Як Росія руйнує енергетичну систему Криму для військових потреб

10 травня, 2016 вiвторок
11:59
Зміст

Росія змушена шукати нові шляхи, як забезпечити газом та електрикою дефіцитний Крим, але робиться це не для місцевих, а для військових

Українська енергетична система втратила в Криму до 1 трлн грн

Крим розглядався Україною як один з найбільш перспективних районів для нарощування видобутку вуглеводнів – нафти і газу на морських родовищах. Уже на стадії фінальної підготовки перебували два крупних проекти з міжнародними енергетичними компаніями, які передбачалося реалізовувати через угоди про розподіл продукції.

Серед них такі гіганти як ExxonMobil, Shell і OMV Petrum (Скіфська вуглеводнева площа, потенціал видобутку 8-10 млрд.м3 газу в рік), Eni і EDF (розробка нафтогазових родовищ на ділянках Суботіна, Абіха, Маякова і Кавказька, потенціал видобутку 2-3 млн. тон в рік).

Крім того, навколо Криму зосереджені поклади метан-гідратів, які розглядаються як новий перспективний ресурс природного газу, технічна можливість видобутку якого стане доступною в третьому десятилітті ХХІ століття. Україна розпочала вивчення цих ресурсів спільно з Німеччиною, велися також переговори з Японією.

Всі ці плани були заморожені або анульовані після анексії Криму та встановлення сірої зони навколо півострова. Адже роботи в морі також неможливі, оскільки й там - зона контролю російських військово-морських сил.

По суті піратське захоплення платформ "Петро Годованець" та "Незалежність" відбулося у відкритому морі регулярними силами Чорноморського флоту РФ із застосуванням кораблів, авіації та десантних підрозділів.

Вони навіть не маскували під сили так званої "кримської самооборони". Даний факт державного піратства, безперечно, увійде в історію конфліктів як один з найбільш підступних та кричущих порушень міжнародного права.

Через окупацію Україна втратила й інфраструктуру постачання електроенергії, і розподільні газові мережі, і газопроводи з морських родовищ. А також Глібовське газосховище на 2 мільярди кубометрів.


Загальні збитки тільки в енергетичному комплексі, за різними даними, оцінюються від кількох сотень мільярдів до 1 трл грн.


Енергетична блокада спрацювала б, але не та

Крим є енергодефіцитним районом, постачання якого завжди здійснювалося із Єдиної енергосистеми України (електроенергія) та газопостачання в пікові періоди споживання (зимові місяці).

Нарощування видобутку дозволило вийти на відносне самозабезпечення за рахунок зберігання частини видобутого газу в Глібовському газосховищі. Тож енергетична блокада, що в контексті газопостачання розпочалася практично відразу після втрати контролю над інфраструктурою на окупованих територіях, майже не вплинула на агресора.

Натомість дефіцит електроенергії став одним з політичних механізмів, що були задіяні протягом 2014-2015 рр. як елемент стримування агресора та підвищення вартості утримання анексованих територій. Переривання постачання електроенергії показало безпорадність окупаційних сил. От тільки цей інструмент Україна застосовувала надто невпевнено.


Якби блокаду оголосили відразу після анексії, то вона могла б спричинити колапс усієї системи енергопостачання і, можливо, кардинально змінити хід подій в Криму та не допустити воєнного вторгнення на Донбасі.


Проте історія не має умовного виміру і прорахунки та нерішучість навесні 2014 року вимагають розробки та впровадження стратегії дій із роботи енергетичної системи в умовах анексованого Криму та реінтеграції інфраструктури півострову після деокупації.

Електрика для військових, а не для цивільних

Провал проекту "Новоросія" значною мірою зруйнував плани Росії. Адже окуповані території Криму мали б забезпечуватися за рахунок потужностей сходу та півдня України. Натомість нині доводиться шукати нові сценарії забезпечення Криму.

Хаотичні зусилля із захоплення нафтогазовидобувних активів та початок перебудови системи енергозабезпечення Криму під постачання із Таманського півострову уже мають серйозний негативний вплив на розвиток інфраструктури.

Наразі окупаційна влада зводить малі і середні електростанції та нарощує постачання через Керченську протоку. Тому можливий сценарій демонтажу інфраструктури, яка з’єднувала Крим з материковою частиною України. А це збільшить вартість реінтеграції Криму в майбутньому.

При цьому необхідно враховувати, що геополітична мета Путіна – перетворення півострова на воєнний плацдарм в Чорному морі.


Якість життя цивільних мешканців чи економічний розвиток територій найменше цікавить окупантів, які через пропаганду та репресивні заходи намагаються подавити найменший спротив та незадоволення.


Економічна складова зовсім не враховується при проектуванні інфраструктури. Розбудова воєнних об’єктів та використання генераційних потужностей з високою собівартістю виробництва електроенергії (газ, нафтопродукти) ще більше деформує енергетичну структуру півострова.

Більше того, окупаційна влада поступово отримає можливість відключати від енергозабезпечення окремі населені пункти та території, які будуть заважати реалізації планів в силу територіального розташування чи недостатньої лояльності.

Для реінтеграції енергосистеми півострова необхідно вже зараз звертати увагу на її стан, зміни, які вносяться, здійснювати їх оцінку та планувати заходи з мінімізації негативних наслідків.

Україні буде потрібен демілітаризований Крим з пріоритетністю розвитку торговельного та рекреаційного потенціалу півострову. А це вимагатиме вирішення проблем енергозабезпечення за абсолютно іншими схемами та напрямками, ніж це наразі роблять окупаційні сили.

Як повернути збитки?

НАК "Нафтогаз України" підготував низку позовів, які спрямовані на компенсацію збитків від втрати активів як на території Криму, так і в навколишній морській зоні. Адже і там тепер небезпечно працювати через загрозу агресивних дій (атаки, пошкодження чи захоплення) зі сторони російських морських збройних сил.

Лише загроза значних штрафів за рішенням міжнародних судових інстанцій може змусити Росію повернути захоплені активи. Однак при цьому надзвичайно важливо добитися контролю цілісності та функціональності технічних засобів та інфраструктури.

Адже у якому понівеченому стані Росія повертала вкрадені у Криму кораблі, ми вже бачили. Та й навіть якщо активи повернуть Україні, необхідно вимагати компенсації втраченої вигоди протягом часу протизаконного використання Росією захопленого майна в Криму.

Андрій Чубик, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
4 травня
01:19
Нафтогаз подпав у арбітраж на Газпром
Німецька енергетична компанія Uniper прагне відсудити у Газпрому $15 млрд, – Reuters
00:51
Грузія акції протестів
Протести у Грузії: мітингувальники влаштували ходу до офісу партії влади та готелю, де триває міжнародний саміт
00:26
ППО Німеччина
Німеччина передасть Україні впродовж року шість радарів  TRML-4D
00:12
Сауль Альварес та Хайме Мунгія (праворуч)
Найбагатший боксер світу пройшов зважування перед боєм за титул абсолютного чемпіона
2024, п'ятниця
3 травня
23:29
саміт G7 у Хіросімі
США запропонували виділити Україні $50 млрд із заморожених активів РФ, - Bloomberg
22:57
Бріджит Брінк
Не заохочуємо застосування нашої зброї по території РФ, – посол США в Україні Брінк
22:56
сша допомога Україні
Основні партії військової допомоги від США Україна почне отримувати не раніше літа, - NYT
22:55
Львів, приватбанк
"ПриватБанк встановив ліміт для чоловіків призовного віку": росфейки та маніпуляції за 3 травня
22:26
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що обмін полоненими "всіх на всіх" можливий до закінчення війни
22:08
Президент України Володимир Зеленський
Зеленський розповів, як влада збирається відбудовувати Україну в умовах масової еміграції
22:03
Вільям Бернс
Очільник ЦРУ прибув до Єгипту для переговорів щодо перемир'я в Газі, - Reuters
21:59
московський патріархат
Опендатабот назвав кількість церков московського патріархату в Україні. Найбільше - на Донеччині
21:46
Збірна України з хокею
Україна перемогла Литву та виграла ЧС з хокею у дивізіоні IB
21:35
Іраклі Кобахідзе
Прем'єр Грузії Кобахідзе звинуватив США у розпалюванні в країні революції
21:30
Ексклюзив
безпілотник, дрон
Здебільшого бачимо активність розвідувальних дронів: речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш про особливості ворожих дій у небі над Україною
21:16
Девід Кемерон
Кемерон про ймовірність введення військ в Україну: "Не вважаю правильним, аби солдати НАТО вбивали росіян"
21:11
Британія порадила своїм громадянам утриматись від поїздок в області України, що межують з Білоруссю
20:43
Михайло Мудрик і Георгій Судаков, збірна України
УЄФА за місяць до Євро-2024 змінив регламент турніру
20:41
Аналітика
Сергій Згурець
Ситуація на фронті, переговори з РФ та реформування Сил оборони України. Воєнні підсумки тижня
20:39
Дональд Трамп
Трамп у разі перемоги на виборах може вимагати від усіх країн НАТО витрачати на оборону 3% від ВВП, - The Times
20:16
Жак Бо
"Україну не чекають ні в НАТО, ні в ЄС": швейцарський псевдоексперт просуває проросійський фейк
20:06
Ілля Євлаш
РФ активізувала розвідувальні БПЛА для коригування ракетних атак, - Євлаш про нову тактику ворога
20:03
OPINION
Василь Зима
Ця війна надто велика, щоб кудись подітися після її фіналу
19:52
Марія Захарова
РФ готова розглядати "серйозні пропозиції" щодо врегулювання конфлікту в Україні, – Захарова
19:36
Дмитро Медведєв
"Дякую, країно сиру й годинників": Медведєв розкритикував Саміт миру, який організовує Швейцарія
19:31
повінь
Найкритичніший випадок: зливи у Бразилії спричинили повені та зсуви ґрунту, щонайменше 31 людина загинула
19:27
Олександр Зінченко та Давіде Фратеззі (позаду)
"Один хлопець на війну збирається, я вже втомився його зустрічати на вокзалі": ексфутболіст "Динамо" поглузував над Зінченком
19:22
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 28 ворожих атак на Авдіївському напрямку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 800-го дня війни: понад тисячу уражених окупантів за добу на східному напрямку та кібератака ГУР на зв'язок у російському Татарстані
18:56
речник Держдепу США Метью Міллер
У Держдепі США засудили кібератаки РФ проти країн ЄС та НАТО й обіцяли допомогти покарати винних
18:55
У Києві дитина випала з вікна третього поверху
У Києві дитина випала з вікна третього поверху: що відомо
18:51
Ілюстративне фото
Окупанти вдарили ракетою по Кропивницькому: поранено чоловіка, пошкоджено інфраструктурні об‘єкти
18:45
військовий квиток, мобілізація
В Україні змінили правила бронювання чиновників від мобілізації
18:44
Tesla
Tesla подала до суду на виробника акумуляторів, звинувативши його в копіюванні торгової марки
18:36
Тібо Куртуа і Андрій Лунін
Анчелотті повідомив невтішну новину для Луніна: зірковий голкіпер повертається у ворота "Реала"
18:35
Прем'єра Вірменії Пашиняна хочуть перевірити на держзраду через делімітацію кордону з Азербайджаном
18:15
Сергій Никифоров
На Саміті миру вироблять спільну переговорну позицію України, яку передадуть Росії, – ОП
18:06
Денис Шмигаль
Кабмін створив підгрупу, що працюватиме над конфіскацією активів РФ за кордоном, - Шмигаль
18:05
Ексклюзив
Удар по Кримському мосту в день інавгурації Путіна міг би мати серйозний ефект, - майор запасу Гетьман
18:01
OPINION
Костянтин Єлісєєв
Макрон готовий до бою з російською загрозою. Яка відповідь України?
Більше новин