Санкції працюють далі. Велика сімка не пробачила Росію

Дмитро Гомон
31 травня, 2016 вiвторок
08:54

Зусилля Кремля повернутися в клуб найпотужніших світових гравців не спрацювали, натомість країни G7 продовжили дію санкцій

Наприкінці минулого тижня в мальовничому японському національному парку Ісе-Шіма на свій щорічний саміт зібралися лідери країн Великої сімки (G7). Росію черговий раз до клубу наймогутніших світових держав не запросили. Натомість "сімка" без особливих коливань ухвалила рішення, що санкції проти Кремля треба лишити в силі.

Один з рупорів Кремля — відповідальний за міжнародні справи в Держдумі Олексій Пушков — ображено прокоментував це закидами про те, що, крім рішення щодо продовження санкцій, G7 не ухвалила жодного іншого.

"Зустріч була ні про що: з'їхалися поспілкуватись та скуштувати суші і сябу-сябу...", - написав у своєму Twitter російський політик.

Звісно, якби "сімка" була знову "вісімкою", коментарі Олексія Костянтиновича за того ж порядку денного (лише без санкцій) на саміті були б абсолютно протилежними. Ну а за даних обставин йому не лишається нічого іншого, аніж писати жовчні коментарі.

Питань на саміті було розглянуто більше, ніж одне. У цьому легко пересвідчитись, почитавши розлогу резолюцію саміту. Та навіть якщо було б лише одне рішення про санкції, українців це цілком влаштовує.

Покарання Росії

Як і всі подібні саміти, зустріч лідерів "сімки" не поле для ухвалення рішень, на відсутність яких жалівся Пушков. Це, як полюбляють говорити західні політики, звіряння годинників.

На саміті вони проговорюють низку нагальних проблем та шляхів їх вирішення, щоб розуміти, чи мають з вони з цього приводу спільні погляди. Серед таких зміна клімату, загроза тероризму, криза через наплив мігрантів, сповільнення світової економіки та багато інших.

Українсько-російському конфлікту присвячено лише кілька абзаців резолюції. Вони містяться в розділі міжнародної політики, одразу після Північної Кореї та перед Лівією. Це гарно ілюструє, як розглядає російську агресію міжнародна спільнота.


Руськомирські проекти Путіна вона прирівняла до ядерного шантажу північнокорейського диктатора-ізгоя та хаосу, який влаштували у власній країні лівійські ватажки в боротьбі за владу.


В ухваленій резолюції йдеться про те, що санкції можуть бути скасовані лише після виконання Росією Мінських домовленостей. Це означає, що продовжиться дія санкцій країн-учасниць "сімки", які входять до ЄС, а також Японії, США та Канади.

Наголошення на необхідності збереження режиму санкцій важливе, враховуючи, що ось-ось своє рішення щодо продовження чи непродовження покарань буде ухвалювати Євросоюз.

Саме європейські санкції, за оцінками багатьох експертів, завдали Росії найбільшої шкоди. Після резолюції G7 шансів на те, що під час літнього саміту ЄС санкції не продовжать, стало ще менше.

Учасники саміту наголосили, що санкції можуть бути розширені як відповідь на дії Росії, щоб збільшити для неї ціну агресії. Щоб підсолодити пігулку, вони також вписали фразу про те, що визнають важливість підтримання діалогу з РФ. Він потрібен, щоб Москва виконала зобов'язання, які взяла на себе. Але це не означає, що Росію повернуть до складу "сімки", діалог буде вестись на інших майданчиках.


Окремо G7 виділила питання Криму. Країни-учасниці підтвердили, що не визнають незаконну анексію півострова та залишать в силі санкції, застосовані проти Росії у зв'язку з цим.


Голова Європейської Ради Дональд Туск сказав на саміті G7, що рішення щодо продовження санкцій Євросоюзу буде ухвалене протягом двох-трьох наступних тижнів. За його прогнозами, це відбудеться без особливих суперечок. Хотілося б в це вірити, але є ризик, що жорстка суперечка таки відбудеться.

Коливання Німеччини

Рішення Ангели Меркель продовжити дію санкцій проти Росії подобається далеко не всім у Німеччині, та й взагалі у Євросоюзі.

Про це після саміту G7 нагадали журналісти провідного економічного видання The Wall Street Journal. В їхньому матеріалі йдеться про те, що соціал-демократи — молодші партнери Меркель по коаліції — воліють пом'якшити стосунки з Москвою, відтак, не погоджуються з тим, що знімати санкції з Росії занадто рано. На підтвердження видання наводить останні заяви членів уряду, які належать до табору соціал-демократів.

Віце-канцлер та міністр економіки Зігмар Габріель назвав "не дуже мудрою" лінію уряду на те, що санкції можна скасувати лише після повного виконання Мінських угод. Він вважає, що можна знімати санкції поетапно.

Цю заяву Габріель робив на досить специфічному заході — Дні підприємця Росії в місті Росток, де разом з ним був присутній міністр промисловості й торгівлі РФ Мантуров. Зрозуміло, віце-канцлеру хотілось сказати щось приємне російському візаві. Хай і не дуже реалістичне.

Дещо подібне потім повторив голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. За його словами, вже наприкінці червня стане зрозуміло, чи можна починати поступове скасування санкцій, чи залишити їх у тому вигляді, в якому вони діють зараз.

Розколоти Захід

Кремль та європейський "клуб любителів Путіна" наполегливо працюють над тим, щоб таки зняти санкції. Дуже схоже, що звільнення Надії Савченко відбулося, зокрема, й для того, щоб зміцнити їхні позиції.

Щоб санкції не були продовжені достатньо, щоб на саміті ЄС проти цього виступила хоча б одна країна, яка входить до його складу.


До кандидатів на такий демарш аналітики в Росії та ЄС відносять Грецію, Угорщину, Італію, Австрію, Кіпр та Словаччину. А щоб підживити їхню рішучість, йде робота по розхитуванню крісла під Ангелою Меркель, яка завдяки економічній потужності Німеччини має великий вплив на ухвалення рішень в ЄС.


"Європейська позиція вже не повністю одностайна", - цитує The Wall Street Journal експерта з табору соціал-демократів Рольфа Мютценіха.

Цікаво, що такі цитати майже повністю повторюють лінію кремлівських ЗМІ, які твердять, що на саміті ЄС великі шанси часткового чи навіть повного скасування санкцій. Мовляв, економіка ЄС страждає від них.

Однодумці Меркель, натомість, вважають, що зняття санкцій лише додасть Кремлю впевненості у правильності своїх дій. "Це роз'єднає Захід та значно послабить його вплив та рівень довіри", - цитує видання соратника Меркель у парламенті, голову комітету з міжнародних справ бундестагу Норберта Рьоттгена.

В принципі, ті країни, що в теорії можуть не погодитись на продовження режиму санкцій, прямо про це не говорять. Вони здебільшого роблять заяви, суть яких зводиться до того, що питання варто серйозно обговорити, а не ухвалювати автоматично.

Це схоже на політичний торг. Скидається на те, що Угорщина чи Греція намагаються шантажувати цим питанням Брюссель, намагаючись вторгувати собі якісь пільгові кредити. Можливо, так вони собі щось і вторгують. Але для Росії це все одно означає, що санкції залишаться в силі, а її економіка — летіти в тартари.

Україні нагадали про реформи

У тому ж розділі, де пишуть про санкції, країни "сімки" нагадують Україні про боротьбу з корупцією та судову реформу, що "включає й реформу Генпрокуратури". Зі свого боку лідери G7 обіцяють Києву "довготермінову підтримку" на цьому шляху. А також допомогу з убезпечення Чорнобильської зони.

Наостанок варто зазначити, що позиції прихильників санкцій могла б зміцнити сама Україна. Для цього варто, аби щодо планів керованих з Кремля ватажків збройних угруповань на Донбасі пробити сухопутний коридор до Криму говорили не лише на рівні РНБО, а й на рівні МЗС.

Цю небезпеку потрібно доступно розтлумачити лідерам ЄС в Брюсселі, аби в них було менше бажання говорити про дотримання Росією Мінських угод.

Мова має йти про те, що допоки на лінії розмежування стріляють в українських військових та Україна не контролює свій кордон, про жодні вибори не може бути й мови. Як і про скасування санкцій.

Теги:
Читайте також:
Київ
+24°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
17:01
Ракета "Калібр"
У ГУР розповіли, скільки ракет "Циркон", "Онікс", "Калібр" і Х-69 має Росія
16:53
Оновлено
акції протесту Тбілісі
Закон "про іноагентів": під час протестів у Тбілісі затримали 63 людей, опозиція закликала громадян долучитися до акцій
16:50
Оновлено
Росіяни атакували Калинове й Гірник на Донеччині: загинули троє людей
16:40
Перед судом постане посадовець запорізького військкомату
Обирав авто для вилучення "на свій смак": судитимуть посадовця запорізького ТЦК
16:40
Володимир Путін і Сергій Шойгу
Росія намагається приховати вразливість своїх НПЗ перед атаками дронів, - ЦПД
16:39
Продавали трофейну зброю кримінальним клієнтам: в Україні викрили злочинне угруповання
16:34
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
16:30
В Україні суд дав 12 років тюрми окупанту, який ґвалтував мешканку Херсонщини
16:30
У Харкові 7 вулиць перейменували на честь загиблих нацгвардійців, рятувальника та прикордонника
16:27
Шахтар, Марлон Гомес і Микола Матвієнко
Хет-трик Марлона приніс "Шахтарю" перемогу над "Чорноморцем" в УПЛ
16:07
На фото: Брітні Спірс
Психіатр заявив, що Брітні Спірс повністю дисфункціональна та потребує нового опікуна
16:02
Байба Браже
Україні вже надали західну зброю, яку дозволили використовувати для ударів по РФ, - очільниця МЗС Латвії Браже
16:00
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Дугін та Карлсон. Чому інтервʼю ідеолога рашизму стало провалом?
15:47
Федоров показав окопний РЕБ PARASOL українського виробництва
15:43
ДСНС: від російських мін в Україні загинули 297 людей, із них 15 – діти
15:33
Anonymous
Хакери Anonymous підтримали протести опозиції в Грузії та погрожують оприлюднити дані урядовців
15:31
На фото: "Довга доба" на Netflix
Фільм Алана Бадоєва "Довга доба" виходить на Netflix
15:28
Постер фільму "Мій карпатський дідусь"
На Netflix з'явився фільм "Мій карпатський дідусь" режисера Зази Буадзе
15:27
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:17
Армін Паппергер, голова концерну Rheinmetall
У Німеччині ліві радикали підпалили дачний будинок очільника концерну Rheinmetall через допомогу Україні
15:14
Вадим Філашкін
Очільник Донецької ОВА розповів, скільки жителів залишаються в Очеретиному
15:10
Збір на ремонт важкої бронетехніки в зоні бойових дій
15:09
Ексклюзив
Карта. Авдіївка_3004
Потрібне розслідування щодо втрати Очеретиного, - "Інформаційний спротив"
14:53
Обстріл Нікополя 1 травня 2024 рік
Росіяни атакували Нікополь артилерією і дроном: постраждали 4 людини
14:53
OPINION
Микола Княжицький
Потрібно ухвалити заборону діяльності РПЦ
14:39
Азовське море
Окупаційна влада продає землі Азовського узбережжя російським "інвесторам", - Спротив
14:30
Ллойд Остін
"Триматимемо в полі зору": Остін занепокоєний посиленням зв'язків між Китаєм, Росією, Північною Кореєю та Іраном
14:25
зерно, зернова угода
У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції
14:06
Георгіївська стрічка
Росіяни змушують школярів у Мелітополі й Генічеську носити "георгіївські стрічки", - "Жовта стрічка"
14:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Арка ярма
14:02
Прокудін розповів, як окупанти тероризують Херсонщину: б'ють навіть по похоронному транспорту
14:00
мільйонери
В Україні зросла кількість офіційних мільйонерів
13:49
путін
"Путін перемістив українських дітей у безпечне місце, подалі від обстрілів Зеленського": фейки і маніпуляції іноземних ЗМІ за 1 травня
13:41
Президенти країн Балтії у 20-ту річницю членства в ЄС закликали провести з Україною переговори про вступ
13:40
Оновлено
Митрополит УПЦ МП Лука та Василь Ломаченко (праворуч)
СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Луці
13:38
F-16 Нідерланди
У Повітряних силах припустили, що перші винищувачі F-16 прибудуть в Україну після Великодня
13:28
лікарня
В Одесі помер чоловік, поранений під час атаки РФ 29 квітня
13:24
малюнок, діти
В Україну з окупації повернули двох хлопчиків та дівчинку
13:19
Весна у Києві
У Києві квітень став одним з найтепліших за останні 144 роки
13:04
На фото: Jerry Heil і alyona alyona
Режисерка кліпів Гаррі Стайлза та The Weeknd Таню Муіньо поставила номер для alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні-2024
Більше новин