Чарівник із Країни Сонячних Зайчиків

Ярина Цимбал
17 серпня, 2014 неділя
18:23

Яким був насправді дитячий письменник Всеволод Нестайко

Всеволод Нестайко був справжнім письменником. Справжнім, бо на його книжках виросло вже три покоління. Бо його читають і діти, і дорослі. Бо казковий світ його книжок, прочитаних у шкільному дитинстві, не відпускає все життя. Бо означення «радянський» до нього так і не причепилося. І ніколи він не був просто дитячим письменником.

Всеволод Зіновійович Нестайко народився в Бердичеві 1930 року, у три роки залишився без батька, в його одинадцять почалася війна і хлопець пережив два роки німецької окупації в Києві. Пізніше він не любив згадувати ті часи, навпаки, не мавши щасливого дитинства, він створив його у своїх книжках для своїх читачів: «Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати... Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше».

Перша книжка Нестайка, «Шурка і Шурко», вийшла 1956 року. Важко уявити, коли це було. Моєму батькові було шість років, а мамі три. «В країні Сонячних Зайчиків» з’явилася 1959 року. За рік перед тим, 1958-го, молодий автор вступив до Спілки письменників і відтоді у різних довідниках та енциклопедіях його офіційно іменували українським радянським письменником. Чи було щось радянське у його творах? Ява й Павлуша, веселі й кмітливі васюківські тореадори, — чи могли вони бути зразком для юних піонерів? А «Чудеса в Гарбузянах»? А «Пригоди Грицька Половинки»? Секрет популярності Нестайка в тому, що його герої не книжні, а живі й звичайні, як читачі, як їхні друзі, сусіди й однокласники.

Котька — неголовний герой цієї книжки. Такі, як він, не бувають головними героями. Такі, як він, — це маси. Таких тисячі і мільйони...

І не відмінник, і не двієчник.

І не бешкетник, але й не тихоня.

Як усі бігають на перерві по коридору, то й він бігає. Як усі галасують, то й він галасує. Як усі мовчать, то й він мовчить.

У гурті ви його й не помітите. Середній на зріст. Волосся русяве. Очі сірі. От тільки ім’я — Котька. Взагалі-то він Костя. Костянтин. Костянтин Сергійович Швачко. Але мама, ніжна й любляча мама, ще сповиваючи його, чорного й писклявого, назвала його лагідно й пестливо: «Котя... Котику... Котику мій рідненький!..» І на все хлоп’яче життя лишився він з отим котячим ім’ям. Аж поки не виросте й не стане Костянтином Сергійовичем. Та коли ж це воно буде!.. Ех, мама, мама!..

От у Дмитрухи ім’я — Ігор!.. Оце ім’я! Мужнє, красиве. Навіть опера є — «Князь Ігор». Що, не могли йому таке дати? Був би Ігор Швачко, Ігор, а не Котька. Зовсім інша справа. Ех!

Взагалі Котька мав великі претензії до своїх батьків.

— Теж іще! Обивателі!.. — казав він, презирливо кривлячись. — Не могли на роботу в село після інституту поїхати!

— Так маму ж в аспірантурі залишили, — усміхався тато. — А мене на завод призначили.

— Потрібна була комусь та аспірантура!.. Що, не могла б учителькою в селі працювати? А ти яким-небудь механізатором? А! — Котька махав рукою. — Зіпсували мені все життя!

Батьки весело сміялися з тих розмов.

А втім, Котька говорив цілком серйозно. Бо...

— Той, хто ніколи не жив у селі, — пігмей і більше нічого! З ним нема про що балакати. Розумієте? Бо він не знає життя. І взагалі нічого не знає.

Так казав Ігор Дмитруха. Ігор Дмитруха, чий авторитет був для Котьки більший за всі авторитети на світі. Включаючи тата, маму і завпеда Світлану Пилипівну.

Котьчине серце стискалося від сорому і ганьби. Котька ніколи не жив у селі. Мало сказати — не жив, ніколи навіть не був у справжньому селі. Ну що ти зробиш, коли так склалося, що Котька народився і все життя прожив у Києві на вулиці Саксаганського, на четвертому поверсі п’ятиповерхового будинку. Правда, Ігор Дмитруха теж живе в тому ж будинку, тільки на другому поверсі. Але Ігор Дмитруха щороку на ціле літо їздить у село на Полтавщину. Там у нього і дід, і баба, і тітка з дядьком, і двоюрідні брати й сестри.

А в Котьки, хоч ти лусни, жодного ніде в селі родича. Всі у Києві, а одна тітка в Харкові, а дядько в Жмеринці, а ще один дядько в Свердловську. І все.

На початку двотисячних Нестайко відредагував і трохи переробив безсмертних «Тореадорів з Васюківки», давши їм нове життя. Книжка вийшла у видавництві «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА» і за популярністю обігнала навіть Гаррі Поттера. Або гостювала торік у мене подруга з Луганська і накупила для дітей україномовних книжок. На обкладинці однієї з них я з подивом прочитала: Всеволод Нестайко «Дванадцять з хвостиком». Оцінки у школі змінилися, а діти ні, — вони й досі пишуть листи улюбленому письменникові. Коли Всеволод Зіновійович осліп, листи йому читала дружина, вона ж підтримувала стосунки з юними і не зовсім читачами. Письменник до кінця життя зберіг дитячі риси — любив солодощі і не втратив здатності радіти.

Нещодавно мій тридцятирічний брат захотів перечитати «Незвичайні пригоди у лісовій школі». Подумалося, як давно це було: у районній бібліотеці раптом пощастило — на столі лежала книжка Нестайка і ніхто на неї тої миті не претендував. І я, вже доросла, як мені здавалося, школярка, вдома вголос читаю братові про пригоди Колька Колючки й Косі Вуханя, а самій страх як цікаво. І звичайно, коли брат пішов до школи, вчительку звали Пантерою Ягуарівною. «Незвичайні пригоди в лісовій школі» знайшлися у колеги, син якої ходить до третього класу і саме зачитується Нестайком. Потерту, бувалу в бувальцях книжку дбайливо загорнули в целофан. Ми поводилися з нею обережно, бо я знаю — її ще читатимуть діти хлопчика, який восени піде лише в четвертий клас.

У країні, зараженій ідеологією, Всеволодові Нестайку годі було сподіватися на Шевченківську премію. Хоча він зібрав усі можливі нагороди, якими відзначають дитячих письменників, серед них і найвищу — «Тореадорів з Васюківки» ще 1979 року занесено до Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена. Та головне — це любов і щире захоплення кількох поколінь, які виростали на його книжках, читали вечорами, доки батьки сварилися і примусово вимикали світло, клали під зошитом на парті, щоб вигадати хвилинку на уроці й перегорнути наступну сторінку — що там із Явою й Павлушею.

Дитячі письменники справжні і тому безсмертні. І тут не треба високого пафосу — вони живуть у створених ними світах. Туве Янссон — у країні Мумі-тролів, Астрід Ліндгрен — на даху в хатинці з Карлсоном. Всеволод Нестайко переміг пана Морока і житиме відтепер у Країні Сонячних Зайчиків.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
05:15
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин