Трамп чи Клінтон? Чи отримає Україна президента-друга від США

Дмитро Гомон
7 вересня, 2016 середа
09:48
Зміст

День голосування за президента США вже зовсім близько. Наразі Дональд Трамп злегка випереджає Хілларі Клінтон, але ситуація невизначена

До дня голосування на виборах президента США лишилося два місяці. Нагадаємо, вони відбудуться 8 листопада. Інаугурація ж новообраного господаря Білого дому має відбутися 20 січня — цього ж дня офіційно добігає кінця президентський строк Барака Обами.

Українські очікування та російська загроза

Для України перемога Клінтон бажаніша. Вона давно знає Путіна, ціну його словам та погрозам і знає, як з ним говорити. У Кремлі щиро сподіваються на її програш і перемогу Трампа, що добре видно з інформаційних повідомлень тамтешніх пропагандистських ЗМІ.

Більш того, йому активно допомогли, зламавши поштові сервери демократів і виклавши їхню внутрішню переписку, що мало не призвело до зриву з'їзду Демократичної партії та номінування Клінтон.

Кандидат-мільярдер у властивому йому стилі міняє думку як флюгер, розповідаючи, що коли він стане президентом, запросто домовиться з Путіним.

Та справа навіть не у словах, а в справах, які свідчать, що Трамп намагатиметься "зливати" Україну. Як з'ясував "Голос Америки", саме завдяки зусиллям членів команди Трампа слова про надання Україні летальної зброї зникли з програми Республіканської партії.

Тож не дивно, що саме з України було нанесено потужний удар по кандидату зливом інформації про нелегальні платежі з каси Партії регіонів керівнику його передвиборчої кампанії Полу Манафорту.

Читайте також: Злий геній Трампа. Керівник кампанії кандидата погорів на грошах Януковича

Трамп змушений був серйозно перетасувати колоду своїх штабістів, посунувши Манафорта з керівних позицій. Та в команді залишив.

Сама Хілларі добре усвідомлює загрозу особисто для себе і своєї кампанії з боку Росії. "Ми зіткнулися з дуже серйозною проблемою. У нас ніколи не було іноземної ворожої сили, яка була б уже задіяна в наш виборчий процес... У нас ніколи не було, щоб кандидат від однієї з наших основних партій закликав росіян здійснювати більше хакерських атак", - розповіла вона журналістам.

Гонка рейтингів

Згідно з останніми даними соціології, Трамп знову почав випереджати Клінтон. Опитування Reuters-Ipsos показало, що за нього готові голосувати 40% виборців, за Хілларі — 39%. Опитування CNN/ORC Poll свідчить, що Трамп випереджає Клінтон уже на цілих два відсотки. За нього готові голосувати 45% виборців, за Клінтон — 43%.

Таким чином він буквально в лічені дні звів нанівець різницю у вісім відсотків, на які його випереджала Клінтон. Можна не сумніватися, що перегони будуть гарячі та цікаві.

Щодо портрету виборців Клінтон, то як свідчить опитування CNN, це переважно жінки (особливо розлучені), молодь і виборці до 45 років, не білі та люди, що закінчили коледж. Трампа, навпаки, більше підтримують чоловіки, виборці 45 років і старші, білі й ті, хто не має освіти хоча б на рівні коледжу.

Але, як стверджує Reuters, незважаючи навіть на те, що Клінтон почала свою боротьбу в оборонній позиції, експерти дають їй більше шансів виграти вибори.

Почали на півдні

Старт перегонів відбувся на півдні — в Огайо. Цей штат відноситься до четвірки невизначених — тих, які не мають виразних симпатій до демократів чи республіканців. Інші три — це Флорида, Пенсильванія та Вірджинія. В принципі, тамтешні виборці мають шанси вирішити долю всіх перегонів.

Крім того, старт збігається з національним святом США — Днем праці, який традиційно відзначається у перший понеділок вересня. Свято не з числа найбільш популярних, але гарно підходить саме для початку інтенсивної фази перегонів: літо відступило й попереду напружені робочі тижні, з передвиборчими івентами, акціями, скандалами і дебатами. Останніх намічається три, перші призначені на 26 вересня.

Клінтон, пише The New York Times, більшість літа провела поза публічною частиною кампанії, сфокусувавшись на зборі коштів серед заможніх мешканців районів Беверлі Хіллз та Гемптонси, спілкуючись з такими зірками як Джиммі Баффет (музикант, актор і бізнесмен) та Гарві Вайнштайн (співзасновник Miramax films).

Трамп теж робив багато млявих кроків і проводив переважно великі мітинги, переважно під вечір. А ще багато строчив у Twitter — свій улюблений інструмент для висловлення власних думок.

Закритість Клінтон і невизначеність Трампа

Як пише газета The Los Angeles Times, Клінтон мало сподівається на підтримку вірних відданих прихильників. Їх просто недостатньо для перемоги. Натомість вона покладається на альянс багатьох виборців навколо досягнення ліберальних, соціальних та економічних цілей.

Кампанія Трампа, зазначає видання, живиться здебільшого самим кандидатом. Ця стратегія спрацювала на багатьох праймеріз.

Представники штабу наполягають, що він здатен заохотити голосувати тих, хто цього або не робить, або робить, але дуже рідко, оскільки вони побачать співпадіння поглядів у пропозиціях щодо економічних та культурних питань. Втім, пропозиції ці дуже неясні.

Наприклад, звідки він братиме робочі місця для тих, хто втратив їх через аутсорсінг чи автоматизацію процесів? Трамп відповіді на це не дає, але обіцяє, що робота буде.

Обидва кандидати показали журналістам свої літаки, що використовуються для кампанії. На борту свого Клінтон, яка дуже вибірково спілкується з журналістами (і це вважається її великим мінусом), провела першу з грудня прес-конференцію.

Довелось відповісти на багато проблемних питань: про фундацію Клінтонів та можливий конфлікт інтересів під час роботи на державній посаді, запитання ФБР щодо її приватної поштової скриньки, яку вона використовувала для службового листування, коли була держсекретарем, про невтішні цифри соціологічних опитувань.

Хілларі Клінтон літак пресс-конференція

Хілларі Клінтон дає прес-конференцію в передвиборчому літаку. Фото: Reuters

Дональд Трам літак

Дональд Трамп дає прес-конференцію в передвиборчому літаку. Фото: Reuters

Трампу, який останнім часом намагався надати своєму іміджу більше полірованого лоску вправного політика, довелося пояснювати протиріччя у своїх словах щодо проблеми мігрантів. Це, нагадаємо, один з ключових стовпів його кампанії.

Його ідея збудувати стіну на кордоні з Мексикою, щоб перекрити потік мігрантів, стала дуже популярною серед його фанів. В Огайо прибічники кандидата зустрічали його з макетом такої стіни.

Як Трамп "конструктивно" у Мексику з'їздив

Та сам Трамп намагався в останні дні дещо пом'якшити свою позицію. Він зробив короткий візит у Мексику, де позував перед камерами в компанії тамтешнього президента Енріке Пенья Ньєто. Згодом він також навідався у церкву для афроамериканців у Детройті.

Дональд Трамп президент Мексики Енріке Пенья Ньєту

Дональд Трамп і президент Мексики Енріке Пенья Ньєто. Фото: Reuters

Втім, наслідки візиту навряд чи можна вважати вдалими. "Мексиканський президент говорить, що політика Дональда Трампа загрожує його нації — за кілька годин після того, як вони тисли один одному руки після "конструктивної" зустрічі", - іронізує телеканал Sky news.

Це дало привід Клінтон пройтися критикою по своєму опоненту. "Коли ми бачимо, як він не може навіть з'їздити в іншу країну без того, щоб вплутатися у публічну ворожнечу з президентом, думаю, відповідь ясна. Уявіть його під час реальної кризи", - сказала вона.

Фінальний забіг

Загалом обидва кандидати не цураються особистих випадів. Клінтон сказала журналістам: "щоразу, як думаю про Дональда Трампа, відчуваю напад алергії". А Трамп її звично іменую аферисткою та ворюгою (crook Clinton).

Американська політика — жорстка вистава, тож ми почуємо й більш дошкульні вислови. Чекати розв'язки лишилось недовго.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.65
    Продаж 43.41
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
17 травня
06:48
Держдепартамент США
Нова військова допомога США призведе до реальних змін на фронті в Україні, - Держдеп
06:37
безпілотник, дрон
Розвідувальні дрони РФ можуть залітати у глибокий тил ЗСУ: ISW назвав основні потреби України
06:30
новини Львівщини
У Новоросійську РФ скаржаться на вибухи: дрони нібито атакували порт і НПЗ
04:50
Вогонь, пожежа
У Криму прогриміли вибухи: є проблеми з електроенергією, партизани кажуть про успішні прильоти
03:39
Вовчанськ
Росія використовує жителів Вовчанська у своїй пропаганді
02:53
Оновлено
шахед
Росія атакує Україну "шахедами" та ракетами: у Харкові та Полтаві пролунали вибухи
02:47
Михайло Мудрик, збірна України
Мудрик відповів, чи зможе після травми зіграти на Євро-2024
01:44
Володимир Зеленський
Зеленський 16 травня поспілкувався з президентом Ліберії. Про що говорили
01:16
Роман Яремчук, Валенсія, Ла Ліга
Українець Яремчук, якого не може викупити "Валенсія", отримав шанс залишитись у топ-чемпіонаті
00:57
Glovo
Скандал з бронюванням: у Glovo заявили про лише 10 людей з відстрочкою
00:50
Тайсон Фʼюрі та Олександр Усик
Ф'юрі відмовився провести битву поглядів з Усиком
00:22
ППО, обстріл, ЗСУ
На фронті відбулось 114 бойових зіткнень, у Вовчанську контрольована ситуація, - Генштаб
2024, четвер
16 травня
23:21
Борис Філатов
"Зупиниться транспорт і нікому буде працювати на водоканалах та в теплоенерго": Філатов прокоментував мобілізацію в Дніпрі
23:05
Microsoft
Microsoft просить частину співробітників з Китаю, які працюють над ШІ, переїхати в інші країни
23:00
росія прапор занепад
Шрі-Ланка відправить до РФ делегацію для повернення своїх громадян з війни в Україні
22:43
Ексклюзив
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
Оточення Харкова не буде, у ворога недостатньо сил для прориву до міста, - генерал Маломуж
22:32
росія, Китай
Китай збільшив експорт сировини для виробництва боєприпасів після повномасштабного нападу РФ на Україну, - ЗМІ
22:32
Президент України Володимир Зеленський
"Зеленський скасував поїздку за кордон, бо боїться, що в цей час його оголосять нелегітимним": росфейки і маніпуляції за 16 травня
22:20
Британія росія
РФ оголосила військового аташе Британії персоною нон ґрата і зобов'язала покинути країну
22:06
зерно хліб пшениця елеватор
В окупованому Маріуполі росіяни запровадили максимальну націнку на хліб, - Андрющенко
21:41
Командувач Обʼєднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі
Командувачі НАТО вважають, що Росія не має достатньо сил для прориву на Харківщині
21:35
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
У Вовчанську тривають вуличні бої, українські підрозділи працюють по силах РФ. Колонка Сергія Згурця
21:21
Молдова
У Молдові визначили дату референдуму щодо вступу до ЄС
20:53
санкції США
США наклали санкції на російських осіб та організації за сприяння в постачанні зброї КНДР до РФ
20:43
Росія намагається розширити війну, ми повинні примусити її до миру всіма засобами, - Зеленський
20:17
На кілька годин менше: Укренерго оприлюднило можливий графік відключень на 17 травня
20:02
OPINION
Михайло Басараб
Колективний досвід — це фікція. Є лише знання
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 813-го дня війни: контратака ЗСУ в районі Вовчанська, в Україні розпочали масове виробництво FPV-дронів із самонаведенням
19:59
ЗСУ
Сили оборони зупинили активне просування росіян на Харківщині, у Вовчанську тривають бої, - Синєгубов
19:30
Український військовий
В ДПСУ попередили про зміни у правилах перетину кордону для військовозобов'язаних з 18 травня
19:17
Кріштіану Роналду
Forbes оприлюднив рейтинг найбільш високооплачуваних спортсменів світу. Хто лідирує
19:08
Антін Мухарський
Не хоче "падати в ніжки Мінкульту": Мухарський прокоментував чутки, що виїхав за кордон як багатодітний батько
19:00
Казимир Малевич
"Українець свідомого вибору". Що зробило Казимира Малевича творцем сучасного мистецтва?
18:49
Огляд
авіабомба Paveway IV
Лазерне наведення, можливість бити з F-16 і по рухомих цілях: все про авіабомби Paveway IV, які Британія передасть Україні
18:48
Володимир Зеленський
Однією з цілей РФ зараз є газова інфраструктура на заході України: Зеленський провів телефонну розмову з Туском
18:45
Оновлено
замах на Фіцо
Замах на Фіцо: у МВС Словаччини розглядають єдину версію мотивів обвинуваченого
18:22
Кевін Спейсі
Шерон Стоун і Ліам Нісон вимагають дозволити Кевіну Спейсі відновити голлівудську кар'єру після кенселінгу
18:18
Володимир Зеленський
Зеленський ветував законопроєкт, який дозволяв звільнення з роботи за неінформування про родичів в окупації та РФ
18:06
Оновлено
Сі Цзіньпін та Путін
Китай та РФ виступили зі спільною заявою щодо України після зустрічі Сі Цзіньпіна та Путіна
18:01
Ексклюзив
Обстріл аеродрому "Бельбек"
"Бавовна" на аеродромі "Бельбек": ймовірно авіабазу РФ повністю знищено і виведено з ладу на довгий термін, - Defence Express
Більше новин