Багаті теж плачуть. Чому форум в Давосі перетворився на збіговисько мільярдерів

Дмитро Гомон
17 січня, 2017 вiвторок
09:00

Всесвітній економічний форум у Давосі цього року не побачить багатьох західних лідерів, але може пройти під знаком Росії та Китаю

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) стартує у вівторок, 17 січня, і триватиме до 20 січня. В Україні форум вже багато хто встиг порівняти з Мюнхенською угодою 1938 року. Мовляв, як майже 80 років тому лідери західного світу віддали чеські Судети Гітлеру, так тепер український Крим та Донбас хочуть віддати Путіну.

Проте, в реальності там навряд чи відбудеться ухвалення ключових рішень, бо ж останній день роботи форуму збігається з датою інаугурації Дональда Трампа. Це така "червона риска", до перетину якої більшість світових лідерів побоюється ухвалювати важливі рішення.

Демарш імені Пінчука

Цього року інтерес українського суспільства до форуму в Давосі підігрітий ще й скандалом, який виник навколо колонки Віктора Пінчука в газеті Wall Street Journal під заголовком "Україна мусить піти на болючі компроміси задля миру з Росією". У якості цих компромісів він пропонує нашій державі нейтральний статус та відмову в коротко- та середньостроковій перспективі від вступу до НАТО та ЄС.

Також він фактично пише про те, що задля миру на Донбасі потрібно провести вибори на окупованих територіях ще до повернення повного контролю над ними, а також зауважив, що Крим "не повинен стати перешкодою на шляху рішення, яке покладе край війні на сході на справедливій основі".

Читайте також: Вірус Пінчука. Чому Україні навіть не варто говорити про "компроміс" з Путіним

У відповідь в тій же газеті була опублікована колонка заступника глави президентської адміністрації Костянтина Єлісєєва. Він пише, що "домовленості на умовах Росії є неправильною політикою". Логічно, що цього року до Пінчука не поїде президент Петро Порошенко та віце-прем'єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цінцадзе.

Голова комітету Верховної Ради із закордонних справ Ганна Гопко закликала політиків та експертів ігнорувати український сніданок в Давосі, який Фонд Пінчука проводить в рамках форуму з 2005 року.

Тінь від Мюнхена

Серед українських експертів-міжнародників відбувся розбір польотів, присвячений з'ясуванню, чи варто бойкотувати захід Пінчука. Дехто вважає, що треба їхати, бо це місце, де можна переконати всіх інших, як помиляється олігарх. І взагалі, не брати участь у дискусії - це значить дати можливість говорити замість себе іншим. А далі починається згадування Мюнхенської угоди та інших цинічних сторінок світової історії.

Аналітик Інституту світової політики Олена Бетлій радить застосовувати історичне знання для "розуміння того, як ми дійшли до цієї точки", а не як окуляри задля відчитування сьогоднішніх міжнародних контекстів. Бо такі окуляри значно обмежують якість спостереження.

"Українське питання не вирішуватиметься в Давосі, - наголошує вона. - Форум є лише майданчиком для обміну думками, налагодженням контактів і співпраці між різними акторами та державами. З огляду на це важливо мати власний голос у Давосі, адже відомою є формула: "якщо ви мовчите, то ми скажемо за вас". Тому вкрай важливо, що візит президента Порошенка до Давосу відбудеться".

Ще раз наголосимо - мова йде про участь президента в форумі, але не в сніданку, який відбувається поза межами офіційної програми.

Без Меркель, Олланда та інших лідерів

Низка західних лідерів вирішила не їхати на цьогорічний форум в Давосі. Серед таких - німецький канцлер Ангела Меркель, французький президент Франсуа Олланд, канадський прем'єр Джастін Трюдо. Також не їдуть лідери ключових інституцій ЄС: Єврокомісії, Європарламенту та Європейської Ради.

Європу представлятимуть здебільшого міністри фінансів. А від Єврокомісії, за даними EurActiv, очікується п'ять віце-президентів та десяток єврокомісарів.

"Зважаючи на те, що курс нового Білого дому лишається обгорнутим цілковитою непевністю, західні лідери воліють уникнути спекуляцій щодо політики США, до якої їх втягнуть на форумі", - розповів сайту Еспресо.TV науковий співробітник Фонду Маршала у Німеччині Йорґ Форбріґ.

"Цілком очевидно, що внутрішня політика стає пріоритетом для багатьох з них в період політичних турбуленцій, які очікуються протягом цього року", - відзначила Олена Бетлій.

Давос як маркер популіста

"Ще одна причина (не їхати в Давос. - Авт.) може полягати в намаганні уникнути видимої асоціації з глобальною фінансовою елітою", - вважає Форбріґ. Він нагадав, що Меркель, Олланд та багато інших європейських лідерів стикнулися вдома зі зростанням популістичних сил, які спровокували породжене глобалізацією публічне невдоволення.

"У такій ситуації знаходитись на одній сцені з тими, хто цілком очевидно отримує зиск від глобалізації - це політичний виклик. Тож видається, що лідери, яких чекають вибори цього року, як-от німецького канцлера, відчувають, що відвідування ВЕФ лише ще більше підважить їхню політичну базу підтримки вдома", - пояснює експерт.

Цей аргумент схожий на правду. Як з'ясувало видання Bloomberg, у Давосі не буде представників команди Трампа, бо на їхню думку це зрадило б породжений популістами рух на його підтримку. Адже Давос - це уособлення того, проти чого голосували прихильники Трампа, це зібрання мільярдерів, мільйонерів, політичної еліти та світських персон, які "керують світом".

Під знаком Китаю та Брекзіту

Відсутність Меркель та кількох інших лідерів компенсуватиметься присутністю інших цікавих фігур. "Аґенду форуму формулюватимуть виступи глави КНР Сі Цзіньпіна (тема глобалізації та світового лідерства Китаю) та прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей (тема Брекзіту). За лаштунками, звісно, головною темою буде політика Трампа", - вважає Олена Бетлій.

До речі, це буде перший в історії візит китайського лідера на форум в Давос. І, звісно, це може перетворитись на його зоряний час. Особливо, зважаючи, що більш статусних конкурентів не буде.

Ходять чутки, що китайці планували навести мости з адміністрацією Трампа в Давосі. Принаймні, про готовність провести зустріч з представниками обраного президента США говорив китайський міністр закордонних справ.

Хоча Bloomberg пише, що жоден член команди Трампа на ВЕФ не приїде, воно ж зазначає, що один представник від Трампа буде, але в неофіційному статусі. Це засновник компанії SkyBridge Capital Ентоні Скарамуччі, якого нещодавно номінували на посаду помічника президента.

Тож цілком можливо, що заплановані китайцями переговори з новою адміністрацією Білого дому відбудуться, але подалі від очей журналістів і не будуть мати офіційного статусу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:45
ППО
У частині регіонів України оголошено загрозу ударів балістикою: у Херсоні пролунав потужний вибух
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:18
Оновлено
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви щодо доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
Більше новин