Ганьба, кров і сенсації. Чому груповий раунд Євро-2016 увійде в історію

Дмитро Марценишин
24 червня, 2016 п'ятниця
09:00

Еспресо.TV підводить підсумки групового раунду чемпіонату Європи з футболу у Франції

Осоромлена Україна

Для українських вболівальників головною подією Євро-2016, яку затьмарити вже буде важко, став провальний виступ нашої національної команди. Збірна України програла усі свої три матчі – Німеччині (0:2), Північній Ірландії (0:2), Польщі (0:1) та виявилася найгіршою командою турніру.

Вона єдина на чемпіонаті не здобула жодного очка та не забила жодного м'яча. Тож, не випадково українці першими з 24 учасників турніру достроково втратили шанси на вихід до 1/8 фіналу ще після другого туру.

Команда Михайла Фоменка осоромилася навіть попри те, що була непогано укомплектована футболістами, які регулярно грають на груповому раунді Ліги чемпіонів. Мають досвід виходу до півфіналу та фіналу Ліги Європи, та вражаючі трансферні цінники у понад 20 млн євро, "навішані" на лідерів - Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки.

null

Збірній України у Франції бракувало характеру, бажання битися на полі за свою країну, за партнерів по команді. Але по іншому не могло бути у збірній, тренер якої вголос каже про відсутність справжнього колективу. Команді, гравці якої поділені на ворогуючі табори та критикують рішення наставника, авторитет якого й так зведено нанівець.

Зведено - керівництвом ФФУ на чолі з Андрієм Павелком, яке ще перед фінальною частиною Євро-2016 підшукало Михайлу Фоменку заміну у особі Андрія Шевченко та спустило його до штабу збірної у вигляді асистента тренера, який подекуди поводився у команді наче він вже головний.

Найприкріше, що збірна виявилася нездатною навіть на необхідний мінімум. З'ясувалося, що для того, аби у підсумку опинитися у плей-офф збірній України навіть не потрібно було перемагати чемпіонів світу з Німеччини та амбітну Польщу.

Було достатньо заробити свої три очка у грі з Північною Ірландією. Але вони у підсумку дісталися не нам, а старанним суперникам, які з третього місця спокійно пробилися до 1/8 фіналу.

Хвиля насилля

Чемпіонат Європи у Франції вже став найкривавішим великим  футбольним турніром за останні років 30. Він позначився масштабними сутичками з одним смертельним випадком, десятками травмованих та сотнями заарештованих.

null

Особливо відзначилося росіяни, які позвозили до Франції організовані угрупування ультрас, що накоїли лиха у Марселі перед стартовим матчем своєї збірної проти Англії. Озвіріли російські хулігани калічили всіх хто траплявся їм під руку і не зупинилися навіть на стадіоні, влаштувавши атаку на англійські сектори.

Попри те, що на Євро подібних інцидентів не було з минулого сторіччя, збірна Росії за поведінку своїх здичавілих співвітчизників відбулася лише умовною дискваліфікацією.

З вильотом росіян з турніру організатори полегшено видихнули, але є великі сумніви, що вони не зробили це передчасно. Адже карати УЄФА довелося не лише росіян, але й хорватів, поляків, угорців, які залишаються на турнірі і вболівальники яких також билися на трибунах, запалювали файєри та кидали на поле петарди.

Ці інциденти виглядають, як невтішний діагноз французькій поліції, яка оголосила на Євро-2016 безпрецедентні заходи безпеки через загрозу терористичних атак. Проте з'ясувалося, що запалювальні та вибухові засоби на стадіон може не напружуючись занести будь-хто охочий.

Сенсаційні новачки

Груповий раунд Євро-2016 відзначився великою кількістю несподіваних результатів. Головна сенсація сталася у групі F, яку вважали найслабшою за складом учасників. Португалії пророкували легку компанії у компанії з посередньою Австрією та дебютантами Євро – Ісландією та Угорщиною.

Але прогнози не справдилися. У підсумку потенційні аутсайдери продемонстрували добре організовану команду гру та випередили більш авторитетних конкурентів по групі. Угорщина перемогла Австрію (2:0), зіграла внічию з Ісландією (1:1) та Португалією (3:3) та сенсаційно фінішувала на чолі турнірної таблиці.

null

Ісландія також впоралася з австрійцями (2:1), встояла проти португальців (1:1) та посіла друге місце. А от Кріштіану Роналду та компанія з австрійцями не впоралися, та взагалі опинилися на волосині від вильоту з турніру у матчі з Угорщиною, по ходу якого були вимушені тричі відіграватися.

У групі B відзначився інший дебютант чемпіонату Європи – Уельс. Навіть попри наявність у складі найдорожчого футболіста світу Гарета Бейла, валлійцям відводили небагато шансів у боротьбі з Англією та Росією.

Але команда Кріса Коулмена на це не зважала та довела скептикам свою силу на полі, перемігши Словаччину (2:1) та розгромивши Росію (3:0). З Уельсом впоралася лише Англія (1:2), але у підсумковій таблиці вона однаково опинилася нижче. Валлійці ж фінішували у групі першими, отримавши у 1/8 фіналу у суперники Північну Ірландію, яка стала іншою несподіванкою турніру.

Команда Майкла О'Ніла й близько не має у складі зірок калібру Бейла, але вміє заціпивши зуби працювати на полі. Як це вона робила у програних з мінімальним рахунком 0:1 матчах проти Польщі та Німеччини. І саме завдяки кращій різниці забитих та пропущених м'ячів, ніж у інших команд, які фінішували третіми у своїх групах, північноірландці й опинилися у плей-офф.

Заслуговувала своєю наполегливістю на вихід з групи й Албанія, яка у останньому турі перемогла Румунію (1:0) та фінішувала третьою у квартеті А. Але албанцям усе зіпсувала саме різниця. А точніше - голи пропущені наприкінці матчу з Францією (0:2) та моменти не реалізовані під час гри у меншості проти Швейцарії (0:1).

Неквапливі фаворити

Також особливістю цього чемпіонату Європи стала непереконлива гра головних фаворитів турніру – збірних Франції, Німеччини та Іспанії.

Поки однозначно важко сказати, що послугувало її причиною – незадовільна форма претендентів на чемпіонство, чи новий формат турніру, за якого з груп виходять не лише перші дві команди, а й чотири треті збірні.

За таких умов фаворити цілком могли собі дозволити особливо не напружуватися на груповій стадії, а планувати пік форми на плей-офф.

Тож збірна Німеччини у стартовій грі з Україною (2:0) багато помилялася у захисті та дозволила нашій команді створити чимало моментів. Гру проти Польщі (0:0) німецькі футболісти також провели у економ-режимі, не дозволивши чітко зрозуміти свій справжній стан. Не можна робити висновків й із зустрічі з Північною Ірландією (1:0), яка також не перевірила належним чином команду Йоахіма Льова на міцність.

Якщо німці, за всіх засторог, здобували свої перемоги невимушено, то французи їх вистраждали. Команда Дідьє Дешама дотиснула Румунію (2:1) на 89-й хвилині матчу, а Албанію (2:0) і поготів зламала у компенсований арбітром час. Після цього був "виставковий" матч з Швейцарією (0:0), який теж не розвіяв туману навколо перспектив господарів турніру.

На тлі німців з французами, набагато більше вдавалося іспанцям. Розпочавши з непростої перемоги над Чехією (1:0), яку чинні чемпіони Європи заламали лише на 87-й хвилині, вони потім невимушено перемогли Туреччину (3:0).

Але у матчі з Хорватією команда Вісенте Дель Боске, маючи у кишені путівку до 1/8 фіналу, виглядала аж занадто добродушною та не отямилася, як втратила перше місце у групі. Це може мати для Іспанії критичні наслідки, адже вона потрапили у ту частину турнірної сітки, де опинилися й інші фаворити.

null

Уже в 1/8 фіналу іспанці зустрінуться з Італією, в чвертьфіналі переможець цієї пари виходить на Німеччину, а у півфіналі на Францію, або Англію.

Що стосується Хорватії то вона вийшла у 1/8 фіналу на Португалію з її непереконливим виступом у групі та кволим захистом.

Загалом же у цій частині сітки немає жодної збірної, яка раніше ставала чемпіоном Європи, чи світу. Тому, навіть попри непереконливий футбол у кваліфікації далеко може піти Бельгія, чи Польща, до якої питань по перших матчах значно менше.

Одне можна стверджувати точно – результати цього чемпіонату Європи будуть для багатьох несподіваними. Сенсації, які сталися на груповому раунді – це лише початок. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:59
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
Більше новин