Як російського ведмедя санкціями затравлюють

Дмитро Гомон
23 грудня, 2015 середа
15:33
Зміст

Євросоюз і США вкотре синхронно ухвалили рішення щодо санкцій проти Росії. У зв’язку з цим Еспресо.TV вирішило нагадати читачам, які санкції Заходу було запроваджено раніше та як вони працюють

Взагалі-то українцям варто вчергове порадіти злагодженості та незмінності позицій наших західних союзників та звернути суворі запитальні погляди на власних можновладців: а де наші санкції щодо російського бізнесу.

У Євросоюзі минулого тижня звично обсмоктали чутки на тему можливого блокування санкцій кількома країнами. Але 21 грудня рішення було ухвалене дружньо та остаточно, хоча, нагадаємо, за правилами достатньо всього лише однієї незгодної країни-члена ЄС, щоб блокувати рішення.

Таким чином було подовжено до 31 липня 2016 року найбільш болючу частину європейських санкцій – секторальну.

А поки в ЄС роздумували щодо подовження санкцій, у Москві побував держсекретар США Джон Керрі. У російських державних і прокремлівських ЗМІ замерехтіли слова "конструктивна розмова", "співпраця" та всілякі інші натяки на те, що от нарешті Путін домігся того, чого хотів, і Росія повертається у клуб великих геополітичних гравців.

Але підступний і цинічний Керрі, накуплявши матрьошок та інших російських сувенірів, повернувся до США і вже невдовзі Обама підписав документ про розширення санкцій. Підтвердивши, що американці вже давно не мають ілюзій щодо Путіна та його обіцянок.

Список нових американських санкцій ділиться на дві частини. Перша – це фізичні та юридичні особи, чиї активи в США, якщо такі знайдуться, заморожуються. Також їм забороняється вести бізнес зі Сполученими Штатами.

Друга – це компанії, до яких застосували менш суворі обмеження. Їм заборонено видавати кредити та розміщувати свої цінні папери в США, отримувати від американських компаній будь-які технології та послуги.

Загалом у новий список США потрапили 34 компанії і 12 осіб. Серед них двоє поплічників Януковича - екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і екс-міністр освіти Дмитро Табачник.

Загалом йдеться про уточнення щодо російських компаній, які під санкціями ще з 2014 року. За даними російської газети "Коммерсант", це здебільшого дочірні підприємства "Ростеха", "Сбербанка" та "ВТБ". Через неочевидність зв'язку "дочок" та субкомпаній з фігурантами санкційного списку, їм вдавалося і далі співпрацювати з американцями.

Тепер цю лавочку якщо й не прикрили зовсім, то суттєво звузили. Наприклад, санкції тепер поширено на українську та швейцарську "дочки" "Сбербанку" Росії. Або, наприклад, під санкції потрапило дочірнє підприємство "Ростеху", яке давно працює саме на закордонних контрактах - "Технопромекспорт". Під санкціями компанія опинилася тому, що бере участь у проектах постачання електроенергії в окупований Крим.

Також санкції торкнулися компанії "Яндекс-Деньги", 70% якої належать "Сбербанку" Росії.

Як все починалося

Власне, як вже писав Еспресо.TV ще влітку, саме анексія Криму дала старт першим санкціям Заходу проти Росії. Почали з так званих персональних санкцій, які носили більш символічний, аніж практичний характер. Фігурантам санкційних списків заборонили відвідувати ті країни, які їх запровадили (США, Канаду, Євросоюз тощо), а також заморозили активи на території цих країн.

Власне, США були готові запровадити їх ще 6 березня 2014 року. Але щоб конфлікт не виглядав як двостороннє протистояння Москви та Вашингтона, у Білому домі дочекались, поки санкції першим ухвалить Євросоюз. Це відбулось одразу після проведення кримського псевдореферендуму 16 березня.

Під перші європейські санкції потрапив Янукович, Азаров, Захарченко, Пшонка – загалом 18 колишніх українських можновладців та людей з їхнього оточення. Наприклад, обидва сини Януковича і син Азарова.

За кілька днів Євросоюз поширив дію санкцій на 13 російських та 8 кримських чиновників.

Росіяни з того сміялися, постили в соцмережах картинки про "Обамку" та Меркель і розмірковували на тему "кримнаш" та російської величі. Нафта тоді була ще по $110, тож і в Україні на санкції теж дивились скептично, вважаючи їх комариними укусами.

Обама санкції

У березні 2014 року росіяни реагували на санкції ось так. Фото: 2do2go.ru

Тим часом на Донбасі активно запрацювали російські ДРГ. У Слов'янську "зелені чоловічки" вдерлися до міліції та роздали зброю "ополченцям". Далі подібне відбулося в Краматорську, Луганську, Донецьку… Тому в березні та квітні санкційні списки почали товстішати завдяки  дописуванню в них нових прізвищ.

А після того, як запалала справжня війна, розпочався другий етап покарань, який вже бив та продовжує бити по російській економіці.

Зокрема, США 16 липня 2014 року ввели санкції проти російської "оборонки". Заборона на будь-яку співпрацю, видачу кредитів поширювалась на корпорацію "Алмаз-Антей", концерн "Калашников", НПО "Іжмаш", НПО "Базальт", НВК "Уралвагонзавод", КБ "Приладобудування".

Під санкції також потрапили кілька контрольованих державою банків та компаній нафтогазового сектору: "Новатек", "Роснефть", "Внешэкономбанк", "Газпромбанк" і на додачу Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами.

А 17 липня свої програми в Росії зупинили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ).

Усе це призвело до того, що різко обвалився російський рубль. Але нафта була все ще більше $100, тож росіяни не дуже переймалися з того приводу.

Збитий "Боїнг"

17 липня над Донбасом із зенітно-ракетного комплексу "Бук" збили малайзійський "Боїнг". Хоча відповіді міжнародної групи слідчих досі нема, але всі докази вже тоді вказували на те, що зробили це російські військовослужбовці або підконтрольні їм сепаратисти.

Це, вочевидь, підштовхнуло Захід до запровадження ще більш жорсткого режиму санкцій. Рішення було ухвалене 29 липня. Воно складалося з трьох блоків.

Перший – це заборона на військову співпрацю. Заборонялося продавати в Росію зброю або товари подвійного призначення (ті, що можуть бути використані для військових потреб).

Другий – удар по банківській сфері. Державним банкам закрили можливість користуватися одним з їхніх головних інструментів - брати на європейському ринку "довгі гроші" - кредити зі строком погашення понад 90 днів. Можливість робити ці запозичення в американських банків була закрита ще раніше. Заборона діє на п’ять банків: "Сбербанк России", "ВТБ", "Газпромбанк", "Внешэкономбанк", "Россельхозбанк".

Третій блок – удар по енергетиці. Російським нафтогазодобувним компаніям заборонено продавати високі технології, зокрема для перспективного шельфового та глибинного буріння.

Паралельно в США розширили дію своїх санкцій на "Сбербанк", "Банк Москви", "Россельхозбанк", "ВТБ" і кілька оборонних підприємств.

Іловайськ і "котли" на кордоні

У серпні минулого року українська армія завдала серйозних ударів проросійським сепаратистам. Багато територій та населених пунктів було звільнено. Тоді російська армія втрутилась активніше і українські військові почали опинятись в оточенні. Наприкінці серпня утворився сумнозвісний Іловайський котел.

Невдовзі після цієї трагедії США і Євросоюз запровадили нові пакети санкцій.

Європейські обмеження ввели в дію з 12 вересня. Трьом нафтогазовим компаніям перекрили доступ до європейських "довгих грошей" (кредитів зі строком погашення більше ніж 30 днів): "Роснефть", "Газпром нефть" та "Транснефть".

П’яти банкам, які вже були під санкціями ЄС, звузили доступ до кредитів, дозволивши брати лише ті, які треба повернути вже через 30 днів.

Американці, зі свого боку, також заборонили позики довші, ніж 30 днів для підсанкційних банків: "Сбербанк России", "Банк Москви", "Газпромбанк", "Россельхозбанк", "Внешэкономбанк" і "ВТБ".

Також американці заборонили своїм компаніям співпрацювати з "Газпромом", "Газпромнефтью", "Роснефтью", "ЛУКОйлом" та "Сургутнефтегазом".

Крім того, було дозволено заморозити активи кількох оборонних підприємств, якщо їх знайдуть.

Смішні "Іскандери"

Росіяни все літо та осінь 2014 року продовжували сміятись над санкціями.

Наприклад, 23 вересня московський дизайнер Анастасія Задоріна вирішила заробити на цих антизахідних настроях співгромадян і влаштувала випуск футболок ыз написами "Тополь санкций не боится" та "Санкции? Не смешите мои Искандеры". У них фотографувались актори, політики, моделі.

не смішіть мої Іскандери

Дизайнер Задоріна - у центрі. Фото: "РИА Новости"

Путін 6 серпня 2014 року дав "зеркальну відповідь" на санкції введенням продуктового ембарго. До Росії заборонили ввозити цілий перелік продуктів і напоїв з країн, які вводили санкції (США, країн ЄС, Канади, Австралії, Норвегії). Згодом бити за санкції своїх же співгромадян стало традицыэю. Рівно за рік після введення харчового ембарго російський президент підписав указ про знищення продуктів, ввезення яких до Росії заборонено. Їжу палили, чавили бульдозерами, закопували в ями...

А поки російський бомонд робив селфі в футболках з "Іскандерами", світові ціни на нафту почали сповзати нижче $100 за барель. До кінця грудня 2014 року ціна впала до $60. Тоді ж бахнув і "чорний вівторок" – 14 грудня курси долара та євро упродовж дня підстрибували відповідно до 80 та 100 рублів. Стало остаточно зрозуміло, що санкції мають згубний характер і чим довше вони діють, тим більш руйнівний ефект мають.

Більшість західних санкцій вводиться на рік. Упродовж всього 2015 року їхню дію старанно поновлювали і США, і Євросоюз. До них час від часу долучались інші держави: Японія, Канада, Австралія, Нова Зеландія і з десяток країн Європи, які не входять до Євросоюзу (Швейцарія, Норвегія, Ліхтенштейн тощо).

Ще рік тому росіяни сміялись. Зараз їм доводиться зтирати з пам'яті смак не лише французьких сирів та італійських вин, але й українських харчів, відпочинок у Туреччині та Єгипті згадувати по постах в соцмережах і мріяти про імпортозаміщення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
21:22
Укрпошта
Укрпошта виставлятиме на аукціонах незатребувані посилки
21:09
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Концентрація військ РФ, загроза рейдових дій у напрямку Харкова та ситуація біля Авдіївки. Воєнні підсумки тижня
20:56
Огляд
Сила "Королівства планети мавп": що подивитися на вихідних
20:52
Оновлено
США Україна
БМП Bradley, ракети для Patriot та NASAMS: Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
20:51
Канада
Канада виділить $55 млн на закупівлю систем ППО для України
20:51
Інгулець
У Першій лізі визначився другий володар путівки до УПЛ
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
17:55
відключення електроенергії
Атаки РФ на підстанції та об'єкти системи передачі несуть загрозу для атомних станцій, – Міненерго
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
17:24
окупанти
Схоже на імітацію російського наступу, – ЦПД про ситуацію на Харківщині
17:13
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей у Британській бібліотеці
17:10
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна планує протягом наступних пів року суттєво децентралізувати енергосистему, – Шмигаль
17:07
Україна й Бельгія розпочали переговори щодо безпекової угоди
17:05
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
16:52
військовий квиток, мобілізація
Важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою, – посол
16:52
Філіппіни, ВМС
Радник адміністрації президента Філіппін з нацбезпеки закликав вислати з країни китайських дипломатів: причина
16:49
Володимир Зеленський
Президент Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня, - Малюська
16:34
Герман Галущенко
Галущенко розповів, скільки часу знадобиться на добудову третього енергоблока ХАЕС
Більше новин