • EUR
    Купівля 42.36
    Продаж 43.11
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
13:31
виробництво FPV-дронів у Калуші
Сухопутні війська створили рекрутинговий центр для укомплектування підрозділів безпілотних систем
13:16
Оновлено
Росіяни обстріляли Вовчанськ на Харківщині
Росіяни спробували прорвати лінію оборони на Харківщині: атаки відбили, тривають бої
13:14
Вовчанськ обстріл
"Такого обстрілу ще не бачили": з Вовчанської громади на Харківщині евакуюють населення
13:04
Вищий антикорупційний суд
Обрано запобіжний захід нардепу від "Слуги Народу", підозрюваному в незаконному збагаченні
12:59
Ексклюзив
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
До війни готувався не лише Путін, а і Єльцин: Сергій Руденко про вихід своєї нової книжки "Анатомія війни. Путін і Україна"
12:57
Пентагон та SpaceX змогли заблокувати незаконне використання Росією терміналів Starlink
12:56
Київ, Майдан Незалежності
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода на вихідних
12:41
Еден Голан
Євробачення-2024: Ізраїль різко піднявся в рейтингах букмекерів, а Україна вибула з п'ятірки
12:29
"Майдан спричинив громадянську війну в Україні": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 10 травня
12:26
Микола Сольский
Апеляційна палата ВАКС залишила без змін запобіжний захід Сольському
12:18
Енді Серкіс у ролі Ґолума
Warner Bros. випустить новий фільм серії "Володар перснів", що розповість про Ґолума
12:15
Поширювали фейки та знімали провокативні стріми: СБУ затримала 5 "блогерів"
12:07
OPINION
Олександр Чижевський
Вітюк з СБУ vs архітектори: скандал з містобудівним законопроєктом завершиться в суді
11:47
Окупанти обладнали повноцінні вогневі позиції у приміщеннях і на даху ЗАЕС, - мер Енергодара Орлов
11:44
принц Гаррі
Принц Гаррі та Елтон Джон подали до суду на ЗМІ за прослуховування, у позові фігурують редактори чотирьох видань
11:34
Оновлено
снаряд
На Херсонщині поранено двох чоловіків, один з яких скинув нерозірваний російський снаряд із горища
11:29
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін звинувачує Україну та Захід у спотворюванні історії, а Зеленський звільняє головного охоронця після невдалого замаху. Акценти світових ЗМІ 10 травня
11:27
Ексклюзив
Верховна Рада
Є низка "але": рух ЧЕСНО про повернення журналістів у Верховну Раду
11:26
F-16
Чехія передала Україні перший тренажер винищувача F-16
11:11
Spotify
Spotify очолив список компаній, які приносять найбільше прибутків у музичній індустрії, заплативши $9 млрд роялті
11:00
електроенергія
Діють тривалі обмеження потужності для промисловості: ситуація в енергосистемі станом на 10 травня
10:56
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 10 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:52
санкції проти Росії
Польща, Фінляндія і країни Балтії зобов'язались посилити контроль за дотриманням санкцій ЄС проти Росії
10:42
Бельгія перервала трансляцію Євробачення закликом до припинення вогню в Газі
Євробачення-2024: Бельгія перервала трансляцію півфіналу закликом до припинення вогню в Газі
10:34
ГУР
ГУР попередило про посилення російської пропаганди та ІПСО у мережі
10:30
Денис Малюська
Існує три сценарії конфіскації активів РФ за кордоном, - Малюська
10:18
Готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ: житель Кіровоградщини отримав підозру
10:07
Ексклюзив
Сергій Згурець
Певні рейдові дії ворога можливі: Згурець про ситуацію на Харківщині
10:03
OPINION
Зоя Казанжи
Маємо поруч Молдову – одну із найслабших країн-сусідок
09:59
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Розклад фіналу Євробачення-2024: стало відомо, коли виступає Україна
09:55
Ексклюзив
Карта. Кремінна-Лиман_0805
До 20 штурмів на добу: у 95-й ОДШБр сказали, де на Донеччині ворог намагається прорвати оборону ЗСУ
09:52
Організація Об'єднаних Націй, ООН
Генасамблея ООН імовірно підтримає заявку Палестини на членство, - Reuters
09:25
тарифи на електроенергію, лічильник
"Аналізуємо ресурси": в Міненерго прокоментували ймовірність підвищення тарифів на електроенергію
09:00
Оновлено
Харків. Обстріл
РФ вночі атакувала Україну "шахедами" і ракетами: у Харкові є постраждалі, зокрема дитина
08:34
Ексклюзив
Карта. Авдіївка_0805
У районі Очеретиного росіяни розширили та укріплюють вклинення в українську оборону, - головред Суспільне Донбас
08:14
протести в Грузії
Протести в Грузії: міністр юстиції припустив, що активісти могли "бити себе самі"
08:14
Чорноморський флот РФ
Партизани фіксують кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті
08:03
OPINION
Віктор Каспрук
Важкий вибір для Путіна: до Сі Цзіньпіна чи Муаммара Каддафі
07:48
Оновлено
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
У Калузькій області РФ безпілотники нібито атакували НПЗ
07:41
окупанти
На ТОТ Луганщини немає мобільного зв'язку: в ОВА розповіли про ситуацію в окупованому регіоні
Більше новин