Беґбедер, Вишневський та інші. 10 цікавих гостей Форуму видавців у Львові

Дар'я Тарасова
13 вересня, 2016 вiвторок
18:00

15 вересня у львівському Палаці Потоцьких стартує 23-й Форум видавців, який порадує не лише книжковими новинками, а й зустрічами з талановитими особистостями

Зовсім скоро у Львові розпочнеться щорічний книжковий ярмарок, який є одним з наймасштабніших літературних заходів в Україні. Традиційно Форум видавців порадує не лише книжковими новинками, а й насиченою програмою заходів.

Щороку на Форум приїжджають цікаві письменники, режисери, музиканти з різних країн. Свого часу гостями Форуму видавців ставали Пауло Коельо, Мартін Поллак, Кшиштоф Зануссі, Януш Вишневський, Зигмунт Бауман та багато інших.

Зустрічі з не менш цікавими особистостями чекають на відвідувачів книжкового ярмарку у Львові і цього року.

Фредерік Беґбедер

Де і коли: 17 вересня, 12:30 – 14:45 у Палаці мистецтв 

Іронічний і навіжений, естет і сноб Фредерік Беґбедер наразі один з найпопулярніших сучасних письменників Франції. Літературний критик, редактор, телеведучий, рекламник та навіть співавтор документального фільму стане зірковим гостем цьогорічного Форуму.

Світову славу Беґбедер здобув завдяки своїм романам "Канікули в комі", "Кохання живе три роки", "99 франків" тощо. Багато з них були екранізовані. До речі, після виходу сатиричного та викривального роману "99 франків" Беґбедер був звільнений з рекламного агентства.

Він вів свою програму про літературу, знявся у кіно, заснував журнали NRV, GENEREUX, DELUXE. Беґбедер заснував літературну премію, яка щорічно присуджується перспективним французьким авторам "Prix de Flore". Разом із Жан-Марі Перьє є співавтором документального фільму про Селінджера.

Януш Леон Вишневський

Де і коли: 
16 вересня, 19:00 - 19:45 в Історичному музеї
17 вересня, 15:00 - 15:45 у Палаці мистецтв та 19:00 - 19:45 у кав'ярні-музеї "Фіксаж"
18 вересня, 11:00 - 11:45 в Італійському дворику та 12:00 - 12:45 у кав'ярні-музеї "Фіксаж"

Один з найпопулярніших польських письменників – частий гість в Україні. І цього разу на Форумі видавців він проведе кілька публічних інтерв'ю та презентацій своїх романів "Бікіні" та "Навіщо потрібні чоловіки?".

Візит "знавця жіночих душ" Януша Вишневського порадує всіх, хто полюбляє романтику, оповідання з ноткою меланхолії, а також цінить розум та легке почуття гумору.

Можливо, для когось деякі його твори – депресивні, однак сам він – веселий та дуже цікавий співрозмовник. До речі, Януш Вишневський – в першу чергу, хімік та інформатик, займається молекулярною біологією. Разом з цим Вишневський вдало поєднує в собі вміння добре розуміти жінок, і багато його творів написані саме від жіночого імені. 

Сергій Жадан 

Де і коли:
16 вересня, 20:00 - 21:45, театр ім. Леся Курбаса
17 вересня, 13:00 - 13:45, "Порохова вежа"
                   15:00 - 15:45, "LUFT"
                   16:00 - 18:00, Палац мистецтв
                   19:00 - 19:45, "Порохова вежа"
18 вересня, 10:30 - 11:45, Палац мистецтв
                   13:00 - 14:45, Палац мистецтв
                   15:00 - 15:45, театр ім. Леся Курбаса
                   17:00 - 18:15, "Купіца"
                   19:00 - 20:30, готель "Жорж"

Популярний український письменник стане одним з найактивніших гостей Форуму видавців. За 4 дні книжкового ярмарку він візьме участь у понад 10 заходах: презентаціях, читаннях, дискусіях, перформансі.

Сергій Жадан наразі один з найвідоміших українських авторів не лише в Україні, а й за кордоном. Його твори перекладені 13-ма мовами.

Його творчість щира і правдива, мова часто не позбавлена гострого слівця та іронії. Сергій Жадан не лише поет, прозаїк та перекладач, а й громадський активіст, і це знаходить відображення в його творчій діяльності. Він є автором романів "Ворошиловград", "Месопотамія", "Депеш Мод" та поетичних збірок.

Жадан відомий мультимедійними проектами, їздить на фронт, бере участь в мистецьких акціях та проектах. Не менш відомий тандем Жадана з музичним гуртом "Собаки в космосі".

Макс Чоллек

Де і коли:
15 вересня, 16:00 - 16:45, Палац Мистецтв

Молодий поет з Берліна вже не вперше в Україні. Німецький літератор, музикант, засновник групи молодих поетів G13 на Форумі видавців проведе авторські читання.

Чоллек курував проект "babelsprech" (2013-2015), що має на меті створення мережі молодих німецькомовних поетів з Австрії, Швейцарії та Німеччини. Окрім цього, Чоллек ще й вчений-політолог, працює над дисертацією про антисемітизм.
 
Німецький літератор має українське коріння. Його прадіди родом з Галичини. 

Аль Аґамі

Де і коли:
15 вересня, 17:00 - 17:45, "LUFT"
18 вересня, 15:00 - 15:45, "Libraria Speak Easy Bar"

Аль Аґамі вважає себе представником одразу двох країн: Уганди і Данії. Коли йому було 2 роки, родина втекла з Уганди від режиму Іді Аміна і оселилась у Данії. 

Тут Аль розпочав кар’єру в музичному бізнесі, де він вісім разів номінувався на данську премію Гремі та тричі отримав її. Музика його гурту "Al Agami & The Supreme Court" поєднує елементи хіп-хопу та вільні імпровізації джазу. 

Аль Аґамі багато співпрацює з данською культурною інституцією WorldWideWords.

Юркі Вайнонен

Де і коли:
16 вересня, 19:00 - 19:45, дворик Львівської копальні кави
17 вересня, 18:00 - 18:45, королівська трапезна Історичного музею

Завітає на Форум і один з провідних сучасних письменників Фінляндії, автор романів, есеїв, радіоп'єс та коротких оповідань Юркі Вайнонен.

Критики називають його "фінським Кафкою", адже він так само вміє говорити про абсурдні речі серйозно. Твори Юркі Вайнонена фантазійні, іронічні та філософські. 

Його перша збірка новел "Мандрівник-дослідник та інші оповідання" (1999) отримала престижну національну премію газети "Гельсинґін Саномат". А його книга "Тринадцять новел" цього року з'явилася в українському перекладі.

Тарас Прохасько

Де і коли:
16 вересня, 14:00 - 14:45, Кінопалац "Коперник"
                   18:00 - 18:45, Наукова бібліотека ЛНУ Франка
17 вересня, 11:00 - 12:00, Ресторація Бачевських

Один з найпопулярніших українських письменників, журналіст змінив багато амплуа. Він був і вчителем, і сторожем, і радіоведучим, працював у художній галереї, в газеті, на телестудії.

Ботанік за фахом, Тарас Прохасько часто у своїх творах порівнює людську особистість із рослинами.

Член Асоціації українських письменників, володар багатьох нагород у сфері літератури, автор книжок, "FM "Галичина", "НепрОсті", "Лексикон таємних знань" та інших.

Філіп Бек

Де і коли:
16 вересня, 14:00 - 14:45, "UNDERGROUND", вул. Коперника, 17
17 вересня, 14:00 - 15:15, готель "Жорж", камінна зала

Французький поет, філософ та перекладач Філіп Бек свій докторський ступінь отримав під керівництвом Жака Дерріди. Зараз він сам є професором Нантського університету, викладає естетику, поетику, історію філософії, політичну філософію.

Бек був одним із засновників наукового журналу "Alter" та засновником і головним редактором журналу поезії "Quaderno".

Окрім філософських наукових робіт, Філіп Бей автор поезій. Його вірші неодноразово лунали на численних фестивалях у різних містах світу: Берліні, Амстердамі, Римі, Монреалі, Шанхаї, Пекіні, Стамбулі.

Книги Філіпа Бека перекладені багатьма мовами, зокрема і китайською та корейською. Перекладає автор і сам. Не дивно, що серед його перекладів – твори відомих філософів Карла Філіпа Моріца, Семюеля Кольріджа, Вальтера Беньяміна.

На Форумі Бек представить свій спецпроект "Андеґраунд" та візьме участь у дискусії про умови філософування.

Ерлінґ Кіттелсен

Одним зі спеціальних гостей цьогорічного Форуму стане норвезький поет, прозаїк, драматург та перекладач Ерлінґ Кіттелсен. У своїй творчості він експериментує з художньою формою та звертається до багатьох давніх культур. Часто його поетичні тексти написані у формі діалогів. Ще одною з ключових тем його творчості є звернення до проблем пов’язаних із релігією та вірою.

Письменник є автором п’яти драм, численних перекладів та книг для дітей. У творах переосмислює латиську поезію та твори класиків, цікавиться давніми текстами перської, шумерської, корейської культур. Зарубіжні критики найперше відзначають у Кіттелсена майстерне вміння поєднувати надбання давніх культур із сучасним світом.

Окрему збірку віршів письменник присвятив культурі Скандинавії, відвідавши Ісландію, Гренландію, Фарейські острови. Цю "літературну подорож" автор описав 368 віршами – по одному на кожен день.

Пол Даттон

Канадець Пол Даттон - поет, перформансист та музикант. Свою творчу кар’єру він розпочав як музикант. Музика відбилася і в його поетичній творчості: його вірші за темпоритмом нагадують музичні твори. 

Пол Даттон заснував гурт імпровізаційної музики «Four Horsemen», що був неймовірно популярним в 1970-1980-х роках в Канаді. Окрім цього Даттон був учасником музикального гурту «Five Men Singing». Цей гурт вважають ключовим явищем сонорної поезії, який вплинув на розвиток жанру в США. 

А після 18 років у музичних гуртах виступав сольно та навіть прославився як вокальний віртуоз.

Пол Даттон як письменник працює з початку 1960-х років. Він випустив кілька прозових та поетичних книг, збірок есе тощо. Наразі він дійсний член Ліги канадських поетів, володар багатьох премій і нагород. Даттон був і залишається активним учасником міжнародних поетичних та музикальних фестивалів, а цього тижня завітає до Львова.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
Більше новин