Топ-10 подій біатлонного сезону. Від повернення Підгрушної до прощання Бьорндалена

Дмитро Марценишин
21 березня, 2016 понедiлок
15:56

Етапом Кубку світу у російському Ханти-Мансійську завершився біатлонний сезон. Еспресо.TV пригадує його найяскравіші події

1. Переможне повернення Підгрушної

Головною подією для українських вболівальників цього сезону стало повернення після річної перерви у великий спорт олімпійської чемпіонки 2014 року у складі естафетної збірної, чемпіонки світу-2013 у спринті Олени Підгрушної.

Попрацювавши під час паузи у активних виступах заступницею міністра спорту, капітан нашої збірної не розгубила своїх найкращих якостей.

Конкурентоспроможність вона довела уже в першій після відновлення кар’єри гонці на етапі Кубку світу у шведському Естерсунді у грудні минулого року, здобувши "бронзу" на дистанції 15 км. Після цього Підгрушна ще й фінішувала третьою у спринті.

Найбільшого досягнення українка досягла у лютому у канадському Кенморі, де вона виграла гонку на 7,5 км та здобула першу у кар'єрі особисту перемогу на етапі Кубка світу. До того в нашої біатлоністки було лише "золото" світової першості.

Окрім цього, за безпосередньої участі Підгрушної повний комплект нагород на етапах Кубку світу зібрала наша естафетна команда, вигравши "бронзу" у австрійському Хохфільцені, "срібло" у американському Преск-Айлі та "золото" у німецькому Рупольдингу.

2. "Бронза" Семенова на чемпіонаті світу

Сергій Семенов гучно заявив про себе ще у сезоні 2014/15, за підсумками якого він виграв залік Кубку світу у індивідуальних гонках та першим з представників української чоловічої збірної здобув Малий кришталевий глобус.

Нинішній рік український біатлоніст розпочав не так яскраво і не міг відзначитися навіть на своїй коронній дистанції. Втім до головного старту сезону – чемпіонату світу Семенов підійшов у блискучій формі та зміг здивувати всіх.

Він на рівних змагався з кращими біатлоністами світу та фінішував третім у спринті. Володар "срібла" – легендарний Уле Ейнар Бьорндален випередив українця лише на якусь мить - 0,7 сек. Окрім нього попереду виявився непереможний француз Мартен Фуркад, який виграв гонку на 10 км.

"Бронза" Семенова стала всього другою особистою нагородою чемпіонатів світу для представників української чоловічої збірної. Першу нагороду нашій збірній у 2007 році на ЧС у італійському Антхольці приніс Андрій Дериземля, який став третім у спринті.

3. Прощальний сезон Бьорндалена

У 2007 році Дериземлю також випередив Бьорндален, який тоді став чемпіоном світу.

42-річний норвежець продовжив цього сезону дивувати весь світ вражаючими, як для свого віку, результатами. Він виграв індивідуальну гонку на етапі у Естерсунді та відмінно виглядав на домашньому чемпіонаті світу, заради участі у якому власне й продовжив кар'єру після Олімпіаді-2014.

У Холменколлені Бьорндален здобув чотири нагороди – "золото" у естафеті, "срібло" у спринті та гонці переслідування, а також "бронзу" у мас-старті.

Таким чином, норвежець довів кількість своїх перемог на чемпіонаті світу до 20. На етапах Кубку світу з біатлону та лижних гонок (1 "золото") у норвежця вже стало 96 особистих виграшів. Крім того, Бьорндален є найтитулованішим призером зимових Олімпіад – він має 13 нагород Ігор, з яких 8 є золотими.

Тож не дивно, що прихильники біатлону з сумом сприйняли новину, про те що "король біатлону" має намір завершити кар'єру. Втім Бьорндален залишив інтригу, повідомивши, що остаточне рішення прийме лише після завершення сезону.

4. Успіхи естафетної збірної України

 

Для естафетної жіночої збірної України нинішній сезон складався надзвичайно вдало. Українки вигравали нагороди у трьох поспіль гонках, при цьому робили це постійно змінюючи склад.

Юлія Джима, Ольга Абрамова, Валя Семеренко та Олена Підгрушна отримали бронзові медалі у Хохфільцені. Варвинець, Бурдига, Джима та Підгрушна здобули срібні нагороди у Преск-Айлі. А у комбінації Варвинець, Джима, Семеренко, Підгрушна - українки виграли естафету у німецькому Рупольдингу.

Ця перемога виявилася особливо ефектною – Підгрушна вирвала "золото" у німкені Лаури Дальмайєр на останніх метрах дистанції.

Завдяки цим успіхам, збірна України очолювала естафетний залік Кубку світу і вважалася одним з фаворитів у цій дисципліні на чемпіонаті світу. Але у підсумку наші біатлоністки залишилися без медалей.

5. Наша жіноча команда без нагород з ЧС вперше з 2009 року

Вочевидь, тренери помилилися, поставивши у естафетний склад Підгрушну, яка через погане самопочуття зійшла з дистанції у гонці переслідування у Холменколлені. Ризик виявився невиправданим і через штрафне коло на третьому етапі дистанції українська збірна вибула з числа претендентів на медалі та фінішувала п'ятою.

Це ще й коштувало нашій збірній Малого кришталевого глобусу за перемогу у естафетному заліку. Українок у підсумку на 1 очко випередила команда Німеччини.

Без медалей наші біатлоністки залишилися й у решті дисциплін на ЧС. У непереконливій формі до першості підійшла Валя Семеренко, яка пропустила частину підготовки до сезону і не вийшла на свій звичний рівень, який минулого року дозволив їй стати у загальному заліку Кубку світу третьою.

Жіноча збірна України залишилася без нагород чемпіонату світу вперше з 2009 року, коли вона повернулася без медалей з південнокорейського Пхенчхану.

6. Допінгові скандали в українській збірній

Не в останню чергу, причиною непереконливого виступу на чемпіонату світу стала коротка "лава запасних" збірної України. Сезон у основному складі розпочинали дві росіянки з українськими паспортами – Ольга Абрамова та Наталія Бурдига.

Абрамову на початку січня впіймали на вживанні забороненого препарату – мілдронату та відсторонили її від змагань.

Схоже, що тренери після випадку з Абрамовою перестрахувалися і не взяли на ЧС у Холменколлен й Бурдигу, пояснивши це проблемою з вичерпанням спортсменкою терміну перебування у шенгенській зоні.

Екс-росіянок замінили перспективні Анастасія Меркушина та Яна Бондар, які на рівних конкурувати з кращими біатлоністками світу поки виявилися не готовими.

Абрамова стала не єдиною у збірній України, хто попався на допінгу. У лютому за вживання мілдронату відсторонили від змагань й Артема Тищенка, який щоправда не входив у склад першої чоловічої команди.

7. Росія вперше в історії залишилася без нагород ЧС

З посиленням боротьби з допінгом фахівці пов'язують невдачі збірної Росії, представників якої частіше всіх ловлять на вживання заборонених препаратів. У цьому сезоні одна з найтитулованіших команд світу виглядала непереконливо і вперше й історії залишилася без нагород чемпіонату світу.

Росіяни вдалося здобути перемоги лише на етапі Кубку світу у Антхольці, де вони виграли чотири "золота". На решті етапів виграти жодної гонки їм не вдалося. А на домашніх змаганнях у Ханти-Мансійську російські біатлоністи не потрапляли навіть до десятки сильніших.

Не допомогло досягти результату й запрошення на посаду головного тренера жіночої збірної німця Ріко Гросса, якого росіяни перехопили у Федерації біатлону України, яка влітку була близька до підписання з цим фахівцем контракту. У підсумку нашу команду очолив словенець Урош Велепець, співпраця з яким теж виявилася досить плідною.

8. Домінування Фуркада

Якщо росіян визнали невдахами сезону, то його головним героєм став Мартен Фуркад. Француз вп'яте поспіль переміг у загальному заліку Кубку світу. Свого найближчого переслідувача – норвежця Йоханнеса Бьо він випередив вражаюче – на 331 очко.

Неперевершено Фуркад виступив і на чемпіонаті світу, здобувши чотири золоті нагороди – у змішаній естафеті, гонках на 10 км, 12,5 км та 20 км.

9. Великий кришталевий глобус Соукалової

У жінок головна інтрига сезону полягала в тому, хто стане кращою біатлоністкою за відсутності володарки КС-2015 білоруски Дар'ї Домрачевої, яка пропустила сезон через лікування від мононуклеозу.

Фахівці перед початком розіграшу прогнозували успіх фінці Кайсі Макаряйнен, однак для неї сезон склався не так успішно. У генеральній класифікації володарка Великого кришталевого глобусу 2011 та 2014 років фінішувала четвертою, а на чемпіонаті світу виграла лише одну нагороду – "бронзу" у мас-страті.

Вперше у кар'єрі у загальному заліку перемогла чешка Габріела Соукалова, яка виборола трофей у боротьбі з француженкою Марі Дорен Абер та італійкою Доротеєю Вірер.

На чемпіонаті світу краще конкуренток виглядала біатлоністка з Франції, яка здобула "золото" у індивідуальній гонці, масс-старті та змішаній естафеті.

10. Проблеми з погодою

Цього сезону на перебіг боротьби у Кубку світу суттєво вплинула погода. Початок зими у Європі виявився безсніжним, через що на багатьох етапах Кубку світу організатори мали проблеми з підготовкою трас.

Четвертий етап змагань через брак снігу взагалі довелося перенести із одного німецького міста – Оберхофа у інше- Рупольдинг.

У Ханти-Мансійську снігу було вдосталь, але виникли проблеми через ураганний вітер, який у заключний день звалив освітлювальну вежу та частково зруйнував трибуни. Через це гонки з масовим стартом, які мали завершити сезон, було скасовано.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
Більше новин