Ексклюзив

Микола Мартиненко: Ми будемо динамічно рухатися з реформами вперед

21 жовтня, 2015 середа
21:15
Зміст

Народний депутат України ("Народний фронт"), голова комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко у програмі "Вечірній телеекспрес" з Василем Зимою - про обґрунтованість тарифів на енергоносії для населення, найбільшу проблему Верховної Ради та чи повернуться після місцевих виборів "реваншисти"

Чи підйомними є тарифи для українців, і чи могли вони бути інакшими?

Почнімо з коаліційної угоди, яку підписала коаліція цього парламенту. Ми зобов'язалися привести тарифи у відповідність до їхніх фактичних витрат. Це питання перше. Питання друге. Для того, щоб тарифи були відповідно підйомними, уряд передбачив у бюджеті на цей рік компенсацію для тих верств населення, які не можуть платити ці тарифи. Але іншого шляху для того, щоб мати фактично обґрунтовані тарифи не на рівні їхньої вартості, у нас іншого шляху просто немає.

Я хочу нагадати, що в нас НАК "Нафтогаз" – це по суті бездонна яма, яка поїдала значну частину нашого бюджету, і ці кошти можна було би спрямовувати на пенсії, зарплати бюджетникам тощо. Тому це рішення абсолютно правильне, і в бюджеті передбачені відповідні кошти для того, щоб гасити частину витрат населення на вартість енергоносіїв.

Питання в тому, чи буде тих коштів достатньо в майбутньому. Нещодавно у Верховній Раді сталася історія з ухваленням у першому читанні законопроекту про зниження ренти на видобуток газу з українських надр. Був законопроект від Кабінету міністрів і був законопроект інший, який власне і підтримали депутати. Тоді вони голосно говорили, що це робиться задля того, щоб знизити тарифи саме для населення і зробити газ для населення дешевшим. Чого тут було більше: піклування про людей чи про якісь інші інтереси, і чи ухвалять цей закон у другому читанні, і що буде після цього?

Ухвалений у першому читанні законопроект імені Тимошенко приймався в передвиборчий період. Це чистий популізм. Завдяки цьому законопроекту понижалася рента "Укргазвидобування", і бюджет не дорахувався би близько 11 млрд грн, як раз тих коштів, які передбачені для компенсації газу для населення.

Насправді це не приводило ні до якого зниження ціни на газ. Питання друге. У Верховній Раді голосували, в тому числі, і представники олігархів. Було намагання повернутися до пониженої ставки ренти для спільної діяльності в галузі, яка була найбільш корумпована в нафтогазовому секторі.

Ви казали свого часу, що ідея зі зниженням ренти правильна, але варто правильно все це зробити.  На Вашу думку, чи вдасться домовитися всередині коаліції  про те, щоб вже на виході було ухвалено той законопроект, який буде максимально вигідний бюджету України, і щоб можна було і далі рухатися в реформуванні цього ринку?

Цього року ренти чіпати не можна. Тому що бюджет збалансований. Якщо ми змінимо ренту в бік зменшення, ми не дорахуємося коштів у бюджеті. З наступного року, і ці законопроекти підготовані, в тому числі урядом, ми повинні зменшувати ренту, як для державних газовидобувних компаній, так і не для державних газовидобувних компаній. По цьому питанню, в тому числі наш Комітет працював з провідними фахівцями світовими, зокрема американськими. Законопроекти розроблені, вони перебувають у парламенті.

Дискусійне є питання по "Укргазвидобуванню". В цьому році передбачено отримання ними коштів більше, ніж в минулому році. З наступного року ми будемо пропонувати поступове зменшення ренти, в тому числі і для компанії "Укргазвидобування".

Читав Ваше інтерв'ю, де Ви заявляли, цитую: "Янукович втік, олігархи залишилися, в Ростов поки що не їдуть, і в Україні існує потужне проросійське енергетичне лобі", - кінець цитати. Як з ним вдається боротися та загалом як діяти?

Проросійське енергетичне лобі на сьогодні в Україні, я вважаю, що не працює. Можливі деякі популістські дії в парламенті, про які ми з Вами тільки-но говорили. Я переконаний, що всі рішення стосовно реформування енергетичного сектору в цьому парламенті ми ухвалимо.

Цього року, зокрема, ми ухвалили дуже прогресивний законопроект про ринок природного газу. Зараз ми готуємо законопроект про ринок електричної енергії. Ми готуємо законопроект про Національну комісію з питань регулювання в енергетиці. Я переконаний, що ми їх ухвалимо цього року.

Ситуація дивно виглядає із забезпеченням України вугіллям. Фіксують представники ОБСЄ, що вугілля продовжують вивозити на територію РФ, є проблеми із забезпеченням необхідної кількості вугіллям для внутрішніх потреб. Коли в цій історії можна буде поставити крапку, і хто в цьому винен?

По-перше, я хочу сказати, що стан енергетики на сьогодні значно кращий, ніж був рік тому. На 1 листопада ми матимемо запас вугілля 2 млн 700 тис. тонн. І цього достатньо для того, щоб розпочинати опалювальний сезон.

Питання друге. Вивозиться вугілля чому? Тому що ми не контролюємо частину кордону, і це найбільша проблема. Але це вже загальнополітична проблема, вона не енергетична.

А що стосується вугілля, запасу газу у сховищах, до речі, зараз за добу закачується газу приблизно 80 млн кубів у сховища. Що стосується запасів ядерного пального – його абсолютно достатньо, щоб пройти зимові піки.

"Народний фронт" свого часу вирішив не йти на вибори. Сьогодні, коли передвиборча кампанія добігає кінця, чи є, можливо, думка, що варто було взяти участь у виборах?

Давайте не дивитися в минуле, давайте дивитися в майбутнє. Але стосовно цієї кампанії,  їдеш по дорозі, читаєш гасла на білбордах: "Ми зробимо професійною армію", "Ми знизимо тарифи", "Ми підвищимо пенсії", але це чистий популізм. Депутати місцевих рад на це повноважень не мають. Це просто йде популізм, щоб більше за тих чи інших кандидатів проголосували.

Питання друге. Інша категорія людей "ремонтує" двори, під'їзди тощо. Як на мене, за них також не варто голосувати, треба голосувати за тих, хто знає добре місцеву громаду, місцеве господарство і знає, що з цим робити. Прогнозувати вибори дуже тяжко, складний дуже виборчий закон. Я буду голосувати за реальних людей, які знають, що робити в тому чи іншому місці.

Багато людей очікували якісних речей у роботі нової Верховної Ради, які вистелили дорогу бійці Небесної сотні, інші герої. Ви людина, яка не вперше у парламенті, знаєте ціну багатьом політикам, обіцянкам, бачите, як люди працюють всередині Ради, а не лише перед камерами. Ви задоволені тими новими людьми, які прийшли до нової Ради, вони є справді якісними політиками? І який відсоток таких, яких можна було б там і не бачити?

Я би виокремив дві речі. З'явилася досить велика кількість депутатів, які працюють дуже напружено і досить продуктивно. Інше питання полягає в тому, що ми не можемо відійти від популізму. І популізму занадто багато. Я можу навести приклад по речах, якими я безпосередньо займаюся в парламенті. Ми прийняли закон про ринок газу. Це питання є в коаліційній угоді. Зараз нам треба ухвалити ще декілька законних і підзаконних актів, і ми не можемо в передвиборчий період за них проголосувати, тому що це не популярно. Тобто популізм, на жаль, переважає при голосуванні у парламенті. Це, б я сказав, основний мінус, який існує.

Президент сказав, що після місцевих виборів ми почнемо багато чого робити в різних секторах: інвестиції, реформи тощо. Він сподівається, що на місця прийдуть люди, з якими можна буде домовлятися і які розумітимуть лінії і президента, і в принципі, влади сьогоднішньої? І чи ці надії президента справдяться? Чи може відбутися те, що називають "реваншем", принаймні в окремих регіонах?

У реванш я не вірю після тих подій, які відбулися за останні роки в нашій країні. Я хотів би також сподіватися, як президент, що ми будемо рухатися більш динамічно вперед, в тому числі і з реформами.

В Україні якіснішими є зміни еволюційні чи революційні? І чи сьогоднішня влада здатна зробити все, щоб принаймні найближчим часом рухалися до якогось розвитку і не було революцій, до яких багато хто закликає?

Надалі повинен бути тільки еволюційний шлях. Воювати і робити революції ми навчилися, вибачте за таку фразу, але зараз ми повинні навчитися поступово рухатися до тих цінностей, до тих гасел, які на сьогодні суспільство підтримує. Принаймні, фракція "Народний фронт" над цими питаннями працює в парламенті.

Ви вірите в те, що коаліція існуватиме й надалі?

Коаліція буде існувати, хоча я не виключаю певних змін, які можуть бути протягом найближчих місяців.

 

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.37
    Купівля 39.37
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.65
    Продаж 43.35
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
18 травня
06:48
Сі Цзіньпін та Путін
У Білому домі прокоментували обійми Путіна та Сі Цзіньпіна
06:34
КНДР
КНДР випробувала балістичну ракету з новою системою навігації: Кім Чен Ин спостерігав за запуском
06:17
Володимир Зеленський
Україна зверталася до США щодо дозволу бити американською зброєю по території Росії, - WSJ
05:36
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Близько 14% нафтопереробних потужностей РФ виведені з ладу внаслідок атаки українських дронів, - Bloomberg
05:08
Міністерство оборони України
У Міноборони розповіли, скільки стандартів НАТО запровадили в ЗСУ
04:34
Базиліка Святого Петра у Ватикані
У Ватикані змінили правила визнання "надприродних явищ"
03:50
Джон Кірбі
У США заявили, що працюють над доставкою озброєння в Україну "цілодобово"
03:32
окупант Бердянськ
Росіянам не вдається знайти працівників для роботи в окупованому порту Бердянська, - ЦНС
03:00
прорив магістрального трубопроводу біля ТРЦ Ocean Plaza
Прокуратура розслідує регулярні прориви труб біля ТРЦ Ocean Plaza у Києві
02:27
Командувач Обʼєднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі
Росія становить довгострокову загрозу для НАТО, - командувач сил Альянсу в Європі Каволі
01:57
Казино
Цьогоріч в Україні заблокували 600 сайтів з нелегальними онлайн-казино
01:33
Оновлено
новини Львівщини
У Краснодарському краї РФ атаковано порт та НПЗ: російська ППО нібито збила 44 дрони
01:19
Марія Захарова
Речниця МЗС РФ Захарова заявила, що Україна використовує об'єкти культури у військових цілях: ЦПД спростував фейк
01:02
ВЛК_військовий квиток
Уряд затвердив нову форму військового квитка: як він виглядатиме
00:28
Казахстан, Росія
У Казахстані росіяни затримали дезертира з армії РФ, - ЗМІ
00:20
Вовчанськ
Росіяни у Вовчанську, ймовірно, розстріляли людину з інвалідністю: відкрито провадження
00:03
Анонс
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
УПЛ: розклад матчів і трансляцій 29-го туру
00:00
Кабмін
Оновлення даних для ТЦК закордоном: уряд затвердив експериментальний проєкт
2024, п'ятниця
17 травня
23:22
Президентка Молдови Мая Санду
Молдова готується до ролі стратегічного хабу для відновлення України, - Санду
23:12
Зеленський і Путін
"Ситуація на Харківщині - провина влади України": росфейки і маніпуляції за 17 травня
22:28
Оновлено
обстріл Харків
Росіяни вдарили по Харкову: відомо про трьох загиблих, кількість постраждалих зросла до 29
22:17
електромобіль
Китайці розробили автомобільний акумулятор, здатний повністю заряджатися за 10 хвилин
21:53
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Ситуація на фронті: найгарячіше на Краматорському, Покровському та Курахівському напрямках. У районі Кринків вдало працюють оператори дронів
21:40
Ексклюзив
F-16 Нідерланди
"Все розпочнеться з застосування F-16": Наливайченко про можливу участь сил НАТО у війні
21:40
Оновлено
Вибух
У Петербурзі стався вибух біля військової академії, - ЗМІ
21:28
Тайсон Фʼюрі та Олександр Усик
Усик і Фʼюрі ледь не побилися під час битви поглядів
21:17
Тайсон Фʼюрі та Олександр Усик
Усик - Фʼюрі: британець переважив українця на процедурі зважування
21:02
Анналена Бербок
"Надзвичайно важка ситуація": Бербок закликала Захід надати Україні ракети дальнього радіуса дії
20:59
Ціна срібла вперше з 2013 року перевищила $30 за унцію
20:43
Аналітика
Сергій Згурець
Проблеми з російським ВПК, українські удари дронів і ситуація на Харківщині. Воєнні підсумки тижня
20:20
Володимир Зеленський
Харківською операцією РФ прагне послабити Сили оборони та зміцнити свою пропаганду, - Зеленський
20:14
Офіс генпрокурора
В Україні заарештували й готують до екстрадиції американця, підозрюваного в США в подвійному вбивстві
20:03
OPINION
Наталка Фіцич
Роздуми під час блекауту. Я більше не дозволяю страху керувати мною
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 814-го дня війни: масована атака дронів на Крим, Литва передала для ЗСУ безпілотники та засоби РЕБ
19:44
світло
На 18 травня вимкнення світла в Україні попередньо не заплановано, - ДТЕК
19:43
Володимир Зеленський
"Зеленського закрили в Україні, він став невиїзним": росіяни створили новий фейк у рамках спецоперації "Майдан-3"
19:40
МЗС України
З 18 травня відновлюють консульські послуги для чоловіків призовного віку за кордоном. Роз'яснення МЗС
19:32
Оновлено
маршрутка
Конфлікт в одеській маршрутці 17 травня. У ТЦК повідомили, як покарали працівників
19:30
Огляд
"Уявні друзі"
Оціни "Відблиск": що подивитися на вихідних
19:27
На фото: Олена Зеленська
"Їх навчали, що України не існує": Олена Зеленська про викрадених Росією українських дітей
Більше новин