Сім'я як осередок диктатури, розкоші та злидні генія і основи фемінізму: Нове британське кіно-2015

24 листопада, 2015 вiвторок
08:38

26 листопада в столичному кінотеатрі "Київ" почнеться один з найбільш примітних щорічних оглядів національних кінематографій, фестиваль "Нове британське кіно", організований компанією "Артхаус Трафік" та Британською Радою в Україні

26 листопада в столичному кінотеатрі "Київ" почнеться один з найбільш примітних щорічних оглядів національних кінематографій, фестиваль "Нове британське кіно", організований компанією "Артхаус Трафік" та Британською Радою в Україні.

Фестиваль, що проходить цього року вже в п'ятнадцятий раз, продемонструє увагу британських кінематографістів як до різноманітних соціально-політичних конфліктів, так і до тих безодень, які кожен з нас ховає у своїй душі.

Відкриє фестиваль "Суфражистка" Сари Гаврон, яка нагадує про те, що участь у боротьбі за громадянські права і свободи необхідна для ствердження особистої гідності. Події стрічки розгортаються на початку минулого сторіччя, коли жінки були обмежені у своїх майнових правах та можливості отримати вищу освіту, а також не могли голосувати. Саме вимога надання прекрасній статі політичного голосу стала основоположною для феміністських рухів.

Картина Гаврон присвячена типовій учасниці такого руху, молодій представниці робітничого класу Мод (Кері Малліган), цілком благополучній дружині і матері, яка з готовністю переносить тяжби трудових і сімейних буднів і все ж відчуває себе немов людиною другого сорту. Приклад прославленої Еммелін Панкгерст (Меріл Стріп), що поєднує обов'язки зразкової матері сімейства з непохитною боротьбою зі статевою дискримінацією, надихає Мод приєднатися до організації суфражисток, викликаючи подив і гнів свого оточення і членів сім'ї.

Картина Гаврон створює виразні портрети учасників бурхливих і далеко не завжди мирних протестних акцій суфражисток, яких поступово озлоблює ігнорування політичним істеблішментом їхніх вимог і грубе поводження поліцейських і тюремників, чия жорстокість шокувала навіть супротивників руху.

Далеко від збожеволілої юрби і соціальних потрясінь розвивається дія картини Ендрю Хея "45 років", що вже відома українським глядачам як фільм-відкриття 45-го кінофестивалю "Молодість". Герої стрічки - подружня пара, яка готується відзначити 45-річчя свого шлюбу. Напередодні святкування з далекої Швейцарії приходить звістка про виявлення тіла першої коханої героя, яка більше півстоліття тому провалилася в льодовик і не втратила, завдяки своїй крижаній труні, красу молодості.

Новина вносить розлад в цілком щасливий, як видається, шлюб, викликаючи ревнощі дружини і тугу чоловіка, при цьому і туга, і ревнощі пов'язані не тільки з недоречним візитом примари іншої жінки, але і зі спогадами про власну молодість героїв і їхню романтичну пристрасть, що не пройшла через випробування побуту і фізичного згасання.

null

Шарлотта Ремплінг і Том Кортні переконливо демонструють поступове відсторонення своїх персонажів, що звикли вважати один одного одним цілим, але тепер замикаються в собі, у стрічці чимало пронизливих епізодів і точних спостережень. І все ж авторам картини часом не вистачає почуття міри - нездатність героїв щадити почуття один одного, зростаюче напруження емоцій залишає враження деякої театральності.

Для знятої в Ірландії англійською мовою стрічки головного грецького режисера сучасності Йоргоса Лантімоса "Лобстер", що отримала приз журі на Канському МКФ (та й незалежно від фестивальних регалій стала однією з головних кіноподій року), навпаки, характерна навмисна емоційна холодність, що суперечить її драматичному сюжету.

Цей витриманий в тональності чорної комедії фільм оповідає про суспільство недалекого майбутнього, в якому проблема відчуженості сучасної людини вирішена досить радикально. Закоренілих холостяків і старих дів поміщають у спеціальний пансіон, де їм необхідно вибрати для себе партнера. Тих, кому не вдається цього зробити протягом сорока п'яти днів - а також тих, кого необхідність розділити залишок днів з нелюбом, фактично випадковою в їхньому житті людиною лякає більше перспективи втратити людську подобу, - перетворюють на звірів.

Лантімос створює один з найбільш переконливих кінематографічних образів тоталітаризму, який проявляється не в політичному диктаті, а у втручанні в приватне життя. При цьому спроби держави, яка вторгається в інтимні переживання громадян, примусити їх до сімейного щастя, з неминучістю приводять до протилежного ефекту. Герої виглядають спокійними, стриманими до якогось душевного отупіння (примітно, що постановнику вдалося домогтися зовнішньої невиразності від зірок сучасного кіно - Коліна Фаррелла, Рейчел Вайс, Леа Сейду) внаслідок звички таїти, придушувати свої почуття, на які намагаються поширити свій контроль можновладці.

Картина Лантімоса постає метафорою марності, або, скоріше, шкодочинності спроб законодавчого нав'язування традиційних цінностей, які тільки дискредитуються насильством, що чине державна репресивна машина. Не менш непривабливим виглядає у фільмі і протест проти пригноблення - противники "шлюбної" диктатури, що ховаються у лісах, підпорядковані не менш нелюдській, безжальній і безглуздій ідеології заперечення.

Втім, цей дух заперечення, відмови від упорядкованих буднів проявляється не тільки як реакція обмеження, що вводить диктаторський режим, але і як цілком природний прояв психологічних особливостей. У картині Енді Годдара "Запалюючи зірки" втіленням такого індивідуального бунту проти умовностей правил пристойності і побутового комфорту, проти необхідності смиряти свої чуттєві пориви турботою про душевний спокій близьких і власне благополуччя і здоров'я постає Ділан Томас (Селін Джонс), знаменитий поет, порушник спокою і гіркий п'яниця.

Закоханий в його творчість професор літератури з Гарварду (Елайджа Вуд) запрошує прославленого валлійця в Сполучені Штати, щоб представити місцевій культурній еліті. Але йому доводиться пошкодувати про свою гостинність, коли його спроби впоратися зі схильністю свого поетичного кумира до запоїв і екстравагантних витівок виявляються не дуже успішними. Фільм Годдара нагадує про те, що від великих краще триматися на відстані, задовольняючись їхньою творчістю і не претендуючи на близьке спілкування.

Зовсім іншим типом творчої людини (у всякому разі, в драматургічному автопортреті) постає письменник Алан Беннетт. У фільмі Ніколаса Хайтнера "Леді в фургоні", основою якого стала однойменна п'єса Беннетта (за його сценаріями Хайтнер раніше поставив такі гучні картини, як "Божевілля короля Георга" і "Любителі історії"), сам драматург (його роль виконав Алекс Дженнінгс) виступає одним з героїв - вельми уважним і доброзичливим до своїх ближніх.

Беннет дозволяє центральному персонажу оповіді, ексцентричній літній дамі (Меггі Сміт), на кілька місяців припаркувати фургон, в якому вона живе, під вікнами його квартири. Мешканка фургону стає об'єктом інтересу і симпатій всього кварталу, а місяці розтягуються на довгі роки. Розцвічена виконанням блискучих британських акторів, ця чарівна комедія про лондонських диваків і оригіналів і їхнє дещо пихате, але цілком доброзичливе оточення дозволить аудиторії відновити душевну рівновагу, похитнуту як сумними екранними образами, так і драматичною вітчизняної дійсністю.

null

На закінчення зазначимо, що, окрім повнометражних картин, у програмі фестивалю представлена добірка короткометражок "Британія. Коротко", складена з восьми номінантів на приз Британської кіноакадемії (BAFTA).

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
Більше новин