Квартира в новобудові. Як не стати жертвою шахраїв-забудовників

22 червня, 2017 четвер
16:24

Як не прогоріти під час купівлі квартири та правильно вкласти гроші у нерухомість

Статистика проблемних і незаконних новобудов в Україні жахає. Об'єкти з'являються, немов гриби після дощу, а з ними натовп обдурених інвесторів з витраченими грошима на вітер. За даними Асоціації постраждалих інвесторів України майже в кожному великому місті є проблемні і незаконні будівництва. 

У Києві проблемних забудов понад 60, Львові – понад 20, Одесі - близько 10 будинків, наявні поодинокі випадки у Харкові та Дніпрі.

Щоб цього уникнути та правильно вкласти свої гроші, потрібно виконати певні кроки.

Слід звертати увагу на ціну, імідж забудовника, кількість зданих об'єктів, відповідність заявленому класу житла. Також варто проаналізувати стан готових будинків на сьогодні, пакет дозвільної документації і на засипку типи договорів. І після ретельного аналізу з холодним розумом приймати рішення про купівлю жаданих квадратних метрів.

Не потрапити на гачок низьких цін

На сьогодні існують декілька класів житла – «економ», «комфорт», «бізнес», «преміум».

Найпростіші об'єкти в економ-класі розташовані на околицях міст, неподалік зупинок громадського транспорту, рідше станції метро (якщо таке є).

В будівлях ​​використовуються типові архітектурні проекти (можливі брати-близнюки в сусідніх районах, містах), типові планування квартир, будівельні матеріали українського виробництва. Інфраструктура таких будинків скромна - дитячий та спортивний майданчики, закрита територія.

У комфорт-класі об'єкти розташовані в затишних спальних районах або ближче до центра міста, поруч із зупинками громадського транспорту і метро. Проекти більш унікальні, ніж в економ-класі, асортимент планувань різноманітний, використовуються будівельні матеріали українських та іноземних виробників.

Інфраструктура - дитячий та спортивний майданчики, територія закрита і охороняється. На нульовому поверсі розвинена система надання побутових послуг - магазин, аптека, салон краси.

У бізнес-класі будинки розташовані ближче до центру міста, місць ділової активності. Проекти будинків унікальні, рівно також, як і планування. Будівельні матеріали переважно іноземних виробників. Інфраструктура - крім вищевказаних параметрів - невеличкий сквер, розвинена система безпеки за перепустками.

Новобудови преміального класу - розташовані в історичній частині міста. Можна сказати, що це об'єкти з унікальним проектом плануваннями, виключно іноземними будівельними матеріалами. Інфраструктура розвинена – закрита територія, охорона, сквери, фонтани та інші.

Знаючи вищевказані параметри, нескладно оцінити мінімальну, середньозважену, максимальну ціни об’єктів того чи іншого класу на пошукових системах нерухомості як-от Лун та інших.

Мінімальну ціну пропонують на старті продажів, середньозважену - під час готовності на 30-50%, максимальну під час або після введення в експлуатацію.

На прикладі це виглядає так: у Києві мінімальна ціна квартири економ-класу складе - 13 000 грн за кв.м., середньозважена близько 18 000 - 20 000 грн, максимальна в готових будинках - понад 20 000. Аналогічна пропорція стосується будь-яких класів житла – «економ», «комфорт», «бізнес», «преміум» .

Привернемо увагу: якщо відмінність від мінімальної ціни нижче на 10-15%, ніж у конкурентів, це повинно насторожити покупця і змусити придивитися до забудовника і його діяльності ретельніше.

«Батьки зібрали необхідну суму, щоб купити нам квартиру. Обирали забудовника вони самостійно. Ціна була нижчою від конкурентів, і батьки заключили договір. Згодом з’ясувалося, що наш будинок належить скандальному забудовнику «Укогруп», - розповідає свою історію Ірина Васильова, киянка.

Читайте також: Будівельна афера десятиліття. Як "Укогруп" обдурила тисячі українців

У відділі продажів

Після вивчення портрета забудовника варто у першу чергу запастися терпінням і зібрати всю необхідну інформацію, у другу - звернутися до юриста за консультацією. І тільки після цього відвідати відділ продажів.

«Якщо забудовник діє в правовому полі, і йому немає чого приховувати, у відділі продажів вам нададуть всі документи. Якщо під різними приводами вам не надають документи хоча б в копіях, варто насторожитись і скоріш за все відмовитись від придбання», - вважає Сергій Протасов, старший юрист ЮФ Trusted Advisors

По-перше рекомендується спитати все про землю - якщо вона куплена, то право власності на землю і договір купівлі-продажу. Якщо в оренді, то договір оренди земельної ділянки та довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

По-друге переконатися, чи відповідає цільове призначення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного будинку. Кадастровий номер легко дістати з Публічної кадастрової карти України.

По-третє перевірити документи на будівництво. Сюди входять проект, в якому вказується - порушує або не порушує об’єкт умови міста, сертифікат проектної організації об'єкта із зазначенням кваліфікації архітекторів, інженерів. А також - дозвіл або декларація на дозвіл будівництва.

Декларація застосовується для I-III категорій складності, дозвіл для VI-V категорій відповідно. Для розуміння I категорія застосовується для будівництва гаражів, сараїв, II - будівництва житлових будинків - на 50 осіб, III - будівництва багатоповерхових будинків від 50 до 300 мешканців. А ось IV - розрахована на перебування понад 300 осіб, V - від 400 осіб.

Достовірність цих документів перевіряється просто - на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Не зайвим стане поглянути на документи, що дозволяють підключення до мереж  газо-, водопостачання, водовідведення, електромереж.

По-четверте перевірити наявність обмежень у Єдиному реєстрі судових рішень.

Як перевіряти документи

Тепер придивимося до договорів. В Україні на сьогодні дозволені тільки чотири способи інвестування житла.

Сюди потрапили фонд фінансування будівництва (ФФБ), випуск цільових облігацій, інститут спільного інвестування, фонд операцій з нерухомістю.

Найпопулярнішими стали - ФФБ і випуск цільових облігацій. Однак, ці способи інвестування не захищають від можливої ​​зупинки будівництва і інших проблем.

Час від часу застосовується покупка-продаж майнових прав, але він також не безпечний, як і всі інші. Укладення попереднього договору купівлі-продажу об'єкта може гарантувати клієнтові тільки повернення грошей, які були за ним сплачені. 

Існує ще договір купівлі-продажу майнових прав. До позитивних сторін відносяться - відсутність посередників між забудовником та інвестором, що позитивно впливає на вартість квартири, простота схеми покупки житла, в порівнянні з тим же випуском облігацій. 

Проте жоден з договорів не гарантує добудову будівлі вчасно. Тому рекомендується підійти до купування квартири виважено. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.77
    Купівля 38.77
    Продаж 39.29
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
Більше новин