ПРО ПАРЛАМЕНТАРИЗМ І КОНСТИТУЦІЙНУ ЮСТИЦІЮ

Михайло Савчин
25 грудня, 2014 четвер
10:04

або про місію парламентаря і конституційного судді

 

 

Говоритиму про потенційно важливі справи, які матимуть значний вплив на становлення Української Республіки (назва держави – просто «Україна» – вважаю дещо неадекватною) як конституційної демократичної держави.

Це проблема співвідношення верховенства парламенту і судового конституційного контролю, що має вирішальне значення для перехідних демократій і оформляє інституційний дизайн конституційного порядку.

Отже, у силу верховенства парламенту він як вищий орган народного представництва здійснює виключні законодавчі повноваження. Хоча це не відповідає реаліям і конституційній системі розподілу повноважень. Адже в державі впроваджено поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову. Якщо говорити про поділ влади по-вертикалі, то парламент не може втручатися у предмет відання місцевих рад, який зарезервований за місцевими радами у силу положень статті 143 Конституції, яка визначає предмет відання останніх.

Насамкінець, Верховна Рада зв’язана конституційними цінностями – гідністю людини (стаття 3), недопущенням обмеження та скасування прав і свобод людини, порушення суверенітету і територіальної цілісності України (стаття 157). Таким чином, парламент не володіє верховенством, він зв’язаний конституційними цінностями принципами.

У практичній площині це впирається у відносинах більшості та опозиції. З точки зору конституційних цінностей, насамперед людської гідності та прав і свобод людини існує завжди загроза тиранії парламентської більшості, кінцевою метою атаки якої буде саме права і свободи певної меншості. Тому критично важливі є противаги цьому.

Адже контроль угорською партією ФІДЕС такої більшості парламенту, яка дозволила внести реактивні зміни до Конституції Угорщини всупереч базових принципів Європейського Союзу без належного обговорення, призвело до посилення авторитаризму та суперечливим політичним процесам у цій країні. Про таку загрозу парламентського авторитаризму ще в ранні 1990-і попереджував авторитетний угорський конституціоналіст Андраш Шайо.

Завдяки поновленню чинності конституційного закону № 2222 роль парламенту у конституційній системі зростає. Зростає також і важливість запобіжників на випадок тиранії парламентської більшості, бо її принципалом і бенефіціарієм (вигодонабувачем) стає уряд та бізнесові кола, зав’язані на уряду. Звідси – необхідність противаги парламентському абсолютизму.

Такою противагою виступає судовий конституційний контроль. Дилема «конституційний контроль – парламентаризм» є унікальною для кожної країни.

Відверто кажучи, Конституційний Суд серйозно дискредитований після ухвалення сумнозвісного рішення 30 вересня 2010 року, зокрема, за допомогою якого Янукович узурпував владу. Частково Конституційний Суд поновив свій авторитет ухваленням двох рішень, згідно з якими він визнав неконституційним проведення «республіканського референдуму» в Автономній Республіці Крим, а також рішенням про розірвання Меморандуму про співпрацю із Конституційним Судом Російської Федерації, який у порушення Конституції Російської Федерації і міжнародного права легалізував анексію Криму до Росії.

Однак за цей рік КСУ ухвалив лише сім рішень , з урахуванням отого рішення про розірвання меморандуму про співпрацю.

Хоча КСУ міг би й попіклуватися про свій авторитет самостійно, не чекаючи на поправки до Конституції України. Адже він для цього має доволі достойний інструмент – розгляд конституційних звернень приватних осіб (фізичних та юридичних осіб) щодо офіційного тлумачення Конституції і законів України, що гарантовано статтею 150.1.2 Конституції.

При цьому хочу наголосити, що Конституція взагалі нічого не говорить про предмет цього звернення. Думаю, що кожен здогадається, з чим у рядового індивіда буде асоціюватися таке повноваження Конституційного Суду... Тут не потрібно навіть і трьох спроб. Ну, звісно, це буде порушення прав і свобод людини.

Однак КСУ керується статусним Законом про Конституційний Суд України, який у своїй статті 42 говорить, що метою конституційного звернення щодо офіційного тлумачення Конституції і законів є захист прав і свобод людини. А ось стаття 94 ЗпКСУ зміщує акценти на якісь проблеми діяльності органів влади, себто насамперед на владну імпотенцію – тут процитую вже повністю:

«…наявність неоднозначного застосування положень Конституції України або законів України судами України, іншими органами державної влади, якщо суб'єкт права на конституційне звернення вважає, що це може призвести або призвело до порушення його конституційних прав і свобод».

Так от, Конституція має тлумачитися як цілісний акт і КСУ має керуватися при зверненні з питаннями щодо тлумачень Конституції у сфері прав і свобод людини саме такими критеріями – гідність людини (стаття 3), верховенство права і пряма дія приписів Конституції (стаття 8), невідчужуваність і невід’ємність прав і свобод людини (стаття 22), право особи на судовий захист, який має бути насамперед доступним і не занадто формалізованим (стаття 55) тощо. Зрозуміло, що КСУ не зобов’язаний тлумачити закони, оскільки вони служать для нього об’єктом оцінки на предмет конституційності, тобто це функція цілком лягає на Верховний Суд.

Однак Конституційний Суд і далі стурбований владною неспроможністю у належного функціонування влади, хоча це безпосередньо не випливає із положень Конституції. Це також не випливає із обґрунтованих очікувань будь-якого індивіда, що звертається до Конституційного Суду Адже індивід очікує від Високого Суду одного – захист і поновлення порушеного права!

Отже, час настав Конституційному Суду стати людянішим та відкритішим у плані розгляду конституційних подань приватних осіб щодо офіційного тлумачення Конституції (тлумачення законів – це виключно парафія Верховного Суду per se і аж ніяк не Конституційного Суду).

Адже у 1930 році у Чехо-Словацькій Республіці парламент не призначив нових суддів до складу Конституційного суду, оскільки суд попередньої каденції протягом майже десяти років спромігся ухвалити лише два рішення. Тому чехо-словацькі парламентарі не вважали за необхідне утримувати високооплачуваних суддів, які не робили довірених їм обов’язків – здійснення правосуддя.

Виходячи із цієї дилеми, парламентарії завжди повинні пам’ятати, що за складних перипетій саме конституційний суд може стати останнім прилистком прав меншості. Натомість конституційні судді мають пам’ятати про свою основну місію – захист прав людини. У своїй діяльності вони мають спиратися саме на силу аргументу, а не аргумент сили.

І пам’ятати про свою примирювальну місію в суспільстві та місію обмеження політичних пристрастей між суб’єктами політичного процесу, який має бути підпорядкований конституційним цінностям і принципам.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
Фінляндія
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:43
Ван Ї
У Китаї заявили про зростання "негативних факторів" у відносинах зі США
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:26
Новопризначена голова МЗС Латвії Байба Браже прибула до Києва
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
На фото: У Китаї під час виступу померла співачка
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
Більше новин