Овочі у несподіваних комбінаціях, закручене і запечене м'ясо, ошатні паштети, маковики, цитрусові торти і все для Різдва: топ-20 дуже цікавих страв грудня

Тетяна Зінченко
1 грудня, 2020 вiвторок
09:35
Зміст

У грудні - піст, підготовка до Різдва і сезонне похолодання. Що смачного готувати в цю пору, щоб це було швидко, корисно і красиво, розповідають відомі кулінарки

 От і дочекалися зими! Ще з дитинства вона нам асоціюється з дивами: святами, смачними гостинцями, пухнастим снігом і кутею. І хоч у цьогорічну зима - особлива з огляду на пандемію, усе ж у плані харчування вона має бути смачною і цікавою. Хоча б тому, що багато що в цьому - у наших руках: зготувати, спекти те, що люблять у родині, здивувати чимось особливо смачним - це також маленькі дива, які творять щоденно ті, хто, як той Маленький Принц Екзюпері, "у відповіді за того, кого приручив". Тобто - за найрідніших. 

null

Маленький Принц. Тому що взимку має бути місце для казки, у нас - кулінарної.

Узимку у пріоритеті коренеплоди: картопля, морква, буряки, селера, пастернак, топінамбур, дайкон, редька, ріпа, вони насичені клітковиною, пектином, мінералами. Готувати їх на пару, запікати, злегка обсмажувати, поливати олією, збризкувати лимонним соком і притрушувати спеціями - це ціле цікаве дійство і водночас  корисне насичення організму. Вітамінів найбільше в зелені: петрушка, шпинат, салат, кріп, рукола тощо. Нічого, що в цей час вони парникові - вимочити і готувати! 
Капуста у різних своїх видах - це окреме смачне і корисне питання. Квашена капуста, салати з усіх видів капусти, тушкована, запечена - вона якраз те, що треба, цієї прохолодної пори. Перець, огірки, помідори також доречні і потрібні. Дієтологи часто наголошують: на тарілці мають бути овочі різного кольору. Комбінуйте красиво і смачно!
Ягоди мають бути обов'язково, нехай і заморожені. Дуже корисна (і незаморожена) калина, шипшина і обліпиха, про їх користь можна складати оди. 
До фруктів особливо припрошувати нема сенсу: їх і так усі люблять і будуть подавати до столу: і яблука, і груші, і цитрусові, сливи, банани, ківі, хурма, шарон, гранати, виноград тощо. 
Горіхи, насіння, олія - джерело рослинних омега-жирів, на початку зими вони дуже потрібні. Поєднувати їх з листворими овочами у салатах - дуже мудре і смачне рішення. 
Морська, та й річкова, риба як джерело особливо потрібного зараз вітаміна Д також вітається, бо ми всі знаємо, наскільки цінний цей вітамін для організму, коли світловий день короткий. 
М'ясо, для кого піст полягає в іншому, також дуже потрібний інгредієнт для страв: запечене і тушковане, в бульйонах, з овочами і кашами - страв з м'ясом практично неможливо приготувати несмачно, бо м'ясо робитть свою смачну справу. 
Про бобові треба було писати окремо і довго, вони на це заслуговують. Але кожен знає, що вони - незамінні і дуже цінні рослинні білки, наряду з м'ясом. Тому квасоля, горох, нут, - погодьтеся, це корисно і смачно.

Крупи -  це мірило фантазії господині. Чого тільки не можна приготувати з круп?! І каші, і запіканки, і тістечка, і ковбаски, і салати, і киселі!

Грудень у плані харчування особливий ще й тим, що у православних настав піст. Господині врахували цей момент, тому у нас буде багато пісних страв. 

І, звісно, - страв до Різдва, до новорічних свят. Бо щоб не відбувалося навколо, а свята прийдуть, і смачна страва - це наша частинка добра, привнесена у це свято. 

Штолен від Лілії Цвіт

Почнімо зі штолена, чудового різдвяного кекса. А починаємо ми з нього не лише тому, що це - особливий смак і кулінарний шедевр, а й тому, що він готується, як мінімум, два тижні. Не те що там роботи багато, а замочування сухофруктів, формування тіста займають трохи часу в певні дні. Кулінарна майстриня, відома нам за багатьма особливо смачними стравами, кулінарний блогер і власниця дуже відомого однойменного ютуб-каналу Лілія Цвіт розповість нам, як приготувати це диво різдвяних свят - штолен - швидко, легко і з натхненням. 

"Оригінальний рецепт збережений, але адаптований до сучасних продуктів та мого досвіду роботи з дріжджовим тістом. В моєму штоллені всі інгредієнти натуральні, підібрані так, щоб це було апетитно, ароматно та смачно. В рецепті багато вершкового масла, домашні вершки, мигдаль, сухофрукти, натуральні спеції, коньяк. Останній можна замінити ромом, але, як на мене, коньяк надає більш виражений аромат цій випічці. Спецій по мінімуму, але аромат виходить чудовий. Тут важливо не переборщити. Саме такий набір спецій, на мій смак, оптимальний.  Мої штоллени прекрасно зберігаються понад 4 тижні. І чим довше вони настоюються, тим кращими стають! Рекомендую мінімально витримати штоллен в холодильнику хоча б 1 тиждень. Спробуйте! Це саме той випадок, коли краще 1 раз скуштувати, ніж 100 разів побачити", - коментує майстриня свій смачний витвір.

Потрібно: на 2 шт. по 700-800 г форма 25х35 см:
Для опари:
  борошно - 100 г
  дріжджі сухі - 10 г
  молоко - 150 мл
  цукор - 1 ст.л. 
Тісто :
  яйця - 2 шт.
  вершки - 50 г 
  цукор - 80 г
  ванільний цукор - 1п. 16 г
  сіль - щіпка
  масло 82% - 150 г
  борошно - 450 г
НАПОВНЕННЯ:
 цукати апельсинові -50 г
 цедра грейпфрута - 1 ч.л.
 сухофрукти - 150 г
 мигдаль - 100 г
лим.кислота - щіпка
коньяк - 100 мл
  Спеції:
 кориця - 1 ч.л.
 куркума - 1 ч.л.
 кардамон - 1 ч.л.
 мускатний горіх - 3-4 шт.
Додатково:
масло - 50 г
цукрова пудра - 300 г

Болехівська вишиванка від Христини Ласяк

Раз уже ми почали зі святкової нотки, занотуймо ще й це кулінарне диво від молодої і дуже талановитої майстрині Христини Ласяк. Її випічка дуже припала до смаку багатьом господиням: дуже ошатна, неймовірно смачна, святкова, настроєва! 

null

Отож тісто :700 г муки, 400 г маргарину, 4 жовтки, 1 ціле яйце, 1 склянка цукру (склянка 250 мл), 3 ст. л. сметани, ванільний цукор, 1 . порошоку до печива - замісити тісто і поділити на дві частини. До однієї додати 2 ст л какао і добре вимішати. Кожну з двох частин поділити ще на два. Одні білу і одну темну частинки поставити в морозилку на 1 годину. 
З білків збити піну з 1 склянкою цукру. 
Форма 25х35
Перша паляниця - розкачати біле тісто-подрібненні горіхи та вишні - зверху 1/2 піни - зверху - шоколадне тісто з морозилки (потерти). Випікати при 180 40 хв. 
Друга паляниця - так само, тільки на низ шоколадне тісто, а на верх тремо біле.  
Маса - 400 г масла  та 0,5 л згущеного вареного молока. І всі ці частинки складуться в гармонійну смачну красу!

Мусовий апельсиновий торт від Оксани Білінської

Торти пані Оксани, коли споглядати їх зображення, видаються якимось космічним творінням. Але майстриня запевняє, що основним елементом удачі є бажання. І пропонує цей торт: "Хочу вам нагадати рецептик ось такого чудового шоколадного красеня з апельсиновим та шоколадним мусами!  Чудовий торт на свята і порівняно не важкий у приготуванні!"  

null

  Шоколадний бісквіт (24 см): 7 яєць
 300 г  цукру та дрібка солі
 1 п ванільного цукру
 350 г  борошна
 2 ст. л. крохмалю
 4 ст. л. темного какао
 2 ч. л. розпушувача
 4 ст. л. олії.
Яйця добре збити з цукром та сіллю до білої маси, наприкінці додати олію. Решту сипучих просіяти і вмісити лопаткою. Пекти при температурі 175 градусів 40 хвилин. Вистудити та розрізати на 3 коржі, просочувати нічим не потрібно (або якщо хочете, то апельсиновим соком).
Апельсиновий мус
 3 апельсина: цедра і сік (200-300 мл, залежно від впельсинів)
 110 г цукру
 60 г  вершкового масла
 1 яйце
 3 жовтки
 150 г вершків 30%+
 12 г желатину
Сік і цедру з апельсинів, масло, цукор і легко збиті яйця у каструльці із товстим дном поставити грітись на вогонь. Довести до легкого загустіння, але не кип'ятити, маса буде добре гарячою і злегка загуслою, тоді вимкнути. Не перегрійте, щоб не згорнулись яйця. Забрати з вогню. Всипати швидкорозчинний желатин і добре розмішати до його розчинення. Тоді заварну основу повністю вистудити. Вершки збити до піків і легко перемішати лопаткою із холодною заварною масою. Можна поставити мус в холодильник на 10-15 хвилин, щоб трохи підгус.
Шоколадний мус
 375 г темного шоколаду
 150 г гарячих вершків 30%+
 160 г м'якого вершкового масла
 150 г збитих вершків 30%+
Шоколад залити гарячими вершками і добре вимішати. Вистудити. Відібрати 150 г отриманої маси на покриття торту. Решту змішати лопаткою із збитими вершками та збитим до пухкого масла. Мус готовий.
Збираємо: корж - шоколадний мус - корж - апельсиновий мус - корж. Поставити застигати і стабілізуватись в холодильник. Обмазати зверху відкладеною шоколадною масою. І смакувати кожен шматочок. Бо це незвичайний тортик! Дуже і дуже рекомендую спробувати!

Мандариновий торт з гілками ялини від Лілії Цвіт

Занотуйте собі до свята цей торт, і свято вдасться на 100 найсмачніших відсотків! "Легкий, ніжний, соковитий , з вираженим цитрусовим ароматом! Саме те, що потрібно для святкування Нового року! Тут цитрусовий бісквіт, мандариновий прошарок і сметанковий крем-мус. Смакота! А приготувати такий торт зовсім не складно.
Також, показую, як просто прикрасити його в домашніх умовах з підручних матеріалів!" - розпочинає майстриня про свій екскурс у таїну творіння смачної цитрусової краси. 
Форма д. 18 см
Бісквіт:
яйця - 4 шт.
цукор - 100 г
борошно - 100 г
розпушувач - 1 ч.л. 
цедра - з 1/2 шт.

Мандариновий шар:
вода - 500 мл
желе - 2 шт. по 70 г
мандарини - 3-4 шт.

Сироп:
вода - 50 мл
цукор - 1 ч.л.
КРЕМ-МУС:
сметана - 800 г
цукрова пудра - 100 г
желатин - 35 г
вода - 100 мл
загущувач - 2 п. по 12 г

Для прикрашання:
Крем:
150 г шоколаду
150 г масла
Глазур:
50 г шоколаду
2 ст.л. олії

Додатково:
мандарини
безе
бадьян
кондитерська посипка
цукрова пудра
гілки ялини


"Попелюшка" від Юлії Стець-Грещук

Тему очікування передноворічного дива (вона ж - тема казки) продовжує львівська кулінарна майстриня Юлія. Будучи переконаною, що якраз цей час - чудовий для дива.

І пропонує цей чудовий витвір для любителів шоколаду в поєднанні з ніжною начинкою, високий, ситний і водночас повітряно-ніжний.
Форма27/37
Бісквіт:
4 яйця, щіпка солі, 6 ст л цукру - збити до білого, додати 4 ст л олії -  збити до однорідності, додати 1 п. порошку до печива, 5 ст. л. муки, 3 ч. л. какао - перемішати акуратно віником або ложкою.
Це на 1 корж, а потрібно 2.
Шоколадный шар:
1 пакет сметани (450 г) трошки підігріти на вогні (щоб коли вливатимемо желатин, він не зробився грудочками від холодної сметани), додати плитку молочного шоколаду ( попередньо розтопленого на паровій бані, 80 г), розмішати до однорідності. Додати 25 г желатину ( желатин попередньо залила холодною водою, щоб набух, далі до гарячої води 300 г додала желатин, розміщала до розчинення і влила до сметани). Відкладаємо в холодильник, щоб почав гуснути
Рожевий шар: 1 пачка питного йогурту (450 г), 300 г води теплої, 1 п. червоної галеретки розвести в 250 г гарячої води, розміщувати до розчинення, додати 25 г желатину (попередньо залити холодною водою, щоб набух) і теж мішати до розчинення. Затим відставити в холодильник, щоб почав гуснути.
Оранжевий шар: аналогічно, як рожевий ( в рецепті - апельсинова галаретка).
Складаємо пляцок: бісквіт - шоколадний шар - печиво - рожевий шар - оранжевий шар - бісквіт.

 Ягідна краса від Марти Левицької

Марта по-праву вважається львівською художницею тортів, бо свій фах художниці дуже вдало поєднує зі створенням смачної краси. Вона пропонує рожеву невагомість - желейний торт з ягід. Можна брати будь-які ягоди, заморожені те, що треба!
 
Форма діаметром 26 см, висотою 7 см.
 
Для бісквіту: 5 яєць, 200 г цукру, 210 г борошна, 30 г крохмалю (ст. л.), 120 мл води, 80 мл олії, ч. л. порошку до печива, пакетик ванільного цукру.
 
Білки збити, додати поступово цукор, збити до стійких піків, додати жовтки, збити. Тоненькою цівкою влити воду та олію, ще раз збити. Міксер відставити, всипати маленькими порціями сухі складники, вимішувати лопаткою.
 
Пекти 45-50 хвилин до готовності. Відразу з духовки не витягуйте, нехай трохи там побуде. Остудити та перерізати на два коржі.
 
Крем: 2 пакети сметани 20% (800 г), 0,5 літра полуниці вже потовченої, 30 г желатину. Цукор беріть до смаку, оскільки є різна сметана та полуниця.
 
У полуницю всипати желатин, щоб розбух, сметану збити з цукром. На вогонь поставити полуницю, легенько прогріти, щоб розпустився желатин, влити до сметани. Вимішати, поставити в холодильник, щоб трішки стягнулась маса.
 
Верх добре залити ще однією масою: пакетик полуничного желе (70 г), 200 г води, 300 мл сметани або вершків, ст. л. цукру, ч. л. желатину для підстраховки. 
Желе з желатином залити гарячою водою, дати охолонути. Сметану збити з цукром, змішати з ледь теплим желе.
 
Збираємо торт: На піднос кладемо кільце від форми, в якій пекли, далі корж, заливаємо сметаною з полуницею з холодильника, наступний корж, ягоди, це все залити желе. Ставимо в холодильник для повного застигання. Цьому мистецтву ви можете навчитися просто зараз!

Королівський! Від Христини Ласяк

Невгамовна болехівська красуня-кулінарка пропонує до свят навчитися пекти сам Королівський пляцок! І розповідає, як це вдається їй.

(Форма 25х35х6 см).
Тісто :
жовтки - 8 шт.
маргарин - 250 г
сметана - 100 г
цукор - 150 г
ванільний цукор - 1 п..
борошно - 700 г
дріжджі - 50 г 
Начинка:
білки - 8 шт.
цукор - 250 г
мак(сухий) - 200 г
горіхи - 200 г
Дріжджі розтерти з цукром, дати трохи постояти і додаю до інших компонентів.
Масло м'яке перетерти з борошном, до нього сметану, жовтки і дріжджі.
Замісити тісто, поставити на годину в тепло.
Тим часом приготувати начинку.
Перша: мак запарити, перетерти . 
Друга: горіхи почистити та подрібнити. 
Білки збити з цукром, поділити навпіл, додати їх до маку та горіхів і вимішати. 
Третя: густе повидло 
Тісто розділити на 4 частини
1 частину розкачати, на неї викласти начинку з маку.
Накрити 2 частиною, її помастити повидлом, накрити третьою частиною, на неї викласти горіхову масу.
Зверху четверта частина.
Пекти при температурі  180 градусів 50 хв. Маєте королівську смакоту!
 

"Зимова казка" від Юлі Віліч

Юлія - загалом майстриня смачних казок, не інакше. Її 3-Д рецепти - щось із розряду див, але давайте не дивуватися, а пекти. 

null

"Знаєте, як я цей торт створювала? Не за смаком, а за кольором. Мені подобається поєднання червоного та білого  Хоча я знала, що це буде смачно! Я коли щось готую, наперед уявляю смак. Так-так, смак можна уявити. Я  дійсно так роблю: куштую в своїй уяві І так - торт кокос-вишня  прекрасно підійде для зимових свят", - інтригує чарівниця смаків.
Білосніжний бісквіт (форма 20 см), для тортика потрібно два бісквіти.
 Яєчні білки - 7 шт.
 Цукрова пудра - 80 г у білки та 80 г  окремо.
 Мука - 85 г.
 Ванілін - на кінчику ножа.
 Розпушувач - 1 ч.л.
Білки збиваємо до пишної піни та вводимо половину цукрової пудри по одні-дві столові ложки, не перестаючи збивати. Б'ємо, допоки у нас не утвориться хмаринковидна маса. Сухі інгредієнти та пудру, що залишилася, пересипаємо через сито та змішуємо. Додаємо до білків по одній ложці, акуратно вмішуючи знизу і доверху силіконовою чи дерев'яною лопаткою.Так бісквітне тісто залишиться повітряним.   Викладаємо тісто у форму на пергамент і випікаємо при температурі 175 градусів на 25-30 хв. Займемося вишнею. 

Нам знадобиться 400 г вишні без кісточок, 2ст. ложки крохмалю та 3 ст.л. цукру. Вишню засипаємо цукром, чекаємо 30 хв. Пересипаємо в каструльку і ставимо на вогонь, як тільки вишня закіпить, додаємо попередньо розведений в 4 ст. л. води. крохмаль. Варимо до потрібної густої консистенції 

Крем: 
 Молоко - 500 мл.
 Цукор - 200 г .
 Кокосова стружка - 80 г .
 Яйця - 3 шт.
 Крохмаль - 1 ст..л.
 Мука - 3 ст.л.
 Ванільний цукор - 2 пакетики. 
 Масло - 350 г.
В молоко засипаємо кокосову стружку,ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння та знімаємо. Даємо штучному кокосовому молоці охолонули. Додаємо до нього все, що в нас є, окрім масла, і ставимо на водяну баню.  Доводимо масу до загустіння і даємо охолонути до кімнатної температури. Масло збиваємо 4-5 хв. та по ложці додаємо заварну суміш, не зупиняючись збивати.  Розрізаємо бісквіт, просочуємо звичайною ванільною пропиткою, змазуємо невисоким шаром крему. Затим робимо бортики і викладаємо половину вишневої начинки, поверх ще трішки крему і накриваємо наступним коржем. Торт обмазуємо тим же кремом і посипаємо кокосовою стружкою. Ну і залишаємо його у спокої на ніч.

Вафельний рулет з маковою та кокосовою начинками від Лілії Цвіт

"Гарний, смачний і простий у приготуванні! Такий рулет прикрасить будь-який святковий кльош з пляцками! І виходить аж 5 штук! Як казала бабуся : "Є що різати"!" - коментує геніально просте й ідеально смачне макове диво Лілія Цвіт.

ІНГРЕДІЄНТИ на 5 шт. (25х25см):
вафельні листи - 5 шт.
МАКОВА НАЧИНКА:
мак - 150 г
масло - 100 г
какао - 10 г
цукор - 40 г
КОКОСОВА СТРУЖКА:
молоко - 700 мл
цукор - 100 г
ван.цукор - 1 шт.
манка - 70 г
кокосова стружка - 120 г

 Кекс "Столичний" від Оксани Дорош


 
Рецепти відомої львівської кулінарки Оксани Дорош особливо чекають господині: вони точні, не складні в приготуванні, вдаються відразу і дуже смачні.

Кекс, який вона пропонує, - з цього ж розряду.

Потрібно: 175г масла збити з 175 г цукру, додати по одному три яйця, щоразу добре збиваючи. Потім додати 175 г родзинок, акуратно перемішати. Додати 240 г борошна+щіпотка солі+1/2ч.л. розпушувача.
Форму для кексу застелити папером та викласти тісто, воно виходить досить густе. 
Випікати при температурі 160 градусів приблизно годину.
За бажанням можна притрусити пудрою.


 Пісний гарбузовий пиріг від Оксани Харченко

"Це пісний пиріг, колір йому дає гарбуз. Але якщо хочете не пісного, то можна до цього рецепту додати яйце, трішки масла", - коментує цю гарбузову невагомість вінницька кулінарка Оксана Харченко.


Отож для опари:
Вода 3/4 склянки
Дріжджі  - 40 г
Борошно - 1/2склянки
Цукор - за смаком
Дріжджі розводимо у воді, додаємо цукор, борошно і залишаємо на 20 хв.
Тісто
До опари додаємо
П'юре гарбуза 300 г
Олія - 6 ст.л.
Борошно - скільки візьме тісто.
Місимо тісто та даємо підійматися 1 годину. 
На деко викладаємо тісто.
Поверх викладаємо терті яблука з цукром та корицею.
Печемо до готовності.
Тісто можна поділити на 2 частини: на одну викласти яблука, а іншою прикрити. Можна робити окремі пиріжечки. В мене був швидкий варіант у вигляді одного великого, відкритого пирога.
Вам хай смакує!

Пісні рогалики від Оксани Костик
 
Дуже вдала і смачна знахідка для тих, хто дотримується посту, але любить випічку. Відома кулінарна майстриня пані Оксана пропонує ці рогалики - вони чудові: ошатні, апетитні, ароматні, легкі!

Потрібно: 50 г свіжих дріжджів
0,6 л теплої води
100 г цукру
70 г олії
1 кг муки (приблизно)
дрібка солі.
Робимо опару. В теплій воді розводимо дріжджі, цукор і 200 г муки. Залишаємо на 20 хв., щоб підійшло. Має зверху утворитися шапка. Потім замішуємо тісто, поступово додаючи муку, сіль. Наприкінці додаємо олію і добре вимішуємо. Тісто має бути не туге, трішки прилипає до рук. Вимішуємо довго до еластичності. Залишаємо на 1,5 год., щоб підійшло, у теплому місці.
Розкачуємо не дуже тонко (0,5см) тісто і розрізаємо на трикутники. На них викладаємо будь-яку, але густу, начинку (у рецепті горіхи, халва і джем). Формуємо рогалик чи пиріжок. Даємо 10-15 хвилин, щоб підійшли на формі з пергаментом. Випікаємо  при температурі 180 градусів до рум'яності. Гарячі змащуємо медом або солодким сиропом.Смачні!

Лаваш із сиром від Наталії Приймак

Лаваш намащуємо солодким сиром (сир+цукор+яйця+ізюм або курага або банан або шоколад),  скручуємо у рулет і викладаємо на деко, змащене маслом.
Заливка:1 яйце, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. кокосової стружки. Все змішати і залити наші рулети.  
Ставимо наші рулети у духовку на 10-15 хв.,  розігріту до 200 градусів. Коли виймете, дайте трішки охолонути і смакуйте. Рулетики вдаються ніжні, а скоринка хрустка!
 

Закусочний торт від Іри Онишкевич

"Він точно стане окрасою вашого святкового столу, або навіть подарунком для дорогих людей. 

Цей тортик отримав чимало позитивних відгуків у різних країнах, і наша рідна Україна - не виняток 
Фішка в тому, що рецептуру можна легко змінювати під уподобання кожного. Головне - солоні коржі (листкові, бісквітні, пісочні і ін.) і начинка на будь-який смак - м‘ясна, рибна, овочева... 
Спробуйте", - заохочує господиня до створення цієї краси на свята. 

 


 Форма - d-18
Складові для морквяного бісквіту:
Борошно - 200 г.
Цукор - 70 г.
Яйце - 3 шт.
Морква - 130 г.
Розпушувач - 1 ч.л.
Сода - 1/2 ч.л.
Оцет - 1 ст.л.
Для крему-намазки:
Кисломолочний сир - 300 г.
Майонез/сметана/вершки - так, щоб намазка була не суха ~ 4-5 ст.л. або більше.
Часник - 3-4 зубчики.
Сіль, спеції - до смаку
Для крему для вирівнювання:
Вершковий сир - 250 г.
Вершкове масло - 150 г.
Сіль - до смаку
Хай Вам все вдається!

Курячий бульйон  від Христини Ласяк

null

Курку добре вимити, порубати на дрібніші частини.
Взяти 2 ніжки і грудінку, залити водою і нехай закипить. Злити, промити. Знову залити водою і знову нехай заскипить. Злити, добре помити. Залити трьома л води і поставити на легкий вогонь. Якщо ще трохи буде піна - зібрати її. Вже як буде юшка чиста, додати 1 велику цибулину, 2-3 морквини, корінь петрушки.
Варити 2 години на легкому вогні (щоб сильно не кипіло, бо стане мутним).
В кінці додати сіль, перець за смаком та зелень петрушки.
 

Квасолевий суп від Оксани Білінської

"Супчик - обов‘язкова страва на обід (і не тільки ) тому сьогодні у нас суп з білої квасолі і фрикадельок.    Спробуйте! Швидко і легко!" - мотивує на смачну працю пані Оксана.
  null
 2,5 л води
 500 г  фаршу
 4 більших картоплини (~300 г)
 1 склянки квасолі
 2 помідора  
 1 морквина
 1 цибулина
 сіль, перець, лавровий листок.

1) якщо фасоля суха - замочуємо на ніч.
2) вода + фасоля  - варимо майже до готовності фасолі ( приблизно 40 хвилин)
3) картоплю нарізаємо кубиками, моркву натираємо на середній терці; цибулю нарізаємо дрібно
4) фарш солимо, перчимо до смаку; перемішуємо і формуємо невеличкі фрикадельки
5) цибулю і моркву пасируємо, додаємо порізаний кубиками помідор,  тушкуємо пару хвилин на невеликому вогні
6) в каструлю з квасолею додаємо фрикадельки; варимо, знімаючи піну
7) додаємо картоплю і варимо до готовності картоплі і фрикадельок (приблизно 15-20 хвилин)
  додаємо приблизно 1/2 ст л солі, перець, пасировані овочі; доводимо до кипіння; додаємо порізану дрібно петрушку
Смакуємо!

Пісний борщ без картоплі та капусти від Оксани Дорош

Пісний борщ буває дуже смачним, наголошує господиня. І дуже пісним - жартома додам від себе, адже в ньому немає навіть картоплі та капусти. Щоб приготувати пісний борщ за рецептом Оксани Дорош, потрібно: варені буряки - 2 шт., цибуля ріпчаста - 2 шт., морква - 1 шт., перець чорний горошком, перець духмяний, корінь петрушки, сік лимона, олія.Натерти на тертці варені буряки. До води вкинути одну сиру покраяну цибулю, перець чорний горошком та духмяний, дрібно нарізаний корінь петрушки. Коли покипить, додати натерті буряки. На олії підсмажити дрібно нарізану цибулю і натерту моркву і додати їх до борщику. Наприкінці заправити соком лимона.

Солянка гpибна пісна в мультиваpці від Оксани Дорош
Така смакуватиме також не лише в піст! 


Інгредієнти: печеpиці свіжі - 500 г, моpква велика - 1 штука, цибуля - 1 головка, каpтопля велика - 1 штука, огіpки маpиновані чи солоні - 2 штуки, томатна паста - 2 столових ложки, пеpець болгаpський - 1/2шт., олія - 3 столових ложки, оливки зелені (можна чоpні) - 10 штук, вода гаpяча - 1,5 л., сіль - 1,5 чайної ложки, цукоp - 0,5 чайної ложки. 
 
Моpкву помити, почистити, натеpти на кpупній теpтці. Цибулю поpізати довільно. Печеpиці наpізати пластинками. Болгаpський пеpець -  кубиками. Оливки - кільцями. Маpиновані або солоні огіpки поpізати кубиками. Каpтоплю помити, почистити, наpізати не дуже великими шматочками.
 
У чашу мультиваpки налити олію. Встановити pежим «смаження» на 15 хвилин. Спочатку викласти цибулю і моpкву. Додати до них 0,5 ч. л. цукpу і 0,5 ч. л. солі. Добpе пеpемішати. Смажити 2 хвилини. Потім додати болгаpський пеpець і обсмажувати ще 2 хвилини. До овочів викласти печеpиці. Все добpе пеpемішати. Смажити 3-4 хвилини. Додати томатну пасту і 0,5 склянки води, пеpемішати. Викласти оливки, огіpки. Додати 1 ч. л. солі та спеції. Тушкувати до закінчення пpогpами. Потім долити воду, що залишилася, додати каpтоплю. Включити pежим "Суп" на 20 хв. Після закінчення пpогpами залишити солянку на pежимі "Підігpів" на 5 хвилин. 

Оригінальне заливне з курки від Лілії Цвіт
Майстриня пропонує приготувати оригінальну холодну закуску - заливне з курки. Каже, що все дуже просто та дуже смачно.
Інгредієнти:
куряче філе - 600 г, вода 2 л, морква - 2 шт., цибуля - 1 шт., лавровий лист - 2 шт., перець горошок, духмяний перець, сіль за смаком, кукурудза консервована - 1/2 б., оливки - 1/2 б., яйця перепелині -  6-7 шт., журавлина сушена - 20 г, желатин - 2 пачки.

Таке заливне і готувати цікаво, і їсти.


 
Зварити бульйон iз курячого філе з морквою, цибулею та спеціями за смаком. М’ясо та моркву вийняти, бульйон перецідити через марлю, щоб він був прозорий. Окремо у 200 мл води розчинити 2 пачки (50 г) желатину. Влити розчинений желатин у решту розсолу, перемішати.
На дно форми налити трішки охолодженого бульйону. Охолодити, щоб застиг. Для пришвидшення процесу застигання я клала форму із заливним у морозильну камеру. Маємо розуміти, що кожен наступний шар заливного можна викладати у форму, тільки тоді коли застигне попередній. Отже, перший шар - перепелині яйця, порізані навпіл. Другий - оливки, порізані кільцями. Третій - кукурудза. Далі - відварена морква.  Потім викладаємо сушену журавлину, ошпарену окропом.
І на завершення викладаємо подрібнене куряче м’ясо та заливаємо рештою окропу. Ставимо в холодильник, щоб заливне добре застигло.
Коли заливне застигло, ставимо його у формі на кілька секунд в окріп.
Виймаємо з окропу, обережно перевертаємо та забираємо форму.
Заливне готове!

Вінегрет: рецепт-порада від Катерини Скрябіної

 
 
"Господині, я не вчитиму вас, як робити цей салат, адже ви і без мене добре це знаєте, - каже кулінарна майстриня з Полтави Катерина Скрябіна. -  Проте розповім, що змінила в способі приготування і одразу полюбила цей салат". 
1. Якщо запекти буряк, картоплю та моркву на венігрет, ви отримаєте інший смак салату! Насичений, яскравий, виражений. Овочі запікаю у фользі: буряк 40-80 хвилин, картоплю та моркву приблизно 30-40 (залежно від розміру).
2. Раніше венігрет я нарізала крупними шматочками. Тепер же дрібно. І ви знаєте, це кардинально змінює смак. Всі інгредієнти стають єдиним цілим вітамінного салату. 
3. А знаєте, що вінегрет означає "збризнути оцтом"'. Але природну кислоту вінегрету додає солоний огірок або квашена капуста. Тому потреби в оцті немає.
Я частіше додаю огірок. Люблю їх.
4. Квасоля чи горошок - теж індивідуально. Я майже завжди додаю квасолю. Попередньо замочую на ніч у воді, а вже вранці варю в скороварці. 
5. Маринована або ж і свіжа цибулька додасть салату пікантності. 
6. Залишилось посолити та заправити салат олією. З годинку в холодильнику, щоб подружилися всі інгредієнти. І вітамінний поживний салат готовий.

Оселедець під шубою по-новому від Катерини Скрябіної

 
Інгредієнти:
2 середні буряки
5 середніх картоплин
2 варені морквини
4 варених яйця
1 оселедець
1 цибулина
100-150 г майонезу
оцет
цукор
сіль
1. Цибулю почистити та порізати тонко напівкільцями. Додати трохи оцту, цукру та солі. Залишити маринуватись, доки готуються інші інгредієнти. 
2. Буряк, моркву, картоплю та яйця відварити. Дати остигнути.
Натерти всі варені інгредієнти на мілкій тертці в окремі ємкості. Якщо з буряка виділився сік, то злити його. 
3. В кожну ємкість додати від 1 до 3 ложок майонезу, при бажанні посолити, перемішати.
4. На робочу поверхню або на дошку в декілька шарів вистелити харчову плівку. Покласти буряк завтовшки приблизно 1 см та розрівняти у формі прямокутника. Далі викласти шар картоплі. Може бути так, що за допомогою ложки картопля гарно не розрівняється. В такому разі викласти та розрівняти руками. Наступний шар - морква, потім - яйця. Ближче до краю прямокутника викласти оселедець та мариновану цибулю. 
5. За допомогою плівки згорнути рулет. Щільно притиснути кінці плівки. Рулет поставити в холодильник. 
Перед подачею, зняти плівку та порізати на порційні шматочки.
Смачного!

Оселедець в пряному маринаді від Катерини Скрябіної

 
 
"Так рибку роблю вже років з п'ять і ніяк нею не нахвалюся. Бо дуже смачна та ароматна. За цим же рецептом роблю і скумбрію", - каже господиня.
Інгредієнти:
2 оселедці
2 шт. цибулини
250 мл води
2 ч.л. солі
1/2 ч.л. цукру
6 шт. перцю духмяного
6 шт. гвоздики
1/3 ч.л. меленого чорного перцю
1 ст.л. соняшникової олії
2,5 ч.л. яблучного оцту
Оселедець вичинити, помити, порізати на шматочки. Цибулю порізати кільцями. 
Воду закип'ятити, додати сіль, цукор, перець, гвоздику та олію, кип'ятити 1 хвилину на маленькому вогні. Потім влити оцет, вимкнути вогонь і залишити остигати. 
Рибу викласти в посуд, переклавши кільцями цибулі. Залити остигшим маринадом. 
Через 24 години риба придатна до вживання.
Смачного!

Риба в томатному соусі від Наталії Приймак

"Це - неймовірно смачна рибка! Занотуйте цей рецепт собі до свят - будете задоволені!" - каже кулінарна майстриня, рецепти якої також дуже чекають господині.  Отже нам потрібно:1 рибина (у  рецепті скумбрія свіжоморожена), 2 середніх морквини, 2 середніх цибулини, 2 ст. л. томатної пасти, сіль, перець до смаку, олія для смаження.

  
Моркву чистимо і тремо на тертку від буряка, цибулю ріжемо півкільцями. Тушкуємо овочі на пательні до напівготовності. Після чого зверху на овочі викладаємо нашу рибку, вже почищену і порізану на порційні шматочки. Томатну пасту розводимо у 150 г  води і заливаємо нашу рибку. Солимо, перчимо до смаку, додаємо улюблені спеції і накриваємо кришкою. Готуємо до готовності рибки приблизно 10 хв. При подачі посипаємо зеленню. Смачного!

Ідеальні чебуреки від Лілії Цвіт

Це варто все-таки якось спробувати! "Тоненьке, багатошарове, хрустке тісто і соковита начинка!  Смакота! І все дуже просто!" - заохочує господиня, бо знає результати таких старань.

Подивіться, як легко вони готуються!

 НА 12 шт.:
Тісто:
окроп - 300 мл
олія - 50 мл
борошно - 600 г
сіль - 1,5 ч.л.
Начинка:
м'ясо - 300 г
цибуля - 1 шт.
сіль
спеції

Варенички - традиційні і ліниві від Тетяни Козак

 
"Смачний, корисний і дуже швидкий спосіб приготування сніданку. Пам’ятаю, як у садочку на сніданок були смачненькі сирні ліниві вареники з цукром і сметаною. Мені засмакували вони ще з тих часів до сьогодні - це одна з улюблених моїх страв", - зізнається господиня. 
 
Нам потрібно: сир кисломолочний жирний - 600 г, масло - 60-80 г, 3 яйця, 225 - 250 г борошна, столова ложка цукру, сіль, сметана.
 
Кисломолочний сир пом’яти товкачиком або пропустити через м’ясорубку. Яйця, масло кімнатної температури, сіль та цукор добре перемішати і, поступово додаючи борошно, вимісити і залишити на 5 хвилин.
 
Потім тісто поділити на 4 частини і кожну частину сформувати в джгут.
 
Притрусити робочу поверхню борошном і кожен джгут нарізати на шматочки 1-1,5 см. Формувати ліниві вареники можна за власним бажанням, можуть бути кружечки з виямкою всередині або палички. Варити в підсоленій воді. Коли ліниві вареники спливуть, ще продовжуємо варити 4-5 хвилин.

Фарширована цвітна капуста від Оксани Копиняк
"Хочу поділитися з вами рецептом смачної страви, яка може бути як окрасою на святковому столі, так і смачною вечерею чи обідом. А в приготуванні надзвичайно легка", - розповідає молода господиня, вміла кулінарка Оксана Копиняк.


 
Отже, нам знадобиться: цвітна капуста  - 1 шт., 0,5 кг м’яса (перемолоти на фарш), одна цибулина (також перемолоти), цибулина для смаження, два яйця (одне до фаршу, одне - для змащування зверху), сіль, перець, приправи, зелень до смаку.
 
Цвітну капусту відварюємо у злегка підсоленій воді. Далі виймаємо, щоб стекла вода і капуста охолола.
 
Тим часом перемелюємо цибулю і м’ясо, додаємо приправи і яйце. Все гарно вибиваємо руками. Далі кладемо нашу капусту на деко, змащене олією.
 
Поміж суцвіття накладаємо фарш. Окремо збиваємо яйце і щедро зверху змащуємо нафаршировану капусту. Ставимо в розігріту духовку на 200 градусів на 45 хвилин. Ароматна, соковита капуста готова. Смакуйте на здоров’я!

Паштет з печінки від Валентини Кузьмової

 Він надзвичайно ніжний на смак і простий уприготуванні, - запевняє господиня. 
     
1 кг печінки (свинина чи яловичина).Сиру печінку перекрутити на м'ясорубці
2 середні цибулини протушкувати на олії до прозорого кольору і теж пропустити на м'ясорубці.
4 шт. яєць,сіль і чорний мелений перець за смаком.Перемішуємо до однорідності.
А далі робимо ось що:
0,5 літра молока гріємо до гарячого і додаємо 1 пачку маргарину (маргарин має розтопитись в молоці).
Потім до молока з маргарином додаємо
400 г крекеру з цибулею (подрібненого), перемішати і щоб постояло 5-10 хв.
Тоді додаємо до маси з печінкою, все перемішуємо і викладаємо у форму, змащену і застелену пергаментом.
Випікаємо при температурі 170 градусів 1 годину.
Готовність визначаємо шпачкою. Розмір форми 22-30 см, а висота 6-7 см.
Смачного!

Сирний рулет від Валентини Кузьмової

 Такий рулет може прикрасити святковий стіл і дуже простий в приготуванні.

 

200 г  твердого сиру
3 яйця, якщо маленькі - 4
100 г  майонезу
300-400 г фаршу
2-3 скибочки батона
1 цибулина
Сіль, перець за смаком.
Приготування:
Сир потерти на терці
Яйця збити вінчиком, додати майонез, збити і вилити до сиру, добре перемішати. Вилити на деко, застелене пергаментом, акуратно розрівняти і пекти сирний корж при температурі 180 градусів 10-15 хв. Фарш такий, як на котлети.  Коли спікся сирний корж, на ще теплий викладаємо фарш рівномірно по всьому коржу. Акуратно скручуємо рулет і печемо в духовці 20-25 хвилин.
Смачного !

 Рулет зі свиного ошийка від Валентини Кузьмової
Соковитий і ніжний.


Потрібно:
Ошийок, сіль,перець, спеції ,
соус соєвий класичний,
часник, сухе червоне вино.
Ошийок розрізаємо по горизонталі на три частини, щоб товщина була приблизно 1-1,5 см
Трішки відбиваємо, не багато, солимо і перчимо, бо в спеціях є сіль і перець, посипаємо
спеціями, натираємо часником, видавленим через часникодавку,
поливаємо соєвим соусом. Звертаємо рулетом, зв'язуємо ниткою, щоб трималась форма рулета. Рулети складаємо в посуд і заливаємо сухим червоним вином на 
3-4 години або на всю ніч. Потім рулети викладаємо в рукав або закручуємо в фольгу і 
запікаємо при температурі 160 градусів 1,5 години.
За 10-15 хв.до кінця рулети відкрити, щоб зарум'янились.
Гарні!

Звичайна картопля з розмарином та часничком від Ніни Павлишинець


На 5 рівних картоплин середніх розмірів (1 кг): 4 ст. л. оливкового масла, 1 ст. л. топленого масла, 8 зубків часнику, 5 гілочок розмарину, сіль, перець за смаком
Розігріти духовку до 220 градусів.
Картоплю ретельно почистити щіткою, але не очищати шкірку. Нарізати картоплю тонкими скибочками, не доходячи до кінця близько 1 см. Дуже тонко нарізати часник і вкласти його в розрізи через один. В останні розрізи вкласти по 1-2 листочка розмарину.
Змастити форми оливковою олією, викласти картоплю, змастити її з усіх боків оливковою олією за допомогою пензля. Щедро посипати зверху сіллю і перцем. Запікати 35 хв.
Коли розрізи розкриються, знову змастити картоплю топленим маслом і запікати ще 25 хв до м'якості і до золотистого кольору. Якщо краї почнуть підгоряти, а середина ще залишається твердою, накрити картоплю фольгою і злегка знизити температуру.
Істи картопляну гармошку гарячої, посипавши свіжою зеленню.

М’ясна "Книжка" від Тетяни Мельничук


На вигляд це м’ясо дуже апетитне: рум’яне, соковите, цікаве. По завершенні карантину таким можна здивувати будь-яких гостей. 
 За рецептом пані Тетяни, потрібно: кіло м’якоті м’яса, 2-3 помідора, 150-200 г сиру, 3-5 зуб. часнику, зелень кропу.
 Маринад: ст. л. соку лимона, ст. л. олії, ст. л. гірчиці.
 На м’ясі зробити поперечні надрізи (не до кінця), посолити, поперчити.
 Зробити маринад, змастити м’ясо на 10-12 годин (можна менше).
 Порізати пластинками сир, помідори, часник. У кожен надріз покласти сир, помідор, часник (можна гриби).
Запікати при температурі 180-200 градусів годину, затим відкрити фольгу і запікати 20-30 хвилин. Чудова страва готова!

Обліпиховий напій від Марини Гармаш

 

Відома кулінарна майстриня із Запорізької області каже, що "він особливо корисний та вітамінний для нашого організму в сезон застуд. Я роблю такий чай з ягідками в цукрі, чи з замороженими додавши мед. Не заливаю його окропом, тільки горячою водою, щоб зберегти вітаміни. Обліпиха чудова поєднується з яблуком, апельсином, прянощами, тому можно сміливо додавати іх за своім смаком.
Потрібно: 2 ч. л. ягід обліпихи в цукрі, 250 мл горячої води
В стакан додайте ягідки з цукром, залийте горячою водою, перемішайте. Чудовий, ароматний чай готов.
Якщо ж робите з замороженими ягодами, достаньте іх з морозилки, дайте трошки розморозитися. Додайте цукор чи мед за смаком, та злегка протріть ягоди. Залийте горячою водою. 
На стакан чаю потрібно: 1 - 2 ст. л. ягід замороженоі обліпихи, 1 - ст. л. меду ( чи цукру за смаком), 250 мл горячої води
Такий чай особливий, неймовірно ароматний, та дуже смачний. Не хворійте!
Смачних та приємних моментів!

ДЕСЕРТИ - свята наближаються!

Безе — смачна невагомість від Марії Цимбалістої 
Чомусь ці хрумкі ніжні печивка мені уявилися поряд із мискою полуничок. Утім невдовзі вже й полунички будуть. Отже, таку смачну і гарну мрію можна буде втілити на практиці. Тож повчимося в Марії Цимбалістої пекти безе. 
 
Потрібно: 100 г білків (приблизно із трьох яєць), 200г цукру.
 
Ставимо на водяну баню і доводимо білки до 50-60 градусів (цукор має добре розійтися). Після цього знімаємо з бані і добре збиваємо міксером до твердих піків. Сушимо безе при температурі 70-80 градусів приблизно 2 години (залежить від розміру безе).
 
Кулінарка Марія Цимбаліста радить у ситуаціях бачити гарне.
 
"Зараз такий зараз час - час карантину. Знайдіть в цьому щось добре. Я, наприклад, печу хліб, булочки, печиво, при цьому вчуся чогось нового і балую свою рідню. Моя сім’я залюбки ласує моєю випічкою. Готуйте з любов’ю і все у вас неодмінно вдасться!". 


Груші у вині від Інни Самолюк (Голобіані)

null

Класичний десерт родом з Франції. Смачний десерт, відмінно підходить на Різдво чи Новий рік. Пропоную вам улюблений, сімейний смаколик. Справжній французький, низькокалорійний і дуже ніжний десерт, який не обтяжить трапезу і дозволить з легким відчуттям вийти з-за столу. І, звичайно, без вина нам ніяк не обійтися! Складність приготування тільки в тому, щоб знайти груші потрібної спілості і все буде смачно і красиво. Інгредієнти:.  Вино Бордо - червоне 1 л.,  груші,  лимон - 1шт., апельсин - 1шт., гвоздика 7- 8 шт., чорний перець в горошку 3- 4 шт., духм'яний перець - 2 шт., кориця в паличках, бадьян - 2 шт., кардамон - 3 шт., мелена кориця - 1/2ч. л., ванільний екстракт - 1/2ч.л., цукор, м'ята свіжа ( для прикраси), морозиво для подачі).

 Груші тонко очистити від шкірки, хвостики залишити. 1 літр вина  вилити в каструлю. Додати лимонну  і апельсинову цедру, гвоздику, кілька горошин  чорного перцю,  духм'яний перець, палички кориці, бадьян, кардамон (розломити, щоб висипалося насіння) і ще трохи меленої кориці. Нам також знадобиться цукор - з розрахунку 50 г на літр вина. Все добре перемішати і акуратно викласти груші у каструлю. Груші повинні бути в міру стиглі.  Кипить, 1-2 хвилини, зменшити вогонь. І далі готувати груші потрібно упродовж 20 хвилин на середньому (помірному) вогні. У процесі приготування додати ще трохи лимонного і апельсинового соку. І ванільний екстракт. Готовність зрозумієте - грушка поміняє колір зсередини.  Все залежить від сорту грушки!  Готові груші обережно дістаньте з каструлі. Залишки вина проварити на плиті ще упродовж 20 хвилин на повільному вогні, щоб воно перетворилося в сироп, процідити, і сироп готовий. Полийте груші сиропом, охолодіть, прикрасьте і подавайте до столу. 

 Меню на святковий стіл від Лілії Цвіт

І от ми плавно підійшли до святкового меню. Ми ще писатимемо його в деталях і враховуючи різні нюанси новорічно-різдвяних свят, але вже матимемо початок з легкої руки королеви української кухні, майстрині, яка успішно веде свій кулінарний ютую українською мовою і за це ще більше в пошані, Лілії Цвіт.

Це 5 холодних страв, які прикрасять будь-який святковий стіл! Тут і новий салат, і м'ясний рулет, і оригінальна закуска з печінки, і закусочний торт з гарбуза та швидкі і оригінальні канапе з червоною рибою.
1. М'ясний рулет:
Для омлету:
яйця - 4 шт.
сметана - 100 г
манка - 20 г
сир - 150 г
сіль - щіпка
Для фаршу:
м'ясо - 500 г
цибуля - 1 шт.
сіль 
спеції
зелень

2.Гарбузовий торт:
     Коржі:
гарбуз очищений - 500 г
сметана - 200 г
 яйця - 4 шт.
 борошно - 300 г
  сода - 0,5 ч.л.
  паприка - 1 ч.л.
  олія - 2-3 ст.л.
   спеції
   НАЧИНКА:
   сир фета - 200 г
   морква - 1 шт.велика
   часник - 2-3 зуб.
  сметана - 4-5 ст.л.

3. Печінкова закуска
       печінка - 500 г
       цибуля - 2 шт.
       олія - 2-3 ст.л.
       сметана - 100 г
        масло - 100 г
       насіння соняшника - 100 г

4.Салат з грибами:
Омлет:
яйця - 2 шт.
молоко - 2 ст.л.
борошно - 1 ст.л.
сіль
Для салату:
філе куряче - 1 шт.
кукурудза - 0,5 б.
листя салату - 1 шт.
гриби мариновані - 0,5 л
Соус:
соєвий соус - 2 ст.л.
олія - 2 ст.л.
лим.сік - 1 ст.л.

5. Канапе з рибою:
грінки - 1 уп.
масло 
лосось слабосол. - 150 г (можна замінити оселедцем)
ківі -  2 шт.

Є з чого вибрати, чим мотивуватися, чим насолоджуватися і що творити! Почнімо зиму смачно!

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.28
    Купівля 39.28
    Продаж 39.79
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
7 травня
09:21
Ексклюзив
Часів Яр
Цивільні громадяни ще мають можливість виїхати з Часового Яру, - начальник міської ВА Чаус
09:16
дощь, гроза, парасоля, негода
Грози та шквальний вітер: надзвичайники попередили про погіршення погоди в Україні
08:33
Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі
Ядерні погрози Кремля: США назвали "найлегший спосіб захистити війська РФ" від зброї, наданої Україні
08:07
У Бахмуті ворог влучив у Палац культури імені Мартинова.
РФ зруйнувала або пошкодила щонайменше 1062 культурні пам'ятки України за час масштабної війни
08:07
OPINION
Павло Вернівський
Зброї багато не буває
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 15 танків, 37 артсистем і понад 1100 військових, - Генштаб
07:32
війна з росією пожежа безпілотник ППО
Один з найбільших НПЗ у російському Туапсе відновив роботу після атаки дронів у січні, - Reuters
07:03
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Шольц підтримав спрямування доходів від заморожених активів РФ на зброю для України
06:55
Кіліан Мбаппе, Матс Хуммельс, ПСЖ - Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ - "Борусія": де та коли дивитися повторний півфінал Ліги чемпіонів
06:35
У Каннах пройде благодійний вечір української культури Ukrainianfashion Film Festival
06:03
Франція
"Протягнули руку російському народу": у Франції пояснили запрошення росіян на урочистості в Нормандії
05:33
Японія
Сухопутні війська Японії та Німеччини вперше проведуть спільні навчання
05:06
Вакцина від коронавірусу
За сприяння Світового банку Україна оновлює обладнання для зберігання вакцин
04:37
Гітанас Науседа
Литва приєднається до ініціативи з постачання Україні систем ППО
04:13
Джорджія Мелоні
Журналісти державного телеканалу Італії RAI оголосили страйк, звинувативши уряд у втручанні
03:34
Словаччина, Німеччина, ППО, війна з росією
Німеччина готова оперативно розгорнути у союзників 35 тисяч військових, - Шольц
02:33
спорт важка атлетика війна з росією
На війні з Росією загинув учасник Олімпіади і дворазовий чемпіон Європи Олександр Пелешенко
01:56
військові навчання, Нідерланди
Стримування Росії: Нідерланди продовжать військову присутність у Литві до кінця 2026 року
01:27
Оновлено
Ізраїль танк
Ізраїль завдає ударів по об'єктах ХАМАС у Рафаху
00:44
росія ядерна зброя
США не бачать ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї в Україні
00:27
Олаф Шольц
Безпека, оборона, Україна: прем'єри країн Балтії провели переговори з Шольцом
00:07
Китайські хакери зламали сайт міністерства оборони Великої Британії, - Sky News
2024, понедiлок
6 травня
23:34
Безпекова угода з США може бути підписана в травні, - ОП
23:17
Поліція РФ
Білий дім офіційно підтвердив затримання в Росії американського військового
23:06
Ріші Сунак
У Британії подадуть вотум недовіри уряду Ріші Сунака
22:57
Угорщина
"Виходячи з елементарної гуманності": Угорщина не видаватиме українських біженців
22:34
В Україні продадуть санкційний завод, конфіскований у російсько-грецького олігарха Саввіді
22:16
Володимир Путін
Франція відправить свого представника на "інавгурацію" Путіна, - Reuters
22:07
речник Держдепу США Метью Міллер
Держдеп США: Путін - президент РФ і діятиме в цій ролі
21:46
US Department of Defense
Коли Нідерланди постачатимуть Україні F-16: заява міністерки оборони Оллонґрен
21:08
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
Макрон вітає зобов'язання Китаю утримуватися від продажу Росії зброї
21:07
фейк
"Росія рухається до проведення трибуналу над політичними керівництвом України": російські фейки за 6 травня
20:45
Кримський міст
Росія припинила використовувати Кримський міст для забезпечення військ, - The Independent
20:31
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Пентагон уклав з компанією SARA контракт щодо модернізації керованих авіабомб JDAM для ЗСУ. Колонка Сергія Згурця
20:17
інвалідний візок
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю через війну: що потрібно зробити
20:02
Оновлено
Дніпро-1 - Кривбас
УПЛ: "Дніпро-1" переміг "Кривбас", "Верес" переміг в битві аутсайдерів: результати 27-го туру
20:02
Володимир Зеленський
Робимо максимум, аби дати більше зброї ЗСУ, – Зеленський на Ставці
20:02
OPINION
Владислав Фарапонов
Чому Мішель Обама не балотуватиметься у 2024 від демократів замість Байдена
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 803-го дня війни: біля Євпаторії уразили швидкісний російський катер, СБУ викрила агентів ФСБ
19:58
Укрнафта
Укрнафта та АРМА просять дозвіл у Антимонопольного комітету, щоб розпочати управління активами групи "Татнєфть"
Більше новин