Соратники або заколотники. Інтереси Фірташа і Майдан

Портников Віталій
29 листопада, 2016 вiвторок
15:17

Фірташ планував зберегти режим, але критично послабити самого Януковича і "донецьке" оточення. "Олігархи" взяли б владу в свої руки і забезпечили її перехід від маріонеткового президента до зручної для них фігури

З легкої руки колишнього президента України Віктора Януковича в медіа-просторі займає своє місце версія про зацікавленість представників угрупування "РосУкрЕнерго" в перемозі Майдану. Сам Янукович звинувачує в змові проти себе не тільки колишнього главу адміністрації президента Сергія Льовочкіна, а й "олігарха" Дмитра Фірташа.

Колишній народний депутат Інна Богословська говорить про те, що Льовочкін, Фірташ і Бойко фінансували Майдан. Ще трохи - і колишніх сподвижників Януковича оголосять справжніми героями.

Давайте, однак, розберемося в фактах. Сергій Льовочкін не приховував свого інтересу до Майдану. Але не до Майдану взагалі, а до того самого "Майдану без політиків", який немов би стихійно виник на Майдані Незалежності напередодні масштабного опозиційного мітингу на Європейській площі.

Одним з важливих сигналів глави адміністрації щодо безпеки цього, тоді ще "студентського" Майдану, була поява на площі родичів Сергія Льовочкіна. Одним з важливих мотивів Майдану - його підкреслена аполітичність.

Рівно три роки тому в інтерв'ю Радіо Свобода студентські активісти, які вийшли на Майдан, стверджували, що їх цікавить виключно підписання угоди про асоціацію з ЄС, а вибіркове правосуддя і авторитарний режим в країні - не цікавить зовсім. Більш того, вони висловлювали надію, що Євросоюз підпише угоду про асоціацію без будь-яких кроків Януковича щодо припинення переслідування Юлії Тимошенко.

Такий "євромайдан" влаштовував не тільки Льовочкіна. Він влаштовував і Януковича.


Я абсолютно не збираюся стверджувати, що на першому етапі ми мали справу з класичним "майданом провокаторів". Я лише підкреслю, що провокатори, які були пов'язані з адміністрацією президента або з головним конкурентом Льовочкіна - секретарем РНБО Андрієм Клюєвим - на Майдані були присутні.


Як були присутні на ньому і аполітичні активісти, які щиро вірили, що завдання Януковича - забезпечити їм "ізячне" життя в Європі. І всі ці люди знаходилися поруч зі справжніми активістами та впливали на їхні дії та рішення. Тож не дивно, що президентський апарат був впевнений у своїй здатності контролювати такий Майдан і навіть розчинити в ньому активістів політичної опозиції. Саме так і Льовочкін, і Клюєв могли доповідати Януковичу.

Ескалація напруженості і зміна планів

Все змінилося тільки після побиття студентів. Хто саме забезпечив цю провокацію, яка була її справжня мета, як вона вплинула на розстановку сил в оточенні Януковича - належить визначити слідству. Але з цього моменту ми маємо справу вже з зовсім іншим Майданом - справжнім.

У новій ситуації представники угрупування "РосУкрЕнерго" поводяться по-різному. Сергій Льовочкін демонстративно йде у відставку, але Янукович її не приймає, тому що не хоче випускати з поля зору одного з найбільш впливових представників угруповання. І Льовочкін залишається на Банковій майже до самого кінця, бере участь в публічних заходах, які повинні продемонструвати "конструктивність" Януковича, більш того - організовує ці заходи.

Інна Богословська практично відразу ж залишає фракцію Партії Регіонів - мало не до кінця Майдану вона залишається одним з двох депутатів цієї злочинної фракції, які висловлюють свою солідарність з повсталими. Але що в результаті? Чому в якості подяки Богословська, яка дійсно грала свою роль в забезпеченні успіху Майдану, виявляється витіснена з політики колишніми соратниками і переміщається в коментатори?

А тому, що згадуючи про роль Фірташа, Бойка і Льовочкіна, Богословська не вимовляє четверте прізвище - Хорошковський. Якщо його вимовити, стає ясно, що інтереси членів угруповання і до, і після Майдану не були однорідними.

1. Юрій Бойко до закінчення Майдану ніяк не визначав своєї політичної позиції - і навіть не тому, що він її приховує, а тому, що її у нього немає. До Майдану колишній віце-прем'єр грає звичну для себе роль технократа, що забезпечує збагачення угруповання. Політиком він стає по необхідності - бо коли виявляється, що угруповання "РосУкрЕнерго" здатне розділити з залишками "стародонецьких" контроль над фракцією колишніх регіоналів, фігури для публічного позначення цього впливу у соратників Фірташа просто не знаходиться.

2. Льовочкін не хоче і боїться бути публічною фігурою - все ж таки він тільки що був главою адміністрації. Хорошковський у від'їзді і нікого з членів угруповання не влаштовує. Залишається Бойко, який ніколи не приховував своєї відрази до публічної політики, але тепер змушений нею займатися.

3. Тепер сам Фірташ. Фірташ, звичайно, залишається в тіні. Але у вирішальний момент цей Волдеморт української політики виходить на світло - це тоді, коли виникає можливість переформатування парламентської більшості і врегулювання політичної кризи.

Янукович зв'язується з Фірташем буквально на засіданні фракції Партії Регіонів і Фірташ по телефону вимагає від "своїх" депутатів голосувати так, як їм наказує президент (причому ще неясно, який - російський чи український). Це точно підтримка Майдану?

Ще раз Фірташ проявляє себе повною мірою під час приїзду до Києва міністрів закордонних справ країн Євросоюзу - це тепер підтверджує і Янукович. Фірташ зацікавлений в підписанні Януковичем угоди з опозицією за посередництва міністрів і переконує в цьому і Сергія Тігіпка, і президента. Але чому?

А тому, що угода одночасно зберігає режим, але критично послаблює самого Януковича, його сім'ю і "донецьке" оточення. Вона дозволяє "олігархам" взяти владу в свої руки і забезпечити її перехід від маріонеткового президента до нової, зручної для них фігури.


Це, власне, і показує, якими були справжні інтереси Фірташа і його угруповання. Майдан був потрібен олігархові, щоб послабити Януковича і захопити владу в країні, відтіснивши від неї "донецьких". Але Фірташ вже точно не хоче краху режиму і перемоги народу над кримінальною бандою. Його завдання - використати Майдан.


І, між іншим, він майже досягає своїх цілей: угоду підписано, режим збережено, Майдан знекровлено, "донецькі" послаблені і скомпрометовані.

У Путіна свої бажання

Але в цей вирішальний для української революції момент інтереси Фірташа і його угруповання повністю розходяться з інтересами Путіна. Російський президент вирішує скористатися ситуацією ослаблення Української держави і окупувати Крим, а по можливості і український схід. Янукович біжить. Починається війна.

Очевидно, що ані Фірташу, ані Льовочкіну не могло прийти в голову, що в Кремлі сидить такий параноїк, такий самовпевнений безумець. Параноя Путіна виявляється катастрофою для угруповання "РосУкрЕнерго" - але вона ж виявляється і порятунком для України. З протистояння з Росією Україна виходить абсолютно новою країною.

У цій країні нашим "героям Майдану" діяти куди важче, бо ж вони звикли мати справу з технологіями, а не з народними настроями. У технологіях і домовленостях Фірташ і Льовочкін все ще не знають собі рівних. Про це свідчить і знаменита зустріч у Відні напередодні виборів президента в 2014 році, і деструктивна роль телеканалу "Інтер", завдання якого - "перепрограмувати" країну за російськими і "олігархічними" лекалами.

Але одночасно Фірташ знаходиться під тиском західного правосуддя і не може вибратися з капкану. А його соратники змушені прикидатися патріотами, що не додає їм популярності у власного ядерного електорату - очевидно проросійського і не посилює довіри у справжніх патріотів України.

Однак диявольська гра угруповання за контроль над нашою країною все ще не завершена і все ще близька до успіху.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.58
    Купівля 39.58
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
09:25
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви
Сирський у Києві зустрівся із військовим керівництвом Литви: що обговорювали
08:59
У Малайзії на репетиції військового параду зіткнулися два гелікоптери: загинули 10 людей
08:45
Ексклюзив
війна з росією Маріуполь
"Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська": Андрющенко поділився деталями вибуху в Маріуполі
08:43
Шольц путін
"У Путіна немає жодного права цитувати Канта": Шольц заявив, що РФ намагається "присвоїти собі" філософа
08:37
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
08:23
Ексклюзив
Окупанти активно просуваються з Авдіївки до Покровська, - депутат Дружківської міськради Довбня
08:01
OPINION
Віталій Портников
Лавров знову розмахує ядерним кийком. Колонка Віталія Портникова
07:45
Оновлено
втрати окупантів
Засіб ППО, 29 артсистем і 800 окупантів: Генштаб оновив добові втрати армії РФ у війні з Україною
07:39
Нікол Пашинян
Пашинян заявив, що не знає, чому Вірменія продовжує залишатися членом ОДКБ
07:21
сили ППО
Нічна атака РФ: ППО збила 15 безпілотників
06:56
РФ обстріляла теплоелектростанцію
Для відновлення ТЕС необхідно $350 млн, - директор ДТЕК Сахарук
06:38
Оновлено
обстріл, ППО
У Харкові прогриміли вибухи під час повітряної тривоги
06:34
КНДР, Північна Корея
Попередження для США і Південної Кореї: КНДР провела перші навчання з імітацією ядерного контрудару
06:19
Члени Палати представників США демократ Білл Кітінг і республіканець Томас Кейн
"Дещо може бути за кілька днів, дещо - за тижні": член палати представників США про новий пакет допомоги Україні
06:00
зенітно ракетний комплекс Patriot
Греція може передати Україні системи Patriot: ЗМІ назвали умови
05:58
уряд Норвегії, Норвегія
Норвегія обіцяє суттєво збільшити військову допомогу Україні
05:17
Бєлгород
Влада російського Білгорода повідомила про атаку безпілотників
05:03
Росія авіація
В аеропорту Охотська, що у Хабаровському краю РФ, літак застряг у багнюці
04:36
Петер Сіярто
Угорщина обіцяє блокувати допомогу ЄС для України на 2 млрд євро. Причина
04:08
Тайвань, землетрус
Тайвань за добу сколихнули понад 80 потужних землетрусів
03:40
Tesla авто
Tesla через падіння продажів знижує ціни на авто у кількох країнах
03:12
РЕБ, Р-330Ж «Житель»
Близько 46 тисяч авіарейсів з/до Британії мали проблеми з навігацією через вплив РФ на GPS, - The Sun
02:44
Японія та Норвегія
Уряд Норвегії пропонує продовжити тимчасовий захист для біженців з України до п’яти років
02:16
Дональд Трамп
У Нью-Йорку розпочався суд над Трампом у справі про махінації та підкуп порнозірки
01:48
Ріші Сунак
Човни, бронетехніка, ППО, ракети і набої: Британія оголосила про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні
01:20
війна з росією Маріуполь
У Маріуполі прогримів вибух і виникла пожежа, окупанти пояснюють її горінням очерету, - Андрющенко
01:04
G7
Фінансування та обладнання: країни G7 домовилися оперативно реагувати на удари РФ по енергосистемі України
00:52
Польща Австралія Таїланд Африка Володимир Зеленський
Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів п'яти країн
00:24
Оновлено
Володимир Зеленський та Джо Байден
Підписання закону про допомогу та домовленості про ATACMS: Зеленський поговорив з Байденом
2024, понедiлок
22 квітня
23:56
Дмитро Кулеба
"Рішення будуть": Кулеба повідомив про перемовини щодо чотирьох систем ППО Patriot
23:41
Джо Байден і Урсула фон дер Ляйєн
"Постійна міжнародна підтримка є життєво важливою": Байден обговорив допомогу Україні з фон дер Ляєн
23:21
санкції проти Ірану
Послабити виробництво ракет і дронів: ЄС погодив санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль
23:01
сервісний центр МВС
У Харкові запрацював перший в Україні сервісний центр МВС в укритті
22:51
Дмитро Пєсков
"Новий пакет допомоги Україні не змінить ситуацію на полі бою": російські фейки та маніпуляції за 22 квітня
22:50
бронетранспортер М113
США готують додатковий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бронетехніку, - Politico
22:26
Оновлено
Вибух
Росія вдарила по кількох громадах Харківщини: загинув водій екскаватора, поранено волонтерку
22:13
Полонені
Цікавляться спецслужби РФ і шахраї: Лубінець закликав не демонструвати дані полонених на мітингах і у соцмережах
22:13
гроші
Виписав собі премій на 145 тис. грн: керівнику управління соцзахисту на Київщині оголосили підозру
21:48
Оновлено
До Києва прибула двопартійна делегація конгресу США
"Народ України розраховував на рішення про допомогу": Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією конгресу США
21:38
Ексклюзив
Джо Байден
"Сигнал, що з Росією вирішили закінчувати": дипломат Огризко про пакет допомоги від США
Більше новин