Як Дмитро Кисельов розводить Кремль на гроші

Олексій Кафтан
21 травня, 2014 середа
17:32

А СБУ тим часом виправдовує пересічних росіян

Служба безпеки України провела брифінг, на якому пояснила причини тотальної зобмифікації росіян. Причому доказово й аргументовано: журналістам продемонстрували, що висвітлюючи новини про Україну, телеканал Россия-24 активно використовує технологію 25 кадру. Зокрема, на одному зі стоп-кадрів сюжету про події 2 травня в Одесі видно напис "поджег Правый сектор", а на стоп-кадрі репортажу з Будинку профспілок читається "людей убивали бандеровцы". Аналогічні «титри» присутні й у сюжетах зі східних областей: "Правый сектор убивает", "Нацгвардия убийцы".

Насправді СБУ, вочевидь, виправдовує росіян. Виходить, що в антиукраїнській істерії повинні якісь кремлівські мозкоправи (точніше, мозколоми). Але це зовсім не так. Гіпнотична сила телебачення від команди Дмитра-Йозефа Кисельова-Гебельса цілком достатня і без екзотичних технологій – особливо таких екзотичних. 

Зафіксувавши застосування 25 кадру, СБУ мала б говорити ось про що: Кисельов розводить своїх роботодавців на гроші. Як лохів (перепрошую, кроликів). І бажано говорити про це російською мовою, поширюючи всіма доступними каналами. Аби це якомога швидше дійшло і до кисельовської аудиторії, і до самих роботодавців. Інакше СБУ знову стане «невдобно» - та сторона неодмінно постарається. Підозрюю, що вже найближчим часом якийсь надміру пруткий рунетчик злорадно напише щось на кшталт: «Лол, хохлов снова развели!». І матиме рацію: 25 кадр – не що інше, як маркетингове шахрайство. Причому з дуже довгою бородою. Тож поки такого пруткого по той бік не знайшлося, скажу про це я. Історія почалася ще в середині минулого століття.

Американець Джеймс Вайкери був людиною різносторонніх зацікавлень. Дипломований маркетолог, він з дитинства захоплювався зміями – точніше, гіпнотичним ефектом, що справляє погляд рептилій. До того ж, як і годилося інтелектуалу повоєнних років, він серйозно цікавився психологією. Дивна суміш цих інтересів дала не менш дивний результат: Вайкері в числі перших почав експерименти з аналізом блимання очей для з’ясування рівня емоційної напруги. Експерименти в цій галузі вивели його на дослідження імпульсних покупок та словесних асоціацій. Втім, серйозна наукова кар’єра в нього не складалась. Як, зрештою, і бізнесова.

Аж ось 1957 року Вайкері нарешті уславився, поставивши низку експериментів, які відкрили фантастичні перспективи для стимулювання продажів. В одному з кінотеатрів Нью-Джерсі під час показу трилера «Пікнік» в моменти зміни кадрів додатковий проектор демонстрував кадри із зображеннями та текстами рекламного характеру «Їжте поп-корн, пийте кока-колу». Модифіковані фільми демонструвались протягом усього літа. В результаті, як заявив Вайкері, продажі газировки виросли на 17%, а кукурудзи – аж на 58%. Це була сенсація. Причому золота.

Вайкері назвав це методом сублімінальної (такої, що діє безпосередньо на підсвідомість) реклами. Суть ідеї зводиться до наступного. Кадри на кіноплівці змінюються 24 рази в секунду (начебто людський зір більше не розрізняє, хоча насправді ця межа залежить від чіткості й швидкості руху об’єктів на екрані). Тому вбудований кадр, який видно менше 1/24 секунди, не усвідомлюється, але впливає на підсвідомість, змушуючи людину робити неусвідомлений вибір на користь рекламованого продукту. 

Того ж року Вайкері запатентував технологію 25 кадру відкрив компанію із сублімінальної реклами в фільмах і швидко став успішним бізнесменом, пропонуючи свої послуги великим корпораціям за великі гроші. Звісно, він не забував про саморекламу в пресі. Невдовзі –практично «раптово» - в ЗМІ піднялась паніка: по всьому виходило, що відкриття Вайкері можна застосовувати не лише для реклами, а й для широких маніпуляцій свідомістю. Адже технологія підходила й для того, щоб змусити людину «правильно» голосувати чи підбурити до антисоціальної поведінки й заворушень. США опинились на межі істерії, на якій нагріли руки чимало політиків, що кинулись захищати свободу.

Однак уже за рік, в червні 1958 року Американська психологічна асоціація публічно спростувала факт наявності ефекту 25 кадру. Ще раніше Вайкері кілька разів зазнав повного фіаско, намагаючись довести дієвість свого методу. А головне, в тому самому кінотеатрі Нью-Джерсі, як з’ясувалося, нічого не чули про його експерименти – більше того, через нього за шість тижнів просто не могли пройти 50 тис. глядачів, які фігурували в звіті. Втім, це вже не мало значення: невдовзі після викриття шахрай закрив усі банківські рахунки й зник із сумою, еквівалентною сучасним $22 млн! 

Корпорації, що заплатили авантюристу за впровадження дивовижного ноу-хау, піклуючись про свою ділову репутацію, вирішили не чіпати Вайкері. А 1962 року в одному з телеінтерв’ю вже й сам горе-маркетолог визнав, що геть усю історію з 25 кадром він вигадав, включаючи статистику й результати досліджень. 

Втім, це зовсім не завадило послідовникам Вайкері використовувати його «дурильне» ноу-хау сублімінальної реклами. Хто жив у дев’яностих, ще мав би пам’ятати про «експрес-метод вивчення іноземних мов Ілони Давидової» чи чудо-пристрій, що відфільтровує 25-кадр з телепрограм. Сюди ж можна додати методи схуднення, привернення уваги протилежної статі тощо, якими досі повний інтернет.

Чи в СБУ не знають слова Google? Чи в її таємних лабораторіях проводились досліди, які довели правоту Вайкері? Чи наші розвідники здобули результати аналогічних експериментів з лабораторій ФСБ? Боюся, це все риторичні питання. Факт, однак, лишається фактом: Дмитро Кисельов і його команда дурять Кремль, вимагаючи додаткових ресурсів для виготовлення звичайних випусків «новин». І, вочевидь, пилять чималі гроші. Тим більше, що космічні рейтинги Путіна і «затокримнаш» в якості головного тренду життя Росії легко пояснити ефектом 25 кадру. Хіба не про це мали б говорити речники СБУ, дезавуюючи ворожих шахраїв? Я, звісно, не очікую, що це підірве довіру Кремля до Кисельова. Але це виставить російський істеблішмент таким самим легковірним і відсталим посміховиськом, як голів американських корпорацій – щоправда, цілих шість десятиріч тому.

Теги:
Читайте також:
Київ
+23°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
13:25
monobank
На Monobank здійснили потужну DDoS-атаку
13:16
пенсійне посвідчення пенсія
У Мінсоцполітики повідомили, коли й за яких умов відновлять пенсійні виплати пенсіонерам-ВПО
12:55
Ексклюзив
Україна займає останнє місце у світі з народжуваності, а з'являється законопроєкт, який загрожує знищенням уже "заморожених" ембріонів, - професор Хміль
12:50
РФ поширює фейк, нібито в депо Нової пошти в Одесі був склад з боєприпасами виробництва країн НАТО
12:42
На фото: Людські черепи на аукціоні Semley Auctioneers
У Великій Британії зняли з аукціону людські черепи 16 ст. до н.е. через "грубе порушення людської гідності"
12:38
Оновлено
маршрутка
У Чернігові водії маршруток не вийшли на роботу, в. о. мера та МВА обмінялися звинуваченнями
12:34
Володимир Зеленський
Зеленський назвав дату і місце проведення першого саміту миру
12:28
Київ, Майдан Незалежності
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня і на Великдень
12:25
заборона УПЦ МП
На сайті Ради досі відсутній проєкт щодо заборони діяльності УПЦ МП, депутати вимагають пояснень
12:15
Анонс
Виставка Максима Кривцова
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
12:03
Бен Ходжес
Ходжес заявив, що ідея замороження російсько-української війни - безглузда
12:02
OPINION
Ростислав Павленко
Свобода слова насправді абсолютно необхідна для Перемоги
11:55
На фото: Деніел Редкліфф
Деніел Редкліфф розкритикував Джоан Роулінг і відреагував на закиди в невдячності
11:42
Електроенергія
Потреби споживачів покривають власна генерація та комерційний імпорт: ситуація в енергосистемі станом на 2 травня
11:32
Херсонська область
З тимчасово окупованої частини Херсонщини повернули підлітка з родиною
11:27
Оновлено
Знищене депо Нової пошти внаслідок російської атаки по Одесі 1 травня 2024 року
Росіяни обстріляли Одесу: постраждали 14 людей, у депо Нової пошти знищено відправлення на 3 млн грн
11:17
світ, міжнародний огляд
Чому Путін не боїться допомоги Україні від США та проблеми, з якими стикаються українські ветерани. Акценти світових ЗМІ 2 травня
11:08
СБУ затримала інформатора «вагнерівців», який шпигував за військовими аеродромами на Донеччині
Відстежував позиції ЗСУ у Краматорському районі: СБУ затримала інформатора вагнерівців
11:03
Посол України в Польщі Василь Звари
Усі, хто подав заявки до консульських установ до 23 квітня, отримають паспорти, - Посол України у Польщі Василь Зварич
11:02
Ексклюзив
атака РФ, Одеса, 15.03.24
Експерт з військової контррозвідки Притула пояснив, для чого РФ знищує Одесу
11:02
військовий квиток, мобілізація
У Міноборони роз'яснили, як працюватиме кабінет військовозобов'язаного
10:44
На фото: Jerry Heil в номері на Євробаченні-2024
Євробачення-2024: зʼявилися кадри з репетиції виступу alyona alyona та Jerry Heil
10:36
Під виглядом волонтера ошукав одеситку на мільйон гривень: студенту загрожує 5 років ув'язнення за шахрайство
10:29
ДБР
ДБР направило до суду майже 800 обвинувальних актів щодо злочинів проти нацбезпеки від початку великої війни
10:17
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 2 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:13
гранатомет
З початку великої війни на блокпостах вилучили майже 1,5 тис. гранатометів, - Нацполіція
10:08
OPINION
Орест Сохар
Майбутнє війни очима Заходу: від наступу до контрнаступу та перспективи 2025 року
10:03
"Русскій воєнний флот - до дна"
"Русскій воєнний флот - до дна": Укрпошта випустить марку, присвячену знищенню Чорноморського флоту РФ
10:02
Ексклюзив
Карта. Кримський міст. 14\07\23
Знищення Кримського мосту є цілком реальним, - капітан 1-го рангу запасу ВМС ЗСУ Риженко
10:01
Анна Нетребко
У Швейцарії скасували концерт пропутінської співачки Анни Нетребко
09:27
Ексклюзив
окупанти
Під Маріуполем на скупчення окупантів упали уламки російської ракети від ППО, загарбники вивезли звідти зброю, - Андрющенко
09:25
Кулеба
Російськими обстрілами пошкоджена половина енергосистеми України, - Кулеба
09:17
ЗАЕС
Дрони-камікадзе РФ літають над ядерними реакторами ЗАЕС, а на станції росіяни зробили пусковий майданчик, - ГУР
08:57
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Луганщини росіяни планують завезти 10 мобільних кінотеатрів для погоджених ФСБ масових заходів, - ОВА
08:41
Звіринецька
У Києві на станції метро "Звіринецька" демонтували радянську назву "Дружби народів"
08:31
Поліція США - ілюстрація
У США поліція застрелила учня, який прийшов у школу зі зброєю
08:10
Оновлено
китай
У Китаї обвалилася частина автомагістралі: загинули 36 людей, десятки постраждалих
08:09
OPINION
Сергій Гузь
У МЗС не знали про Директиву Ради Європи про біженців?
08:04
Сербія
Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною
07:31
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: де та коли дивитись матчі півфіналу
Більше новин