"Мерзенна вісімка": Пекло – це інші

Олександр Гусєв
15 січня, 2016 п'ятниця
09:35

14 січня на вітчизняні екрани вийшла "Мерзенна вісімка" Квентіна Тарантіно, в якій один з головних режисерів сучасності вкотре піддає ревізії не тільки жанрові кліше, але і наші уявлення про історію

Тарантіно знову звертається до жанру вестерн, прикмети якого, як і у випадку з "Джанго вільним", насичує історичною конкретикою та ідеологічною напруженістю. При цьому, незважаючи на досить чітку прив'язку до часу і місця, найбільш точним дорожнім покажчиком, що допомагає аудиторії зрозуміти, в якому просторі зустрічають її події, виявляється занесене снігом посеред білої пустелі розп'яття, повз якого квапляться проїхати по своїх справах вершники і диліжанси.

Оповідь розгортається десь на недавно освоєних просторах Вайомінга, незабаром після війни Півночі і Півдня, при цьому закінчення бойових дій аж ніяк не означає громадянського примирення, воцаріння спокою в серцях учасників драматичних подій, навпаки, вони сповнені гніву, болю і невгамовної жаги помсти.

Втім, їхній душевний стан не здається чимось незвичайним в реаліях Дикого Заходу, і без того не надто відповідних уявленням про мирне життя. Центральними персонажами виступають представники типової і необхідної в цих краях професії - мисливці за головами Джон Рут (Курт Рассел) і майор Маркіз Воррен (Семуел Л. Джексон). Майор Воррен прямує до найближчого міста Ред-Рок, щоб отримати винагороду за кількох мертвих бандитів, яких тягне на санях, Рут з цією ж метою везе туди Дейзі Домерг'ю (Дженніфер Джейсон Лі), члена банди горлорізів, жорстоку вбивцю і грабіжницю. Особливість професійного підходу Рута - завжди доставляти злочинців до ешафота живими, - загрожує героям неприємностями, адже, на думку самого Рута, подільники Домерг'ю, повні рішучості її звільнити, засіли десь по дорозі до шибениці, що очікує на її прибуття.

Подорожнім, до яких на той момент встиг приєднатися Кріс Меннікс (Волтон Гоггінс), колишній член партизанського загону південців - а нині, якщо вірити його словам, шериф Ред-Рока, - через сніжну бурю, що їх наздоганяє, доводиться зупинитися в крамниці Мінні. Але замість добре знайомої їм господині героїв зустрічає різношерста компанія похмурих суб'єктів, що також знайшли тут притулок від негоди - виконуючий обов'язки прикажчика Боб (Деміан Бішір), кат з Ред-Рока Освальдо Мобрей (Тім Рот), скотар Джо Гейдж (Майкл Медсен), генерал-конфедерат Смізерс (Брюс Дерн). Незабаром запевнення Джона Рута, що здаються ознаками параної, ніби серед них таїться підступний ворог, який прагне звільнити Дейзі Домерг'ю і позбавити його призначеної за її затримання винагороди, отримують найбільш приголомшливе підтвердження.

Дія стрічки практично не виходить за межі лавки Мінні (яка завдяки численним алюзіям нагадує то склад зі "Скажених псів", то гараж Джиммі з "Бульварного чтива", то винарню з "Безславних виродків"), що доволі незвично для вестерну, який передбачає просторовий розмах. При цьому сюжетна матриця "Мерзенної вісімки" з її пошуком зловмисника серед десятка осіб, кожна з яких виглядає підходящим кандидатом на роль підступного вбивці, відноситься скоріше до герметичного детектива. Разом з тим фільм Тарантіно зберігає головний, змістоутворюючий мотив вестерну: перебування на фронтирі, кордоні цивілізації і варварства, природи і культури, на нічийній землі, мешканці якої встановлюють закон і порядок без підтримки державних інституцій, на тому покликаному стати плацдармом для освоєння диких територій, поширення технічного і соціального прогресу місці, де торжество справедливості залежить від того, хорошим хлопцем чи поганим виявиться той, хто наприкінці історії всіх перестріляє.

null

Атмосфера фронтиру сплітається тут із станом громадянської ворожнечі, що робить новий фільм Тарантіно особливо актуальним для українського глядача. Автори виставляють у найбільш непривабливому світлі прихильників як синіх, так і сірих. Піддаючи сумніву і осміянню парадні уявлення про Громадянську війну, про самовіддану боротьбу північан за праве діло і про аристократичну мужність південців, Тарантіно аніскільки не зазіхає на праве діло та мужність (яким він повною мірою віддав належне в "Безславних виродках" і "Джанго Вільному"), але закликає глядача відмовитись від комфортної віри в пропагандистські міфи ідеологічно близької йому сторони конфлікту. "Мерзенна вісімка" свідчить, що благородні цілі позбавлені магічної властивості облагороджувати тих, хто за місцем свого народження і своєю етнічною приналежністю виявляються покликаними сприяти їх досягненню.

Персонажі картини позбавлені всякого почуття спільності: громадяни однієї країни сприймають один одного як ворогів своєї батьківщини і своїх близьких, як бунтівників, зрадників або окупантів, представники однієї професії бачать один в одному готових на будь-яку підлість конкурентів, звичайна ж людяність нікому з них не відома чи була ними втрачена. Між героями можливі лише ситуативні, вимушені союзи, кожен з учасників яких знає, що соратник може в будь-яку хвилину направити зброю у його бік (показово, що справжня відданість знайома лише найбезжаліснішим душогубам, готовим пожертвувати життям заради товаришів - і холоднокровно розправитися з усіма іншими).

Цілком природно, що відмінною рисою взаємин цієї дружної компанії є брехня. Герої брешуть один одному про що завгодно і за будь-якої причини - з марнославства, з прагнення врятуватися або прагнення вбити, - так що поступово границя між правдою і обманом, позірним, вигаданим і реальним починає стиратися, збиваючи з пантелику і персонажів, і аудиторію фільму. Тут будь-хто може бути не тим, за кого себе видає, кожен прояв симпатії чи великодушності може обернутися глузуванням або ударом в спину, герой війни може виявитися військовим злочинцем, випробуваний воїн- боягузом, борець за скасування рабства- расистом, захисник рідної землі - мародером. І навіть цілком щирий прояв поваги і прагнення затвердити правосуддя виражається в актах непотрібної, безглуздої жорстокості. Схоже, що автори картини вельми скептично налаштовані щодо здатності людини самостійно, в ситуації безвладдя і безвір'я, відрізнити Добро від Зла.

Втім, як і в кожній із стрічок Тарантіно, найпарадоксальнішого і чи не найревнішого захисника традиційних цінностей в сучасному кіно, ця нездатність оцінити моральну сторону своїх дій не звільняє персонажів "Мерзенної вісімки" від відповідальності. У якийсь момент глядач може запідозрити, що неодноразові позначення місця, де розгортається оповідь, як пекла варто розуміти буквально, і події відбуваються зовсім не у Вайомінгу.

При цьому герої картини сприймаються не тільки як заблукалі в снігах Пекла примари американської історії та втілення невідбутних людських пороків, але і як наші цілком пересічні ближні, одержимі жадібністю і ненавистю і чужі співчуттю, які збираються разом тільки для того, щоб без допомоги чортів покарати один одного за гріхи.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
04:24
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин