Вільнюс: В гостях у євроінтеграційної казки

13 листопада, 2015 п'ятниця
08:19

Дешевий переліт із Києва, найбільш дружнє до українців "шенгенське" консульство, чудова архітектура й великий пласт спільної історичної спадщини – все це робить Вільнюс одним із найпривабливіших напрямків для українського туриста

Різні профільні рейтинги неодноразово ставили столицю Литви на перше місце в Європі за дешевизною для туристів, що також не остання з переваг.

У Вільнюсі - дешевий і зручний громадський транспорт, який ходить часто й за розкладом, є система міських велосипедів і, звісно, велодоріжки.

null

З аеропорту (а по-литовському він зветься Vilniaus oro uostas) у центр міста легко й швидко доїхати звичайним міським автобусом; ходять також мікроавтобуси до автовокзалу, маршрутне таксі та спеціальний поїзд до вокзалу залізничного. Звідти комфортною електричкою (з транспортом Литві допоміг Євросоюз) можна доїхати до культурно-історичного центру Тракай, Клайпеди та інших цікавих литовських міст.

null

До речі, неподалік головного залізничного вокзалу Вільнюса, на вулиці Всіх святих, стоїть пам’ятник Тарасу Шевченку. А на шляху з аеропорту автобус зупиняється на вулиці Шевченка. Колись ми взагалі були однією чудовою державою (без участі Росії й СРСР) – Великим князівством Литовським…

null

null

Для когось, можливо, зайвою підставою відвідати столицю Литви стане можливість порозумітися з місцевими мешканцями "не дуже іноземною" мовою. Але врахуйте: литовська молодь, на відміну від старшого покоління, російську зазвичай розуміє значно гірше, ніж англійську.

Врахуйте також, що чимало носіїв російської мови, яких ви зустрінете у Вільнюсі, – не місцеві мешканці, а численні туристи з сусідньої Білорусі, Росії тощо.

null

Багато хто їде у "євросоюзну" Прибалтику ще й за тим, щоб оцінити євроінтеграційний досвід колишніх товаришів по соцтабірному нещастю. Втім, якщо чекати від Вільнюса передусім візуальної картинки "як у Західній Європі", то може спіткати розчарування. Вільнюс – місто контрастів, інколи дуже несподіваних для націленого на "переваги євроінтеграції" ока.

null

Центральний проспект Гедимінаса, Старе місто й загалом центр Вільнюса в цьому сенсі однозначно потішать. Тут чисто, акуратно, привітно й дуже гарно. Але досить трохи відійти вбік – скажімо, перейти міст через річку Няріс – і можна побачити напіврозвалені сільські хати, баюри з грязюкою замість асфальту, захаращені старі двори, якісь закинуті сараї й переповнені смітники.

null

А на тлі цього трохи далі височіють надсучасні хмарочоси зі скла й бетону, сяють вогнями торговельно-розважальні центри й готелі провідних світових мереж.

Вільнюс сьогодні – це місто, де "пережитки радянської дійсності" сусідять із прогресивними здобутками європейської демократії. Але тутешня "радянськість" - переважно наочна, рано чи пізно вона зникне. Просто поки що не встигли "побудуватися".

Тоді як "європейськість", із її повагою до прав людини й зневагою до корупції, вже міцно увійшла в литовську політику й суспільство. І це значно важливіше, ніж облуплена дерев’яна хатина в дворі доглянутого будинку з елегантним фасадом.

null

Одним із символів політичного прогресу Литви є президентський палац, до якого вільно може підійти кожен охочий - жодних парканів! Уночі на красиво підсвічуваний фасад проектуються віночок зірок прапора ЄС.

Сам будинок вартий уваги ще й тим, що це історична пам’ятка кінця XVIIІ ст., зведена в стилі пізнього класицизму.

Поруч розташована ще одна принада Старого Вільнюса – комплекс Вільнюського університету (початок будівництва – 1570-ті), об’єкт культурної спадщини національного значення.

Саме університетське містечко в мініатюрі представляє Литву в парку "Міні-Європа" у Брюсселі, де стоять копії найгарніших архітектурних будівель Європейського Союзу в масштабі 1 до 25.

Загалом, у Старому Вільнюсі багато цікавих будинків XV-XVI ст. Храми, ратуша, ринкова площа – словом, класичне ошатне "старе місто" західноєвропейського зразка.

Серед найцікавіших пам’яток храмової архітектури у Вільнюсі варто звернути увагу на розташовані поруч костели Архангела Михаїла (в стилі ренесанс), святої Анни і святого Франциска та Бернандинців (обидва – готика), а також костел Святого Духа (пізнє бароко).

І, звісно, Кафедральний собор 1387 року, що стоїть біля підніжжя гори Гядиміно. Первинний архітектурний проект був у готичному стилі, але після численних пожеж, війн та інших напастей собор неодноразово перебудовували. Тож тепер у його архітектурі можна знайти й елементи ренесансу та бароко.

Барокову каплицю св. Казимира, зведену в 1623-1636 роки, називають однією з найкрасивіших частин собору.

Гуляючи Вільнюсом, неможливо не помітити центральну вежу Гедимінаса, розташовану в західній частині Замкової гори. З верхівки буро-червоної восьмикутної фортечної башти заввишки 20 метрів відкривається чудова панорама Старого міста. Всередині вежі розміщений історичний музей.

null

Вежа Гедимінаса у Вільнюсі

Обов’язково варто зазирнути також до кварталу Ужупіс – це щось середнє між київським Подолом і паризьким Монмартром. За середньовіччя в Ужупісі мешкали кожум’яки та мірошники, згодом квартал облюбували представники дрібної буржуазії. А наприкінці ХХ сторіччя – митці та фалеристи.

І дотепники. Адже 1997 року Ужупіс… проголосив незалежність (жартома, звісно). У республіки Ужупіс є власні прапор, гімн, конституція, президент і навіть армія з 12 бійців.

На "кордонах" району стоять знаки, що повідомляють: ви заходите на територію республіки Ужупіс. Тут навіть діє прикордонний контроль – щоправда, лише раз на рік, 1 квітня, коли республіка відзначає свій День незалежності.

null

Але сміх сміхом, а про серйозне забувати не можна. У Вільнюсі діє перший на території колишнього СРСР Музей жертв геноциду, розташований у колишній будівлі КДБ (а в період нацистської окупації в ній містилося гестапо. Як свідчить приклад Музею терору в Будапешті та багатьох подібних будівель, кати люблять сидіти в місцях, "нагрітих" іншими катами…)

А ближче до кінця пишного проспекту Гедиміна, обабіч якого розташовані модні магазини та бутики, стоїть будівля Сейму - литовського парламенту. Поруч із нею відбувалися трагічні події 1991 року, коли Литва, за рік до того першою з республік СРСР проголосивши незалежність, кров’ю виборювала свободу від Москви.

Тоді на "вимогу" проросійських мітингувальників радянський уряд ввів у Вільнюс танки. Захищати парламент з’їхалися тисячі людей, що чергували біля Сейму вдень і вночі. Серед захисників литовського парламенту були й молоді патріоти з України – литовці добре пам’ятають, як ми допомагали їм боротись за волю, й активно підтримують українців тепер.

null

Головні події відбувалися біля Вільнюської телевежі – коли радянські війська пішли на штурм телецентру, загинуло 14 і отримали поранення близько 600 неозброєних протестувальників. Жертвою рикошету від власної кулі став також один офіцер спецзагону "Альфа".

Про ті події на проспекті Гедимінаса нагадують меморіальні таблички. Вільнюс добре пам’ятає гірке радянське минуле. І, можливо, саме тому впевнено йде в європейське майбутнє.

Фото: Дмитро Лиховій

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:41
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорівся нафтопереробний завод
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
06:03
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами: вибухи у Харкові та "кинджали" на Львівщині
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
Більше новин