Що передбачає "антикризовий пакет" Яценюка

27 березня, 2014 четвер
13:02
Зміст

Прем'єр Арсеній Яценюк сьогодні представив у парламенті програму реформ, які повинні врятувати країну від дефолту та фактичного банкрутства України

Перші новації стосуються великого бізнесу. 

«Збільшиться вдвічі рента за користування корисними копалинами. Ми чудово усвідомлюємо, зараз буде піднятий крик, що будуть зникати робочі місця, закриватися підприємства. Тому, ми піднімаємо вдвічі і чітко заявляємо, що це не вплине на конкурентну спроможність гірничого комплексу, такі тарифи і на конкурентних виробництвах у тій же Росії», - заявив Яценюк.

Також він додав, що уряд піднімає плату за нафту і газовий конденсат. Водночас буде посилено контроль за відрахуваннями до бюджету з боку компаній, у яких державі належить контрольний пакет (50% + 1 акція). "Вони повинні поділитися з бюджетом, ресурсу у них вистачає, тож це не вплине на їх показники", - переконаний прем'єр.

Наступне - підвищення акцизів на "шкідливі звички".

Яценюк пояснив новацію практично "на пальцях". За його словами, внаслідок підвищення акцизних зборів пляшка пива, яка коштувала 8 грн., коштуватиме 8,5 грн., пачка цигарок, яка коштує 15 грн., коштуватиме 16, а ціна пляшки горілки, що коштувала 32 грн., зросте до 35 грн. "Мало? Я буду аплодувати, якщо на більше піднімете акцизи", - зазначив прем'єр. 

Уряд пропонує запровадити в Україні й прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб.

Яценюк зазначив, що розглядалося декілька варiантiв введення такого податку, в тому числi податку на пасивний дохiд, тобто на доходи з банківських  депозитів. Однак у підсумку було вирішено в поточному році доходи з депозитів не оподатковувати.

Натомість пропонується ввести оподаткування відповідно до прогресивної шкали на доходи з громадян. За словами Яценюка, громадяни, які заробляють 300 тис. гривень, платитимуть 20% податку, ті хто заробляють більше 500 тис. гривень – 25%. 

«Мова йде про 300 тис. громадян, які володіють 60% фінансових активів України. 1,7% багатих українців повинні заплатити податки, щоб 98% українців відчули, що в країні прийшов час соціальної справедливості», - зазначив Яценюк.

Разом з тим, Кабмiн пропонує підняти тарифи на природнiй газ та енегоносiї для населення і збільшує надання субсидій. 

За словами Яценюка, на сьогоднiшнiй день українцi платять $84 за тисячу кубометрів, тодi як у сусiднiй Росiї ця цiна складає $128 за тисячу кубометрів. При цьому населення у Вірменії сплачує за газ $380 за тис. кубів, Молдова - $470, Болгарія - $605. "В сьогоднiшнiх умовах ми зобовязанi підняти тарифи на енергоносiї, щоб не збанкротувала країна, щоб привести у відповідність навіть не до економічного обгрунтованого рiвня, а хоча б до рівня Росiї, - зазначив прем’єр. -  Росiйська цiна на 44 долари вища, нiж українська". Подібна ситуація і з оплатою за тепло: середній тариф по Україні складає $22,7, тоді як у Росії - $39,15. 

Разом з тим, Яценюк зазначив, що в Українi буде започаткована амбiцiйна программа компенсування витрат на житлово-комунальнi послуги для соціально незахищених верств населення. За його даними, якщо раніше такi компенсації отримували лише приблизно 1,4 млн. домогосподарств (це приблизно 5 млн. осіб), то тепер ця цифра буде збільшена до 4 млн. домогосподарств, тобто соцiальнi компенсації отримають близько 30% населення України. "Кожна малозабезпечена сiм’я буде додатково отримувати до 500 гривень на оплату", - додав Яценюк.

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум протягом цього року уряд вирішив не змінювати. 

"Вони залишатимуться на тому рівні, що був встановлений на 1 січня цього року", - наголосив Яценюк. Настомість буде проводитися індексація на рівень інфляції пенсій для громадян України - це повинно хоча б компенсувати рівень цін. 

Антикризовий план уряду включає і скорочення на 10% всієї чисельності органів державної влади, що "дасть можливість суттєво скоротити державні витрати".

Яценюк пропонує з 249 тис. чиновників скоротити 24 тис. осіб на І етапі. Після цього, за словами прем'єра, необхідно у стислі терміни провести Конституційну реформу, ліквідувати облдержадміністрації та створити виконкоми. Позбавивши центральну владу ряду функцій та передавши їх в регіони, можна буде згодом скоротити ще на 20% чисельність держапарату, зазначив Яценюк.

Передбачений і широкий наступ на різноманітні нецільові видатки та чиновницькі блага.

Так, Яценюк анонсував скорочення капітальних видатків. За його словами досі вони йшли на будівництво та ремонт приміщень для органів прокуратури, міліції тощо. Тобто, не мали жодного відношення до росту економіки. 

Водночас, планується продати 50% усього автопарку органів державної влади.

Також уряд планує приватизувати усіх об'єктів державної власності, які перебувають у віданні Державного управління справами і не пов'язані безпосередньо з виконанням функцій державного управління. "Ми оголошуємо про приватизацію всіх об'єктів державної власності, які перебувають у так званому державному управлінні справами, - дачі, заводи і інша нерухомість, яка не потрібна державі, має бути продана і ми не повинні фінансувати з кишень платників податків утримання колишніх чиновників", - заявив Яценюк. 

Вiн також наголосив, що цього року завершується "раз і назавжди" фінансування "резервацій", зокрема, Конча–Заспи, та Пущі-Водицi. "І звертаємося з тим, що той, хто там проживає: будь ласка, за власні гроші утримуйте охорону, платiть за житлово-комунальні послуги і за свої кошти викуповуйте земельні ділянки під цими об'єктами за ринковою ціною", - заявив прем’єр.

Яценюк виспупив і проти надвисоких пенсій окремих категорій громадян.За його словами, пенсії, які перевищують 10 тис. грн., потрібно оподатковувати

Переглядається і підхід до державної підтримки шахтарів. 

За словами Яценюка, з 13 млрд. гривень державних дотацій працівникам вугільної галузі – 10 млрд. розкрадають.

"Якщо цю статтю скоротити – виведуть шахтарів. Тому з 13 млрд. ми залишаєм 12 млрд. підтримки шахт. При цьому, у випадку закриття всіх державних шахти і звільнення усіх працівників - сказати їм: «просто сидіть в дома» – то тоді на 1 шахтаря 80 тис. грн. на рік припадає з цієї допомоги. Ці 12 млрд. поки буде як резерв. Поїду в Донецьк – покажу там цифри, обговоримо там. Тоді повернусь і скажу, скільки на підтримку, а скільки на розвиток депресивних регіонів з цих коштів піде", - зазначив прем'єр.

У сфері АПК уряд пропонує прислухатись до пропозиції асоціацій та підприємців і запровадити ПДВ на експорт зерна. "Це ті 20%, які експортери зерна не сплачували в бюджет", - зазначив Яценюк. Натомість усю галузь АПК на загальний порядок нарахування ПДВ вирішено не переводити. 

Разом з тим, уряд пропонує повертати борги з ПДВ (не відшкодовано на сьогодні 21,6 млрд. грн) видачею облігацій внутрішньої державної позики.

«Ми виступаємо проти схеми, розробленої Міністерством доходів і зборів протягом останніх років, зокрема, видачі казначейських векселів "під столом". Ми ліквідовуємо цей інструмент. Уряд пропонує видавати не векселі, а гарантовані державою облігації внутрішньої державної позики, під які підприємці отримають довгострокові дешеві кредити», - сказав Яценюк. 

За його словами, загалом уряд напрацював близько 20 ініціатив, про котрі можна буде говорити дещо пізніше. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
3 травня
22:03
Вільям Бернс
Очільник ЦРУ прибув до Єгипту для переговорів щодо перемир'я в Газі, - Reuters
21:59
московський патріархат
Опендатабот назвав кількість церков московського патріархату в Україні. Найбільше - на Донеччині
21:46
Збірна України з хокею
Україна перемогла Литву та виграла ЧС з хокею у дивізіоні IB
21:35
Іраклі Кобахідзе
Прем'єр Грузії Кобахідзе звинуватив США у розпалюванні в країні революції
21:30
Ексклюзив
безпілотник, дрон
Здебільшого бачимо активність розвідувальних дронів: речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш про особливості ворожих дій у небі над Україною
21:16
Девід Кемерон
Кемерон про ймовірність введення військ в Україну: "Не вважаю правильним, аби солдати НАТО вбивали росіян"
21:11
Британія порадила своїм громадянам утриматись від поїздок в області України, що межують з Білоруссю
20:43
Михайло Мудрик і Георгій Судаков, збірна України
УЄФА за місяць до Євро-2024 змінив регламент турніру
20:41
Аналітика
Сергій Згурець
Ситуація на фронті, переговори з РФ та реформування Сил оборони України. Воєнні підсумки тижня
20:39
Дональд Трамп
Трамп у разі перемоги на виборах може вимагати від усіх країн НАТО витрачати на оборону 3% від ВВП, - The Times
20:16
Жак Бо
"Україну не чекають ні в НАТО, ні в ЄС": швейцарський псевдоексперт просуває проросійський фейк
20:06
Ілля Євлаш
РФ активізувала розвідувальні БПЛА для коригування ракетних атак, - Євлаш про нову тактику ворога
20:03
OPINION
Василь Зима
Ця війна надто велика, щоб кудись подітися після її фіналу
19:52
Марія Захарова
РФ готова розглядати "серйозні пропозиції" щодо врегулювання конфлікту в Україні, – Захарова
19:36
Дмитро Медведєв
"Дякую, країно сиру й годинників": Медведєв розкритикував Саміт миру, який організовує Швейцарія
19:31
повінь
Найкритичніший випадок: зливи у Бразилії спричинили повені та зсуви ґрунту, щонайменше 31 людина загинула
19:27
Олександр Зінченко та Давіде Фратеззі (позаду)
"Один хлопець на війну збирається, я вже втомився його зустрічати на вокзалі": ексфутболіст "Динамо" поглузував над Зінченком
19:22
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 28 ворожих атак на Авдіївському напрямку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 800-го дня війни: понад тисячу уражених окупантів за добу на східному напрямку та кібератака ГУР на зв'язок у російському Татарстані
18:56
речник Держдепу США Метью Міллер
У Держдепі США засудили кібератаки РФ проти країн ЄС та НАТО й обіцяли допомогти покарати винних
18:55
У Києві дитина випала з вікна третього поверху
У Києві дитина випала з вікна третього поверху: що відомо
18:51
Ілюстративне фото
Окупанти вдарили ракетою по Кропивницькому: поранено чоловіка, пошкоджено інфраструктурні об‘єкти
18:45
військовий квиток, мобілізація
В Україні змінили правила бронювання чиновників від мобілізації
18:44
Tesla
Tesla подала до суду на виробника акумуляторів, звинувативши його в копіюванні торгової марки
18:36
Тібо Куртуа і Андрій Лунін
Анчелотті повідомив невтішну новину для Луніна: зірковий голкіпер повертається у ворота "Реала"
18:35
Прем'єра Вірменії Пашиняна хочуть перевірити на держзраду через делімітацію кордону з Азербайджаном
18:15
Сергій Никифоров
На Саміті миру вироблять спільну переговорну позицію України, яку передадуть Росії, – ОП
18:06
Денис Шмигаль
Кабмін створив підгрупу, що працюватиме над конфіскацією активів РФ за кордоном, - Шмигаль
18:05
Ексклюзив
Удар по Кримському мосту в день інавгурації Путіна міг би мати серйозний ефект, - майор запасу Гетьман
18:01
OPINION
Костянтин Єлісєєв
Макрон готовий до бою з російською загрозою. Яка відповідь України?
18:00
військовий квиток, мобілізація
Проблеми з психікою та очима: у Міноборони оновили список захворювань, з якими не беруть на службу до армії
17:59
Жерсон
Європейський клуб погнав скандального футболіста "Динамо"
17:57
Юлія Навальна
Навальна стала лауреаткою премії "За свободу слова" від Deutsche Welle
17:48
Ексклюзив
ТОС-1А "Солнцепек"
Окупанти прогресують: Defense Express про удосконалення у РФ важкої вогнеметної системи "Дракон"
17:47
Російські солдати
РФ легалізувала звільнення від кримінальної відповідальності тих осіб, які йдуть воювати в Україну, - Спротив
17:46
Зеленський ознайомився з перебігом будівництва фортифікаційних споруд на Донеччині
Зеленський заявив, що Україна перебуває перед новим етапом війни
17:41
ЗСУ, мобілізація
Навіть непридатні: у Генштабі заявили, що оновити військово-облікові дані мають усі чоловіки 18–60 років
17:30
Допоможіть евакуювати бійців з "нуля": збір на нічник для парамедиків 21 ОПБ
17:21
На фото: Маєток Меттью Перрі
Особняк зірки "Друзів" Меттью Перрі, куплений ним незадовго до смерті, продають за $5 млн
17:15
тарифи на електроенергію, лічильник
З початку року мешканці Дніпропетровщини заборгували за світло 775 млн грн, – Yasno
Більше новин