Нагадування для Луценка. Які справи проти "сім'ї" Януковича не слід забувати ГПУ

Лілія Макашова
17 травня, 2016 вiвторок
09:02

Лукаш, Клименко, Пшонка, Клюєви, Бойко, Азаров та Арбузов

“Я збираюся відновити слідство щодо проданих і закритих справ з минулої і сучасної України”, - сказав Юрій Луценко на своєму майже “інаугураційному” виступі у Верховній Раді минулого тижня, після чого депутати таки проголосували за його призначення на посаду генпрокурора.

Тоді Луценко також пообіцяв активізувати розслідування проти колишніх вищих чиновників. Окрім того, новий голова ГПУ сказав, що має намір особисто представляти обвинувачення проти Януковича в суді.

Еспресо.TV вирішило згадати найодіозніших представників правлячої верхівки часів Януковича, а також хронологію проваджень щодо них.

Справа Лукаш

Провадження проти Олени Лукаш, напевно, має найбльш повну картину, оскільки вона єдина з колишньої правлячої верхівки, хто з’являлася в судах.

Про колишнього міністра юстиції згадали, як не дивно, напередодні другої річниці Євромайдану. За офіційними даними, Лукаш було оголошено у розшук ще у 2014, а на початку листопада 2015 її затримала в Києві контррозвідка СБУ.

При цьому сама Лукаш заявила, що ніякого затримання не було, а лише добровільна явка. Вона додала, що за останні півтора роки територію України не покидала і активно співпрацювала зі слідством, “передавши правоохоронним органам пояснення розміром з Велику радянську енциклопедію”.


У результаті у день її “затримання/добровільної явки” екс-міністру повідомили про підозру за фактом заволодіння коштами державного бюджету України в розмірі 2,5 млн грн та вчиненні службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.


Пізніше СБУ таки визнало, що Лукаш весь час перебувала в Києві, проте не виходила на контакт зі слідством. Ситуація розвивалася далі, і ГПУ заявила, що по справам Майдану Лукаш проходить лише як свідок.

На суді 6 листопада Олену Лукаш було заарештовано, а заставу за неї  в розмірі 5,1 мільйона гривень вніс нардеп від “Опозиційного блоку” Вадим Новинський. 

У середині листопада суд удвічі зменшив розмір застави, залишив Лукаш під домашнім арештом, але відмінив рішення суду першої інстанції в частині зобов'язання Лукаш носити електронний браслет.

Пізніше слідство повернулося до вивчення причетності екс-міністра до злочинів проти Євромайдану, проте у кінці 2015  Солом’янський суд відпустив Олену Лукаш, повернувши їй паспорти та суму застави.

Вже у лютому цього року Лукаш подала в суд на Генпрокуратуру та помічника генпрокурора Владислава Куценка щодо захисту її честі та гідності.

Справа Клименка

ГПУ в грудні 2014 року звинуватила екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка і його колишніх підлеглих у привласненні 3 млрд грн з держбюджету. Як з'ясували слідчі прокуратури, ці гроші були безпідставно перераховано у вигляді відшкодування з ПДВ трьом компаніям: Мегатерій, Газіновація і Ексімтех в 2012-2013 рр.

При цьому сам Клименко разом із сім’єю покинув територію України ще в лютому 2014 року. У квітні йому повідомили про підозру за фактом зловживання службовим становищем, а у серпні – оголосили в розшук.

Прокуратура підозрює, що до реалізації злочину залучалися також топ-менеджери банку Капітал, оскільки рахунки компанії Ексімтех розміщувалися в цьому банку.


Цікаво, що восени минулого року прокуратура звернулася з запитом до цього банку для отримання доказів по справі. Банк Капітал, у свою чергу, відповів що, через затоплення серверної, диск, що містить файлову групу, вийшов з ладу, і бази даних за період з 1 січня 2012 року по 21 грудня 2013 року нібито втрачені.


Таким чином, слідство у справі про зловживання колишнім главою Міністерства доходів і зборів України Олександром Клименком втратило докази. Водночас провадження проти Клименка зупинено.

Справа Пшонки

За аналогією до провадження проти Клименка справу екс-генпрокурора Віктора Пшонки і його заступника Рената Кузьміна зупинено через їх розшук. Прокуратура раніше обіцяла не закривати ці справи.


Нагадаємо, що у квітні Віктору Пшонці та його сину Артему (тоді нардепу від “Партії регіонів”) інкримінували заволодіння протягом 2010-2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділених на будівництво нової будівлі прокуратури. Крім того, їх обох підозрюють у отриманні вигоди за "замовні" кримінальні справи.


Пізніше, у вересні 2014 року Пшонці і його сину висунули ще одну підозру – у привласненні 50 мільйонів гривень і зловживанні владою і службовим становищем.

За версією слідства, Пшонка, діючи у змові зі сином, сприяв відкриттю низки кримінальних справ стосовно посадових осіб "Агрофірми Корнацьких" з метою заволодіння земельними ділянками. Ще одне провадження відкрите за фактом заволодіння та розтрати коштів акціонерного товариства Банк Перший на суму 50 мільйонів гривень.

Варто додати, що Інтерпол відмовив в оголошенні в розшук колишнього генпрокурора України.

Справа Клюєвих

Сергій Клюєв

3 червня Верховна Рада підтримала притягнення депутата Сергія Клюєва, брата екс-очільника РНБО та адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва, до кримінальної відповідальності.


Повідомлялося, що брати Андрій і Сергій Клюєви шляхом афери прибрали до рук ВАТ "Завод напівпровідників" в 2007 році і добилися обслуговування його кредиту в 2010 році за рахунок бюджетних коштів, які повинні були направлятися дітям і інвалідам.


У той же день Клюєв намагався вилетіти до Відня, але був затриманий представниками прикордонної служби аеропорту "Бориспіль". 4 червня Клюєв не з'явився на допит у Генеральну прокуратуру.

При цьому взимку цього року суд Євросоюзу зняв санкції з Сергія Клюєва. Суд вважає неприпустимим впроваджувати санкції Євросоюзу лише на підставі того, що в державі, яка не є членом ЄС, розпочато попереднє розслідування проти даної особи. Водночас слухання у справі санкцій у квітні скасували.

На поточний момент народний депутат оголошений в розшук від червня 2015, проте Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Клюєва лише в січні 2016 року.

Водночас брата Сергія – Андрія Клюєва – оголосили в розшук 4 березня 2014 року. Він також проходить у кримінальних справах як організатор злочинів під час Майдану. 

Андрій Клюєв

До речі, Андрій Клюєв разом з іншими поплічниками Януковича  зараз позивається до Ради ЄС через введення санкцій.

Справа Бойка

Матеріали щодо Юрія Бойка, “батька” так званих “вишок”, були перевезені в Крим, де і залишилися після анексії півострова.


Колишній віце-прем'єр-міністр з енергетики, нині очільник “Опозиційного блоку” Юрій Бойко у 2014 році фігурував у справі про закупівлю бурових нафтових вишок для компанії "Чорноморнафтогаз" колишнім керівництвом енергетичної галузі України як свідок.


Проте генпрокуратура не виключала що, за результатами розслідування, Бойко буде перекваліфікований в підозрюваного у справі.

У кінці 2014 тодішній генпрокурор Віталій Ярема зазначав, що розслідування у справах про зловживання при купівлі так званих "вишок Бойка" та зловживань у Конституційному суді скоро закінчать.

Водночас у лютому минулого року було відомо, що слідчі органи нікому не висунули підозру у справі. При цьому, в лютому 2014 ГПУ встановила, що що збитки державі від закупівель у 2011 році ДАТ "Чорноморнафтогаз" бурових установок за завищеними цінами становили 200 млн гривень.

Влітку минулого року за цим епізодом відкрили ще одну справу – щодо розкрадання близько 60 млн доларів держкоштів при закупівлі буксирів для транспортування бурових вишок.

В грудні 2015 українське МЗВ виступило з вимогою до РФ повернути “вишки Бойка”  Україні, оскільки напередодні Росія відвела ближче до півострову бурові установки.

5 січня цього року український суд наклав арешт на захоплені Росією вишки, котрі наразі належать кримській дочірній компанії “Нафтогаза” і були присвоєні після окупації Криму.

Справа Азарова і Арбузова

Арбузов і Азаров

Провадження проти Миколи Азарова та Сергія Арбузова відкривалися вже після їхньої втечі з України.

Колишній прем’єр міністр Азаров пішов з займаної посади ще до перемоги Революції Гідності – 28 січня – і вилетів до Австрії. В кінці лютого Австрія та Швейцарія арештувала його активи, пізніше таке рішення прийняла Рада ЄС. У результаті Микола Азаров з сім’єю переїхав до Росії, де перебуває і досі.

Минулого року він разом з іншими високопосадовцями заснував “Комітет порятунку України”, який претендує на “український уряд у вигнанні”.

Приблизно в той же час очільник управління спецрозслідувань Горбатюк заявляв, що документи про екстрадицію Азарова вже подані і готуються документи щодо надання дозволу на здійснення процедури спеціального досудового розслідування стосовно Азарова, тобто заочне провадження.

Микола Янович перебуває у розшуку СБУ по звинуваченні за статтями про перевищення службових повноважень, привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах.

Його колегу по уряду - колишнього першого віце-прем’єр-міністра Арбузова виключили з “Партії регіонів” в кінці березня 2014, за що він розкритикував своїх колишніх однопартійців в тому числі за наміри "уникнути відповідальності".  Проте це не завадило йому самому втекти з України.

Напередодні цього Австрія, Швейцарія та Ліхтенштейн заморозили рахунки Сергія Арбузова та інших осіб з числа колишніх урядовців та наближених до екс-президента Януковича.

Сергій Арбузов з 22 квітня був оголошений у розшук.


Йому інкримінують привласнення 120 мільйонів гривень при створенні телеканалу БТБ.  Про підозру йому повідомили у травні 2014, а влітку 2014 оголосили в міжнародний розшук.


Арбузов і Азаров цього року виграли справу у Європейському суді за аналогієюдо справи Сергія Клюєва. Йому відмінили санкції за період з 6 березня 2014 по 5 березня 2015 року.

Та разом із тим у силі залишається друге рішення Ради ЄС про продовження санкцій ще на один рік. Це означає, що колишні можновладці досі перебувають під діями санкцій.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:44
Оновлено
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
Більше новин