Чому майбутній президент Франції точно буде проросійським

Дмитро Гомон
28 листопада, 2016 понедiлок
14:09

На президентських виборах у Франції головна боротьба проходитиме між двома проросійськими кандидатами - Марін Ле Пен та Франсуа Фійоном

У неділю у Франції визначилась з кандидатом у президенти найбільш потужна права партія "Республіканці". Більшість симпатій завоював колишній прем'єр-міністр країни Франсуа Фійон.

Не дуже гарна для України новина, оскільки цей політик виступає за скасування санкцій з Росії, налагодження добрих відносин з Москвою та якомога активніше залучення її до боротьби з міжнародним тероризмом.

За всіма опитуваннями в другому турі президентських виборів у Франції, який відбудеться 7 травня 2017 року, конкуренцію Фійону складе лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен. Вона ще більш проросійський політик. Її однопартійці були "спостерігачами" на псевдореферендумі в Криму та під час "виборів" у "ДНР" та "ЛНР".

Фійон хоча б формально говорить про порушення норм міжнародного права під час анексії півострова. А Ле Пен відкрито називає півострів частиною Росії та закликає визнати це весь світ.

Схоже, що Кремлю навіть не треба намагатись впливати на президентські перегони. Варто просто чекати, яка з конячок переможе.

А як же соціалісти?

У соціалістів, які зараз перебувають при владі, шанси мізерні. Вони визначаться зі своїм кандидатом на праймеріз у січні 2017 року. Проте, потужного бійця лівоцентристи не мають.

Президент Франсуа Олланд має звання найменш популярного президента за всі роки історії П'ятої республіки. Його рейтинги коливаються на рівні 9-10% підтримки.

Ще один можливий кандидат соціалістів - голова їхнього уряду Мануель Вальс. Він вигідно контрастує з Олландом своїм енергійним рішучим характером, проте і його підтримка невелика - на рівні тих же 10%.

І якщо вже говорити про соціологію, то більшість недвозначно говорить, що реальні шанси на перемогу є лише в правих - і наразі це Франсуа Фійон та Марін Ле Пен.

Трампізація Європи

Настрої французького суспільства у виборі кандидатів є наслідком "ефекту Трампа". Таку думку висловлює більшість експертів і спостерігачів, одночасно відзначаючи, що подібні Трампу популісти набувають популярності по всій Європі. Теоретично це означає, що членів клубу "друзів Путіна" побільшає.

Автор книги про Путіна, професор університету в місті Ренн Сесіль Вессьє говорить, що не варто думати, нібито більшість французів мають симпатії до путінської політики. Але, нагадує вона, французьке суспільство має антиамериканські настрої. Власне, саме на цьому грають такі політики як Ле Пен, Фійон та інші.

Читайте також: Кремлівська мережа у Франції. Нащадки емігрантів, гламур та великі гроші

Успіх правих також пояснюється втомою від невдалої політики Олланда. Причини незадоволення на поверхні. Це високий як для Франції рівень безробіття на тлі відсутності значного зростання економіки. Це страх, бо за два останніх роки країна пережила кілька дуже потужних терактів, які скоїли прибічники терористичного утворення "Ісламська держава". Це втрата Францією впливу на міжнародній арені порівняно зі США. Втім, останній пункт не має настільки важливого впливу, як перші два.

Зовні Фійон взагалі не схожий на Трампа. Він не робить провокативних гучних заяв, не погроджує засадити в тюрму конкурентів і не обіцяє стіну на кордоні. Але загалом його політична стратегія саме трампівська: він говорить про повернення Франції втраченої величі.

Франсуа Фійон

Коллаж Філлона з Друпі. Фото: blogifhumour.canalblog.com

Фійон - зразковий християнин, який виступає проти одностатевих шлюбів та абортів. Він п'ять років працював прем'єром у тіні президента Ніколя Саркозі та як пише Politico, за свій флегматичний характер отримав прізвисько Друпі (це така флегматична мультиплікаційна собачка). Він обіцяє скоротити бюджетні витрати на 100 млрд євро та звільнити півмільйона держслужбовців.

Марін Ле Пен так само не можна назвати ексцентричним політиком, яким є Трамп. Навпаки, вони доклала великі зусилля аби надати "Нацфронту" пристойного вигляду та позбавити його від профашистського шлейфу, який прив'язався до партії за часів керівництва Жан-Марі Ле Пена.

Марін Ле Пен була проти введення євро та відмови від франка. Зараз вона погрожує повторити у Франції експеримент британців з референдумом про вихід зі складу ЄС. Рейтинги підтримки свідчать, що слова політика французам подобаються.

Зв'язки з Кремлем

Марін Ле Пен та "Національний фронт" не приховують свої симпатії до Кремля. Окрім згаданих спостерігачів, від них весь час лунають заяви, які схвалюють дії Путіна та засуджують політику США і Євросоюзу - санкції, виключення Росії зі складу міжнародних організацій тощо. Зокрема, "нацфронтівці" не раз критикували рішення Олланда скасувати передачу Росії вертольотоносців типу "Містраль".

Ле Пен у 2014 році на питання журналіста газети Le Monde з приводу її захоплення Путіним заявила: "Я відчуваю захоплення по відношенню до цієї людини, яка діє в інтересах своєї країни, яка прихильна поняттю нації і підтримує патріотичну модель економіки. Ця модель діаметрально протилежна тій, що нав'язують нам Сполучені Штати".

Марін Ле Пен

Марін Ле Пен дуже сподівається перемогти на президентських виборах. Фото: Reuters

Щодо України її публічні заяви повністю вкладаються в шаблони російської пропаганди: Майдан влаштував Захід, війна на Донбасі - це "масове вбивство".

У Кремлі так само не приховують симпатій до правих французьких радикалів. І навіть допомагають їм фінансово. У листопаді 2014 року французький інформаційний портал "Медіапарт" виявив, що "Нацфронт" отримав позику на 9 млн євро від Першого Чеського Російського банку. Ця фінансова установа має безпосередні зв'язки з оточенням Путіна та радянськими кадебістами.

Фійон має більш помірковані погляди. Визнавати Крим російським він не обіцяє, проте кожного разу, коментуючи питання, не забуває нагадати про свою незгоду з наданням незалежності Косово.

На дебатах під час праймеріз Фійон говорив, що ізоляція Росії санкціями небезпечна, бо відштовхує Москву до Азії. Він говорить, що не можна докоряти Кремлю невиконанням Мінських домовленостей, адже їх не виконує Україна, яка досі не надала автономії Донбасу.

У квітні Фійон привітав резолюцію французького парламенту, яка закликала скасувати санкції проти Росії. Він назвав їх "недоречними і такими, що шкодять нашим фермерам".

Щодо Сирії Фійон вважає доцільним боротися з "Ісламською державою" об'єднавши зусилля з Росією та її союзником - президентом Башаром Асадом. Ще за часів свого прем'єрства політик намагався підтримувати з Дамаском прагматичні стосунки.

Чого чекати Україні

Як пише Bloomberg, на відміну від Трампа, заяви якого часто мають імпульсивний непродуманий характер, Фійон - досвідчений політик, який знає, що говорить. І якщо погляди Трампа на путінський режим з приходом у Білий дім можуть помінятися, не варто розраховувати на те, що це станеться з поглядами Фійона, якщо він переселиться в Єлисейський палац.

Опитування говорять, що наразі Фійон має більшу підтримку в другому турі і переможе Марін Ле Пен. Тому українській владі уже зараз треба готувати аргументи для нового партнера в "нормандській четвірці".

Фійон - прагматик, тож незважаючи на його дружнє ставлення до Путіна, шанси пояснити йому небезпеку путінської агресії для всієї Європи чималі. Потрібно лише зрозуміти, як саме їх йому донести.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:14
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:54
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
Більше новин