Я знаю, яким буде останній Майдан!

Василь Базів
26 серпня, 2015 середа
17:20

Виступ на відкритті пам”ятника першомученику Юрію Вербицькому у селі Гнідин на Дніпрі. (23 серпня 2015-го).

null

 Як багато нас нині тут. Юрій Вербицький скликав у Гнідині цілий Майдан. А 21 січня торішнього року тут нікого не було. Він був один. Один на один проти зграї катів. І ніхто не прийшов йому на поміч.

У цій благодатній місцині неначе сходяться два наші хранителі  - лісовий праобраз Карпат і Дніпро. Із космосу Україну космонавти чи позаземні цивілізації пізнають за двома мітами — Дніпро і Карпати.

На Водохреща минулого року тут постав беріг Йордану і Армагеддон на ньому. На цій Святій українській землі.

Тут постала Голгофа, на якій у страшних муках розпинали чоловіка. Не Богочоловіка, а простого смертного, одного із нас. І кожен із нас, хто був на Майдані, міг бути на його місці.

За що його вбивали у страшних тортурах донецькі урки і московські сатрапи?

За що? За те, що він був українцем. Більше того, він мав первородний гріх — був галичанином зі Львова.

null

Що це таке у 21 столітті, коли людину вбивають за її етнічне походження? Що це таке, коли твій злочин — твоя національна приналежність? Мовою міжнародної юриспруденції це називається — етнічні чистки. Останні прецеденти — колишня Югославія і Руанда. Злочин проти людяності. Злочин, який перебуває у юрисдикції Міжнародного кримінального трибуналу. І злочинці із Сербії і Руанди постали перед судом людства. За Руанду і Боснію злочинці були покарані.

А де кати українців? У Гаазі? Чи може попросту у Печерському суді?

Де ви, кати мого народу? У відповідь — гробова тиша. Нема злочинців, нема покарання, нема навіть покаяння.

Хіба невідомо — хто? Роман-реквієм “Армагеддон на Майдані” я написав у березні 2014-го. Коли ще стояли барикади, коли ще не висохла кров на бруківці. Там все сказано, усіх названо. Починаючи від Путіна, який послав м”сників із ГРУ вбивати українців на Майдані ще перед аншлюсом Криму.

Далі - Хам-Янукович-Береговий. Захарченко. Чеботарьов і серійні кілери. Але нікого не покарано.

 Усі втікають, починаючи від Януковича і закінчуючи Клюєвим. Так втікають — чи їх випаскують за найвищим наказом?

 Хто мав покарати катів? Держава, громадян якої ці кати замордували. Але держава стала на бік катів. Бо той, хто не карає злочинців, сам стає злочинцем.

null

Юрій Вербицький — перший у мартирологу невинно убієнних жертв. За ним у вирій відлетіла небесна сотня, а за сотнею - тисячі і тисячі жертв. От зараз кривава річниця Ілловайської небесної не сотні, а тисячі. Хто послав цих дітей на вірну смерть? Московський диявол навіть не вбивав їх у донецькому степу? Він їх четвертував ракетами і градами. Сини України стали гарматним м”ясом.

Хто відповість? Нема винних.

Є тотальна спроба стерти пам”ять про Майдан, як стирали пам”ять про Запорізьку січ.

 Героїчне, патріотичне і мудре село Гнідин. Не дав Гнідин стерти пам”ять. І поставило село пам”ятник першомученику Юрію Вербицькому.  А де пам”ятники держави, де пам”ятники кулявлобів, де пам”ятники депутатів, які по трупах заповзли у владу? Нема.

 Нас тут, майданівців, зібрав дух Юрія Вербицького. А ті, що далі лежать на дивані, питають, буде чи не буде третій  Майдан.

null

Буде! Обов”язково буде! І третій, і четвертий, і п”ятий. Я не знаю, скільки їх буде, майданів.

Але я знаю, яким буде останній  Майдан. Він буде тоді, коли не вони у нас, а ми у них будемо стріляти! І вони уже не зможуть мати владу над нами, вони не будуть при владі, бо їх попросту не буде -  ми їх знищимо.

У нас нема іншого виходу. Хто вірить, що коли-небудь вони почнуть садити один одного? Он у Китаї до влади прийшов новий лідер і за перший рік посадив 70 хабарників рангом міністра і вище. Половину з них розстріляли. За корупцію — вишка. Хто з вас вірить, що у нас так буде?

Тому у нас нема іншого виходу, окрім виходу на Майдан. Несть числа майданам, поки народні жорна не перемелють усю нечисть.

 Дивовижна нація, яка потрясає світ. Найблагородніший у світі народ. І найбільш злодійська у світі влада. Майдан і корупція — два слова, які знає світ про Україну.

Як так може бути, що лицарями правлять ублюдки? Як так, що одні гинуть на Майдані, щоб восторжествувала  справедливість   і гідність, а інші по їхніх трупах заповзли у владу, щоб красти. Як так, що одні гниють і гинуть в окопах, а інші жирують і грабують в тилу?

null

У цьому наш виклик. Трагічна нація — здатна вмирати за свободу і не здатна обирати гідних у владу. Он знову на стовпи повилазили огидні пики мігмордів. З неділі вони посповзаються зі своїх мальдівів і будуть знову шити  нас у дурні. Залізуть у зомбоящики і закрутять всенародний лохотрон.

От скажіть — хіба нема поруч з вами порядних, гідних людей? Є вони. У кожному селі і місті, на кожній вулиці. Мільйони їх було на Майдані. А чому при владі одні ублюдки? От де наш виклик.

 Наше покоління тепер переживає той самий  час, який наші батьки переживали у 1942 році. Йде Велика Вітчизняна війна із московсько-фашистськими окупантами. Війна, якої немає за офіційною пропагандою як Москви, так і Києва. Найпідліша із воєн.

Бо  у спину стріляють мародери і казнокради. В окопах — герої, а у штабах — зрадники, боягузи і злодії.

 Чи ми витримаємо? Бо ми практично сам на сам із московським дияволом на цьому українському Армагеддоні? Згадайте 24 роки тому. 19 серпня. ГКЧП. СССР, КПСС, КГБ — усі на місці. 5 мільйонів наручників терміново штампує завод у Тулі. Танки на об”їзній Києва і Львова. Я знаю це не із книжок. Я видавав газету 500-тисячним тиражем, яка єдина в Україні виступила проти хунти. Потім я був першим у розстрільному списку ГКЧП. Тоді, під час нашої першої національно-визвольної революції,  ми йшли на плаху, покладаючись лише на Бога.

 І що стало через п”ять днів? Могутня богоборська імперія в одну мить розсипалася. Перетворилася у прах. 19 серпня — пекло, а 24 серпня — народження України. Лише п”ять днів. Всевишній лише кивнув перстом. Божий промисел. Так буде і цього разу. Бо буває так, що нема покарання на Землі, але не буває так, що нема покарання на Небі.

Не треба боятися. Ворог — страшний, але слабкий. Росія — то Нігерія під снігом. Тому не треба боятися. Завтра ввімкнемо телевізор. “Лебедине озеро” із Останкіно. Путлера несуть на лафеті із дома союзов на цвинтар. То у кращому разі. А так — застрілиться диявол, як генерал Ахромєєв, чи викинеться з вікна, як завгосп ЦК КПСС У 1991-му.

 Є у Львові знаменита Каплиця Боїмів — шедевр світової архітектури. А на ній — єдина у світі скульптура, коли Ісус Христос сидить. Втомився під хрестом Богочоловік. І напис — подумай, чого варті твої страждання в порівнянні з моїми.

І коли вас будуть облягати страхи і муки війни і зради, прийдіть сюди, до Юрія Вербицького, і подумайте — ну що варті ваші страждання в порівняння із стражданнями цього великомученика.

Майдан — це колективний Ісус Христос. Україну розпинають, але вона воскресне. Бо нема сили у світі, здатної здолати націю, яка має таких синів, які йдуть за неї на смерть.

null 

Майдан — головна подія 21 століття. Нічого грандіознішого на планеті після мілленіуму не відбувалося. Люди вмирають за свободу у центрі Європи. Беззбройні громадяни йдуть супроти озброєної до зубів армії. Мають вибір — життя чи гідність. Віддають життя і обирають гідність. І не у часи Руссо чи Робесп”єра. Нині на космічний духовний злет, який звершив Київ, не здатна  жодна європейська столиця. Я дякую Всевишньому за його волю створити про цей вселенський подвиг роман-реквієм, головний героя якого — Юрій Вербицький. На тлі Майдану, що сягає у центр Галактики. На тлі Повстання, що має галактичний вимір.

Чого ми прийшли сюди нині? Щоб із рук непереможного Юрія Змієморця підхопити меч і йти далі. Нести свій хрест на Голгофу, на якій нас чекає національне воскресіння.

Пройде тисячі літ. Нас не буде, але буде Слово про полки чи батальйони  Юрієві, і я вдячний Творцеві, що поклав на мою долю зробити цю роботу. І через тисячі літ буде тут він, Юрій Вербицький, у непідвладному часові камені.

Він стоятиме доти тут, поки стоятиме під небесами Україна. Юрій Вербицький став на вічну варту. Юрій Вербицький — осягнув вічність, бо вічною є і буде Україна.

Слава Україні!  

Василь Базів, письменник, журналіст
Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
Більше новин