Героями «Новоросії» рядитися не стануть навіть фанати Геловіну

Олексій Кафтан
1 листопада, 2014 субота
05:00

Торік напередодні Геловіну в США вибухнув скандал: у продажу торгової мережі Walmart з’явився костюм «бородатий мужчина», в якому без труднощів вгадувався Усама бін Ладен

Покупці вирішили, що образ хоч би й убитого, але ініціатора найбільших терактів в історії США, недоречний навіть для свята нечисті. Подібне, слід сказати, трапилось не вперше – щоправда, раніше любителі кинути виклик суспільній моралі рядилися в шати терориста №1 кустарного, а не фабричного виробництва.

Чому я про це згадав? Ну, звісно, «свято наближається», визнаємо ми його чи ні, глобалізація бере своє. Тож, бін Ладену вже гарантовано місце на костюмованих вечірках (не мейнстрімових, звісно. Тут він лишатиметься таким самим табу, як і Гітлер з есесівськими офіцерами). А надто – в іграх, пригодницьких фільмах тощо. Тим більше, що культурна іпостась історичної постаті, як правило, дуже скоро починає жити життям, окремим від прототипу – особливо в наш медійний час. Надзвичайність, як у позитивному, так і в негативному сенсі, завжди притягує (і тут немає різниці між Нілом Армстронгом і Джеком Різником). До того ж, чимала частина населення планети вважає Усаму борцем за свободу – і поєднання цих двох точок зору, злочинець-визволитель, робить його практично безсмертним.

Та чи щось бодай віддалено подібне світить героям Луганди? Звісно, тут ідеться не так про Геловін, як про життя в якості попкультурного об’єкта взагалі.

Будь-хто, хто став таким маскультовим артефактом, має певний набір упізнаваних атрибутів. Чілка та вусики-щіточка. Вуса й люлька. Сигара та капелюх-габік. Та ж таки сигара та борода. Берет і шевелюра. Вуса й сонцезахисні окуляри. Кудрі й еполети. Брови й п’ять зірок. Золотий батон тощо.

Такі бренди завжди користуються певним попитом, рано чи пізно стаючи елементом масової культури, серйозним, кітчевим, ба навіть позбавленим будь-якого ідеологічного забарвлення – просто тому що це стильно, прикольно чи зручно. Тут можна згадати, як предмет традиційного арабського одягу завдяки Ясіру Арафату почав асоціюватись із рухом за звільнення Палестини, а потім не лише став звичним аксесуаром чи не по всій Європі, але й опинився серед предметів спорядження західних армій.

Лугандійські лідери таких атрибутів позбавлені. Ба більше, з точки зору стилю це особи абсолютно невиразні. Навіть звична для кандидатів у воєнні вожді рослинність на обличчі виглядає вбого. Ви не помічали, що бороди в Пушиліна, Бородая та Губарева, хоч і різні за довжиною, мають практично однаковий фасон – наче в них на всіх трьох один не надто вправний цирульник? Який, очевидно, колись щось чув про так звану голлівудську борідку. Або просто бачив портрет Рамзана Кадирова.

З ряду вибиваються Пургін та Ходаковський. Але форми їхніх борід теж уже давно асоціюються із зовсім іншими людьми. Еге ж, таким бородам надавали перевагу замовники Антоніса ван Дайка, приміром, Томас Говард, другий ерл Арунделя.

А це для тих, кого фламандці не цікавлять:  Ходаковський – це викапаний Спок із дзеркального всесвіту в культовому серіалі Star Trek, офіцер фашистської Теранської (земної) імперії якого – цікаве співпадіння – журнал Rolling Stone вніс до десятки найбільших лиходіїв цієї епопеї.

Звісно, лишається ще Бабай. Але він теж не оригінальний. Можна, приміром, узяти американського генерала Джорджа Крука, що зажив слави війнами проти індіанців.

Про вусатих говорити нічого – Гіркін  виглядає блідою копією Миколи І, Бєзлєр  - такий самий закіс під Брюса Вілліса, точніше поліцейського Джека Мослі в «16 кварталах».

Втім, більшість кіношних копів могла би слугувати його прототипом. Лишаються хіба Захарченко та Царьов. Але перший абсолютно невиразний, другий - альтернативно обдарований, і якщо з «містера Што» вийде культовий персонаж, то хіба комічний – на кшталт містера Біна. А сміху довкола «Новоросії» Кремлю якраз і бракувало.

Зрештою, вторинні статеві ознаки ніколи не формують іміджу самі по собі – вищенаведений перелік ясно про це свідчить. Та річ у тім, що до них лугандійським героям нічого додати. Тим більше що попри варіації патернів, цифровий камуфляж усе рівно асоціюється насамперед із американськими вояками. А «калаш» сам по собі бренд настільки розкручений, що байдуже, в чиїх він руках. Те саме стосується й горілки, і цигарок, не кажучи вже про те, що сидіння на голці й стакані – риси для медіа-персони настільки ж звичні, наскільки й пагубні. Погані костюми й м’яті сорочки елементами стилю вважати навряд чи варто.

Результат – уся ця шобла є концентрованим уособленням сірості. Їхня головна риса – вторинність. Відсутність стилю робить їх просто нецікавими для масової культури – навіть окремо взятої російської. Винятком певний час був хіба Гіркін. Але на тлі цього фріка-реконструктора Путін виглядає ще сірішим, тому його розкрутку скоро припинили (отже, її відновлення можна вважати індикатором скорого кінця режиму ВВП). І ця ж таки сірість, до речі, знищує їхні шанси на роль антигероїв.

Між тим, в добу масових медій без людини-бренда неможлива й популяризація ідей, уособленням яких вона виступає. А про це протягом усього існування «новоросійського проекту» росіяни взагалі не піклувались. Губарєв у кліпі забутої шансоньєтки чи Царьов в обнімку з Порєчєнковим – це радше антиреклама. Однак досі немає ані набору листівок «Герои Новороссии», ані «аматорських» локацій для ігор на кшталт Counter Strike («Иловайск. Месть Стрелка») чи Call of Duty: Black Ops («Бесово воинство»), не кажучи вже про стратегії. Й путящого кіносценарію теж не передбачається: як свідчить досвід грузинської війни, на виході буде черговий пропагандистський лубок, якому апріорі не світить стати блокбастером. Словом, розкрутки не вийде – косити під Гіркіна-Царьова-…-Бєса просто не будуть.

Зважаючи на ресурси, які Москва вбухує в пропаганду, це може здатись дивним. Але все стає на місця, якщо припустити, що почесні місця «героїв Новоросії» притримують для діючих офіцерів російської армії (ось, приміром) – на той випадок, коли війна стане оголошеною.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
ДТП
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
Більше новин