Віктор Янукович, Медельїнський картель та Ян Гус

16 лютого, 2014 неділя
17:55

"Формулу Майдану" майже шістсот років тому обкатали гусити

Українському революційному руху зразка 2013-14 років насправді важко знайти історичні аналоги. Річ у тім, що навіть колишній Колумбії неможливо закинути перехоплення гангстерами контролю над урядом – зокрема, правоохоронними структурами. Такого не було навіть за часів розквіту Медельїнського картелю Пабло Ескобара. Врешті-решт, він не вимагав для себе офіційної посади в уряді – оскільки заробляв торгівлею наркотиками, а не грабунком державного бюджету.

Демократично обраний президент цієї латиноамериканської республіки Альваро Урібе та його – так само демократично обраний – наступник Хуан Сантос покінчили із угрупованнями наркоділерів та їхніми "політичними дахами". Зауважимо – не без інтенсивної допомоги американських спеціалістів, оскільки США теж були кревно зацікавлені в тому, щоби не посилювати ліві режими та вплив наркокартелів на злочинний світ "латинських" громад у самій Північній Америці.

Але в Україні маємо помітно іншу ситуацію – а саме злиття силових правоохоронних структур, власне держави, та організованої злочинності. Саме такій моделі важко підшукати історичні приклади – вона, мабуть, є "інтелектуальним" надбанням пострадянського простору.

Тоді, можливо, змінити терміни?

А така зміна підштовхує до інших аналогій – прикладів, що належать до часів, радше, Високого Середньовіччя, що до них влучно звертався  Еспресо.TV, розмірковуючи про вельми специфічне розуміння федералізму тими, хто готовий, нібито, змінити адміністративний устрій України.

Адже це так само і доба боротьби міських громад із сеньйорами, із якими ці громади – не першочергово, але не менш важливо, розійшлися в питаннях віри (тоді католицької-протестантської, тепер європейської-євразійської) подарувала нам надихаючий слов'ян досвід гуситського руху. Звісно, для нас, українців, найперша історична аналогія для Майдану – це Січ.

Але раніше Січі був чеський Табір – в якому, до речі, було чимало волонтерів з православних земель Литовької Русі. Тож не слід дивуватися міжнародному складу протестувальників – це архетипово.

З чого починалось у Богемії?

З того, що страти Яна Гуса і Ієроніма Празького за рішенням Констанцького собору викликали вибух обурення серед чехів, як провінціалів, серед яких розповсюдилося вчення Гуса, так і празької громади.

Цікаво, що долю чехів, таким чином, намагалися вирішити католицькі очільники за кордоном, за попихацтва чеського короля Вацлава та його брата Сигізмунда. Так само як долю України за колабораціонізму Януковича намагалися вирішити у Москві.

А вибух в Україні стався в ніч з 29 по 30 листопада, коли режим Януковича наказав "стратити" українську молодь, яка спала в наметах на Майдані.

На горі Табор зібралося кілька десятків тисяч селян – так само як у Києві на Майдан, а 30 липня 1419 року пражани провели так звану "дефенестрацію" – викинули з вікон сімох членів міської ради (тобто захопили "КМДА").

То ж Олександр Попов та Галина Герега мусять дякувати долі, що живуть у 21-му столітті, а не в 15-му, хіба ні?

Кожного місяця в повстання втягувалися нові й нові міста і села Чехії. В одних містах гусити здобували перемогу, в інших терпіли поразку від католиків, в третіх перемагав пронімецький патриціат. Чим не мапа захоплень ОДА по Україні? Втім, слід зауважити, що в даному випадку повсталі мали справу з реальним іншим політичним суб'єктом – німцями та католиками, а не із скоморохами, яких охороняє поліція та найманці. Хоча чесько-німецькі (або чесько-"понімеченські") протиріччя певним чином і нагадають українсько-російські, або українсько-малоросійські...

Через два тижні після дефенестрації помирає король Чехії Вацлав IV. А його брата Сигізмунда народ гнівно відмовився визнати своїм монархом.

Таким чином, як і в Україні, у Чехії виникла криза легітимності влади. Хоча того Сигізмунда заради боротьби із єретиками навіть обрали імператором "Священної Римської імперії" німців. Мабуть, якби це допомогло, Володимир Путін призначив би Януковича секретарем Євразійської комісії. До речі, це рішення далося католикам непросто – як і Янукович, який фліртував із ЄС та ідеєю євроінтеграції, Сигізмунд колись був прихильником д-ра Гуса. Тобто на обох лежить чорна пляма зради – принаймні, з точки зору громадської думки.

У 1420 р. Папа (що характерно) оголошує Хрестовий похід проти гуситів, на чолі якого і став імператор Сигізмунд I.

Євразійський "папа" Володимир Путін теж організовує щось подібне – наприклад, в березні 2013 року він виділяє клубу рокерів "Нічні вовки" 3,5 млн рублів з російського бюджету, розгортає масштабну кампанію антиукраїнської пропаганди, репресує український бізнес і засилає до Києва на допомогу Януковичу російських "мудреців" із фарширування мізків, так званих "політтехнологів".

Проте у битві на Вітковському пагорбі під Прагою хрестоносці отримують добрячого прочухана від чехів – над країною сходить зірка Яна Жижки з Троцнова – і ганебно тікають аж до самого кордону. А сам Жижка входить до ради 12 гетманів – фактичного повстанського уряду. Нічого не нагадує?

Обставини протистояння у самій Празі просто до болю нагадають Київ у 2013-14 роках. Адже так само, як і майданівський, гуситський рух ніколи не був єдиним цілим.

Прихильники поміркованої течії гуситського руху називалися "чашниками" – це були переважно магістри-богослови університету, частина панів і лицарів, середнє духовенство, багато ремісників. Вони вимагали позбавити католицьку церкву її землеволодінь, здійснювати причастя мирян хлібом і вином («чашею» — звідки й пішла їх назва) і запровадити для духовенства відмову від власності, суворе покарання за здійснені гріхи.

Своєрідним українським аналогом слугує парламентська опозиція – члени істеблішменту, частина великого та середній бізнес.
Селяни, міська біднота, частина дрібного дворянства, бідне духовенство називали себе "таборитами". Вони вимагали докорінної реформації католицької церкви, позбавлення її багатств, переведення богослужіння на чеську мову (sic!), скасування приватної власності, феодальних привілеїв і створення царства "справедливості".

Чимало спільного можна знайти із українськими дрібними підприємцями, представниками вільних професій та громадськими активістами. Концентровано всі ці "сектори" ("секторити?", "активісти") ще не оформилися, але багато людей з гумором навіть називає себе "провокаторами", і без гумору – "радикалами". Вони вимагають дострокової відставки Януковича й суду над ним, дострокових виборів усіх рівнів і зміни верхівки.

Ці розбіжності не завадили чехам 15 років протистояти всій католицькій Європі, хоча і зіграли свою роль пізніше. Менше з тим, загалом увесь гуситський період історії Чехії тривав майже півстоліття.

Звісно, можна сказати, що врешті-решт гусити програли – у 1468-му році на престол сів цілком католицький Володислав II Ягелон. Але тут аналогія з Україною не спрацьовує, оскільки світополітичний ландшафт навколо України геть інший.

По-перше, гуситам довелося воювати із усім світом та частиною чехів. Українці протистоять – разом із усім цивілізованим світом – лише неоімперській Росії та купці її попихачів-посадовців, нехай ця купка і вперта та розпоряджується певними ресурсами.

По-друге, вітчизняні "чашники" й "таборити" зможуть з’ясувати свої стосунки не на полі бою, а на чесних, відкритих, демократичних виборах. Функція "чашників" – змінити правову систему для цього, а функція "таборитів" – всіляко утримувати їх від задкування.

По-третє, аристократичне походження та церковний сан у часи гуситства все ж мало серйозну вагу. А в сучасній Україні вагу втратили навіть горезвісні олігархи, так само як і депутати – правдиву недоторканість.

Відповідно, простір для компромісів між українськими "чашниками" та межигірським "Сигізмундом" – насправді надзвичайно вузький.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
04:24
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин