СБУшник зі стажем: хто такий Василь Грицак

Анастасія Точилова
2 липня, 2015 четвер
11:51

При голові СБУ Валентинові Наливайченку Грицак рівно рік був керівником Антитерористичного центру при СБУ та першим заступник голови служби. Після звільнення Наливайченка саме Грицак тимчасово очолив службу

Новому голові СБУ Василю Грицаку 48 років. Має звання генерал-полковника. Закінчив Луцький державний педагогічний інститут  і за освітою історик, проте педагогом не пропрацював жодного дня.  

Василь Сергійович Грицак має відомого і майже повного тезку – Василя Миколайовича Грицака. Василь Миколайович – генерал-лейтенант міліції, колишній депутат від Партії регіонів, якого ЗМІ називали лобістом концерну ЄДАПС.

Грицак-тезка за часів президентсва Леоніда Кучми керував департаментом ресурсного забезпечення МВС. Тоді ж Кучма створив консорціум "ЄДАПС". Грицаку належало організувати схему взаємодії консорціуму з МВС і забезпечити необхідну нормативну базу. Програма передбачала освоєння переможцем тендера на $56 млн бюджетних коштів і обіцяла ще більші прибутки надалі. Ізраїльська фірма, яка мала брати участь в тендері, за сприяння Грицака, зникла. Натомість з'явилась інша з такою ж назвою "ЄДАПС". Вона й виграла. Історія не закінчилась і за президентсва Віктора Ющенка. Грицак продовжував контролювати "ЄДАПС" вже з висоти депутатського крісла під прапорами "Партії регіонів". На цих високих позиціях він пролобіював введення нової паспортної системи України, став розробником Закону України "Про національний демографічний регістр", нових проїзних документів з біометричними даними власника на рівні світових стандартів, забезпечивши тим самим багатомільйонні держзамовлення для "ЄДАПС".

Примітно, що обидва Грицаки народились у Рівненській області і, за чутками, спілкуються один із одним. 

Стрімкий кар’єрний злет

Ще під час навчання в інституті, з 1991 року, почав працювати в силових структурах. Спочатку, щоправда, він влаштувався в управління КДБ УРСР у Рівненській області водієм господарського відділу. А вже за рік перевівся до відділу захисту національної державності СБУ у Рівненській області. З 1999 року впродовж шести років Грицак опікувався відділом боротьбою з  тероризмом при СБУ . Проте КГБешної освіти у Грицака немає. Він проходив тільки курси підготовки кадрів СБУ.

Після рівненського СБУ, Василь Грицак вирішив спробувати свої сили в столиці. Упродовж 2005 року він керував Управлінням СБУ в Київській області, після - очолив управляння СБУ в Києві. Згодом став керувати службою в Києві та області.

Тоді, до слова, СБУ очолював так само Валентин Наливайченко. У 2009 році він забрав Грицака на посаду свого першого заступника - начальника Головного управління "К" по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України. Примітно, що у ЗМІ того часу активно обговорювалося можливе призначення Грицака главою СБУ замість Наливайченка.

З березня 2010 року, коли президентом України став Віктор Янукович, а головою СБУ Валерій Хорошковський, Грицака відсторонили від роботи і залишили "у розпорядженні президента".

Коли ж "ера Януковича" закінчилась, до СБУ повернувся Валентин Наливайченко. Проте, не заважаючи на багаторічний досвід роботи з Грицаком, Наливайченко не квапився повертати його у відомство. Це зробив новий президент Петро Порошенко, який у липні 2014 року призначив Василя Грицака на посаду керівника Антитерористичного центру при СБУ — першого заступника голови СБУ.

17 лютого 2015 року голова держави зробив Грицака одним із членів персонального складу міжвідомчої групи України у віртуальному центрі ГУАМ по боротьбі з тероризмом, призначивши його уповноваженим координатором-керівником міжвідомчої групи.

Коли Валентина Наливайченка Верховна Рада звільнила з посади голови СБУ в червні цього року, Грицак-таки став т.в.о голови відомства, як йому пророчили ЗМІ 2009 року. А трохи згодом Петро Порошенко вніс до Ради пропозицію про його призначення головним СБУшником країни.

Відданий Порошенку

Перевагою Грицака перед Наливайченком називають те, що він професійний працівник СБУ, який вийшов з системи  та знає її зсередини, що особливо важливо у воєнні часи. Для президента суть такого призначення в тому, що - Грицак, людина особисто віддана йому, і не має власних політичних амбіцій. У разі його звільнення такого скандалу, як з Наливайченком, скоріш за все, не буде.

Серед головних заслуг Грицака на службі називають низку гучних затримань. Також його діяльність на чолі Антитерористичного центру СБУ за останній рік на Банковій вважають ефективною. Грицак нерідко сам планував і брав участь в спецопераціях.

Ефективний СБУшник

Під керівництвом та за особистої участі Василя Грицака 22 липня 2009 року був затриманий в Житомирській області та доставлений до Києва екс-глава Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, якого підозрюють у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

У грудні 1999 року в результаті проведення оперативно-розшукових заходів співробітники СБУ затримали громадянина України Сергія Іванченка, який перебував у міждержавному розшуку як обвинувачений у кримінальній справі. Затримання здійснював особисто Василь Грицак. Затриманий звинувачувався в посяганні на життя державного діяча і замаху на вбивство супроводжуючих його осіб, а також у вчиненні інших злочинів, зокрема здійсненні терористичного акту в 1999 р в Кривому Розі, направленому проти кандидата в президенти України Наталії Вітренко. В результаті цього поранення різного ступеня тяжкості отримали 29 осіб.

У ніч з 8 на 9 квітня 2015 року під час проведення антитерористичних заходів співробітники СБУ затримали в Одесі групу диверсантів з 27 осіб, які готували замахи на посадових осіб. За непідтвердженою інформацією, зловмисники хотіли також підірвати мости в Маяках і Затоці Одеської області. Масштабною спецоперацією керував особисто Грицак.

Статки

Згідно з декларацією за 2014 рік, Грицак заробив 287 тис. грн. Має квартиру в Києві площею 94,9 кв. м. Їздить на позашляховику Toyota Land Cruiser "2013 року  і мотоциклі Harley-Davidson "Sportster ХL-1200" 2013 року. На дружину записана квартира площею 79,1 кв. м у Києві, житловий будинок під Києвом (413 кв. м) і чотири автомобілі: позашляховик Land Rover 2013 року, Volkswagen LT 2005 року, Volkswagen Caddy 2008 року і Mercedes Sprinter 2004 року.

Сім’я

Василь Грицак виріс у родині лісника. Батько помер кілька років тому. Мати Марія досі живе в Бущі на Дубенщині. Місцеві кажуть, що двір жінки добре облаштований: бруківка, альтанка, високий паркан і додають – матір Грицака їздить сама на мотоциклі, автомобіля не має. У Рівному живе старша сестра Грицака Ганна, працює медсестрою в міській лікарні.

Син Василя Грицака – Олег обіймає посаду заступника прокурора Святошинського району столиці.  

Сину Грицака лише 26 років, проте в такому юному віці вже має не тільки посаду прокурора, а й власну простору квартиру, елітний позашляховик, моторний човен, але і підлягає люстрації.

Олег Грицак у період Євромайдану обіймав посаду прокурора прокуратури Оболонського району Києва, і в компанії інших законників входить у список зы 145 прокурорів столиці, які представляли сторону обвинувачення на процесах за звинуваченнями проти активістів Євромайдану, але так і не були звільнені в рамках закону "Про очищення влади".

Більш того, після зміни влади в лютому 2014 кар'єра Грицака-молодшого пішла вгору - спочатку він був призначений на посаду старшого прокурора Оболонській прокуратури столиці, а потім в віці 25 років переведений на місце заступника прокурора Святошинського району.

В декларації 26 річного заступника прокура йдеться про те, що за минулий рік він заробив 190 тис. грн, ще 172,7 тис. грн заробила його його дружина (зарплата - 23, тис.грн, продаж майна - 149 тис. грн.)

Незважаючи на досить скромні офіційні доходи і юний вік, у власності Олега Грицака знаходиться земельна ділянка площею 1000 кв м і квартира на 94,9 "квадратів". Ще дві квартири записані на його дружину - 49,5 кв м та 84,3 кв м відповідно. В автопарку Грицака-молодшого є позашляховик Land Rover Discovery 2010 (вартість такої моделі б/у становить близько $45 тис. і моторний човен Buster 2010 (новий коштує на ринку близько $65 тис., а вживана версія в комплектації Грицака-молодшого оцінюється мінімум в $20 тис.). На дружину записаний також Mercedes-Benz CLK 240 2002 року (вартість такої машини на сьогодні близько $15 тис.).

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:07
В Одесі прогриміли вибухи
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:39
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
Більше новин