F-16 над степом широким

Мирослав Чех_
11 липня, 2014 п'ятниця
08:23
Зміст

Путін і російські еліти знають, що в них немає шансів у конфронтації з Європою та Америкою. Вони є сильними виключно за рахунок слабкості Заходу і боягузтва його політиків

Професор Збігнев Бжезінський переконує (останній раз він робив це 16 червня у Вашингтонському Центрі Вудро Вільсона), що Захід має підтримати Україну, а водночас розвіяти побоювання Росії. Тобто, потрібно допустити членство України в ЄС і виключити її приналежність до НАТО. Інтеграція з ЄС – це довгий процес, відповідно, негативні наслідки цього кроку не будуть нищівними для Росії. Інша справа з Північноатлантичним Альянсом – «достатньо подивитися на карту, щоб зрозуміти, що для Росії це надзвичайно важливо з психологічної і стратегічної точок зору. Україна не може стати учасницею НАТО», пише Gazeta Wyborcza.

Підбадьорений цією аргументацією «старого ворога» (у Москві так сприймають професора Бжезінського) Володимир Путін в минулий вівторок заявив російським послам, що Росія була змушена зайняти Крим, адже інакше там розташувалися б війська Альянсу. «А це означало б, що НАТО мало б свою базу в Севастополі, що відкинуло б Росію в часи правління Петра І», - змальовував Путін химерні картинки. В свою чергу, на засіданні Ради Безпеки Росії прозвучали аргументи, що люди на Донбасі постали, бо не хотіли бачити у себе вдома війська НАТО.

Очевидна брехня. Окупація Криму була першим етапом кремлівського плану поділу України. На Донбасі з’явилися російські диверсанти і терористи, бо з Донецька та Луганська мав розпочатися наступний етап – зайняття Сходу та Півдня України. План не вдався, і Путін шукає спосіб, аби з щонайменшими втратами в очах росіян вийти з глухого кута, в який сам себе загнав. 

Не треба полегшувати  йому це завдання і шукати  компроміси  ціною життєвих інтересів України і держав Центральної та Східної Європи. Достатньо подивитися на карту, щоб зрозуміти - Україна з стратегічних та психологічних міркувань має стати членом НАТО. А якщо з якихось приводів це сьогодні неможливо, Альянс має заключити з Києвом угоду, яка гарантуватиме йому військову допомогу в випадку агресії.

Інженерні споруди

Україна сьогодні нагадує клин, вбитий углиб території, контрольованої Москвою – Росії, Білорусі, Придністров’я і Криму. Це 3 тисячі кілометрів кордону. До цього додається морський кордон, майже повністю відкритий після анексії Криму. Для порівняння –  кордон України з чотирма державами, що входять до ЄС і НАТО (Польща, Румунія, Угорщина і Словаччина) – це 1,2 тисячі кілометрів. І на відміну від кордонів з державами ЄС, кордон з Росією та її сателітами не має натуральних перешкод. Він проходить степами, лісами й полями.

Ігор Коломойський, губернатор Дніпропетровщини і один з олігархів, запропонував відділити Україну від Росії стіною на зразок тієї, що ділить Ізраїль і Палестину. Він порахував, що таку стіну можна звести за півроку. Реалізуючи її, на думку Коломойського, можна забезпечити працею українські металургійні підприємства. Українська РНБО, в свою чергу, прийняла рішення про будівництво на кордоні з Росією «інженерних споруд», які мають унеможливити проникнення на територію держави диверсантів і зброї з Росії.

Українці роблять прості висновки з географії та факту конфронтації з Росією, яка триває вже сім місяців: вони мають навчитися жити у стані постійної загрози незалежності і безпеки своєї країни. А це означає встановлення пріоритетів у напрямках оборони, мілітаризації і підтримування патріотичного духу. В інтересах Заходу є те, щоб українці не відчували загрози з усіх сторін (в момент російської анексії Криму Віктор Орбан заявив, що Будапешт вимагає автономії для угорської меншини на Закарпатті), і щоб Європа і Захід сприймалися, як віддані союзники. Це перший аргумент.

По-друге, формула «ЄС – так, НАТО – ні» - шкідлива. Ми добре її знаємо, бо саме про це йшлося в торгах з Путіним Німеччини і Франції напередодні саміту НАТО в Бухаресті у квітні 2008 р. Україна і Грузія подали заявки на приєднання до Плану дій з членства в Альянсі, та Кремль став поперек дороги. Берлін і Париж тоді переконували визнати його правоту, а взамін мали отримати згоду Росії на Асоціацію Києва і Тбілісі з ЄС. Через півроку відбулася російська агресія щодо Грузії, тепер Росія напала на Україну. Привід – прагнення цих країн до Асоціації з ЄС. А після «переможного маршу» українськими степами мала надійти черга Молдови, країни Балтії і Балкани.

Повернення до концепції шестирічної давнини було б справжнім подарунком для невиліковного агресора. Йдеться про те, що Захід не поспішає з прийняттям України в європейську сім’ю, адже – як сказав нещодавно голова французького МЗС – «багато країн в ЄС неготові до цього». Коли вони будуть готові? Цього не знає ніхто.

До Путіна починає доходити

Аргумент третій – в Європі за безпеку відповідає не ЄС, а НАТО, і наразі це не планується змінювати. Формула «ЄС – так, НАТО – ні», є, по суті, згодою на перебування України у сфері «особливих інтересів» Росії. Професор Бжезінський пропонує США надати українцям сучасне протитанкове озброєння та ручні ракети, щоб мати можливість протистояти російським танкам в умовах міста. Як чеченці в Грозному у 1994-му – та це навіть не напів-засіб.

У вівторок Путін нарікав, що в усьому винна американська доктрина залякування. Звісно, агресора потрібно залякати, щоб відбити в нього прагнення до нових завоювань. Цієї мети не досягнути за рахунок перспективи сотень тисяч українців, вбитих в героїчних боях – адже це лише гратиме на руку Путіну. Найбільш гідні загинуть, а з тих, хто виживе, він зробить слухняних громадян імперії. Подібну тактику застосував Сталін, влаштувавши Голодомор.

НАТО відлякує військовим потенціалом і принципом «Один за всіх, і всі за одного». Ніщо не перешкоджає розповсюдити цей принцип і на Україну та інші пострадянські держави. Цього хочуть їхні суспільства – згідно останніх соціологічних досліджень, в Україні прихильники членства в Альянсі переважає над противниками. І кількість прихильників зростає.

Українська армія стає все більш досконалою військовою машиною. На базі частин, які беруть участь в операції на Донбасі (близько 30 тисяч осіб), невдовзі постануть нові ударні сили для відсічі російського вторгнення. Важливим є також потенціал української оборонної промисловості, яка може виробляти сучасні БМП і танки, протитанкову і зенітну зброю, гелікоптери, літаки і кораблі. 

Та для того, щоб відлякати потенційного агресора, достатньо було б заяви НАТО про те, що союзники беруть контроль над українським повітряним простором.

Четвертим аргументом є те, що проблеми Росії не мають об’єктивного характеру, бо ця країна має все, чого потребує велика держава. Проблемою є Путін, який втратив контакт з реальністю, але не на стільки, щоб не реагувати на зовнішні подразники. В березні або квітні він міг зайняти «континентальну» Україну, та не зробив цього. Українці чинили опір, і їх в цьому підтримав Захід – особливо США. 

Путін і російські еліти знають, що в них немає шансів у конфронтації з Європою та Америкою. Вони є сильними виключно за рахунок слабкості Заходу і боягузтва його політиків. Саме тому достатньо показати, що гра для Москви закінчена, бо ми живемо у XXI, а не у XIX столітті. Трохи показяться і заспокояться. Людей вони не цінують, та гроші рахують вправно.

Нарешті, аргумент п’ятий. Історики і політологи люблять сперечатися про кордони Європи. Особливе місце в цих диспутах займає Україна – двомовна країна, в якій більшість населення сповідує Православ’я. В зв’язку з цим, одні кажуть, що Україна не належить до Європи, як спільноти західної цивілізації, інші кажуть, що належить лише частково «До Збруча», тобто, до східного кордону ІІ Річпосполитої, або «До Дніпра», тобто, до кордону І Річпосполитої.

Війна, яку розв’язав Путін, визначила політичні кордони цілого західного світу. Вони знаходяться там, де лежать могили українських солдатів – 600 км.по прямій лінії від Москви. Українці боронять свою країну, бо хочуть зберегти волю, демократію, громадянські права і свободи – основні цінності, на яких побудований Північноатлантичний Альянс. НАТО заперечило б саме собі, якби відмовило у членстві або вагомій допомозі країні, яка в ім’я цих цінностей платить кров’ю своїх солдатів.

Перефразуючи Єжи Гедройца, можна сказати, що без Європи (об’єднаної і зв’язаної союзом з США) не буде незалежної України. Водночас, без незалежної і демократичної України Європа буде нестабільною, і знаходитиметься під постійною загрозою сусіда, який чхав на її єдність і свободу.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
11 травня
05:30
Анонс
Невертон (праворуч) та Олександр Тимчик, Динамо - Шахтар
УПЛ: розклад матчів і трансляцій 28 туру
04:55
Кримський міст
Партизани пообіцяли "справжній літній сезон" для росіян у Криму
04:13
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Луніну не довірять місце у воротах "Реала" у фіналі ЛЧ, - The Athletic
02:59
Джон Кірбі
США оцінили імовірність серйозного прориву росіян під час нового наступу
02:31
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі
Усик прибув на бій з Ф'юрі у Саудівську Аравію
01:53
Херсон
"ЗСУ обстрілюють цивільних, які намагаються покинути Херсон": російські фейки за 10 травня
00:55
Нафтобаза. Ілюстрація
"Нова ціль для удару": партизани "Атеш" розвідали велику нафтобазу окупантів неподалік Сімферополя
00:02
Артем Довбик (ліворуч)
Довбик та Циганков віддали асисти у матчі "Жирони" у Ла Лізі
2024, п'ятниця
10 травня
23:32
Ірина Геращенко, стрибки у висоту, легка атлетика
Геращенко принесла Україні першу в сезоні медаль "Діамантової ліги"
23:15
Ексклюзив
Андрій Яніцький
За часів Зеленського уряд перетворився на "декорацію", - Яніцький про звільнення Кубракова
23:11
Оновлено
знищена ворожа техніка
"Наші воїни, артилерія та дрони дають відповідь окупанту": Зеленський про спробу росіян прорвати українську оборону на Харківщині
23:05
терористи ХАМАС
ХАМАС заявив, що прагне укласти угоду про перемир'я, але "Ізраїль хоче війни"
22:43
Вселенський Патріарх Варфоломій
Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив участь у Саміт миру
21:34
Ексклюзив
путін
Це сором для Путіна: дипломат Чалий про лідерів інших країн, які були присутніми на параді 9 травня
21:30
Володимир Зеленський
"По всій лінії фронту – важкі бої": Зеленський заслухав доповідь Сирського
21:29
Кіліан Мбаппе, ПСЖ, Ліга чемпіонів
Мбаппе оголосив, що залишає ПСЖ
21:22
Укрпошта
Укрпошта виставлятиме на аукціонах незатребувані посилки
21:09
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Концентрація військ РФ, загроза рейдових дій у напрямку Харкова та ситуація біля Авдіївки. Воєнні підсумки тижня
20:56
Огляд
Сила "Королівства планети мавп": що подивитися на вихідних
20:52
Оновлено
США Україна
БМП Bradley, ракети для Patriot та NASAMS: Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
20:51
Канада
Канада виділить $55 млн на закупівлю систем ППО для України
20:51
Інгулець
У Першій лізі визначився другий володар путівки до УПЛ
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
Більше новин