Чи заморить Україна голодом Донбас

18 червня, 2015 четвер
13:41

Новою економічною блокадою окупованого Донбасу Україна не заморить голодом терористів, а остаточно відштовхне його до Росії

З 17 червня запрацювали нові правила СБУ щодо перетину лінії розмежування з окупованим Донбасом. Свіжі вимоги фактично є реалізацією давно обговорюваної економічно блокади терористів.

Незважаючи на постійну військову напругу в АТО, яка підтримується обстрілами, паралельно триває торгівля з окупованими районами. Туди везуть харчі, алкоголь та цигарки.

"У середньому купити на оптовому ринку і завантажити мікроавтобус, наприклад, алкоголем або пивом, коштує близько 30 тисяч гривень. Ціна вмісту такого бусика на окупованій території сягає 100 тисяч гривень", - розповідав заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

За його словами, водночас з окупованих територій до України, везуть награбований мотлох  або "палену" горілку і цигарки. А нещодавно на кордоні затримали автобус  з 50 кілограмами трамадоловмісних лікарських препаратів на 10 млн грн.

Все це стало справді живильним середовищем для корупції  та "розбещення" чиновників, відповідальних за перетин лінії АТО. Тому так гостро постало питання економічної блокади Донбасу.

Новий кордон України

У СБУ створили нові, більш жорсткі правила  перетину лінії розмежування з окупованим Донбасом, фактично перетворивши цю лінію в повноцінний кордон.

Найбільше в Службі безпеки хваляться заміною паперових перепусток на електронні.  Достатньо направити інформацію по електронній пошті, отримати підтвердження про її обробку і повідомлення про дозвіл. 

Це нововведення ніби повинно вбити корупційну складову, коли чиновники наживались на людях завдяки видачі пропусків. Щоправда, паперова система лишиться для тих, хто не має доступу до мережі.

Також тепер для перетину на своєму авто потрібен тільки техпаспорт та документ, що підтверджує право на машину. Окремий пропуск в СБУ також скасували.

На цьому і закінчуються покращення і починаються складнощі для жителів окупованого Донбасу.

Тепер заборонено перетинати лінію розмежування громадським транспортом - автобусами, маршрутками та вантажним машинам.

Виняток – нерегулярне перевезення груп з дозволом. Наприклад, якщо вивозити біженців  або дітей на відпочинок.

На це правило майже одразу відреагували на Донецькому автовокзалі. На його онлайн-табло скасовані всі рейси на контрольовану Україною територію області. В окупований Донбас автобуси ходять. 

Онлайн-табло Донецького автовокзалу на 18.06.2015

Перевезення продуктів харчування, ліків, алкоголю, тютюну, бензину також заборонено. Виняток – гуманітарна допомога, яка везе харчі та ліки. Також гуманітарним вантажам тепер спростили правила перетину, якщо вони співпрацюють з податківцями.

Проте люди можуть перевозити в ручній поклажі їжу, але не більше 50 кг на одну особу і вартістю не більше 5000 грн. Також не більше 5 упаковок кожного найменування лікарських засобів на одну особу (без вмісту наркотичних засобів).  Алкоголь: 5 літрів пива, 2 літри вина, 1 літр міцного алкоголю. Тютюн: 200 сигарет або 50 сигар чи 250 грамів тютюну. 

Ще одна важлива для жителів окупованого Донбасу поступка від СБУ – можливість перетинати "кордон" без дозволу в разі загрози життю та здоров'ю людей. Проте для цього потрібне рішення керівника Координаційного центру.

Блокада імені Москаля

Першим, хто провів такий експеримент,  був голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. Своїм розпорядженням він заборонив перетин лінії розмежування на Луганщині будь-яким транспортним засобам, включаючи легкові автомобілі. Виняток склали лише велосипедисти, пішоходи, а також транспорт міжнародних гуманітарних організацій.

Москаль відомий своїм вибуховим характером та різкими висловлюваннями в бік сепаратистів. В інтернеті популярне відео, де він не пропускає на територію "ЛНР" фуру з пивом.

"Сечу замість пива пити будете!" - говорить він контрабандисту. Така ж доля пізніше спіткає і машину з котячим кормом, і, за словами голови адміністрації, сотні інших вантажів.

 

На відміну від СБУ, яка дозволила залізниці курсувати між окупованими і вільними територіями, Москаль зайняв більш жорстку позицію. Очільник Луганщини наполягає на повній зупинці взаємодії з підприємствами, які підконтрольні бойовикам.

"Моя особиста позиція така – або ми воюємо з окупованими територіями, або торгуємо. Чомусь для Укрзалізниці моє розпорядження не указ", – обурюється Москаль.

Цікавою є і інша ініціатива голови ОДА: він взявся переманювати бізнесменів з окупованих територій, пропонуючи їм податкові пільги, а саме звільнення від сплати податку на прибуток та звільнення від сплати податку на додану вартість.

Москаль наполягає, щоб цю практику якнайшвидше впровадити і у Донецькій області, щоб привести терористів до банкрутства.

Всі проти Донбасу

Ініціативу "втечі" від Донбасу підтримали і у Порошенка. Ще раніше лідер президентської фракції Юрій Луценко сказав про це з трибуни Верховної Ради.

"Президент вважає, що ракова пухлина підлягає блокаді. Практика голови Луганської адміністрації Геннадія Москаля визнана правильною", - сказав він. В свою чергу президент розповів про процвітаючу корупцію  та контрабанду з терористичних територій, яка може заразити всю Україну.

В цей же час у Верховній Раді реєструється законопроект про повну блокаду "ЛНР" і "ДНР". За словами одного з авторів законопроекту Сергія Висоцького, нардепи хочуть домогтися повної заборони на "циркуляцію будь-яких товарів, крім гуманітарних вантажів як з окупованого Донбасу та і з анексованого Криму".

Таким чином вони хочуть повністю повісити утримання людей з окупованих територій на Росію і максимально виснажити її економіку.

"Ми хочемо, щоб там (на окупованих територіях, - ред.) припинили працювати підприємства, щоб там почалися соціальні проблеми, а Росія почала платити допомогу по безробіттю. Це війна", - аргументує Висоцький.

Недоблокада

Нова, ніби жорстка, економічна блокада Донбасу все-таки розбавлена гнучким рішенням. Україна не заблокувала вигідні для своєї економіки потоки. Зокрема, нові заборони СБУ не стосуються залізничного транспорту, а саме ним в країну з терористичних республік возять вугілля.

В СБУ є перелік компаній, яким дозволено вивозити вугілля з зони АТО. Всі вони юридично зареєстровані на українській території.

Найактивніше вугілля вивозить з ДНР/ЛНР ДТЕК Рината Ахметова. Холдинг олігарха постачає його зі своїх шахт для підтримки ТЕС та металургійних підприємств , які поки ще несуть для країни експортний потенціал.

Проте, крім Ахметова,  вугілля з окупованого Донбасу постачають і для державної "Центренерго". На українських ТЕС постійний дефіцит антрацитового вугілля, яке видобувають саме на шахтах в АТО. Через брак сировини в кінці травня зупинились одразу дві ТЕС – Зміївська (Харківщина) та Слов’янська (Донеччина). 

 Ще в квітні глава Міненерговугілля Володимир Демчишин зізнався, що Україна у великому обсязі закуповує антрацитове вугілля з окупованого Донбасу.

За його ж словами, в квітні очікувались поставки в 500 тис т., а за даними терористів "ДНР", в березні-квітні вони відправили в Україну 378 тис т вугілля.  

Тобто Україна поки не може влаштувати повну принципову блокаду, бо все ще має залежність від вугілля з зони АТО. І цей аргумент терористи можуть використати в якості шантажу, заблокувавши його постачання у відповідь на нові правила СБУ. Щоправда, вони в цьому питанні теж скуті, бо українські гроші за вугілля - одне з небагатьох джерел доходів.

Війна проти людей

Питання блокади терористичного Донбасу фактично розділило українців.

Данні березневого опитування Центру Разумкова свідчать, що 47,9% українців підтримують припинення будь-яких економічних зв'язків з окупованим Донбасом.

Враховуючи пенсії, постачання енергетики та купівлю вугілля. 32,8% вважають, що слід продовжувати АТО до відновлення контролю над територіями. 30,6% підтримують надання особливого статусу у складі України, а 17,9%  - за відділення їх від України.

Аргументи прихильників і противників економічної блокади можна зрозуміти.

Перші нарікають на те, як можна підтримувати зв’язки з людьми, які вбивають наших солдат. Фактично в воєнний час твердження правильне, але і Україна поки не може повністю відірвати свою економіку від Донбасу: сировина - великі експортні підприємства - валютна виручка для країни.

Другі наголошують на гуманістичному питанні. Адже на окупованій території залишились не тільки терористи, а й мирні жителі. Перш за все блокада сильно вдарить по них. Бойовики зі зброєю завжди знайдуть джерело прибутку завдяки рекету.

Нещодавно екс-голова Донецької ОДА Сергій Тарута в інтерв’ю зауважив, що економічна блокада Донбасу зіграє на руку терористам. Оскільки служба на бойовиків залишиться єдиним джерелом отримання доходів. Тоді кількість бойовиків зросте в 10 разів – до 300-400 тисяч чоловік. Думка хоч і перебільшена, але має право на існування.

За різними підрахунками, на окупованому Донбасі залишилось до 3 млн людей. За українськими даними, близько 1,2 млн в зоні АТО – пенсіонери, з яких 900 тисяч вже перереєструвалися в Україні для отримання пенсії.

Чимало людей працюють на холдинг Рината Ахметова і отримують зарплати на банківські картки. Підприємства олігарха відраховують податки в український бюджет. До того ж, з нових правил СБУ очевидно, що виробничий ланцюжок олігарха економічна блокада не зачепить.

Якщо подивитися в сукупності на нові ініціативи СБУ, то складається враження, що це блокада не терористів, а людей.

По-перше, вони руйнують взаємовигідну торгівлю, яка дозволяла вижити мирному населенню. Зброю та їжу для терористів, в разі потреби, завжди підкине черговим гумконвоєм Росія. А якщо не підкине, то озброєні люди заберуть її у беззахисних.

По-друге, місцевим доведеться налагоджувати постачання з прикордонними областями Росії. Тобто гроші, податки і виплачені нами пенсії підуть у сусідню країну. І так ми ще більше відштовхнемо Донбас Кремлю. Терористам Україна не потрібна, а звичайні люди вчергове переконаються, що і вони не потрібні державі.

По-третє, досить сумнівно, що просто нові правила СБУ закриють всі "дірки" на лінії розмежування. Контрабанда на те і контрабанда, щоб проникати через неймовірні шпаринки кордонів. До того ж, кордону "гарячого" та наповненого зацікавленими в наживі бойовиками.  

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
16:05
OPINION
Богдан Данилишин
Валютні резерви НБУ витрачає на підтримку гривні
Більше новин