Українські ракети біля Криму. Чому істерить Росія

Максим Івануха
1 грудня, 2016 четвер
13:09

Що відомо про "ракетні випробування" поблизу Криму, які призвели до чергових провокаційних кремлівських погроз Україні

Україна оголосила про майбутнє обмеження польотів над Чорним морем ще 25 листопада. Це одразу ж викликало негативну реакцію Росії.

Тоді ж Росавіація оголосила, що Україна не погодила свої дії з авіаційними відомствами Росії, і зажадала від української сторони негайно скасувати оповіщення, випущені в системі поширення інформації про зміни в правилах проведення польотів NOTAM. Системою NOTAM користуються всі екіпажі літальних апаратів. 

В свою чергу Міноборони Росії відправило попередження апарату аташе з питань оборони при посольстві України. У ньому зазначалось про "неприпустимість ракетних стрільб у повітряному просторі над акваторією Чорного моря західніше побережжя Кримського півострова і в межах кордонів територіального моря Російської Федерації".

Сьогодні, 1 грудня, Міноборони Росії вже розповсюдило інформацію для пілотів в системі NOTAM: ракети, які Україна запустить в повітряному просторі Росії, можуть бути збиті. 

У повідомленні було вказано, що попередження російського відомства було направлене "у відповідь на українські NOTAM" про встановлення заборонених зон в Сімферополі і Одесі. В цих повідомленнях йшлося про закриття повітряного простору 1 та 2 грудня.

Обидва повідомлення від України включали в себе координати області повітряного простору, яку закриває Україна, а також дані про авіарейси, яким доведеться змінити маршрут. Причиною перекриття в повідомленні значаться "ракетні стрільби".

Тому протягом двох днів буде повністю закрита для польотів значна частина чорноморської акваторії на захід від Кримського півострова. Але закрита зона діаметром 150-170 кілометрів не зачіпає території Криму.

Вона розташована над Чорним морем і лише на півночі зачіпає частину півострова Ягорлицький Кут Херсонської області.

На цьому півострові з 1959 року був розташований полігон Військово-повітряних сил Чорноморського флоту, який закрили в 1994 році. З усієї закритої зони - це єдиний район суші. Можливо, пуск здійснять саме звідти.

В Україні вже відповіли на погрози російських військових. Речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що Україна діє у відповідності до міжнародних норм.

"У нас суверенна територія України, на якій ми будемо проводити всі іспити, а також бойові випробування і навчання. І ніхто нам не буде вказувати, що нам тут робити", - наголосив Лисенко.

А секретар РНБО Олександр Турчинов назвав повідомлення Росавіації і Міноборони "істерикою", яка була позбавлена здорового глузду. За його словами, повітряний простір Росії в Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки.

Що насправді збиралася робити Україна

Про характер випробувань Україна нічого не говорила до останнього моменту.

Українська преса цитує повідомлення командування Повітряних сил ЗСУ, яке наприкінці листопада заявило, що "в період з 1 по 2 грудня 2016 року в південній частині України пройдуть науково-дослідні навчання Повітряних сил Збройних сил України, під час яких будуть проведені повітряні стрільби".

Керівник прес-служби Повітряних сил України Роман Юрчило заявив, що випробовуватимуть ракету комплексу протиповітряної оброни (ППО) середнього радіусу дії. За його словами, пуск здійснять з території Херсонської області.

В Україні зараз активно розробляють комплекс з коригувальною ракетою "Вільха" на основі реактивної системи залпового вогню "Смерч".

Вперше про проект "Вільха" Петро Порошенко заявив 27 січня 2016 року на засіданні РНБО. Ракету розробляють інженери КБ "Південне". Систему управління створює КБ "Луч".

Всі комплектуючі для виробництва "Вільхи" – українські, включаючи нову систему управління, нове ракетне паливо, нову бойову частину. Базуватися РСЗВ "Вільха" буде також на вітчизняних шасі КрАЗ.

Технічні параметри проекту тримають в секреті. Відомо, що "Вільха" матиме керований 300-мм ракетний боєприпас. В залежності від завдань він зможе служити і як системою ураження наземних цілей, так і засобом боротьби з водними цілями.

Ключовою особливістю "Вільхи" є система наведення і можливість коригування траєкторії вже в польоті. Корекція польоту відбуватиметься не за GPS, сигнали якої можуть бути придушені.

Комплекс "Вільха" планувався як заміна "Точки-У", але за повідомленнями ЗМІ вона перевершує радянський комплекс за тактико-технічними характеристиками.

Цього року в Одеській області вже провели кілька пусків цього комплексу. А в серпні радник президента України Юрій Бірюков опублікував фото з випробувань на яких був присутній Олександр Турчинов.

Судний день

1 грудня речник повітряного командування ЗСУ "Південь" Володимир Крижановський повідомив, що українські ракетні навчання почалися за планом. Він наголосив, що військові навчання проходять відповідно до міжнародних правил ракетних стрільб.

"Якщо розглянути сектор стрільб, то можна побачити, що найближча точка наближення до повітряного простору Криму складає не менш ніж 30 км. А за нормами міжнародного законодавства - це достатньо велика дальність", - наголосив речник командування.

В Росії одразу відповіли на початок навчань. За повідомленням російських ЗМІ з посиланням на джерело в силових структурах окупованого Криму, кораблі Чорноморського флоту Росії зайняли позиції недалеко від західного узбережжя Криму.

За інформацією джерела, завдання кораблів - забезпечення протиповітряної оборони окупованого Криму. 
"Корабельні розрахунки ППО переведені на посилений режим служби", - заявило джерело.

Пізніше російські ЗМІ повідомили, що Україна змістила зони ракетних стрільб в Чорному морі. У Росавіації уточнили, що українська сторона в ніч на четвер випустила новий NOTAM (авіаційні інформаційні повідомлення), які зрушують координати небезпечних зон на захід від територіальних вод Росії.

В свою чергу українські ЗСУ заперечили внесення змін у план військових навчань поблизу окупованого Криму через погрози Росії.

Згодом у Міноборони відзначили, що навчання відбуваються "виключно у повітряному просторі України" і уточнили, що з метою набуття бойового досвіду застосування зенітних ракетних систем у рамках проведення випробувань бойові обслуги підрозділів ракетних військ відпрацьовують практичні завдання з бойовими та імітованими пусками керованих ракет по повітряних цілях — безпілотних літальних апаратах типу ВР-3 "Рейс", які імітують політ "крилатої ракети".

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:04
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
Більше новин