Ексклюзив

Олена Тищенко: Оточення Януковича виділило $500 тис. на дискредитацію законопроекту про спецконфіскацію активів президента-втікача

16 вересня, 2015 середа
22:30

Начальник Управління МВС із забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом, Олена Тищенко (яка подала сьогодні, 16 вересня, у відставку) у ефірі програми Еспресо.TV "Вечірній телеекспрес" пояснила, які перепони чинять поплічники Януковича її роботі та яку суму вкрадених грошей намагається повернути її відомство

Поговоримо про Ваш закон про конфіскацію вкраденого Януковичем майна за номером 3025.  Хто проти повернення цих коштів?

Перш за все проти Янукович та його оточення. Саме тому вони активно висловлюють своє обурення в тих ЗМІ і на тих інших ресурсах, що вони про це думають. До критики приєдналися певні громадські діячі антикорупційної спрямованості, які чомусь зайняли позицію, що цей законопроект є, по-перше – не потрібний державі, по-друге – таким, що не відповідає багатьом нормам і з цього приводу в принципі почалася така хвиля критики цього законопроекту в ЗМІ, причому з відвертим перекручуванням фактів і положень законопроекту.

В чому звинувачують? Чи є у Вас факти, що ця критика кимось інспірована?

Є. Є інформація, що навіть оточення Януковича мало зустріч в Москві з приводу цього законопроекту і було вирішено виділити 500 тис. доларів США на дискредитаційну кампанію цього законопроекту в пресі, в ЗМІ України.

Хтось з України поїхав, зустрівся і вирішив, що буде тут працювати на дискредитацію?

Це робиться не так. В цих осіб тут є і канали зв'язків, і компанії, які працюють, і джерела фінансування, і готівкові кошти. Тому вони це можуть зробити без фактичного приїзду в Україну.

Головна ідея цього закону і як він працюватиме? Я знаю, що його нібито критикували представники європейської спільноти. Що нібито самі люди вирішуватимуть, що забрати, а не суд…

Це дійсно те, що було подано в ЗМІ. Це абсолютно не відповідає самому змісту законопроекту. Коли мене питають: "а що, всі неправі?", я кажу, що мабуть всі не читали законопроект. Тому що він передбачає дуже прозору процедуру. Це звернення генерального прокурора до суду у випадках, якщо в рамках кримінальних проваджень є інформація, або є арештовані кошти, або арештоване майно, щодо якого немає сумніву, що вони мають злочинне походження. Це і майно, яке було відмито через певні фіктивні компанії з залученням офшорних компаній, це і грошові кошти, які пройшли через низку фіктивних структур з метою ухилення від сплати податків. Є певна процедура доведення, що майно є корупційним і злочинним. Справа в тому, що у всьому світі є процедура стягнення такого майна на користь держави без вироку суду.

Чому в нас постає проблема у вироку суду: саме  на сьогодні є можливість конфіскувати майно без вироку суду. Але для цього потрібно закрити кримінальну справу.

З цього навіть почалося наше спілкування з ГПУ з приводу 1,8 млрд доларів США цінних паперів та грошових коштів. Ми говорили, чому вони не йдуть шляхом, який є. В нас під час закриття справи, якщо майно, арештоване в рамках кримінального провадження, має всі ознаки злочинного походження і є предметом відмивання, то  в принципі суд під час закриття справи має право винести рішення, яким конфіскувати майно. Іноді це важко зрозуміти не юристам, але я завжди наводжу такий приклад: партія контрабанди, ви зупиняєте автомобіль і там є якесь золото, яке не обліковане, документів немає. Якщо ви не можете нікого притягнути до відповідальності, водій каже, що нічого не знає, ви що – віддасте йому це золото? Ви його конфіскуєте.

Те ж саме відбувається з тими коштами, але просто доказові засоби інші. І справа тому, що є такі кошти, які можна стягнути, але Генпрокуратура каже, що не може закрити справу проти Клименка, Арбузова, Януковича з політичних причин, бо вони використають це в європейських судах. І це правда. І тут постає питання: що є в Європі такого, що нам потрібно, щоб стягнути ці кошти. І є європейське законодавство, є 54 стаття Конвенції проти корупції, є кодекси країн Латвії, Естонії, Литви, США, Англії. Всюди є відповідне законодавство, воно може по-різному називати цю процедуру, але в будь-якому випадку – це конфіскація того майна, яке набуто злочинним шляхом. І вирок для цього не є умовою.

Тим більше, в нас дуже велика кількість доказів була знищена цими особами щодо їх особистої причетності.

А про які гроші взагалі може йти мова? Після Майдану говорили, що Янукович вивозив вантажівками, літаками ті гроші. А сьогодні про яку суму може йти мова, щоб люди розуміли, за що б'ємося?

Б`ємося щонайменше за 2 млрд доларів США. І це при тому, що потребує перевірки велика кількість цінних паперів, які в нас розміщені зараз. Перші цінні папери арештовані були ще Баганцем торік після конференції з повернення активів у Лондоні, коли просто українській делегації передавалися папери про те, кому саме належать ці офшорні компанії, які володіють цими цінними паперами.

Хто сьогодні голос подає проти?

Голос подає той, хто лобіює абсолютно протилежний закон. Ті громадські активісти, які лобіюють закон про створення Агентства з повернення активів та розпорядження ними. Це законопроект 3040. Справа в тому, що це дійсно два абсолютно протилежних законопроекти. Перший – "Про особливий режим спецконфіскації без вироку, як умови для спецконфіскації" – передбачає конфіскацію вже сьогодні, так – за рішенням суду. Не тому, що там є перелік осіб, як це подається в пресі, ні, а тому що є докази, що майно набуте злочинним шляхом.

І з іншого боку є законопроект, який передбачає не стягнення майна на користь держави вже сьогодні, а який передбачає передачу його в користування новоствореному Агентству з повернення активів та розпорядженням ними. Тобто замість того, щоб забрати в бюджет і закрити всі наші дірки, ми маємо передати цій Агенції. Що вона може зробити з цим майном? Вона може взяти ці цінні папери в розмірі 1,8 млрд доларів і покласти на власний депозитний рахунок. За законопроектом цим  усе, що зароблене таким шляхом, всі відсотки, які нараховані за цими мільярдами, належать агентству. А мільярди будуть поки що зберігатися в рамках кримінальної справи. А вона може тривати 10 років. Що зробить ГПУ – вона зупинить просто провадження, тому що вона зупинилася в своєму розслідування і знищені докази, але кошти будуть лежати. Насправді, у справ "Родовід-банку" є арештовані 15 млн доларів одного з фігурантів – вони вже 5 років лежать на рахунках. І агенція таким чином буде за рахунок розміщення їх на депозитах просто користуватися відсотками, нарахованими за депозитами. Це таж сама корупційна схема Януковича. Але він це робив через свої офшорні компанії, а зараз пропонується це зробити через Агентство.

На чиєму боці президент, уряд в цій справі?

Я хочу на це подивитися в парламенті. Але насправді як народжувався цей законопроект – ініціатором виступила ГПУ, вона його ініціювала, зробила перший варіант, але він не передбачав звернення до суду і доведення, що це злочинне майно. Це дійсно неправильно. До речі, та критика, яка лунає в пресі, мені здається, що вони той, перший, варіант побачили.

Ми взяли цей законопроект разом з Мін'юстом, за дорученням уряду, переробили в більш прийнятну версію, яка ще зараз доробляється і мала бути перевнесена сьогодні в парламент, і після цього його було подано. Але коли я "випустила цей документ з рук", я знаю, що його буде внесено в парламент урядом. Ми були як консультанти, але на момент внесення, так виявилося, що його внесли Тетяна Чорновол і інший депутат Барна. Тобто якось від нього відійшли. І від цього почалися проблеми з цим законопроектом, бо він дійсно не захищений адміністративним ресурсом і начебто його всі підтримують. Сподіватимемося, його проголосують – він є калькою з європейського законодавства, там нічого не вигадано.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
04:45
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин