Росія не в пріоритеті. Як Путін силкувався сподобатись Меркель і Трампу

Дмитро Гомон
3 травня, 2017 середа
17:19

На травневі свята російський президент намагався вкотре переконати Меркель і Трампа повернутись до "конструктивної співпраці"

Канцлер Німеччини нечастий гість у Росії - два роки вона там взагалі не з'являлася. Але 2 травня відбувся другий візит Ангели Меркель до РФ з часу анексії Криму.

Російська пропаганда намагається подати подію як значний дипломатичний прорив. "Пожвавлення діалогу після дворічної паузи", - так, приміром, характеризує результати візиту "РИА Новости" (інформаційна агенція, яка є частиною кисельовського холдингу "Россия сегодня").

Так само кремлівські ЗМІ подають новину про телефонні переговори Путіна й Трампа. Вони акцентують увагу на повідомленні Кремля про зацікавленість провести зустріч віч-на-віч двох президентів під час саміту Великої двадцятки (G20). У Білому домі цей факт не підтвердили: в їхній версії звіту про особисту зустріч не згадується взагалі.

Безальтернативні Мінські домовленості

Щоб побачитися з Путіним Ангелі Меркель довелося поїхати в одну з його улюблених резиденцій Бочаров Ручей, що в Сочі. Тема України була однією з наріжних. Заяви, які пролунали після зустрічі, засвідчили, що і Меркель, і Путін зберегли принципові розбіжності.


З точки зору Меркель, Мінські домовленості хоча й заблоковані, але наразі не мають альтернативи. Треба працювати над тим, щоб вони виконувались. Що важливо, з точки зору канцлера відповідальність за їхнє виконання лежить на Росії.


"Ми, звичайно, хочемо забезпечення того, щоб Україна отримала доступ до свого державного кордону - це теж частина Мінських домовленостей - і потім забезпечити політичне рішення, яке спрямоване на проведення місцевих виборів. Ми цього ще не домоглися, але це ще не означає, що ми можемо забути про існуючі угоди і повинні перейти до укладення нової", - сказала Меркель.

Важливість цих слів також полягає в тому, що з точки зору німецького лідера питання повернення Україною контролю над власним кордоном винесено на перший план. А політичні пункти, як от проведення виборів - на другий. Це саме та позиція, яку відстоює українська влада, коли йдеться про виконання мінських домовленостей - спочатку питання безпеки, а потім політичний блок.

У Росії ж на перший план виносять питання проведення виборів на окупованих територіях. А також всіляко підкреслюють, що Росія не сторона конфлікту, а отже вимагати від неї виконати мінські домовленості безглуздо.

Ця лінія особливо цинічно звучить на фоні нещодавнього підриву автомобіля спостерігачів ОБСЄ на міні на окупованій території України. Усі версії бойовиків, які вказують на "український слід", м'яко кажучи, не викликають довіри.

Натомість вони десятки разів повторили, що спостерігачі відхилились від маршруту, що виглядає як натяк не їздити куди не слід та не видивлятися заборонені мінськими домовленостями озброєння.

Пані Меркель вчергове нагадала Путіну, що саме до виконання Росією Мінських угод прив'язані санкції. Скоро ЄС розглядатиме питання їхнього продовження. Шанси, що рішення буде на користь "залишити в дії", великі. Не лише через заблоковані Мінські домовленості, але й через недовіру, яка зросла після хімічних атак у Сирії та спроб вплинути на вибори у Франції та Німеччині.

"Нас не залякати"

У вересні Меркель чекають парламентські вибори й вона сподівається зберегти за собою пост голови уряду. Коли на прес-конференції в Сочі мова зайшла про втручання Росії у вибори, Меркель вдалася до жорсткої риторики.

"Я нічого не можу сказати щодо американської передвиборної кампанії, але я не відношуся до тих людей, які бояться. Якщо буде груба дезінформація, як у випадку з "дівчинкою Лізою", чи як у Литві, де були звинувачення щодо наших солдатів, то ми звичайно займемося цим питанням", - заявила пані канцлер.

Згадані нею приклади кремлівської інформаційної війни - то лише квіточки. Адже були й такі фейки, як "Меркель-лесбійка" та "Меркель будує Четвертий рейх".

Читайте також: Нацисти, гомосексуалісти та педофіли. Як російська пропаганда вбиває Меркель і Макрона

Та найсмішніше, як відреагував на це Путін. Він заявив журналістам, серед яких було багато представників західних ЗМІ, що "ми ніколи не втручалися до політичного життя і політичних процесів в інших країнах".

Після цього колишній посол США в РФ Майкл Макфол звернувся через Twitter до українців: подивіться, мовляв, що наговорив Путін. А екс-прем'єр-міністр Канади Кім Кемпбелл написала, що російський президент не приймає факту, що Україна незалежна і хоче відновити СРСР.

Підстелити соломки

Формальним приводом для зустрічі в Сочі Меркель і Путіна була підготовка саміту G20 в Гамбурзі, запланована на 7-8 липня. Німеччина цього року виступає господарем зустрічі.

Саме на саміті, стверджують у Москві, може статися перша особиста зустріч Трампа й Путіна. Втім, якщо вона й відбудеться, жодних якісних змін у стосунках Росії та США очікувати не варто.

Телефонна розмова між російським та американським президентами, яка відбулася 2 травня, була вже третьою з часу інаугурації Трампа. Як стверджує газета The Wall Street Journal, вона тривала 30 хвилин та не принесла прориву. В адміністрації президента США залишилось переконання, що Кремль ставиться до вирішення проблеми у Сирії несерйозно.

Видання стверджує, що розмова відбулася за ініціативи Путіна. В офіційному повідомленні Білого дому стверджується, що говорили про Сирію та Північну Корею. Про Україну - жодної згадки, навіть у контексті нещодавньої загибелі на окупованій території американця - спостерігача ОБСЄ. Це дуже дивно, і може свідчити, що в Трампа досі немає розуміння, яку лінію провадити у зовнішній політиці.

Головний висновок, який зчитується після розмов Путіна з Меркель і Трампом, - російський президент всіляко намагається їх зацікавити. Канцлер щодо путінських залицянь має чітку позицію: є домовленості, в які вона вклала чимало власного політичного капіталу, отже треба їх дотримуватись. Не дотримуєтесь - платите відповідну ціну.

Щодо Трампа позиція менш чітка. Це наслідок відсутності зрозумілої зовнішньої політики. Меседжі від різних представників адміністрації Білого дому часто бувають суперечливі.

Та головна проблема Путіна в тому, що, як зазначає все більша кількість експертів, у США до нього втрачають інтерес. Росії немає чого запропонувати президенту-мільярдеру.

"Важко повірити конспіративним поясненням, що адміністрація Трампа має зробити низку жорстких заяв щодо Росії перед підготовкою зустрічі з Путіним. Правда більш проста: Росія не є топовим пріоритетом для Білого дому", - пише в колонці для The Moscow Times журналіст Костянтин Еггерт.

На виході маємо невеселу картину для Кремля: позиція головних світових гравців і досі полягає в тому, що нинішній російський режим потрібно обережно (зважаючи на наявність ядерної зброї), але впевнено душити.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:44
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
Більше новин