Неофіти прийшли до влади. Що пишуть світові ЗМІ про вчорашні вибори в Україні

22 липня, 2019 понедiлок
12:52
Зміст

Іноземні медіа описали перемогу "Слуги народу" на виборах як "успішний другий акт" президента Зеленського. Багато з них також звернули увагу на виклики, які стоять перед новою владою, аби втілити передвиборчі обіцянки, а ймовірним партнером по коаліції одностайно назвали "Голос"

Партія "політичних неофітів" Володимира Зеленського виграла вибори, пише Financial Times.

"Слуга народу" "створена більшим чином із свіжих політиків, у тому числі активістів та підприємців", хоча "деяких із її кандидатів пов'язували з Ігорем Коломойським", пише газета.

Інвестори сподіваються, що президентська партія створить реформаторську коаліцію з "Голосом" і збереже програму МВФ, пише видання.

"Зеленського, який пообіцяв прискорити реформи і при цьому залишити курс Києва на інтеграцію з ЄС і НАТО, тепло прийняли іноземні партнери Києва", - пише видання.

"Але його нещодавній заклик люструвати чиновників, які служили за його попередника, засудили країни Великої сімки".

Стурбованість посилилась, коли поліція розпочала слідство стосовно бізнесу, пов'язаного з Порошенко, додає газета.

"Найнесподіваніший український президент Володимир Зеленський, здається, завершив ще один успішний акт, де виборці дали його не протестованій партії панівну перемогу", - пише Independent.

Видання також пише, що "сильні" результати "Голосу" означають, що він зможе створити коаліцію "споріднених сил".

Вакарчук - інший "головний переможець" виборів, додає видання. Для багатьох він був більш пристосований до політики, аніж Зеленський, уже попрацювавши в парламенті у 2007-08 роках.

"Наявність "Голосу" в парламенті прибрало великий головний біль Зеленського - перспективу переговорів із партією "Батьківщина", - пише газета.

"Тимошенко, хитра і набагато досвідченіша колишня прем'єр-міністр, цілилася повернутися до своєї минулої ролі".

Для партій минулого скликання, результати стали "принизливою поразкою", додає видання.

"Тріумф Зеленського означає, що його партія домінуватиме парламент, і він може стати одним із найсильніших лідерів в історії цієї геополітично важливої колишньої радянської республіки", - пише Washington Post.

Аналітики називають "Голос" найімовірнішим партнером по коаліції, пише газета.

Однак порядок денний президента досі викликає питання, додає видання. Деякі його кроки стурбували Захід, зокрема, законопроєкт про люстрацію.

Газета цитує 26-річного ІТ-спеціаліста Ігора Климончука, який бачить у команді "Слуги народу" "багато старих корумпованих облич, які намагаються видати себе за нових", а тому підтримав "Голос".

"Українці в переважній більшості проголосували за партію свого президента - колишнього коміка на парламентських виборах, закріпивши владу політичного новачка в критичний момент для відносин країни з Росією і Заходом" - констатують журналісти The Wall Street Journal.

 

На їхню думку, щоб виграти парламентські вибори, "41-річний пан Зеленський застосував таке ж поширене невдоволення правлячим класом, що катапультувало його у президентське крісло у квітні". Втім, на думку журналістів, тепер, коли Зеленський має потужну підтримку у парламенті, йому доведеться зіткнутися з низкою непростих випробувань, пов'язаних із виконанням обіцянок.

 

"Люди не хочуть, щоб стара система була повернута назад, тому він все ще працює на надію", - наводить видання слова Балажа Ярабіка, аналітика Фонду Карнегі. "Але тепер справжнє питання, чи може він виконати великі очікування, які виборці мають на нього?"

Партія Зеленського схильна правити самостійно, особливо враховуючи законопроєкт "Голосу" про "деолігархізацію" економіки, пише Liberation у статті під заголовком "Незупинна хвиля Зеленського".

Теоретично, президент не проти такого закону. "Однак зв'язки багатьох його членів партії з олігархічними групами, особливо Ігорем Коломойським, можуть створити великі перешкоди", - зазначає видання.

Викликає стурбованість також заклик до місцевих виборів, який може повністю передати владу в руки Зеленського, пише видання.

Зеленський позиціював себе як "альтернативу" старим політикам, однак його зв'язки з Коломойським розбудили побоювання, що повториться "знайома історія", пише New York Times.

Експерт Вадим Карасьов із Інституту Глобальних Стратегій в Києві каже, що олігархи матимуть величезну владу в країні після виборів, пише газета.

"Буде багато нових облич, але з точки зору неформальної влади в країні, все буде сак само", - сказав він.

"Загальний курс буде більш центристським, влада буде балансувати між Росією та Заходом і намагатиметься звернути увагу до внутрішніх справ".

Інший експерт, Володимир Фесенко, каже, що буде одна відмінність - Зеленський нестиме відповідальним за помилки.

"Аргумент, що він не може втілювати свою політику, вже не діятиме, - каже він. - Адже він матиме рішучий вплив на центральну владу та повну відповідальність за все, що діятиметься в країні".

"Володимир Зеленський завершив свій блискавичний напад на українську політичну сцену", - пише Le Monde.

Він блискуче зіграв другий акт свого захвату влади, пише газета. Для нього це - "історичний подвиг".

Попри очікування, перші результати з одномандатних округів свідчать про те, що кандидати від "Слуги Народу" "скинули з престолу" добре влаштованих місцевих еліт, які "чудово володіють мистецтвом кумівства".

Якщо "Слуга народу" створить коаліцію з "беззаперечно ліберальним та реформістським" "Голосом", це дозволить поставити нову владу під нагляд, пише видання. Адже в партії Зеленського є "багато невідомих", яких підозрюють у зв'язках з олігархами.

Опозиція того парламенту, що завершив свою роботу, була "зручним виправданням" для "безрезультатних перших місяців президентства", пише газета.

Однак тепер настав час втілити всі перевиборчі обіцянки - скасування депутатської недоторканності, фіскальна амністія, судова реформа, лібералізація економіки, електронний уряд, а також поступки від Путіна щодо миру на Донбасі.

"Задача - скинути політико-мафіозну систему, засновану на непрозорості та кулуарних договорах, - звичайно, величезна, враховуючи слабкість державних інститутів, але президент має більший простір для маневру, аніж будь-який із його попередників", - пише газета.

"Здається, українці дали карт-бланш своєму новому президенту, колишньому коміку та новачку в політиці Володимиру Зеленському", - пише Le Figaro.

Це - "рекордна перемога для партії" в Україні за часи незалежності, нагадує видання.

Експерти кажуть, що від 50 до 70 відсотків депутатів будуть "новими обличчями".

"Це - поворот для цієї колишньої радянської республіки, в політичному пейзажі якої до цього часу домінували еліти, які зросли в Радянському союзі", - пише видання.

"Більшість - за мир в Україні", - такий заголовок в іспанській газеті El Mundo.

"Настав час українцям пізнати справжнього Зеленського", - пише газета.

Партії президента буде важко з кимось домовитися, не втративши свій імідж "модернізації знизу", пише видання. Найкраще для неї підходить "Голос", який нагадує тон антиістеблішменту "Слуги народу".

Всі інші партії направлені до Росії або, у випадку "Батьківщини", до "вічної української еліти", пише видання. Партія Тимошенко погано підходить "Слузі народу", враховуючи можливість скасування депутатської недоторканності та боротьби з корупцією.

"Єврейський комедіант, який став президентом, отримав широкий мандат на виборах", - констатують журналісти The Times of Israel. Вказуючи на те, що результати голосування - це, фактично, мандат на перезавантаження політики країни.

"Без більшості Зеленський повинен буде сформувати коаліцію і він вже вказав на те, що віддає перевагу іншій новій політичній силі - партії Голос рок-зірки Святослава Вакарчука" - пишуть журналісти AFP. "Результатом стане кульмінація приголомшливого повороту в українській політиці, яка приведе до парламенту та уряду безліч новачків" - констатують оглядачі. Нагадуючи при тому, що новачкам доведеться зіткнутися з довгим переліком проблем у країні.

Схожої думки дотримуються і оглядачі Reuters. "Вибори дають Зеленському міцніший контроль над країною... але новому уряду також необхідно буде запровадити реформи, узгоджені з міжнародними донорами, щоб забезпечити мільярди доларів нових кредитів, і зберегти стабільність економіки". Наголошуючи при тому, що Зеленському і його політсилі - як і попередникам на політичному Олімпі - доведеться шукати співпраці з МВФ - вимоги якого часто дуже далекі від тих обіцянок, які українські партії дають громадянам перед виборами.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.88
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
20:50
Роберт Фіцо
Нога словацького солдата не перетне український кордон, – Фіцо
20:38
TikTok
Найбільше – на YouTube: в Україні зафіксували домінування державної мови в соцмережах
20:33
Зеленський
Зеленський про саміт у Швейцарії: "Це буде перший реальний шанс для відновлення миру"
20:10
війна з Росією кримінал Росія
У РФ канібала та вбивцю-маніяка відправили з колонії на війну в Україні
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Неповоротка юстиція серед інституційного свавілля
19:53
зерно, зернова угода
Аграрії просять уряд продовжити бронювання працівників від мобілізації на три місяці
19:44
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 31 атаку на Авдіївському напрямку й завдали ударів по 9 районах зосередження військових РФ
19:41
світ Киргизстан ДТП діти
У Киргизстані вантажівка в'їхала в гурт школярів під час свята: постраждали 29 дітей
19:40
Instagram ввів санкції проти Pornhub
Власник PornHub зареєструвався в Україні як платник ПДВ, – Гетманцев
19:22
Фінляндія та Швеція
У Швеції розпочались навчання НАТО, на яких відпрацьовують підтримку підрозділів США
19:00
Раян Гарсія (в центрі) та Девін Хейні
Боксер, який завдав першої поразки кривднику Ломаченка, провали тест на допінг
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 799-го дня війни: перспективи знищення Кримського мосту та ураження російського ЗРК "Бук" бійцями ССО
18:56
Авріл Хейнс
Розвідка США спрогнозувала імовірність швидкого завершення агресії РФ проти України
18:44
РФ таємно постачає КНДР нафту попри обмеження ООН, - Білий дім
18:37
Огляд
ракета "Довгий Нептун"
Долетить і до Москви, і до Грозного: що відомо про "Довгий Нептун" – українські ракети, які летітимуть на 1000 км
18:17
діти, злочини росії
Катар знайшов важелі впливу на РФ щодо повернення депортованих українських дітей, – Лубінець
18:07
OPINION
Валерій Пекар
Життя в умовах невизначеності
18:04
Оновлено
обстріл Харківщини
РФ ударила по Дергачах на Харківщині: серед постраждалих – вісім дітей
18:03
Тарас Кремінь
У 2023 році в ефірах загальнонаціональних телерадіокомпаній не звучало жодної російської пісні, - мовний омбудсмен Кремінь
18:01
Газпром
Газпром у 2023 році недоотримав майже $20 млрд
17:53
Юлія Свириденко
В уряді назвали напрями економіки, які потребують найбільших інвестицій
17:43
Естонський депутат задля збору грошей на ЗСУ приїхав велосипедом з Таллінна до Києва
Естонський депутат задля збору грошей на ЗСУ приїхав велосипедом з Таллінна до Києва
17:37
Китай
Китай попередив, що вживатиме заходів для захисту своїх компаній у відповідь на санкції США
17:35
Збірна України з волейболу
Лідери збірної України з волейболу відмовилися грати за команду в новому сезоні
17:33
Вірменія Україна Дмитро Кулеба
Ситуація в Україні та на Південному Кавказі: Кулеба провів консультації з очільником МЗС Вірменії
17:23
Володимир Зеленський
Ситуація на фронті, фортифікації, графіки надходження зброї: Зеленський провів засідання Ставки
17:21
Ексклюзив
Еммануель Макрон
Ми ввійшли у цікаву геополітичну гру: Defence Express про заяву Макрона щодо можливого введення іноземного військового контингенту в Україну
17:13
На фото: кадр з фільму "Нам своє робить"
Вийшов тизер документального фільму "Нам своє робить" про гумор в армії
17:12
Непокаране зло повертається
Російські бойовики проводять "лекції" для школярів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:09
опалення
Нафтогаз пояснив, завдяки чому Україна успішно пройшла опалювальний сезон
16:59
Грузія
М'яч на вашому боці: Брюссель попередив Грузію про загрозу зриву інтеграції в ЄС
16:47
На фото: Андрій Науменко з гурту Nahaba
Фіналіст Нацвідбору Євробачення-2024 з гурту Nahaba Науменко служить у Повітряних силах
16:45
Експодатківець через старі зв'язки "продавав" посади ухилянтам: СБУ та Нацполіція викрили 8 схем уникнення мобілізації
16:43
Ексклюзив
Будинок профспілок в Одесі , травень 2014 року
"Основні фігуранти досі не покарані": журналістка Казанжи про події у Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року
16:37
Андрій Пишний
Глава НБУ Пишний оцінив, чи покриють заморожені активи РФ збитки від війни
16:25
Емманюель Макрон і Олаф Шольц
Безпека та політика щодо Китаю: Макрон та Шольц зустрінуться перед візитом Сі у Францію, - Politico
16:19
Укрзалізниця зафіксувала зростання пасажиропотоку: названо найпопулярніші напрямки
16:10
TikTok
TikTok поверне пісні Біллі Айліш і Аріани Гранде після укладання нової угоди з Universal
16:09
Едгарс Рінкевичс
Президент Латвії Рінкевичс заявив, що переговори про вступ України до ЄС будуть складними, але розпочати їх можна вже в червні
16:08
Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко
У ДПСУ розповіли, на якому напрямку Росія застосовує найбільше ДРГ
Більше новин